Navy1 05.12.2022 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Pytam defrosty a nie o dane techniczne a konkretnie o to, czy przewymiarowana pompa może robić mniej defrostów niż nieco niedowymiarowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.12.2022 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Próbuje ustalić, która jest przewymiarowana??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Navy1 05.12.2022 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Atlantic był lekko przewymiarowany. Nie znalazłem danych Atlantic/Fujitsu Waterstage dla temp -20 *C ale moc grzałek w Atlanticu wynosiła 9 kW (3 szt. po 3 kW każda). Nie było jednak potrzeby włączania grzałki, bo temperaturę biwalentną miałem ustawioną dość wysoko, na -10 *C (w tej temp włączał się gazowy kocioł kondensacyjny). Tak samo jest teraz, choć moc grzałki Panasonica to tylko 3 kW, co spokojnie pokrywa OZC.Myślę, że temat dostosowania mocy pompy do zapotrzebowania jest ciekawy a defrosty to chyba najsłabsza strona pomp powietrze-woda. Stąd pytanie o defrosty w kontekście przewymiarowania/niedowymiarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.12.2022 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Co Ty piszerz ? - nie da się wystawić poprawnych wniosków, nie mając rzetelnych danych, - to jest bełkot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 05.12.2022 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Atlantic był lekko przewymiarowany. Nie znalazłem danych Atlantic/Fujitsu Waterstage dla temp -20 *C ale moc grzałek w Atlanticu wynosiła 9 kW (3 szt. po 3 kW każda). Nie było jednak potrzeby włączania grzałki, bo temperaturę biwalentną miałem ustawioną dość wysoko, na -10 *C (w tej temp włączał się gazowy kocioł kondensacyjny). Tak samo jest teraz, choć moc grzałki Panasonica to tylko 3 kW, co spokojnie pokrywa OZC. Myślę, że temat dostosowania mocy pompy do zapotrzebowania jest ciekawy a defrosty to chyba najsłabsza strona pomp powietrze-woda. Stąd pytanie o defrosty w kontekście przewymiarowania/niedowymiarowania. Przy obecnej aurze to nie moc pomoy jest problemem ale wilgotność powietrza przy tych temperaturach. Jeśli urządzenie w tych warunkach idzie pełną mocą grzewczą, to w gruncie rzeczy doprowadzi to do szybszego oszronienia a niżeli przy pracy modulowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Navy1 05.12.2022 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 @andrzej: może napiszę jeszcze raz, ale wolniej. OK?@marty: jasne, masz rację. Mnie chodziło o to, czy nie będąc pewnym wyboru lepsze jest niewielkie przewymiarowanie czy niewielkie niedowymiarowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czacha85 05.12.2022 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 (edytowane) Z mojego, na razie skromnego doświadczenia (2 sezon grzewczy w nieoddanym jeszcze domu) wynika, iż częstotliwość defrostów nie zależy od obciążenia pompy, lecz jedynie od wilgotności powietrza, no i oczywiście temperatury. Przy temperaturach koło zera pompa robiła defrost co jakieś 40 minut przy wilgotności 80%, nawet gdy była mocno zmodulowana.Te defrosty faktycznie są trochę denerwujące. Nie dość, że są często, to każdy z nich zalicza 2x start sprężarki oraz przy każdym na 10 minut załącza się grzałka (chyba, że temp. powrotu będzie 27 stopni, ale przy podłogówce to rzadkość).Zmniejszenie mocy może jedynie się sprawdzić przy lekkim plusie, wtedy faktycznie może nie będzie się szroniła. Na pełnej mocy już poniżej 5 stopni zarasta lodem, czasem nawet już przy 6 czy 7 stopniach na plusie.Pompa Panasonic Aquarea J 9kW R32 Edytowane 5 Grudnia 2022 przez Czacha85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomas1 05.12.2022 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Z mojego, na razie skromnego doświadczenia (2 sezon grzewczy w nieoddanym jeszcze domu) wynika, iż częstotliwość defrostów nie zależy od obciążenia pompy, lecz jedynie od wilgotności powietrza, no i oczywiście temperatury. Przy temperaturach koło zera pompa robiła defrost co jakieś 40 minut przy wilgotności 80%, nawet gdy była mocno zmodulowana. Te defrosty faktycznie są trochę denerwujące. Nie dość, że są często, to każdy z nich zalicza 2x start sprężarki oraz przy każdym na 10 minut załącza się grzałka (chyba, że temp. powrotu będzie 27 stopni, ale przy podłogówce to rzadkość). Zmniejszenie mocy może jedynie się sprawdzić przy lekkim plusie, wtedy faktycznie może nie będzie się szroniła. Na pełnej mocy już poniżej 5 stopni zarasta lodem, czasem nawet już przy 6 czy 7 stopniach na plusie. Pompa Panasonic Aquarea J 9kW R32 Zależy od obciążenia. Ustaw sobie quaiet 3 wtedy pompa ciągnie max 30 Hz a zobaczysz że będzie dużo mniej defrostow. Obserwuję pompę serii j 9 i t-cap 9 jest to nieporównywalne.Tcap ostatniej doby u mnie zaliczył 2 defrosty a j tka u rodziców 10. Także wymiennik ma bardzo duże znaczenie i w defrostach i głośności pompy przy tmp zblizonych do zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 05.12.2022 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 (edytowane) Witam ponownie. Mam pompę Panasonic monoblok 5kW seria J uruchomioną już 2 tygodnie i mam kilka pytań: 1: W związku z tym, że pompa zaczyna grzać wcześniej nie ogrzewany budynek, to czy można jakoś włączyć w pompię taką opcję, żeby chodziła i sprężarka i grzałka jednocześnie? Tzn. żeby pobór mocy był 4kW ( 1kW pompa i 3kW grzałka ). Zawsze jak wejdę w pobór mocy na kontrolerze to pokazuje mi 1,2kW, czyli chodzi sama sprężarka. 2: W Menu dla Instalatora mogę włączyć grzałkę oraz ustawić od jakiej temperatury ma się włączać. Są dwa zapisy, których nie rozumiem: Grzałka WŁ/WYŁ Włączona temperatura wody dla grzałki [ON] Ustawienie temperatury wody do włączenia ustawionej temperatury. Zakres od -10 do -2 stopnia C Grzałka WŁ/WYŁ Wyłączona temperatura wody dla grzałki [OFF] Ustawienie temperatury wody do wyłączenia ustawionej temperatury. Zakres od -8 do 0 stopnia C Nie wiem co to oznacza i do czego służy 3: Mam pompę monoblok z kontrolerem. Na kontrolerze mam po lewej stronie widoczne czy jest grzana woda w podłogówce lub czy jest odszranianie, na środku wybieram temperaturę wody w podłogówce a po prawej stronie mam pokazaną temperaturę chyba na zewnątrz, poniżej jest taki domek i obok niego termometr ale nie pokazuje żadnej temperatury. Czy ten kontroler może pokazywać temperaturę w środku domu czy też trzeba coś dokupić do niego? 4: Do czego służy sygnał odszraniania? 5: Zauważyłem, że gdy padał śnieg, to cała działka była pokryta śniegiem, oprócz pokrywy szamba. Czyli widocznie jest tam cieplej niż na zewnątrz. Czy można wykopać dół w okolicy pompy a następnie doprowadzić z tego dołu rury w okolice pompy, żeby pompa dostawała na wejściu powietrze o temperaturze 6-7 stopni C ? Załączyłem obrazek, żeby było wiadomo o co mi chodzi. 6: Miałem wcześniej w mieszkaniu piec gazowy z kontrolerem i potrafiłem bez problemu ustawić harmonogram tygodniowy na nim. W tym Panasonicu nie za bardzo rozumiem w jaki sposób ma działać ten harmonogram. Załóżmy że wybieram Sobotę, następnie wybieram godzinę 0:00 i Włącz. I co wtedy? Czy od godziny 0:00 pompa będzie cały czas chodzić? Czy wystarczy, że w każdym dniu o godzinie 0:00 uaktywnię opcję Włącz i to wystarczy? 7: Gdy dzwoniłem w listopadzie do instalatorów z uprawnieniami Panasonica, to mieli terminy na pierwsze uruchomienie na luty, więc pompę mi zainstalował kolega hydraulik, który na codzień montuje pompy Viessmann. W związku z tym nie mam żadnych dokumentów podbitych przez instalatora. Czy przy zakupie pompy są jakieś dokumenty, które musi podpisać instalator? Niczego takiego jak Dokument Gwarancji nie znalazłem w zestawie tych książeczek. Gdzie się musi wpisać instalator? Dziękuję, jeśli ktoś się pochyli nad odpowiedziami na moje pytania. Edytowane 5 Grudnia 2022 przez vwrafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 06.12.2022 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Taka nieprzyjemna ciekawostka wyszła u mnie, może się komuś przyda.... Otóż, po montażu pc nie mogliśmy dogrzać mieszkania mimo że jeszcze nie zaczęła się prawdziwa zima, temp. max dochodziła do 19,5C i to przy temp podawanej na grzejniki 45C. Ale od samego początku czyli ok. 2 tygodni, kiedy zamontowano pompę, coś nam nie pasowało tzn. grzejniki nie grzały tak jak do tej pory na ekogroszku. Mówiono nam, że to inna charakterystyka pracy, że to nie piec, że trzeba dobrać odpowiednio przepływy - delta, ustawienia pompki za buforem, że defrosty teraz częste i schładzają bufor. W kotłowni spędziłem więcej czasu niż przy węglu, przeszukałem pół internetu ale z marnym skutkiem. W piątek był człowiek od instalatora żeby odebrać instalację, a kiedy powiedzieliśmy mu że mam pewien dyskomfort związany ze słabym grzaniem na grzejnikach to posprawdzał, popytał o standardowe rzeczy typu, odpowietrzenie, kryzowanie itp. Na koniec zalecił ustawić na jakiś czas temp. 55C (przy temp. na dworze ok.0C) i może się "przepcha". Nic to nie dało, ale przy tak wysokiej temperaturze zauważalne mocno stało się że grzejnik na szerokości kilkunastu cm jest bardzo ciepły potem temp. mocno spada zarówno po szerokości jak i długości. Na koniec doszliśmy, że pompka obiegowa za buforem, została źle zamontowana tj. odwrotnie, zamiast pchać wodę w zasilanie grzejników ona z niego zasysała. Wczoraj podjechał znajomy i w 5 minut odwrócił pompkę i vuala w domu ciepło Pytanie dodatkowe: czego domagalibyście się w takim razie od przedstawiciela panasonica pro w związku z takim niechlujstwem montażowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 06.12.2022 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Zauważyłem, że gdy padał śnieg, to cała działka była pokryta śniegiem, oprócz pokrywy szamba. Czyli widocznie jest tam cieplej niż na zewnątrz. Czy można wykopać dół w okolicy pompy a następnie doprowadzić z tego dołu rury w okolice pompy, żeby pompa dostawała na wejściu powietrze o temperaturze 6-7 stopni C [ATTACH=CONFIG]462606[/ATTACH] A nie prościej było chatę na szambie zbudować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 06.12.2022 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Mam pytanie czy nie mając dostępu do SerwiceClouda w opcji dla instalatora jestem w stanie w swojej pompie HP 9kW 3f sprawdzać ilość defrostów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.12.2022 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 7: Gdy dzwoniłem w listopadzie do instalatorów z uprawnieniami Panasonica, to mieli terminy na pierwsze uruchomienie na luty, więc pompę mi zainstalował kolega hydraulik, który na codzień montuje pompy Viessmann W panasonicu - pompę montuje serwisant od którego nabywa się pompę; - należy jemu fakt zamontowania zgłosić, aby potwierdził prawidłowość jej podłączenia oraz aby uruchomił gwarancję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 06.12.2022 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 A nie prościej było chatę na szambie zbudować? Wątpię, to byłyby ogromne koszta. Takie szambo musiałoby być z bardzo grubych ścian, musiałoby mieć solidny fundament i pewnie musiałby być też zrobione ściany nośne. Kolega hydraulik robi klientom takie coś, że montuje rury od kanalizacji na głębokości około metra w ogrodzie, i te rury idą aż do domu gdzie powietrze jest wtłaczane do domu rekuperatorem ( lub czymś na wzór ). Dzięki temu musimy ogrzać powietrze w domu nie z -3 stopni C, tylko z +7 stopni C. Na jednym końcu rury robiona jest czerpnia ( czyli rura wychodzi na powierzchnię i ma taki daszek ), biegnie przez ogród i powietrze jest ogrzewane przez grunt i do domu trafia już ogrzane wstępnie powietrze. Także brawo za pomysł, ale chyba koszty byłyby ogromne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buldog1111 06.12.2022 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Wszystko fajnie dopóki te rury w ziemi nie zarosną grzybem i innym ścierwem a do domu będzie pompowany smrodek z grzybnią. Jest już coś takiego wymyślone ale muszą być specjalne rury z jakąś tam "kosmiczną" powłoką , która to niby będzie utrzymywać sterylność tych rur. Ciemno wilgotno i grzyby rosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.12.2022 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Obecnie - rekuperatory posiadają grzałkę na wlocie powietrza; - więc takie wstępne ogrzewanie powietrza traci sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 06.12.2022 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 (edytowane) Wszystko fajnie dopóki te rury w ziemi nie zarosną grzybem i innym ścierwem a do domu będzie pompowany smrodek z grzybnią. Jest już coś takiego wymyślone ale muszą być specjalne rury z jakąś tam "kosmiczną" powłoką , która to niby będzie utrzymywać sterylność tych rur. Ciemno wilgotno i grzyby rosną. W rekuperatorze jest filtr. W normalnej rekuperacji rury też mogą zarosnąć pleśnią. Po to są filtry. Ogólnie to nie o tym mowa. Mowa o podaniu ogrzanego wstępnie powietrza do pompy ciepła a nie do domu. Przykład z domem był tylko po to, żeby pokazać że coś takiego działa już. Proszę nie rozwijać już tematu z domem, chodzi mi o pompę ciepła, gdyż taki jest wątek tematu. Edytowane 6 Grudnia 2022 przez vwrafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 06.12.2022 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Obecnie - rekuperatory posiadają grzałkę na wlocie powietrza; - więc takie wstępne ogrzewanie powietrza traci sens Myślę, że tu wszystko rozbija się o koszty ogrzewania. Grzałkę można dać wszędzie, ale to traci sens. Ciepłe powietrze z gruntu jest za darmo, grzałka zużywa prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.12.2022 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Grzałkę można dać wszędzie, ale to traci sens. Ciepłe powietrze z gruntu jest za darmo, grzałka zużywa prąd. Pompa ciepła zużywa ok; > 3000 m3/h powietrza, Rekuperator ; 100 do 400 m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 06.12.2022 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Pompa ciepła zużywa ok; > 3000 m3/h powietrza, Rekuperator ; 100 do 400 m3/h Przykład z domem i rekuperacją był tylko dla pokazania, że takie coś działa. Nie to jest tematem mojego pytania. Pompa ciepła pobiera powietrze i wyrzuca je. Z tego co wiem, to pompa jest bardziej efektywna im cieplejsze jest powietrze na wejściu, osiąga wtedy większy parametr COP. Jeśli na wejściu pompy będzie powietrze o temperaturze 7 stopni, to wtedy COP pompy powinien być zawsze 5.08 ( w przypadku mojej pompy Panasonic mononlok 5kW generacja J ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts