Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

[voymar

Ile ten domek ma ( m2 ) ? Czy 120m2?

Parterówka z poddaszem użytkowym,175m po podłogach, 135m użytkowej+ garaż 30m w tej chwili ogrzewany ( jedna pętla ) brak drzwi garaż/dom.

Ściany kolankowe 145cm, wysokość pomieszczeń góra i dół 270-274cm, jest co grzać.

Ta energia jeszcze spadnie, bo w tej chwili w styczniu zero słońca, a on ma bardzo duże przeszklenia eksponowane na zyski słoneczne. Do tego zero okien dachowych, bo ma trzy ściany szczytowe, wszędzie okna elewacyjne.

Obawiałem się strat z tytułu wiatru, bo stoi w szczerym polu i ciągle wieje, ale jak widać jest fajnie zaizolowany i za wiele nie wywiewa.

Do tego w lecie powinien być chłodny, bo dwa piętra to nie jedno, a poddasze w nim zachowuje sie tak jak u innych parterówka, bo brak okien dachowych.

A tak na marginesie uwierz w te dane co podają chłopaki, ja też kiedyś myślałem, że tak tanio sie nie dam i że to jakaś ściema.

Ale uwierz, to dzisiejsze budownictwo, to nie to co 10-15 lat temu i te 10-15 cm w ścianach białego styropianu to jednak trochę za mało, a o oknach tamtych, a tych to nawet nie wspomnę. Moje to moga zaparować co najwyżej od środka, a te dzisiejsze energooszczędne to parują ale od zewnątrz, bo na zewnątrz sa zimne.:yes:

Skoro masz już odnośnik to zrób tak u siebie

Czyli 135m2 bo są skosy

Dawniej to murowano ściany podwójne dziś jakoś do mnie nie przemawia 1 pustaczek

Nie mam styropianu tylko wełnę na elewacji ( ściana 4-ro warstwowa )

Wiesz mi nie chodzi ILE ten dom zużywa

Tylko o te twoje przechwałki- a to nic rewelacyjnego nie jest.

Poproś kogoś aby ci policzył 7,8kW 230m2 dla 23,4*C przy ( -25*C )

Zrobiłem mały test:

Ustawiłem grzanie wody od godz 8-19 do 42C z histerezą 8C. O godz 19 dogrzanie do 45C i stop.

Zużycie kWh:

Niedziela 4 kWh

Poniedziałek 3,8 kWh

Wtorek 4,6 kWh

Środa 6,4 kWh

Czwartek 5,2 kWh

Piątek 8 kWh

Sobota 6,2 kWh

Ustawiłem grzanie wody tylko 2x dziennie. O godz 8 do 45C oraz o godz 19 do 45C.

Zużycie kWh:

Poniedziałek 3,4 kWh

Wtorek 3,4 kWh

Wg mnie różnice są nieznaczne. Średnio 1kWh a komfort nieporównywalny. Pomijam skrajne zużycia kWh, bo ciężko mi określić zużycie całodniowe przez domowników.

Nie wiem w jaki sposób u innych rocznie pompa zużywa mniej na CWU. W jaki sposób grzeją wodę.

Spróbuj i przetestuj -jak się oczywiście da

Czujnik jak najwyżej zbiornika ( ja mam jakieś 20-25cm od góry ) woda do 45*C max 3 os. styczeń 51kWh

W taki sposób że kompletnie ignoruję histerezę i grzeję raz dziennie.

Mam zbiornik 300l, czujnik temp jest w ~1/5 wysokości od dołu, zatem to że czujnik pokazuje że woda ma 10stopni to tylko trochę prawda, tzn w dole zbiornika tyle ma, ale na środku wysokości jest krócieć do cyrkulacji zaślepiony (i on jest ciepły) tak samo jak króciec wyjściowy CWU u góry, dodatkowo jest termometr na górze zbiornika i przy zagrzaniu wody do 40 (grzeje się do 42) a ten termometr na zbiorniku około 45.

Zatem przy włączonym grzaniu ciągłym CWU PC uważa że po pierwszej osobie biorącej prysznic temp CWU spada i zaczyna grzać, efekt jest taki że ciągle masz 250 -300 litrów gorącej wody (po co ?? ).

Miało by to sens gdyby były 2 czujniki w 1/5 i w 4/5 : rozpoczęcie grzania gdy górny czujnik wykrył spadek o histerezę, a zakończenie na podstawie wskazań dolnego czujnika (z zastrzeżeniem że nie mamy cyrkulacji - która całkowicie wywraca powyższe do góry nogami).

Ja cyrkulacji nie mam i z doświadczenia wiem że raz dziennie zagrzanie CWU wystarcza na 4 osoby z palcem w ...... grzeję między 13:- 15, i następnego dnia o 12:00 mam jeszcze ciepłą woda cwu.

BRAWO- jest ktoś co pojmuje

Powodzenia

BRAWO- jest ktoś co pojmuje

Powodzenia

Tylko 300l dziennie to 9m3 miesięcznie. Więc nic dziwnego, że kolega ma niższe wyniki. Ja zużywam średnio 13.5m3 na miesiąc. Z aplikacji wychodzi 1148kWh na rok. Zbiornik 200l czujnik 1/3h od góry temperatura nastawiona 47-49, delta 4-9. W lato zwiększam deltę i temperaturę. Zimą obniżam ze względu na wydłużenie czasu potrzebnego do zagrzania zbiornika.

Ciepłej pewnie tak jak piszesz, zużycie wody (całej na wejściu do domu) mam na poziomie ~15 m3 / msc / zimą - latem ogród swoje dodaje.

300l ciepłej - bez ciśnienia na zużycie, może to wynikać z faktu że do czasu instalacji PC mieliśmy cwu ze zbiornika 80 L napędzanego grzałką, więc nie było zmiłuj wieczorem wszyscy na raz nie dało rady, nawet jak grzaliśmy wyżej, żeby mieszać zimną z gorącą.

Teraz bez prolemu.

bardziej przeraza mnie to co napisał voymar - przyklaśnięcie komuś kto tłumaczy że 2 + 2 = 4 jest - dla mnie - straszne/przerażające ....

nawet nie tłumaczy - po prostu pisze ...

Edytowane przez a.gwozdz

Rozmawiałem kiedyś z pewnym instalatorem. Twierdził, że nie należy ustawiać krzywej/prostej niżej niż 25st. Uważał, że przy niższych nastawach temperatury docelowej pompa będzie się wspomagała grzałkami. Nigdy tego sam nie sprawdzałem. Moja krzywa zaczyna się od 27st.

Na jakiej krzywej/prostej pracuje Twoja PC?

Rok temu robiłem testy krzywej i spisywałem cały miesiąc podlicznik grzałki pompy.

Przy 27C to było dziennie 0,7-2kWh. Średnio 1,23

Przy 26C i przy 25C to było dziennie 2,5-3kWh

wartości z temperatur zewnętrznych około 0

Rok temu robiłem testy krzywej i spisywałem cały miesiąc podlicznik grzałki pompy.

Przy 27C to było dziennie 0,7-2kWh. Średnio 1,23

Przy 26C i przy 25C to było dziennie 2,5-3kWh

wartości z temperatur zewnętrznych około 0

Czyli jest w tym ziarno prawdy. Dlatego Ci co narzekają na wzmożoną pracę grzałki może mają za nisko ustawioną wartość początkową krzywej / prostej.

Ja po obserwacji wykresów serwisowych doszedłem do wniosku, że u mnie niżej jak 27st C nie ma sensu zaczynać z krzywą. W okresach gdy temperatury wynosiły powyżej 10st C na zewnątrz pompa odpalała się 1-2x na dobę gdy w dzień miałem na tym Panasonicowym termostacie nastawione 23st. Na noc obniżałem do 20st i spałem przy mocno rozszczelnionych oknach. Teraz w dzień mam nastawione 23 w nocy 22. Okna przeważnie rozszczelnione w sypialni, kuchni i biurze. Jak jest chłodniej na zewnątrz to pompa po prostu zaczyna wcześniej grzać.

Termostat mam po korekcie -2stC. Bo chyba wiecie, że mniej więcej o tyle przekłamuje.

Cały czas obserwuje te wykresy dla swojej J7 i T-CAP 9 H wujka, zarówno w telefonie, na kompie w domu i na kompie w pracy a pracuje zdalnie więc praktycznie cały czas jestem w domu :p

To niech się wypowiedzą użytkownicy PC Panasoniców jednowentylatorowych jaki oni mają ten stosunek.

Poczułem się wywołany....

Po 1.5 m-c pracy

on off 637

praca 867 h

Pogoda fatalna

Przy tem.+2,+1,0,-1, -2 tragedia... wali deferost za defrostem, rekord 19 na dobę

Potwierdzam najlepiej minimum zasilania i ciągła praca, np. 28*C zasilania i delta4* daje 0,4 kW poboru i najmniej defrostów.

Od dziś testuję zasilanie 30,32 aby uzyskać na powrocie 28 i defrosty bez grzałki...idą mrozy może się nie ugotuję

Poczułem się wywołany....

Po 1.5 m-c pracy

on off 637

praca 867 h

Pogoda fatalna

Przy tem.+2,+1,0,-1, -2 tragedia... wali deferost za defrostem, rekord 19 na dobę

Potwierdzam najlepiej minimum zasilania i ciągła praca, np. 28*C zasilania i delta4* daje 0,4 kW poboru i najmniej defrostów.

Od dziś testuję zasilanie 30,32 aby uzyskać na powrocie 28 i defrosty bez grzałki...idą mrozy może się nie ugotuję

Moja J7 z tego co zaobserwowałem schodzi najniżej do 19Hz co dawało 0,6KWh

Tak, schodzi do 19 Hz i przy zasilaniu 27,28* do 0,4 kWh przy tem. zew >+5- jak dobrze pamiętam...

Mamy takie same PC w związku z tym zadam pytanie. Do innych użytkowników J7 też.

Czy po zaniku zasilania pompa zaczyna u Ciebie grzać CWU?

Chodzi mi o sytuację gdy np. woda jest ustawiona 47st C, delta 5st, wraca zasilanie, woda ma 46st - więcej niż wynika to z delty. U mnie tak się dzieje zawsze gdy temperatura jest niższa o 1st, lub po zaniku zasilania spadnie o 1st od nastawionej a grzeje w tym czasie CO to zawsze przełączy się na CWU.

Obserwuję także T-CAP 9H i tam zawsze pilnuje delty i taka sytuacja nie ma miejsca.

Ponieważ Aquarea zawsze dąży do jak najszybszego nagrzania wody ( osiągnięcia temperatury docelowej ) standardowo próbuje od razu :wkręcać się na maksa" jak najszybciej , więc ten tryb trochę ją spowolni ( może to się tylko przydać przy grzejnikach i taktowaniu - kiedy na zewnątrz jest na plusie , pompa osiąga lepsze COPy ,i grzejniki nie nadążają tej mocy oddać i potrzeba jest ,żeby ograniczyć produkcję i żeby nie było taktowania. ) .

Pewnie , że najlepiej byłoby mieć ogromne grzejniki ,które będą w stanie każdą moc oddać , no ale nie wszyscy po wymianach takie mają...

No i zarówno ten tryb jak i mniejsze grzejniki to nie jest idealne zastosowanie , ale lepsze niż żadne...

Ponieważ Aquarea zawsze dąży do jak najszybszego nagrzania wody ( osiągnięcia temperatury docelowej ) standardowo próbuje od razu :wkręcać się na maksa" jak najszybciej , więc ten tryb trochę ją spowolni ( może to się tylko przydać przy grzejnikach i taktowaniu - kiedy na zewnątrz jest na plusie , pompa osiąga lepsze COPy ,i grzejniki nie nadążają tej mocy oddać i potrzeba jest ,żeby ograniczyć produkcję i żeby nie było taktowania. ) .

Pewnie , że najlepiej byłoby mieć ogromne grzejniki ,które będą w stanie każdą moc oddać , no ale nie wszyscy po wymianach takie mają...

No i zarówno ten tryb jak i mniejsze grzejniki to nie jest idealne zastosowanie , ale lepsze niż żadne...

Podobno na płytce invertera w jednostce zewnętrznej można nie tylko ograniczyć Hz sprężarki ale i czas po jakim następuje przełączenie na wyższe/niższe Hz sprężarki