codix 18.01.2021 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 U mnie narazie śmiga jak szalona wszystko w pożądku. Zostaje jak jest ,jak sie powtorzy taki manewr przed serwisem we wrzesniu to bedziemy szukac. Jak nie bedzie sie powtarzac to na serwisie we wrzesniu pomierzy napiecia na cewce i zobaczymy co wyjdzie jak bedzie wszystko w pozadku to najwyzej wymieni mi cewke tak na zaś. Ta cewka ogolnie przy defroacie jest bez napiecia podczas grzania jest caly czas podawane napiecie i sie siłuje ze spreżynką moze chinskie raczki za twarda sprężynkę zalozyli i ponizej minus 10 jest jeszcze sztywniejsza Ogolnie serwis zalecil kilka razy pod rzad wymusic defrost zeby poruszac zaworem ale wystarczyl jeden przy minus 9 i wrocilo do normy. Teraz po starcie sprezarki 2minutki i juz wali z moca i obrotami tak jak ma byc. Jak dlugo kto to wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 18.01.2021 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Jak na gwarancji to pewnie tak a jak nie, to ja bym taką płytę wysłał do jakiegoś ogarniętego elektronika. w jakiej serii były te wadliwe? t-cap 9kW split ale której generacji to nie wiem. wiecej info tutaj: https://www.facebook.com/groups/2315223878692257/permalink/2798170953730878/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 18.01.2021 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Nie wiem czy wyczytales wyżej ale jeszcze 2 stopnie i sprężarką by się wyłączyła. Ale to nie jakieś prawidło tylko niektórym jak pechowa seria/płyta/...? A czy problem wystąpił u kogoś nie z t-cap? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 18.01.2021 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Co do copow obliczanych z pompy przez niektorych to proponuje sie przypatrzyc chocby mocy produkowanej i jej skokom i spadkom w zaleznosci od przeskokow temperatury czy przeplywow. Prawda taka ze nie maja nic wapolnego z rzeczywistoscia a dotego jeszcze dochodza niedokladnosci poboru. Majac cop 3.0 rownie dobrze mozna miec 2 albo 4 Albo wlaczcie sobie grzalki wtedy jest staly pobor 3kw wiec produkcja niezalenie od wszystkiego powinna byc tez 3kw a skacze od 2,6 do 3,2 w zalenosci od przeskokow wskazan temp.lub przeplywu oboegowki ktory tez sobie skacze co jakas wartosc a nie jest faktycznym wskazaniem bo obiegowka pracuje tak samo a wartoaci ciagle skacza na takie same np.9,59 na 9,96 i tak wkolo albo i 10,2 jak sie zloza akurat dobre wartosci to przy grzalce nawet wychodI cop1,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 18.01.2021 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Ale to nie jakieś prawidło tylko niektórym jak pechowa seria/płyta/...? A czy problem wystąpił u kogoś nie z t-cap? We wszystkich zwyklych sdc wylacza sie przy minus 23 i startuje sopiero jak wzrosnie do minus 20czy 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadow7 18.01.2021 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Co do copow obliczanych z pompy przez niektorych to proponuje sie przypatrzyc chocby mocy produkowanej i jej skokom i spadkom w zaleznosci od przeskokow temperatury czy przeplywow. Prawda taka ze nie maja nic wapolnego z rzeczywistoscia a dotego jeszcze dochodza niedokladnosci poboru. Majac cop 3.0 rownie dobrze mozna miec 2 albo 4 Albo wlaczcie sobie grzalki wtedy jest staly pobor 3kw wiec produkcja niezalenie od wszystkiego powinna byc tez 3kw a skacze od 2,6 do 3,2 w zalenosci od przeskokow wskazan temp.lub przeplywu oboegowki ktory tez sobie skacze co jakas wartosc a nie jest faktycznym wskazaniem bo obiegowka pracuje tak samo a wartoaci ciagle skacza na takie same np.9,59 na 9,96 i tak wkolo albo i 10,2 jak sie zloza akurat dobre wartosci to przy grzalce nawet wychodI cop1,5 Grzałka nie ma sprawności 100% tylko 80-85% jeśli chodzi o przemianę w energię cieplną, więc zaniżone wskazania produkcji jak najbardziej na miejscu. Przy małych produkcjach i poborach to faktycznie o błąd pomiarowy nie trudno ale jak komuś pobiera 2,2kW i produkuje 8-9kW to już te dziesiąte części wahania na produkcji na COP dużego wpływu nie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 18.01.2021 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 To trochę lipa. Niby te mrozy są wyjątkowe, ale -23 i kaplica.Ale piszesz, ze startuje normalnie po wzroście temp. - to coś innego niż opisywane zabiegi z suszarką i ewentualne wymiany płyty. Czy to wszystko jeden temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek231984 18.01.2021 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Witajcie,Panowie jaką macie ustawioną krzywą?? I jaką deltę?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 18.01.2021 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Grzałka nie ma sprawności 100% tylko 80-85% jeśli chodzi o przemianę w energię cieplną, więc zaniżone wskazania produkcji jak najbardziej na miejscu. Przy małych produkcjach i poborach to faktycznie o błąd pomiarowy nie trudno ale jak komuś pobiera 2,2kW i produkuje 8-9kW to już te dziesiąte części wahania na produkcji na COP dużego wpływu nie mają. Chyba z ta sprawnoscia grzalki pojechales a co noby sie dzieje z tymi 20% energi pobranej z sieci w swiatlo sie przemienia czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 18.01.2021 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Witajcie, Panowie jaką macie ustawioną krzywą?? I jaką deltę?? Pozdrawiam U mnie krzywa to (-12 ; +32) (+6 ; +28 ) i odcięcie na +12. Delta 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 18.01.2021 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Grzałka nie ma sprawności 100% tylko 80-85% jeśli chodzi o przemianę w energię cieplną, więc zaniżone wskazania produkcji jak najbardziej na miejscu. Przy małych produkcjach i poborach to faktycznie o błąd pomiarowy nie trudno ale jak komuś pobiera 2,2kW i produkuje 8-9kW to już te dziesiąte części wahania na produkcji na COP dużego wpływu nie mają. No nieźle..... 15% ucieka w kosmos... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 18.01.2021 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Gdyby ktoś miał błąd F23 to tutaj wyjaśnienie: Najświeższe info z serwisu Panasonic. Błąd f23 i płyta do wymiany. Ale można wysuszyć przez 20 minut suszarka płytę jednostki zewnętrznej. I już w 2 przypadkach pomogło. :eek: Nie wiem czy ta informacja z komunikatem F23 i suszeniem suszarką, pojawila się na FB, po moim wpisie na forum lub po kontakcie z serwisem. Ale Ja suszyłem ( grzałem ) bardziej z myślą o sprężarce, ale to na jakiś czas pomogło, a potem znowu wyskoczyło. Na ten moment widzę, że pomógł dopiero długi reset ( zdjęcie napięcia na 25min ), od 15.00 śmiga aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 18.01.2021 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 U mnie pompa pracowala cala.noc. Od 4 gdy na dworze temp spadla do -19 wlaczyla sie grzalka naco 2godziny co pokazuje wzrost zuzycia pradu z 1,8 na 4,8..Sdc 9 3f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anthem 18.01.2021 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 (edytowane) U mnie też wystąpił problem z T-CAPem, a nawet nie miałem tak ekstremalnych temperatur.Pompa nie może osiągnąć docelowej temperatury wynikającej z krzywej grzewczej.Przy czym u mnie temperatury wyższe bo wszystko na grzejnikach.Wczoraj przy -12 maksymalna osiągnięta temperatura to 43 na wyjściu(a powinno być 47), 38 na powrocie. A dojście do tej temperatury po defroście trwa z 1.5 godziny więc średnia jest zdecydowanie niższa niż 43.Częstotliwość sprężarki to 61Hz i ani drgnie wyżej. Pobór 4300W, czyli jeszcze daleko do maksymalnego (6300W)Za to jak przełączę na grzanie CWU w tych warunkach to zaraz jedzie na 85Hz (6100W) i robi temperaturę 57 mimo, że powrót ma ze 20 stopni.O co w tym chodzi? Grzałki