BikeBarian 20.12.2020 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Rozumiem, jednak sam napisałeś że trzeba dać szansę Pc się nauczyć i ustabilizować średnią. Ty masz nagrzewanie nadmuchowe, czy też są przy nim krzywe itp, Czy jakiś inny algorytm sterowannia? Ja mam PC PW od dwóch miesięcy...i juz coraz rzadziej zaglądam w panel sterowania bo juz praktycznie mam wszystko opanowane i dostosowane do mojej instalacji i trybu grzania. Myślę, że w styczniu juz dam sobie spokój i zapomnę o grzebaniu w ustawieniach. Z piecem na ekogroszek było u mnie podobnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 20.12.2020 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 (edytowane) Ja mam PC PW od dwóch miesięcy...i juz coraz rzadziej zaglądam w panel sterowania bo juz praktycznie mam wszystko opanowane i dostosowane do mojej instalacji i trybu grzania. Myślę, że w styczniu juz dam sobie spokój i zapomnę o grzebaniu w ustawieniach. Z piecem na ekogroszek było u mnie podobnie... I takie podejście to ja rozumiem, trzeba dać szansę automatyce żeby się "nauczyła" . W niniejszym wątku, mając twoje doświadczenia na uwadze, mam takie wrażenie ze niektórzy już pięć razy wymienili PC bo dalej walczą z nastawami , i to nie chodzi bynajmniej o dzielenie się doświadczeniami ex post , tak to wygląda jakby były on line I ok tego nie krytykuję bo od tego jest FM, jednak jako nie posiadacz PC Aqarea czuję lekką ulgę czytając te wpisy, ale kibicuję jak widać Edytowane 20 Grudnia 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 20.12.2020 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 (edytowane) Tak na pocieszenie dla tych co maja słaby cop na cwu z dnia dzisiejszego temp.zewn 1st:wave: Edytowane 20 Grudnia 2020 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 20.12.2020 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 "Skalibruj" czujniki to będzie jeszcze lepszy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 20.12.2020 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 "Skalibruj" czujniki to będzie jeszcze lepszy.... Czujniki sa w porządeczku wystarczy w dobrym momencie strzelić fotkę jak produkcja wskoczy na 1,2kwh a pobór jeszcze nie przeskoczy z 0,2 na 0,4kwh. Równie dobrze jak ustawię delte na cwu 3st to mogę grzac wode z cop=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 20.12.2020 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 (edytowane) A co znaczą "W" i "Dz" przy tych słupkach?O jaką deltę dla CWU chodzi? Spadek temp. zbiornika załączającą ponowne podgrzanie wody? Edytowane 20 Grudnia 2020 przez Pablo_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 20.12.2020 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 A co znaczą "W" i "Dz" przy tych słupkach? O jaką deltę dla CWU chodzi? Spadek temp. zbiornika załączającą ponowne podgrzanie wody? Tak ten spadek . W to wczoraj Dz to dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 20.12.2020 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Z moich obserwacji właśnie wychodzi, że często i krótkie podgrzewanie wody kosztuje więcej, niż rzadsze do wyższej temperatury. Pewnie przez ten kiepski COP przy krótkim grzaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 20.12.2020 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Witam po długiej nieobecnościoto zużycie od 10.09 do dziś1205 kWh(z podlicznika)ze sterownika grudzień 349kWhlistopad 325 kWhpazdziernik 194 kWhwrzesień 72,5 kWhrazem 985 ze sterownikaróznica 220 kWhgrzeję na krzywej grzewczej i harmonogramiekrzywa 30/15 i 41/-15w domu ciepło(pompa pracuje 3 x 4h z przerwami po3-4 hpracuje non stop( wydłużyłem czas pracy CO do 7h z 4,5hdefrost trwa 5-6 minwoda na dom 35-36 stw domu ok 22,5 -23,5 stwyzdłużył się czas pracy spręzarki przez wydłużenie czasu pracywczesniej w pazdz była masakra 450 załączeń na 150 godz pracyteraz 920 włączeń na 660 h pracymontuję bufor 200l i podłoga z grzejnikami bedzie pracować niezależnie,głowice ustawie na 22 st nie pytajcie się o COPALE JAK CHCECIE Z 3,5 MIES 2,4mało,ale zuzycie na 3,5 mies 1205 kwhx 0,61zl/kwh=735zlmam fotowoltaikę ,rachunki po 23zl za 2 miespozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 20.12.2020 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Witam. Mam problem z pompa ciepla czy tez z cala instalacja. Mianowicie od 2 dni mam zamontowana pompe i za nic w swiecie nie chce sie rozchulac. Przez noc i do poludnia zjadla 18h pracy grzalki a zasilanie 7 stopni. Rozumiem ze moje odbiorniki sa za zimne poniewaz wylewka od sierpnia nie wygrzana zimna woda w ukladzie. Co mozna zrobic by to usprawnic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 20.12.2020 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Witam. Mam problem z pompa ciepla czy tez z cala instalacja. Mianowicie od 2 dni mam zamontowana pompe i za nic w swiecie nie chce sie rozchulac. Przez noc i do poludnia zjadla 18h pracy grzalki a zasilanie 7 stopni. Rozumiem ze moje odbiorniki sa za zimne poniewaz wylewka od sierpnia nie wygrzana zimna woda w ukladzie. Co mozna zrobic by to usprawnic? Nic włączyć wszystko na full i poczekać, pozwolić grobowcowi się nagrzać. To są zalety betonu. Po tygodniu będzie OK. Ciesz się że nie ma zim bo byś musiał poczekać do Wielkanocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 20.12.2020 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Tylko jak to ma sie wszystko nagrzac jak pracuje tylko grzalka z moivh odczytow a zasilanie ani drgnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 20.12.2020 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Tylko jak to ma sie wszystko nagrzac jak pracuje tylko grzalka z moivh odczytow a zasilanie ani drgnie A przepływ jest, nawet na samej grzałce się nagrzeje, a sprężarka nie pracuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 20.12.2020 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 (edytowane) Jak chcesz oszczędzić ,żeby grzałka się nie włączała , to zakręć wszystkie odbiory oprócz jednego ,i jego najpierw rozgrzej ponad 20 stopni, i po kolei dokładaj następne , w miarę rozgrzewania pierwszych.Jednowentylatorowe mają jakiś ogranicznik , że nie ruszą dopóki woda nie będzie miała minimalnej temperatury ( nie pamiętam jakiej). Edytowane 20 Grudnia 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 20.12.2020 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 A przepływ jest, nawet na samej grzałce się nagrzeje, a sprężarka nie pracuje? Zrobilem tak ze odpalilem.tylko 2 petle i zaczynam grzac. Pompa chodzi i poki co defrosty sobie nieco ponad godzine zaczyna i znow sie zalacza. Mam max 26 stopni zasilanie a po defroscie spada na 18 i znow nagrzewa. Przeplyw 27l/min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 20.12.2020 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 (edytowane) No i ok , mały zład wody deforostu nie przyspiesza , ale niestety rozgrzewanie domu trwa. EDIT: może nie rozgrzewaj ich to 26 stopni , spróbuj tak z 20 i dołączaj następną. Rozgrzewanie wyżej spowoduje ,że mocna zacznie Ci ciepło odbierać nierozgrzany budynek , a celem jest rozgrzanie jak najwiekszej ilości wody. Edytowane 20 Grudnia 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 20.12.2020 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Rozumiem ze potrwa bardzo dlugi czas az bedzie sie nagrzewac dom. Jak ma sie zalaczyc grzalka to niech sie zalaczy ale niech to jakies efekty da zeby chociaz te zasilanie bylo wieksze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suspectt 20.12.2020 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Mam ustawiona deltę 7 stopni. Temp zadana zbiornik 47. Dzisiaj koło południa temp spadła do 40 zaczęło sie grzanie CWU. Przez dwie godziny pompa dobiła do 45. COP za dzisiejszy dzien CWU 1.1 Pol biwaletne wyłączone. Nie wiem juz co moze byc nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suspectt 20.12.2020 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 A i czujnik mam na srodku zbiornika. Moze delikatnie niżej niż środek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 20.12.2020 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Mam ustawiona deltę 7 stopni. Temp zadana zbiornik 47. Dzisiaj koło południa temp spadła do 40 zaczęło sie grzanie CWU. Przez dwie godziny pompa dobiła do 45. COP za dzisiejszy dzien CWU 1.1 Pol biwaletne wyłączone. Nie wiem juz co moze byc nie tak. A jaka jest temperatura w pomieszczeaich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts