Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Ok , jak sterujesz temperaturą wody ( bez żadnych termostatów i termistorów) , to objegówki w strefach pracują cały czas , a co z zaworami miksującymi ( masz je wogóle).

No i po czym poznajesz że dwie strefy pracują a nie jedna ?

EDIT: Ok napisałeś ,ze poznajesz ,że strefa grzeje bo obiegówka jest włączona - to generalnie błąd ,bo obiegówka pracuje cały czas , a zawór mieszający jest od tego zeby odciął strefę od zasilania ( chyba ,że tego zaworu mieszającego strefa nie ma...)

Edytowane przez MiG25

Jest zawór mieszający za buforem który rozdziela na 1 strefe grzejnikibi 2 strefe podłogówke. U mnie pompy wydaje mi sie ze nie pracują cały czas tylko wtedy jak pompa da im znać.mam willo i widzę na wyświetlaczu pompki czy pracuje czy nie.

Ps. Nie jestem specjalistą w tym zakresie i może używam złej terminologii i być może nieświadomie wprowadzam w błąd. Zrobię fotkę i opiszę jak te obiegi u mnie wyglądają

Nie może być 1 zawór ,który rozdziela na 2 strefy jednocześnie ( bo pompa by tym sterować nie umiała)

Pewnie jest tak ,że jest zawór mieszający jednej strefy ( oby tej na podłogę ) , a na grzejniki jest cały czas przepływ przez bufor.

No ale pokaż zdjęcie.

A co do pracy stref , to przy pracy tylko wg temp. wody to pompa daje sygnał na włączenie objegówek zawsze kiedy pompa jest włączona i nie grzeje zbiornika.

Jak jest wg termostatów/termistorów , to one jeszcze o tym decydują ( jak termostat jest wyłączony to objegówka tej strefy nie chodzi i vice versa).

Edytowane przez MiG25

Nie , grzałka od wody normalnie włącza się jak temperatura wody spadnie poniżej 23 ( w jedn. jednowentylatorowych) , a jak spadnie poniżej 18 to wyrzuci błąd H75 ( dla kolegi niedowiarka nieczytającego serwisówek , jest to opisane w serwisówce :

Wyrzuci błąd H75 i co dalej ?

Pompa nie pracuje, w domu zimno!!!!

PC może być uruchamiana po dłuższym postoju i przy minusowych temperaturach na zewnątrz a więc może dojść do takiej sytuacji;

-że temperatura w obiegu CO spadnie < 18 C dla 1-wentylatorowych, a < 10 C dla 2-wentylatorowych,

-bardziej pasowała by diagnoza kolegi 1igor1 , że włączy się grzałka

Jak pisałeś , jak przekraczasz prędkość ,to nie dziw się ,że mandat dostajesz :)

Tak ,może włączyć się ten tryb na samych grzałkach ( o ile w menu jest ta opcja włączona). Tyle ,że to będzie jakby tryb awaryjny , na samych grzałkach , trzeba go wyłączyć ,skasować błąd i włączyć pompę i tedy sprężarka będzie działać ,sama sprężarka nie włączy się dopuki będzie ona w trybie grzania tylko z grzałek.

A dwa , o jak widzisz przy grzałce sprężarki automatyka inaczej działa jeśli temperatura spada i inaczej kiedy rośnie ( to w nawiązaniu do tego , jeśli włączasz HP z wodą z temp mniejszą od 18 /10 to temperatura rośnie , ja piszę co się stanie jak temperatura spadnie ponizej 18/10 podczas defrostu).

Tu tekst z serwisówki , kiedy wymuszenie grzałek ma działać ( i jest tam mn. właśnie wtedy ,kiedy się pojawią błędy):

14.9 Force Heater Mode 
Purpose of Force Heater Mode: 
 As a backup heat source when heat pump error. Force heater Mode only control backup heater to heat up the 
room circuit, and turn ON back up heater or booster heater to boil up tank water base on the tank heater 
selection (internal or external). 

Force Heater Control start condition: 
 Force heater request ON by user during error OR auto turn ON by remote controller during error AND 
(Force Heater mode can be operate regardless of mode selection, remocon will send the latest mode selection 
force bit by bit to indoor. Indoor will judge to turn ON heater to room side if it is heat mode selected, and turn ON 
heater to heat tank water base on tank heater selection) 
 During Error Happen (exclude the error list below) 

Error List which not allow Force Heater operation 

I jest też lista błędów ,kiedy Force Heater nie zadziała , i na tej liście H75 nie ma .

Edytowane przez MiG25

Tak ,może włączyć się ten tryb na samych grzałkach ( o ile w menu jest ta opcja włączona). Tyle ,że to będzie jakby tryb awaryjny , na samych grzałkach , trzeba go wyłączyć,skasować błąd i włączyć pompę i tedy sprężarka będzie działać,sama sprężarka nie włączy się dopuki będzie ona w trybie grzania tylko z grzałek

Jak dla mnie - bardzo fachowe i logiczne odpowiedzi,

Bardzo dziękuje- szacunek

Ale ja rozmawiam z wieloma osobami na zagranicznych forach ( a tobie ograniczenie jezykowe na to nie pozwala) , i tam nikt takich kitów nie wciska.

Sprawdz sobie kiedy wyskakuje blad H75 i nie opowiadaj bzdur. Wiedza z obslugi szpadla nie wystarcza ,zeby pojac jak dziala pompa ciepla ( choc technologia kosmiczna to i tak nie jest).

Widać że masz wiedzę z internetu tylko, h75 włącza się podczas defrostu, a podczas normalnego grzania wyłączy się sprężarka i włącza grzalkа, а nie blad

I mylisz włączenie grzałki podczas błędu a włączenie podczas spadku temperatury na zasilaniu, bo aby grzałka podczas awarii sama się włączyła lub nie można ustawić w ustawieniach,

Edytowane przez 1igor1

No a o czym pisaliśmy , o tym co się stanie podczas defrostu jak wyłączysz grzałki w menu serwisowym.

Ja przynajmniej jakąś wiedzę mam :)

Umiem czytać, to co inni piszą , a przede wszystkim to co jest napisane w serwisówkach ,a ty z czytaniem nawet w ojczystym jezyku masz problem ( bo serwisowki nie zrozumiesz).

Obecnie po nocy jest ok;0 C na zewnątrz,

PC - nie była uruchamiana przez noc,

Rozumie, że z automatu włącza się grzałka;

- aby mogła zacząć pracę sprężarka i zostały spełnione warunki j/w ???;

- analogicznie jak ssanie w aucie

Nie do końca, najpierw włącza się sprężarka i jeżeli w określonym czasie nie dźwignie powrotu powyżej 18st to wyłączy sprężarkę i odpali grzałkę bez żadnego błędu jak sugeruje internetowy znawca Mig

No a o czym pisaliśmy , o tym co się stanie podczas defrostu jak wyłączysz grzałki w menu serwisowym.

Ja przynajmniej jakąś wiedzę mam :)

Umiem czytać, to co inni piszą , a przede wszystkim to co jest napisane w serwisówkach ,a ty z czytaniem nawet w ojczystym jezyku masz problem ( bo serwisowki nie zrozumiesz).

Ty masz.ewidentnie jakiś problem.ze sobą, wszystkich obrażasz, tylko ty wiesz lepiej, i nawet fakty do ciebie nie przemawiają, dla mnie masz ban, i twoje posty pomijam, luźniejszej gumy w gaciach życzę

Edytowane przez 1igor1

Wcale tak nie sugerowałem specjalisto od szpadla.

Pisałem tylko ,że tak się stanie podczas defrostu , kiedy temperatura wody spadnie.

Natomiast podczas zaczynania grzania od zera to jest inna sprawa, i grzałka włącza się wcale nie od tego ,że temperatura wody jest mniejsza od 18 (czy tam 10 ) ,a zupełnie od innej zależności. Czy wiesz może jakiej ?:)

Faktycznie jest tak jak mówiłeś z tym zasilaniem. Mieszacz jest na podłogówce [ATTACH=CONFIG]461660[/ATTACH]

No to jedyny sposób sprawdzenia to pozycja mieszacza ( czy wodę w podłodze objegówka miesza ,czy też jest otwarty i woda na podłogę wchodzi z bufora .

Pozycja mieszacza jest też widoczna w Service Cloudzie , (no albo w Heishamon) , nigdzie na pompie jej chyba zobaczyć nie można.

Zauważyłem, że przy tych przymrozkach w ostanie dwie noce było sporo defrostów. Według wł/wył. zakładam że nawet ok.10 i grzałka chodziła jakieś 4h co przełożyło się na zuużycie na poziomie 18kWh dobowo według PC.

1)Czy to możliwe, że aż tyle defrostów zrobiła PC ?

2)Czy w zimie podczas utrzymujących się mrozów też jest ich tak dużo, czy to kwestia wilgotności, mgły itp. ?

Nie możliwe ,żeby grzałka tylko od 10 defrostów chodziła 4 godziny ( derost to średnio 5min ,z czego gzania grzałką mniej ,więc realnie to 1h).

Pompa ma ograniczenie czasowe pomiędzy defrostami 35minut (więc nawet gdyby zaszroniła się w ciągu 10min to i tak będzie dalej sie "męczyła " do tego czasu) ,plus defrost , czyli minimalny cykl to tak ok. 40min. Więc jak pompa ci pracowała 7godzin to jest to realne.

Zaszronienie zależy jak najbardziej od wilgotności , i właśnie w tym czasie ,kiedy temperatura jest w okolicach 3stopni i poniżej ,to jest najgorzej.

Zimą powietrze będzie bardziej suche i będzie z tym lepiej.

Pompa najbardziej się szroni jak pracuje z pełną mocą , więc ak chcesz się bawić ,to trzeba doprowadzić do tego ,żeby się zmodulowała ( czyli żeby temperatura wyjściowa wody osiągnęła temperaturę docelową ).

Panowie mam takie pytanie - pomimo delty 6st obecnie, różnica między zasilaniem a powrotem na PC to ~3 stopnie już po osiągnięciu temp. zadanej z KG i tak się potrafi mielić przez kilka godzin.

Czy to jest normalne ? Dodam że dzisiaj PC chodziła sobie 5h bez przerw utrzymując taką deltę na ~20Hz w załączeniu wykres, pompa obiegowa chodzi na ustawieniu 'tryb grzania grzejnika' (ALPHA1 L 25-60 180) czy to jest OK ??

Obecnie PC chodzi w trybie CO między 4:00 - 9:00 rano + 13:-15 CWU do 43st. na jednym wykresie przy temp. ~0 na zewnątrz widać 3 defrosty właśnie

Dodam jeszcze że staram się obecnie pracować na odkręconych na full grzejnikach, wyjątek grzejnik w garażu ustawienie 2 oraz sypialnia wyłączony (na ten moment śpimy przy uchylonym oknie) reszta grzejników otwarta lub ustawienie 4

20221013_grzanie_rejsetracja.jpg

20221014_działanie.jpg

20221004_KG.JPG

Edytowane przez a.gwozdz

Panowie mam takie pytanie - pomimo delty 6st obecnie, różnica między zasilaniem a powrotem na PC to ~3 stopnie już po osiągnięciu temp. zadanej z KG i tak się potrafi mielić przez kilka godzin.

Czy to jest normalne ? Dodam że dzisiaj PC chodziła sobie 5h bez przerw utrzymując taką deltę na ~20Hz w załączeniu wykres, pompa obiegowa chodzi na ustawieniu 'tryb grzania grzejnika' (ALPHA1 L 25-60 180) czy to jest OK ??

Obecnie PC chodzi w trybie CO między 4:00 - 9:00 rano + 13:-15 CWU do 43st. na jednym wykresie przy temp. ~0 na zewnątrz widać 3 defrosty właśnie

Tak , to normalne ,że przy zmodulowaniu pompa nie tzyma delty.

To były 2 noce, więc około 20 defrostów liczę na te 4h pracy grzałki. Pompa chodziła po 10-12 h częstotliwość 30-40 HZ więc chyba nie pełna mocą. Teraz to możliwe?

Też te 4h pracy grzałki to chyba dużo na te 20 defrostów i troche podejrzane, no ale może być prawdą.

Pompa nie musi chodzić na full ,żeby się zaszronić , tylko jak chodzi na full to szybciej to nastąpi , więc to też możliwe.