nie załączają się mimo, że jest taka możliwość poniżej -5. Błędów brak.Dzisiaj podobnie, a mróz zelżał do -8.Ktoś ma podobny problem? Jakieś sugestie? Pompa to Panasonic T-CAP 9kW jednofazowy, split. Rocznik 2020-pierwszy sezon. Edytowane 18 Stycznia 2021 przez Anthem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 18.01.2021 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 U mnie też wystąpił problem z T-CAPem, a nawet nie miałem tak ekstremalnych temperatur. Pompa nie może osiągnąć docelowej temperatury wynikającej z krzywej grzewczej. Przy czym u mnie temperatury wyższe bo wszystko na grzejnikach. Wczoraj przy -12 maksymalna osiągnięta temperatura to 43 na wyjściu, 38 na powrocie. A dojście do tej temperatury po defroście trwa z 1.5 godziny. Częstotliwość sprężarki to 61Hz i ani drgnie wyżej. Pobór 4300W, czyli jeszcze daleko do maksymalnego (6300W) Za to jak przełączę na grzanie CWU w tych warunkach to zaraz jedzie na 85Hz (6100W) i robi temperaturę 57 mimo, że powrót ma ze 20 stopni. O co w tym chodzi? Grzałki nie załączają się mimo, że jest taka możliwość poniżej -5. Błędów brak. Dzisiaj podobnie, a mróz zelżał do -8. Ktoś ma podobny problem? Jakieś sugestie? Pompa to Panasonic T-CAP 9kW jednofazowy, split. Rocznik 2020-pierwszy sezon. Jak piszesz,o poborze energii ( to co pobiera z sieci ) i tam masz 4300W (4.3 kW ), to to już jest jej koniec bez dodatkowej grzałki, nawet jak nie osiągneła na wyjściu swojej zadanej mocy. Ja u siebie w czasie grzania nigdy więcej nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markamx 18.01.2021 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 To trochę lipa. Niby te mrozy są wyjątkowe, ale -23 i kaplica. Ale piszesz, ze startuje normalnie po wzroście temp. - to coś innego niż opisywane zabiegi z suszarką i ewentualne wymiany płyty. Czy to wszystko jeden temat? Mi przy -20 wystartowała, tzn było -21 ale zrobiłem o 1 stopnień korektę czujnika i ruszyła, musiałem bo nie miałem ciepłej wody a spieszyłem się do pracy. To jest jakieś tam zabezpieczenie a nie nieprawidłowe zachowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anthem 18.01.2021 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Jak piszesz,o poborze energii ( to co pobiera z sieci ) i tam masz 4300W (4.3 kW ), to to już jest jej koniec bez dodatkowej grzałki, nawet jak nie osiągneła na wyjściu swojej zadanej mocy. Ja u siebie w czasie grzania nigdy więcej nie widziałem. Ok, tylko, jeżeli to jest maks to powinna się załączyć grzałka, a to nie nastąpiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 18.01.2021 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Mi przy -20 wystartowała, tzn było -21 ale zrobiłem o 1 stopnień korektę czujnika i ruszyła, musiałem bo nie miałem ciepłej wody a spieszyłem się do pracy. To jest jakieś tam zabezpieczenie a nie nieprawidłowe zachowanie Mam zapewnienie z serwisu, że przy sprawnej pompie do -25st/c ona powinna bez problemu startować, nawet jak nie będzie pracowała nawet i pare godzin. Pod warunkiem, że będzie pod napięciem cały ten czas, wtedy sobie podgrzewa kiedy chce sprężarkę. Dla niej praca do -25, to jest normalna praca. Szkoda, że jak mi wymienia ta płytę, to pewnie nie będzie juz w tym roku okazji tego sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 18.01.2021 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Ok, tylko, jeżeli to jest maks to powinna się załączyć grzałka, a to nie nastąpiło. A nie wyłączyłeś w ustawieniach grzałek? Tam jeszcze jest dodatkowy warunek, nie pamiętam jaki, ale mogę to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markamx 18.01.2021 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 A nie wyłączyłeś w ustawieniach grzałek? Tam jeszcze jest dodatkowy warunek, nie pamiętam jaki, ale mogę to sprawdzić. Musi być włączona grzałka pokojowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts