Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

W którym dokładnie miejscu wyłączyłeś kolego tą grzałkę? W ukrytym menu serwisowym?

Jest dwóch użytkowników na forum co mają wyłączoną grzałkę, mój syn trzeci.

Informacja jest na tym forum, podawał ja,, Mig,,

Nie chcę takich rzeczy upubliczniać.

Natomiast użytkując ją już w takim ustawieniu ponad dobry miesiąc widzę że pompa ma odpowiednie zabezpieczenia, podstawowy to pompa pilnuje powrotu>21 st/c

Najważniejszy warunek to bardzo duży zład wody, żeby przy defroście powrót wody nie spadł więcej jak o jeden stopień, u syna tak jest

Spróbowałem podnieść temp. powrotu do 27st\C ale u mnie to chyba nie wyjdzie, teraz 26st C na powrocie a temp. w domu podniosła się do 22,5st C i cały czas rośnie a dla mnie komfortowa temp to 21.5-22 st\C. Pogrzeje parę dni i zobaczę co będzie.

Zawsze można skrócić cykle pracy PC i grzać w optymalnych warunkach dla PC Powrót (= < 27)

Praca z Niską Krzywa Grzewczą powoduje;

1/ taktowanie czyli zbyt duża ilość startów do godzin pracy,

2/ ciągła prace na najniższych obrotach sprężarki, co nie jest najzdrowsze, powoduje;

....a/ zbyt duża liczbę godzin pracy na sezon,

....b/ pogorszenie tym samym copu;

............- poprzez większy udział elektroniki czy obiegówki itp. do produkowanej energii ,

.....c/ problemy z olejem w układzie, spowodowane niską prędkością przepływu czynnika,

.....d/ przeważnie powoduje tez nie zachowanie zalecanej delty i niedostateczne ......przechłodzenie czynnika w skraplaczu, co powoduje niewłaściwą prace zaworu rozprężnego .......i kolejny spadek sprawności,

3/ problemem niskiej krzywej jest niska temperatura powrotu ;

...a/ problemy przy defrostach np. nie potrzebne załączanie grzałek

....... pomocniczych i kolejna strata copu,

...b/ brak defrostu w trybie przy użyciu zładu wody, a w trybie przy pomocy

....... sprężarki lub grzałki,

.c/ przełączanie się tych trybòw np. w połowie defrostu co powoduje ;

......- jego spore wydłużenie,

......- brak w tym czasie dostarczania ciepła do budynku i kolejny spadek copu,

4/za niskie krzywe w imię 5 % oszczędności w sezonie, często kosztem żywotności ........sprężarki

Takie zachowanie - jest analogią wg;mnie ;

- do wymiany oleju w silniku co 30000 km ,

- co obecnie staje się normą

Szkoda czasu- Takich nie zmienisz

Oni są mądrzejsi i będą poprawiać inżynierów ,projektantów i cały zespół pracujący dziesiątki lat w danej firmie.

Choć z drugiej strony producentom PC w to graj Będą częściej kupować nowe PC szkoda że przez własną głupotę drenują swój portfel.

A niech będzie po ichniemu.

Natomiast użytkując ją już w takim ustawieniu ponad dobry miesiąc widzę że pompa ma odpowiednie zabezpieczenia, podstawowy to pompa pilnuje powrotu>21 st/c

Najważniejszy warunek to bardzo duży zład wody, żeby przy defroście powrót wody nie spadł więcej jak o jeden stopień, u syna tak jest

To dopisz jeszcze że ten jegomość proponował jeszcze docieplenie czujnika temp. w JZ. aby PC widziała wyższą wartość a tym samym pracowała z wyższym COP

Do tego te wasze WYNAZKI i sukces murowany. Będzie zużycie EE po 1000kWh/rok

Powodzenia:D

Praca z Niską Krzywa Grzewczą powoduje;

1/ taktowanie czyli zbyt duża ilość startów do godzin pracy,

2/ ciągła prace na najniższych obrotach sprężarki, co nie jest najzdrowsze, powoduje;

....a/ zbyt duża liczbę godzin pracy na sezon,

....b/ pogorszenie tym samym copu;

............- poprzez większy udział elektroniki czy obiegówki itp. do produkowanej energii ,

.....c/ problemy z olejem w układzie, spowodowane niską prędkością przepływu czynnika,

.....d/ przeważnie powoduje tez nie zachowanie zalecanej delty i niedostateczne ......przechłodzenie czynnika w skraplaczu, co powoduje niewłaściwą prace zaworu rozprężnego .......i kolejny spadek sprawności,

3/ problemem niskiej krzywej jest niska temperatura powrotu ;

...a/ problemy przy defrostach np. nie potrzebne załączanie grzałek

....... pomocniczych i kolejna strata copu,

...b/ brak defrostu w trybie przy użyciu zładu wody, a w trybie przy pomocy

....... sprężarki lub grzałki,

.c/ przełączanie się tych trybòw np. w połowie defrostu co powoduje ;

......- jego spore wydłużenie,

......- brak w tym czasie dostarczania ciepła do budynku i kolejny spadek copu,

4/za niskie krzywe w imię 5 % oszczędności w sezonie, często kosztem żywotności ........sprężarki

Takie zachowanie - jest analogią wg;mnie ;

- do wymiany oleju w silniku co 30000 km ,

- co obecnie staje się normą

Andrzej

Kto ci takich rzeczy naopowiadał

Taktować przy niskiej temperaturze zasilania PC to może T CAP i to wtedy jak ma grzejniki.

Ale zwykła jednowentylatorowa, która schodzi nisko z mocą i do tego ogrzewanie podłogowe, weź pomyśl...

Do tego przy niskiej temperaturze zasilania ty twierdzisz, że COP będzie gorsze niż przy wyższej temperaturze, no to pojechałeś...

Ile razy mogę powtarzać, u syna pompa pracuje ciągle 24/24 w tych temperaturach co sa teraz ok. 2-3st/c i wilgotność >85% ona się na dobę trzy razy wyłączyła na defrost. A to dlatego, że pracuje z najniższą modulacją i w tych warunkach najmniej sie szroni. Wcześniej sie wiecej szroniła bo dom był niewygrzany.

Brak oleju do smarowania... o czym ty gadasz, kto ci takich gł..t naopowiadał gdzie tak twierdzi Panasonic

W takich warunkach pracy z najniższa modulacja to jak masz na dobę ze trzy defrosty i ona sie wspomoże grzałką to ile tej energii weźmie...Ale akurat syn ma grzałke wyłączoną

Słaby COP twierdzisz, to u syna za styczeń COP-4.9, a zużycie na samo CO 350kWh, i żeby było śmiesznie to ostatnie dni jeszcze zapotrzebowanie spada, bo dom sie wygrzewa, czy chcesz wierzyć czy nie to twoja sprawa.

Edytowane przez michancia

Kolego;

-nie napisałem, że tak jest u Twojego syna,

-tylko tak może być

Z Twoich wypowiedzi dotychczasowych to wyniosłem ;

- że u Twojego syna, PC zbyt często ma defrost ;

- w obecnych warunkach pogodowych w pobliżu 0 C

Tak masz racje, te defrosty były za często i tak wcześniej pisałem.

Dlatego sie mocno zastanawiałem co jest tego przyczyną. Podejrzewałem umiejscowienie samej jednostki zewnętrznej która jest na przeciągu i pod okapem. Dawało mi to trochę do myślenia bo w tych samych warunkach to jednak moja znacznie rzadziej miała defrosty, ale ona ( T CAP ) jednak ma większy wymiennik.

Nie dawało mi to spokoju, bo dom niby był wygrzany, wcześniej kozą było palone, praca ciagła 24/24 była już parę dni ustawiona, to ona ciagle sie szroniła. Zwaliłem wszystko jednak na pogodę, bo tak jak mówiłem takiej pogody to ja już parę lat nie widziałem, że ciągle wilgotno prawie 100% i temperatury bliskie ,0,

Ale przyszedł jeden czy dwa dni suchszej pogody, do tego jednak dom ciągle sie wygrzewał, a temperatura obiegu i jego stabilizacja to jednak jest długi proces i efekt jest taki, że teraz mimo że sa podobne warunki, to ona już sie nie szroni. Pyrka sobie całodobowo, jest cicho koło niej tak na zewnątrz jak i w środku, a wcześniej to ona szarpała tą pracą, ale to wszystko było efektem wygrzewania się jednak domu,

Ok. Przeczytałem ten wątek prawie początku. Wiem, że akurat MIG ma T-CAP i on jeszcze przekłamywał czujniki.

Ciebie też wnikliwie przestudiowałem i jednoznacznie nigdzie nie napisałeś jak tego dokonałeś, mimo, że kila razy Cię o to dopytywali.

Ja akurat wyłączyłem grzałkę w menu ukrytym. Po tym wyskoczył mi błąd H91 i dałem sobie z tym spokój.

Poza tym dostrzegam pewną "krótkowzroczność" takiego rozwiązania. Co w sytuacji, kiedy nie będzie prądu ze 2 doby a Was szanowni koledzy w domu?

Nie no robić wszystko aby miala jak najgorzej .Bo po co ma ma bezawaryjnie pracować 20lat

lepiej jak się popsuje po 5 latach Bo przecież 200kWh/rok będzie oszczędności.

Tak samo wygląda grzanie budynków i przechwałki ile to kWh poszło na miesiąc lub dobowo.

Ciekawe kto głupi lub naiwny.

Podaje się smieszne zużycia na (CO) i oszczędza na defrostach lub zasilaniu >27*C

A wszystkim co mają choć odrobinę wiedzy wiedzą ile dom potrzebuje /doba z obciążeniem np. 6kW

Tak masz rację, obciążenie, a może zapotrzebowanie w energie dostarczoną domu mojego syna to jakieś coś powyżej 6kW.

W średniej temperaturze w zimie dla -2st/c dla naszej strefy to coś ok. 3kW

I ten dom tyle zużywa energii, choć jeszcze sie wygrzewa i to zapotrzebowanie sukcesywnie spada.

Ale ty tego nie zrozumiesz, bo masz dom jaki masz i do tego grzejniki i grzejesz jak grzejesz i masz taka sprawność COP a nie inną.

Wiec u syna w tych warunkach jakie były w styczniu bliskie ,0, zapotrzebowanie w energie dobowo wychodzi ok. 70kWh doba i ty tego nie pojmiesz

Ale te energię można dostarczyć czystym prądem 1:1, gazem ze sprawnością 105%, nie wspomnę o węglu itd

Ale można pompą ciepła, która ma sprawność w zależności od dolnego i górnego źródła. U ciebie, no dobra niech będzie u mnie mam też grzejniki, mój dom potrzebował w tych warunkach trochę więcej dobowo ( jednak nie ma takiej izolacji ), to jest 80kWh doba samo CO. Z racji, że mam grzejniki i moja sprawność w tych warunkach wynosiło COP-3.3, to mamy dobowo 80/3.3 = 24.2kWh, tyle moje zuzycie energii wynosi dobowo, a że zazwyczaj jest cieplej to rocznie mam tyle ile mam.

U syna zapotrzebowanie w tych warunkach dobowo na samo CO to 70kWh i tu nie uwierzysz, że można mieć taka sprawność i nawet cie nie myślę przekonywać, toto 70kWh/ COP-4.9=14,3kWh dobowe zużycie energii na zagrzanie domu do temperatury 19-19.5 st/c w domu podczas prac wykończeniowych, a m-c styczeń=360kWh.

Jeśli nie wierzysz i wszędzie widzisz spisek, to zedrzyj u siebie podłogi, zrób sobie porządną ,,podłogówkę,, a uwierzysz, a nie zapomnij porządnie ocieplić tego durszlaka:yes:

Ok. Przeczytałem ten wątek prawie początku. Wiem, że akurat MIG ma T-CAP i on jeszcze przekłamywał czujniki.

Ciebie też wnikliwie przestudiowałem i jednoznacznie nigdzie nie napisałeś jak tego dokonałeś, mimo, że kila razy Cię o to dopytywali.

Ja akurat wyłączyłem grzałkę w menu ukrytym. Po tym wyskoczył mi błąd H91 i dałem sobie z tym spokój.

Poza tym dostrzegam pewną "krótkowzroczność" takiego rozwiązania. Co w sytuacji, kiedy nie będzie prądu ze 2 doby a Was szanowni koledzy w domu?

Polubiłem cię i na priv ci wysyłam info.

Ja tu na forum, podobnie jak ty jestem bo lubię poczytać, coś się dowiedzieć i przy tym czasami mam dobry ubaw.

Do tej wiedzy co ja mam teraz to dochodziłem latami, czasami, żeby coś sprawdzić to zdarzało mi się namieszać w pompie, bo taki jestem, że muszę to sprawdzić jak czegoś nie wiem. Z tego względu ten błąd H-98, ale ten błąd to w mojej T CAP, a związany z wzrostem ciśnienia w układzie, wprowadziłem zmiany i na tę chwilę o temacie zapomniałem. O błędzie H91 nic nie wiem skąd taka informacja...

Co do wyłączenia grzałki tak jak mówiłem, każdy jest dorosły...

Ale wszystkie za i przeciw przemyślałem, w moim ( właściwie mojego syna ) nic się niepokojącego nie dzieje, ale dla tego, że ma odpowiednia instalację.

Skoro taka możliwość wyłączenia grzałki istnieje, to przy spełnieniu odpowiednich warunków nawet instalator może to wyłączyć, bo po coś ta funkcja istnieje.

A odnośnie pytania co z zanikiem prądu, to co może być, po prostu pompa się załączy, Dom ma taka bezwładność, że po dwóch dobach to może temperatura o dwa stopnie spadnie. A jak będzie za niska to wyskoczy błąd i co kasuję, załączam grzałkę, lub zakręcam pętle i jedziemy...

Błąd H91 jest od grzałki CWU i ew zworki na płycie głównej ( choć profesjonalnie to powinien być tam termostat na 85 stopni ) , nie ma nic wspólnego z wyłączeniem grzałki w ukrytm menu.

A MiG oszukuje czujniki , bo w dwuwentylatorowych pompach temperatura 27 stopni jest granicą pomiędzy Deice Mode 1 a Deice Mode 2 , tam grzałki nic nie pomogą.

A jak nie będzie prądu ze dwie doby i temperatura wody spadnie np do 15 stopni , to w jednowentylatorowej i tak się sprężarka nie włączy ,więc nie będzie defrostów :)

Trzeba wodę zagrzać do ponad 20 stopni samą grzałką wtedy....

Co innego T-CAP.... ( I chyba wszystkie dwuwentylatorowe) , one mogą grzać wodę sprężarką od niskich temperatur ( chyba 7 stopni jak dobrze kojarzę)

Tak masz rację, obciążenie, a może zapotrzebowanie w energie dostarczoną domu mojego syna to jakieś coś powyżej 6kW.

W średniej temperaturze w zimie dla -2st/c dla naszej strefy to coś ok. 3kW

I ten dom tyle zużywa energii, choć jeszcze sie wygrzewa i to zapotrzebowanie sukcesywnie spada.

Ale ty tego nie zrozumiesz, bo masz dom jaki masz i do tego grzejniki i grzejesz jak grzejesz i masz taka sprawność COP a nie inną.

Wiec u syna w tych warunkach jakie były w styczniu bliskie ,0, zapotrzebowanie w energie dobowo wychodzi ok. 70kWh doba i ty tego nie pojmiesz

Ale te energię można dostarczyć czystym prądem 1:1, gazem ze sprawnością 105%, nie wspomnę o węglu itd

Ale można pompą ciepła, która ma sprawność w zależności od dolnego i górnego źródła. U ciebie, no dobra niech będzie u mnie mam też grzejniki, mój dom potrzebował w tych warunkach trochę więcej dobowo ( jednak nie ma takiej izolacji ), to jest 80kWh doba samo CO. Z racji, że mam grzejniki i moja sprawność w tych warunkach wynosiło COP-3.3, to mamy dobowo 80/3.3 = 24.2kWh, tyle moje zuzycie energii wynosi dobowo, a że zazwyczaj jest cieplej to rocznie mam tyle ile mam.

U syna zapotrzebowanie w tych warunkach dobowo na samo CO to 70kWh i tu nie uwierzysz, że można mieć taka sprawność i nawet cie nie myślę przekonywać, toto 70kWh/ COP-4.9=14,3kWh dobowe zużycie energii na zagrzanie domu do temperatury 19-19.5 st/c w domu podczas prac wykończeniowych, a m-c styczeń=360kWh.

Jeśli nie wierzysz i wszędzie widzisz spisek, to zedrzyj u siebie podłogi, zrób sobie porządną ,,podłogówkę,, a uwierzysz, a nie zapomnij porządnie ocieplić tego durszlaka:yes:

Obciążenie jakie podałem to było przypadkowe ( np. 6kW ) A skoro się to pokryło z zapotrzebowaniem twego syna to czysty przypadek

Ha ha :D to oczywiste jest dla obciążenia 6kW że przy 0 -2*C zapotrzebowanie jest ok3kW- Czy dla cienie to NOWOŚĆ ?????

Pewnie tak -Problemy z liczeniem !!!

Z czystej ciekawości jaka powierzchnia tego domu??? Ja mniemam ok. 120m2

Tu racja że zapotrzebowanie spada jak się dom wygrzewa.

Pytanie nasuwa się czy te 19*C wystarczy do bytowania w tym domu??? Bo skoro TAK to gratuluję zahartowania w tej temperaturze. A skoro to za mało to na każdy 1*C w górę trzeba doliczyć ok. 6%

Wiesz ja akurat POJMUJĘ ze dom potrzebuje np.70kWh/doba widzę że ciebie to podkręca. PYTAM co??

A co to za znaczenie czy grzeję grzejnikami czy podłogówką????? Grzejnikami też można grzać niskim parametrem Czym TY się podkręcasz że syn ma COP=4,8 a ja COP=4 to chyba jest logiczne jak grzeję wyżej to niższy COP lecz nie grzeję 24/24 Bo jak by tak było to też pewnie był by lepszy.

Odnośnie podłogówki -już to pisałem EKONOMIA- mój parkiet ( manufaktura ) dzisiejszy jego koszt to ok.120k lecz to nie badziewna pytka lub panele Moja podłoga pomimo tego że nie grzeje temperaturę ma 23*C BO TO CZYSTE DREWNO więc WYBACZ pozostanę przy grzejniku i PV

Dlaczego ty mi tak radzisz ???? u mnie wszystko gra PC pracuje a nie taktuje nie mam tysięcy załączeń więc problemu nie widzę.

Ile ten domek ma ( m2 ) ? Czy 120m2?

Edytowane przez -voymar-

[voymar

Ile ten domek ma ( m2 ) ? Czy 120m2?

Parterówka z poddaszem użytkowym,175m po podłogach, 135m użytkowej+ garaż 30m w tej chwili ogrzewany ( jedna pętla ) brak drzwi garaż/dom.

Ściany kolankowe 145cm, wysokość pomieszczeń góra i dół 270-274cm, jest co grzać.

Ta energia jeszcze spadnie, bo w tej chwili w styczniu zero słońca, a on ma bardzo duże przeszklenia eksponowane na zyski słoneczne. Do tego zero okien dachowych, bo ma trzy ściany szczytowe, wszędzie okna elewacyjne.

Obawiałem się strat z tytułu wiatru, bo stoi w szczerym polu i ciągle wieje, ale jak widać jest fajnie zaizolowany i za wiele nie wywiewa.

Do tego w lecie powinien być chłodny, bo dwa piętra to nie jedno, a poddasze w nim zachowuje sie tak jak u innych parterówka, bo brak okien dachowych.

A tak na marginesie uwierz w te dane co podają chłopaki, ja też kiedyś myślałem, że tak tanio sie nie dam i że to jakaś ściema.

Ale uwierz, to dzisiejsze budownictwo, to nie to co 10-15 lat temu i te 10-15 cm w ścianach białego styropianu to jednak trochę za mało, a o oknach tamtych, a tych to nawet nie wspomnę. Moje to moga zaparować co najwyżej od środka, a te dzisiejsze energooszczędne to parują ale od zewnątrz, bo na zewnątrz sa zimne.:yes:

Edytowane przez michancia

Błąd H91 jest od grzałki CWU i ew zworki na płycie głównej ( choć profesjonalnie to powinien być tam termostat na 85 stopni ) , nie ma nic wspólnego z wyłączeniem grzałki w ukrytm menu.

A MiG oszukuje czujniki , bo w dwuwentylatorowych pompach temperatura 27 stopni jest granicą pomiędzy Deice Mode 1 a Deice Mode 2 , tam grzałki nic nie pomogą.

A jak nie będzie prądu ze dwie doby i temperatura wody spadnie np do 15 stopni , to w jednowentylatorowej i tak się sprężarka nie włączy ,więc nie będzie defrostów :)

Trzeba wodę zagrzać do ponad 20 stopni samą grzałką wtedy....

Co innego T-CAP.... ( I chyba wszystkie dwuwentylatorowe) , one mogą grzać wodę sprężarką od niskich temperatur ( chyba 7 stopni jak dobrze kojarzę)

W małej tez nie trzeba podgrzewać grzałką, tam jest warunek, że jeżeli temperatura o ile sie nie mylę powrotu nie osiagnie ileś tam stopni ( zdaje sie że 10 ) przez pół godziny, to sie załączy grzałka. Ale wystarczy zamknąć pętle, rozgrzać wodę itd.

U syna startowałem z wodą 8st/c i ani jednej godziny pracy grzałki nie zaliczyłem.

Efekt jest taki jak widzisz wyżej, najniższe zużycie dobowe udaje się uzyskać, jak pompę się zmusiło do pracy ciągłej 24/24, krzywa tak została ustawiona, że temperatura w domu jest stała, nie rośnie i nie spada. Ale ten proces ustabilizowania temperatury ( ustawienia odpowiedniej krzywej ) trwa długo ( parę dni ).

W jego przypadku ( prace wykończeniowe, w domu 19-19.5st/c ) to +4/23st/c, -20/28st/c, na tę chwilę przy tem. -2st/c szło 24st/c, a wszystko co powyżej tej temperatury to 23st/c, ale powrót zawsze jest 21st/c ( pompa musi miec jakieś zabezpieczenie, że nie pozwala powrotowi być niżej niż 21, mimo, że delta jest ustawiona wyższa- 4st/c ).

Tak to wygląda.

A u ciebie jak zużycie energii za ostatni tydzień ( dobowo dni i przy jakich temperaturach )?

Próbowałem rok temu ustawić tak krzywą, by trzymało temperaturę jak mówisz. Niestety poległem gdy pojawiły się silne wiatry. Temperatura w domu wachała się. Drugi minus to nagłe tąpnięcie temperatury w nocy. Rok temu nagły spadek do -10C z 0C. Pompa po prostu nie nadążała przy niskiej krzywej. Więc zrezygnowałem z trybu cichego w nocy i podniosłem krzywą. Ciekaw jestem jak twoje ustawienie sprawdzi się właśnie przy nagłych skokach temperatur. Obecnie temperatury się utrzymują.

Moje zużycie energii za ostatni tydzień. Przy krzywej 26C+15, 32C-15C i włączony tryb cichy 2 (włączyłęm by mniej się szroniło).

CO odczyt z licznika pompy:

24 styczeń 17 kWh

25 styczeń 12,2 kWh

26 styczeń 12,6 kWh

27 styczeń 14 kWh

28 styczeń 8,8 kWh

29 styczeń 15,8 kWh

Zużycie CO+CWU za cały miesiąc styczeń, odczyt z pod licznika 484 kWh z czego grzałka wzięła 76 kWh

Dobre- 1215kWh na CWU taniej by było po prostu odczekać aż zimna woda zleci.

Ekonomia super.

Zrobiłem mały test:

Ustawiłem grzanie wody od godz 8-19 do 42C z histerezą 8C. O godz 19 dogrzanie do 45C i stop.

Zużycie kWh:

Niedziela 4 kWh

Poniedziałek 3,8 kWh

Wtorek 4,6 kWh

Środa 6,4 kWh

Czwartek 5,2 kWh

Piątek 8 kWh

Sobota 6,2 kWh

Ustawiłem grzanie wody tylko 2x dziennie. O godz 8 do 45C oraz o godz 19 do 45C.

Zużycie kWh:

Poniedziałek 3,4 kWh

Wtorek 3,4 kWh

Wg mnie różnice są nieznaczne. Średnio 1kWh a komfort nieporównywalny. Pomijam skrajne zużycia kWh, bo ciężko mi określić zużycie całodniowe przez domowników.

Nie wiem w jaki sposób u innych rocznie pompa zużywa mniej na CWU. W jaki sposób grzeją wodę.

Edytowane przez pawel7979

Wg mnie różnice są nieznaczne, 1kWh średnio a komfort nieporównywalny. Pomijam skrajne zużycia kWh, bo ciężko mi określić zużycia w domu przez cały dzień domowników.

Nie wiem w jaki sposób u innych rocznie zużywa mniej na rok. W jaki sposób grzeją wodę.

W taki sposób że kompletnie ignoruję histerezę i grzeję raz dziennie.

Mam zbiornik 300l, czujnik temp jest w ~1/5 wysokości od dołu, zatem to że czujnik pokazuje że woda ma 10stopni to tylko trochę prawda, tzn w dole zbiornika tyle ma, ale na środku wysokości jest krócieć do cyrkulacji zaślepiony (i on jest ciepły) tak samo jak króciec wyjściowy CWU u góry, dodatkowo jest termometr na górze zbiornika i przy zagrzaniu wody do 40 (grzeje się do 42) a ten termometr na zbiorniku około 45.

Zatem przy włączonym grzaniu ciągłym CWU PC uważa że po pierwszej osobie biorącej prysznic temp CWU spada i zaczyna grzać, efekt jest taki że ciągle masz 250 -300 litrów gorącej wody (po co ?? ).

Miało by to sens gdyby były 2 czujniki w 1/5 i w 4/5 : rozpoczęcie grzania gdy górny czujnik wykrył spadek o histerezę, a zakończenie na podstawie wskazań dolnego czujnika (z zastrzeżeniem że nie mamy cyrkulacji - która całkowicie wywraca powyższe do góry nogami).

Ja cyrkulacji nie mam i z doświadczenia wiem że raz dziennie zagrzanie CWU wystarcza na 4 osoby z palcem w ...... grzeję między 13:- 15, i następnego dnia o 12:00 mam jeszcze ciepłą woda cwu.

Próbowałem rok temu ustawić tak krzywą, by trzymało temperaturę jak mówisz. Niestety poległem gdy pojawiły się silne wiatry. Temperatura w domu wachała się. Drugi minus to nagłe tąpnięcie temperatury w nocy. Rok temu nagły spadek do -10C z 0C. Pompa po prostu nie nadążała przy niskiej krzywej. Więc zrezygnowałem z trybu cichego w nocy i podniosłem krzywą. Ciekaw jestem jak twoje ustawienie sprawdzi się właśnie przy nagłych skokach temperatur. Obecnie temperatury się utrzymują.

Moje zużycie energii za ostatni tydzień. Przy krzywej 26C+15, 32C-15C i włączony tryb cichy 2 (włączyłęm by mniej się szroniło).

CO odczyt z licznika pompy:

24 styczeń 17 kWh

25 styczeń 12,2 kWh

26 styczeń 12,6 kWh

27 styczeń 14 kWh

28 styczeń 8,8 kWh

29 styczeń 15,8 kWh

Zużycie CO+CWU za cały miesiąc styczeń, odczyt z pod licznika 484 kWh z czego grzałka wzięła 76 kWh

Moje zużycie dom co w stopce za styczeń 615kWh temperatura stała 22.5-23st/c, ale ja mam na samo CWU tylko 60kWh, baniak grzeje dwa razy dziennie, czasami raz.

W domu teoretycznie zostałem sam z żona, mówię teoretycznie, bo syn sie u mnie buduje, codziennie po pracy jest na budowie, w związku z czym u mnie je i sie kąpie po budowie. Do tego na wekendy zwalają mi sie dzieciaki z wnukami, oraz z raz w tygodniu, to tak jak bym miał dalej w domu średni 3-4 osoby.

Ale ja mam tak ustawiony baniak CWU, że rury do łazienki i kuchni to maja może max. 5m bieżących, stad może tak małe zużycie na cele CWU.

Nauczony doświadczeniem, u syna też tak zrobiłem, żadnych cyrkulacji, tylko umieszczenie baniaka CWU blisko ujęć wody. Wg. projektu kotłownia miała byc za garażem i to było najdalej odsunięte miejsce od łazienek i kuchni. W związku z powyższym zrezygnował z kotłowni, ma duży garaż, a pompę ( pompa i baniak CWU w jednym - ala lodówka -ali in one ) postawiliśmy w garażu zaraz przy ścianie łazienki ( druga łazienka nad nią ), to spowoduje że wode ciepła będzie miał zaraz po odkręceniu, bez cyrkulacji i bez żadnych strat.

Jeśli chodzi o nagłe spadki temperatury, to to ma miejsce gdy dom nie ma akumulacji, w moim domu to nie występuje mam bardzo grube mury z cegły w związku z powyższym w zimie stabilna temperatura, w lecie przyjemnie chłodno i bez klimatyzacji, jeśli w dzień nie sa pootwierane okna tylko w nocy to nie mam ani jednego dnia na parterze z temperatura przekraczającą 25st/c

Z tego samego założenia wyszedłem u syna budujemy dom z duża akumulacja ( ściany pustak ceramiczny klejony na piano-klej, stropy lane ) i we wszystkich pomieszczeniach okna elewacyjne, bez okien dachowych, z maksymalna ekspozycja słoneczną w zimie, jednocześnie odsłonięty od słońca w lecie ( duże okapy dachowe, taras kryty dachówką od str. zachodniej ).

Jednocześnie bałem się wywiewania od wiatrów, bo dom stoi w szczerym polu. Z tego względu pustak szlifowany klejony na klej - jedna powierzchnia ściany, staranność ( ocieplenie sami robiliśmy ) przy klejeniu styropianu i ocieplaniu góry wełną, oraz jakość tych materiałów.

Efekt jest taki, że ostatnie przymrozki ( najniższa -4st/c ) to sie zbiegło z najniższym zużyciem dobowym i to zużycie sukcesywnie spada, bo dom się wygrzewa.

Wiatr nie ma większego wpływu na zapotrzebowanie w energię, a w grudniu jak były mrozy do -10st/c to wtedy było palone kozą, to po 4 godzinach palenia nią, na drugi dzień po 24h temperatura spadała o 1-1.5 st/c.

Tak to wygląda.

Sory, że się może przechwalam, ale cieszy mnie jak człowiek swoją wiedzę i pracę włożył w coś co przynosi mi i mojemu synowi radość.

To przysłowie nie wzięło się znikąd, że pierwszy dom buduje się dla wroga, ale jak ma być jak młodzi ludzie biorą kredyty i budują nie mając o tym pojęcia, tak było by i u mojego syna...