Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Jak dobrze kojarzę , to problem był z Elektronicznym zaworem rozprężnym (Electronic Expansion Valve ) , który się przycinał przy zimniejszych temperaturach i to serwis tą usterkę usunął (pompa była na gwarancji).

Ja jestem ciekawy co to za modyfikacja , więc prośba o opis.

EDIT: A tak działa EEV w klimatyzatorach , więc podobnie jak w PC :

Edytowane przez MiG25

zbyszekwojtal Dodam jeszcze, że jak załączenie grzałki ustawię na np. -5C to wtedy zbyt zimny powrót załącza grzałkę .

Tak, potwierdzam, jeśli opcja Temperatura zewnętrzna załączenia grzałki jest większa od aktualnej zewnętrznej , oraz w Ustawieniach Funkcji Grzałka pokojowa jest włączona ( jest ikonka grzałki na wyświetlaczu) , to grzałka się włącza podczas defrostu mimo ,że temperatura wody jest większa niż 27 stopni.

U mnie w TCAP 12kW są grzałki 9kW i włącza się tylko pierwszy stopień podczas defrostu w Deice Mode 1 , ( jedna faza 3kW) , być może ,tam gdzie są grzałki 3x1kW włączą się wszystkie na raz.

No ale kto by ustawiał ją tak wysoko... Ja miałem ustawienie -15.

Czyli należy wnioskować, że u kolegi zbyszekwojtal w momencie opisywanego defrostu;

- temperatura zewnętrzna była < - 5 C

Panowie, chce zakupić dodatkowy termostat pokojowy i w związku z tym mam parę pytań:

1. Jak to współpracuje z harmonogramem pompy np.

- sterownik pokojowy pokazuje że ma być grzanie a w harmonogramie mam ustawiony STOP

- sterownik pokazuje STOP a w harmonogramie mam ustawione właśnie grzanie CWU

2. Jak i gdzie to się podłącza do płyty ?

3. Jaki model polecacie?. Widziałem gdzies wcześniej że przewijał się SALUS 091FLRF. Szukam czegoś dokładnego.

Pompa ma pracować na krzywej grzewczej a termostat ma pilnować tylko nie przekroczenia temperatury

Edytowane przez art-e

Panowie, chce zakupić dodatkowy termostat pokojowy i w związku z tym mam parę pytań:

- sterownik pokojowy pokazuje że ma być grzanie a w harmonogramie mam ustawiony STOP

3. Jaki model polecacie?. Widziałem gdzies wcześniej że przewijał się SALUS 091FLRF. Szukam czegoś dokładnego.

Pompa ma pracować na krzywej grzewczej a termostat ma pilnować tylko nie przekroczenia temperatury

1. Termostat tylko podpowiada pompie czy powinna grzać, czy nie, o wszystkim decyduje sama pompa. Jak wyłączysz grzanie na sterowniku pompy, to termostat zostanie zignorowany. Na CWU to nie ma żadnego wpływu.

2. Styki CN2 na płycie głównej.

Styk H pompy podłączasz do styku NO termostatu.

Styk L pompy podłączasz do styku COM termostatu.

3. Najważniejsza kwestia to przewodowy czy bezprzewodowy. Każdy działa podobnie, musisz popatrzeć jakich konkretnie funkcji potrzebujesz (programowanie, wykrywanie otwartego okna itp.). Ten model Salusa jest popularny, ale niczym ciekawym się nie wyróżnia (np. ma tylko histerezę 0,5 lub 1 stopień).

1. Termostat tylko podpowiada pompie czy powinna grzać, czy nie, o wszystkim decyduje sama pompa. Jak wyłączysz grzanie na sterowniku pompy, to termostat zostanie zignorowany. Na CWU to nie ma żadnego wpływu.

No właśnie chciałem wiedzieć co ma pierwszeństwo czy sterownik ten oyrginalny pompy czy termostat.

Chcę bezprzewodowy i z histerezą 0,5 stopnia lub mniej. Ważne żeby nie zrywał połączenia i w miarę dokładnie odczytywało temperaturę. Programowanie takie jak w salusie mi wystarcza

Polecasz jeszcze jakieś ?

No właśnie chciałem wiedzieć co ma pierwszeństwo czy sterownik ten oyrginalny pompy czy termostat.

Chcę bezprzewodowy i z histerezą 0,5 stopnia lub mniej. Ważne żeby nie zrywał połączenia i w miarę dokładnie odczytywało temperaturę. Programowanie takie jak w salusie mi wystarcza

Polecasz jeszcze jakieś ?

Osobiście od jakichś 4 lat używam Auraton 3021 RT (teraz nazywa się Auraton Libra Set, koszt ok. 230 zł), aczkolwiek raczej go nie polecam, bo zegar spóźnia się o jakieś 5-10 minut miesięcznie i pokrętło działa beznadziejnie (blokuje się przy wciskaniu, zacina). Przez te 4 lata raz się zawiesił, poza tym działa niezawodnie.

Niedawno szukałem czegoś dla znajomego (ale jeszcze nie kupił, narazie wystarcza mu sterownik pompy) i najtańszą a jednocześnie bardzo dobrą opcją wydaje się być Elektrobock FRT7B2. Ma histerezę regulowaną między 0,1 a 6 stopni - w żadnym innym termostacie czegoś takiego nie widziałem. No i jest bardzo tani - ok. 200 zł.

Natomiast Salus 091FLRFV2 jest bardzo popularny i też bardzo tani (ok. 220 zł), więc jak ci pasuje, to pewnie będzie ok.

@Andrzej5101

Zerknij proszę na ten post https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=8169956&viewfull=1#post8169956

Akurat dotyczny podłączenia termostatu :)

Edytowane przez Gepam

Tak na szybko/

Jak masz ustawione grzanie na TERMISTACIE ZEWNĘTRZYM -to harmonogram nie pracuje- PC jest załączana po sygnale ze sterownika pokojowego.

Tak samo jak włączanie i wyłączanie żarówki na jej żywotność... Otwarcie i zamknięcie drzwi na żywotność zawiasów...

Przecież jednostka zewnętrzna musi zrobić defrost ,żeby dalej działała...

W dwuwentylatorowych można dążyć do tego ,żeby defrost był w Mode 1 (wtedy sprężarka się nie zatrzymuje) , w jednowentylatorowych i tak się zatrzymuje i tak.

To teraz pytanie jak połączyć grzanie i chłodzenie ze zwykłym termostatem pokojowym. Wydaje mi się, że bardzo prosto - jeżeli połączymy styki H z NO i C z NC, to termostat będzie zwierał grzanie kiedy temperatura jest niższa niż ustawiona na termostacie i zwierał chłodzenie kiedy temperatura jest wyższa. Resztę roboty zrobi sterownik samej pompy - jak na sterowniku pompy ustawimy grzanie, to zwarcie NC z COM będzie ignorowane, a jak ustawimy chłodzenie, to zwarcie NO z COM będzie ignorowane. Czy to ma sens?

termostat3.jpg

To jak mam ustawić wtedy grzanie CWU w danych godzinach, skoro harmonogram pompy nie działa ?

Ustawiasz samo CWU- reszta z Termistata zewnętrznego który daje sygnał PC że ma grzać. Bo po to przechodzisz na Termistat zew. aby to on sterował PC. I tu ma się ni jak ustawianie godz. grzania. To termistat decyduje kiedy trzeba grzać. Ustawiasz np. temp. 23*C i np. przy histerezie (1*C lub 0,5*C) w ( SALUSIE TAK JEST )

Ustawione 23*C -grzeje do 23,4*C i STOP następnie jak temp. spadnie do 22,4*C -START i tak w koło.Przy nastawie 0,5*C adekwatnie do histerezy 0.5*C- przebicie o 0,2*C i Stop Start 0,3*C Aby w domu była stała temp i abyś się cieszył przyjemną stałą temp. nie patrzysz na godz grzania.

Co jest lepsze? nie wiem zależy od upodobań domowników Bo na histerezie i wew. też się da- lecz tu trzeba trochę eksperymentów.

PS. tylko przy komforcie ( stała temp. w domu 24/24h ) NO TO trochę więcej tych kWh pójdzie no ale masz 24/h miło .

Tu na forum -większość -bździ a nie grzeje. Grzeją tylko jak prąd tańszy. Tak że na te zużycia też patrz z przymrużeniem oka.

POWODZENIA.

Edytowane przez -voymar-

oczywiście ze harmonogramy na pompie działają jak jest użyty termostat. Przy czym termostat modyfikuje tylko na grzanie CO a nie na CWU. To pierwsza sprawa.

Termostat to tylko dodatkowy warunek do spełnienia aby uruchomić grzanie.

Masz w harmonogramie np ustawione tylko grzanie wody w godzinach np 13-15, a np grzanie CO tylko miedzy 22 a 6 rano. Woda się zagrzeje między 13 a 15 jeśli temperatura w zbiorniku CWU będzie na tyle niska aby mogło się uruchomić grzanie (czyli ustawiona docelowa temperatura cwu minus delta) a grzanie CO uruchomi się między 22 a 6 rano JESLI na termostacie spadnie temperatura niżej niż ustawiona minus histeryza ORAZ będą spełnione inne warunki, które i tak by działały jakby tego termostatu nie było (a więc max temperatura grzania, przekroczenie delty ilestam minut, czyli brak możliwości odbioru ciepła i brak możliwości niższej modulacji , maksymalny czas grzania itd)