plusfoto 19.01.2021 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 .......Za to jak przełączę na grzanie CWU w tych warunkach to zaraz jedzie na 85Hz (6100W) i robi temperaturę 57 mimo, że powrót ma ze 20 stopni. O co w tym chodzi?........ . A ile masz czynnika w obiegu przy grzaniu CO a ile przy CWU.? Jaka jest powierzchnia grzewcza kaloryferów a jaka wężownicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 19.01.2021 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 I to Was gubi, ten każdy stopień mniej To raz, dwa,ta wyższa przenikalność cieplna a przy tym cienka wylewka powoduje właśnie taktowanie pompy a co za tym idzie przegrzewanie lub niedogrzewanie pomieszczeń . Dlatego moim zdaniem anhydryt jak i grzejniki nie nadają się pod pompę ciepła "Działać" będzie ee przesadzasz... kilka ton anhydrytu to nie to samo co kilka grzejników spokojnie to działa, szybciej się wychładza.. to fakt. może bardziej nadaje sie do pracy stałej PC ale daje radę. z harmonogramem i przerwami też działa ok.. przerwy w grzaniu musza być krótsze aby komfort cieplny zapewnić. testuję taki system od 8 lat i działa od 2020 testuję/używam z PC i jest ok póki co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 19.01.2021 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 (edytowane) I to Was gubi, ten każdy stopień mniej To raz, dwa,ta wyższa przenikalność cieplna a przy tym cienka wylewka powoduje właśnie taktowanie pompy a co za tym idzie przegrzewanie lub niedogrzewanie pomieszczeń . Dlatego moim zdaniem anhydryt jak i grzejniki nie nadają się pod pompę ciepła "Działać" będzie Ani nie mam przegrzanych ani niedogrzanych pomieszczen , ani pompa mi nie taktuje. Co lepsze byłem w stanie w tamtym sezonie grzać tylko w godzinach 22-06 w taryfie G12AS , i jakoś wieczorem bylo ok (roznica jak pamietam dochodzila do 1,6 stopnia) . Teraz z termostatami i histerezą 0.3 stopnia na nich rzeczywiste wahania temperatury są 0,7 stopnia. No ale Twoja jedyna słuszna metoda to przewymiarowana pompa ciepła i jak największy bufor ( choćby w postaci wylewki. Myślenie typowe sprzed 10 lat. EDIT: Żeby nie było ,że uważam ,że anhydryt jest lepszy. Poszedł bym w mixokreta ,ale ,że projekt był skopany zostało mi 16cm na wylewki łącznie z izolacją..... Wolałem dać jak najwiecej styropianu , niż jak najwiecej "bufora" , stąd anhydryt. Edytowane 19 Stycznia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.01.2021 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Wg mojego kalkulatora funkcja to y=0.235x + 29.1765 , czyli dla +2 to 29,65 , czyli w zaokrągleniu 30. Funkcji nawet nie liczyłem, bo to jedno pociągnięcie w Excelu, ale ta twoja to chyba jednak nie do mojej krzywej. Gdyby jednak przed 0,235 dać minus to już będzie pewne przybliżenie i wtedy dla +2 jest 28,71 Poniżej -15 wiadomo nadal +32 a nie, że koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 19.01.2021 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Poszedł bym w mixokreta ,ale ,że projekt był skopany zostało mi 16cm na wylewki łącznie z izolacją..... Wolałem dać jak najwiecej styropianu , niż jak najwiecej "bufora" , stąd anhydryt. Miałem podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadow7 19.01.2021 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Chyba z ta sprawnoscia grzalki pojechales a co noby sie dzieje z tymi 20% energi pobranej z sieci w swiatlo sie przemienia czy jak? Trochę może uprościłem i miałem coś innego na myśli ale już nie warto wracać, bardziej błąd pomiarowy, ale fakt, taka typowa sprawność grzałki to ok 99%. BTW. zawór 4drogowy póki co u mnie działa dobrze, wg mnie niskie temperatury sprawiły może, że się przyciął czy coś w tym stylu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 19.01.2021 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Koledzy, błąd H42, ktoś coś ?? J, 7KW. Po tym bledzie zresetowalo mi krzywe grzewcze i harmonogram ze smar Cloud-a. Obserwuje sprzęt i paczę czy coś jest na rzeczy ale mam wrażenie ze słabo jej grzanie idzie...np. pobiera 2 KW a produkuje tylko 3...COP-y tragiczne. Na razie obserwuje a instalator już wie. Cieka jestem czy jest opcja żeby w jakimś ukrytym serwisowym menu sprawdzić te zawory rozprężne które przy tym błędzie mogą być przyczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 19.01.2021 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Funkcji nawet nie liczyłem, bo to jedno pociągnięcie w Excelu, ale ta twoja to chyba jednak nie do mojej krzywej. Gdyby jednak przed 0,235 dać minus to już będzie pewne przybliżenie i wtedy dla +2 jest 28,71 [ATTACH=CONFIG]452160[/ATTACH] Poniżej -15 wiadomo nadal +32 a nie, że koniec. Wziąłem jakiś pierwszy onlinowy , więc faktycznie coś pomyliłem , powinno być z minusem . Przesunięcia krzywej nie masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.01.2021 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Chyba jakiś pomór idzie na te Panasy...Jeszcze nigdy w takim krótkim czasie nie pojawiło się tyle problemów w tej "stajni"...A najgorsze jest to ,że zakłócenia pojawiły się przy większym mrozie-wcześniejsze usterki produkcyjne zazwyczaj krótko po uruchomieniu PC się pojawiały (a zazwyczaj uruchomienia nie były zimą )Nie widzę typu PC -pytanie tylko jakich typów to dotyczy ? Edytowane 19 Stycznia 2021 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 19.01.2021 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Koledzy, błąd H42, ktoś coś ?? J, 7KW. Po tym bledzie zresetowalo mi krzywe grzewcze i harmonogram ze smar Cloud-a. Obserwuje sprzęt i paczę czy coś jest na rzeczy ale mam wrażenie ze słabo jej grzanie idzie...np. pobiera 2 KW a produkuje tylko 3...COP-y tragiczne. Na razie obserwuje a instalator już wie. Cieka jestem czy jest opcja żeby w jakimś ukrytym serwisowym menu sprawdzić te zawory rozprężne które przy tym błędzie mogą być przyczyna. Przyczyny usterki: 1. Nagromadzenie brudu na wymienniku ciepła jednostki zewnętrznej. 2. Niedostateczny przepływ powietrza w jednostce zewnętrznej. 3. Zawór serwisowy 2-drogowy częściowo zamknięty. 4. Usterka silnika wentylatora jednostki zewnętrznej. 5. Niedobór czynnika chłodniczego (wyciek). 6. Zatkany zawór rozprężny lub filtr. 7. Uszkodzony czujnik temperatury na przewodzie rurowym jednostki zewnętrznej CN-TH1 pin3, 4. 8. Usterka płyty głównej (PCB) jednostki zewnętrznej. Sprawdzaj po kolei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.01.2021 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Przyczyny usterki: 1. Nagromadzenie brudu na wymienniku ciepła jednostki zewnętrznej. 2. Niedostateczny przepływ powietrza w jednostce zewnętrznej. 3. Zawór serwisowy 2-drogowy częściowo zamknięty. 4. Usterka silnika wentylatora jednostki zewnętrznej. 5. Niedobór czynnika chłodniczego (wyciek). 6. Zatkany zawór rozprężny lub filtr. 7. Uszkodzony czujnik temperatury na przewodzie rurowym jednostki zewnętrznej CN-TH1 pin3, 4. 8. Usterka płyty głównej (PCB) jednostki zewnętrznej. Sprawdzaj po kolei Codix-to jest chyba ściąga dla instalatora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 19.01.2021 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Dokument ogólnodostępny : https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/distributors/Aquarea/Autodiagnostyka_Aquarea_H_v_10_net.pdf Dla serwisanta bądź nie , można rzucić okiem na parownik, czy wiatrak się kręci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.01.2021 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Przesunięcia krzywej nie masz ? O ja głupi. Proste rozwiązania najlepsze. Dzięki. Zazwyczaj nie używam przesunięcia a dziś rano dałem +1 na chwilę i zostało i zapomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 19.01.2021 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Chyba jakiś pomór idzie na te Panasy... Jeszcze nigdy w takim krótkim czasie nie pojawiło się tyle problemów w tej "stajni"... A najgorsze jest to ,że zakłócenia pojawiły się przy większym mrozie-wcześniejsze usterki produkcyjne zazwyczaj krótko po uruchomieniu PC się pojawiały (a zazwyczaj uruchomienia nie były zimą ) Nie widzę typu PC -pytanie tylko jakich typów to dotyczy ? To nie jest tak, że te stare były lepsze czy gorsze, po prostu pare lat wcześniej było tych PC mało i na forum użytkowników mniej. A ostatnie dwa lata to boom na PC, a jednak Panasonic jest tu liderem i z tego względu więcej awarii, a forum jest popularne i każdy szuka pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 19.01.2021 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 To nie jest tak, że te stare były lepsze czy gorsze, po prostu pare lat wcześniej było tych PC mało i na forum użytkowników mniej. A ostatnie dwa lata to boom na PC, a jednak Panasonic jest tu liderem i z tego względu więcej awarii, a forum jest popularne i każdy szuka pomocy. Dodam do tego szukanie i testowanie przez użytkowników krytycznych limitów w działaniu pompy i efekty są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihalp90 19.01.2021 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Od wklejenia tu zdjęcia z większej odległości, żeby było więcej widać. Ja odpadam chyba ze to wszystko dokladnie rozrysujesz lacznie z kierunkami przeplywu. Jak domniemam to to pomaranczowe to zawor przelaczeniowy miedzy c.o a cwu ktory sie stosuje na zasilaniu ta pompa to seria f ? Z ktorej strony wychodzi z niej zasilanie z tej od strony zaworu przelaczajacego i potem zasilanie wchodzi na dol bufora?? Pozwoliłem opisać całą sytuację w osobnym wątku - https://forum.muratordom.pl/showthread.php?368918-Panasonic-Aquarea-9KW-problem-z-instalacj%C4%85&p=8013703#post8013703 Ogromna prośba o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.01.2021 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Wychodzi około 0,0004 czyli mniejsze od 4 (liczone dla 7 miesięcy). Od 1 października do 1 kwietnia jest 6 miesięcy. A ile zażywałeś kWh na ogrzewanie w jednym sezonie jak grzałeś czystym prądem? Ogromne ilości ale to nie ma nic wspólnego z pracą PC średnio 3 x więcej niż PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.01.2021 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 I to Was gubi, ten każdy stopień mniej To raz, dwa,ta wyższa przenikalność cieplna a przy tym cienka wylewka powoduje właśnie taktowanie pompy a co za tym idzie przegrzewanie lub niedogrzewanie pomieszczeń . Dlatego moim zdaniem anhydryt jak i grzejniki nie nadają się pod pompę ciepła "Działać" będzie Że temp wyższa na grzejniki -zgoda lecz moja nie taktuje czyli grzejników jest na tyle że dają radę odebrać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadow7 19.01.2021 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Powiedzcie mi, jak najniżej powiedzmy w okolicach 28-30 zasilania i ok 0 na zewnątrz jest wam w stanie zmodulować się Panasonic 7kw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 19.01.2021 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 powiedzcie mi, jak najniżej powiedzmy w okolicach 28-30 zasilania i ok 0 na zewnątrz jest wam w stanie zmodulować się panasonic 7kw? :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts