giman 20.08.2023 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 Taktowanie to tylko i wyłącznie kwestia ustawień sterownika, moc pompy nie ma tu większego znaczenia. Kiedy pracę pompy należy nazwać taktowaniem, gdzie jest granica? Na pewno wygląda ładnie i schludnie. Na papierze ten rekuperator ma niezbyt wysoką sprawność, 84% gdzie konkurencja podchodzi raczej pod 95, ale nie wiem, nie znam się. Ten Panas ma wymiennik obrotowy a one mają właśnie 84-85%. Konkurencja o której myślisz to wymiennik przeciwprądowy. Jeżeli ten rekuperator tylko ładnie wygląda jako jeden słupek to ja bym go nie kupował za taką kasę. No chyba, że tam się odbywa jakaś super synergia na linii reku-co/cwu i to jakoś ze sobą współpracuje. Rekuperator możesz podwiesić blisko sufitu. Nie będzie to wizualnie jeden słupek, ale z punktu widzenia zajętego miejsca wyjdzie na to samo (jedyny minus to niezbędne krzesło/drabinka przy wymianie filtrów). Gorąco polecam tylko i wyłącznie z wymiennikiem z odzyskiem wilgoci - czyli albo obrotowy, albo przeciwprądowy entalpiczny. PS Oczywiście, że o to chodziło Pytajnikowi to bardziej niż oczywiste. Koszty były akceptowalne, więc brak potrzeby kombinowania w ich zmniejszaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 20.08.2023 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 Koledze chodziło raczej o to, że przy tak niskim zużyciu, nawet za 0,95 zł jest akceptowalne. Tak sądzę. koszt energi 1 taryfa 1.29 2 taryfa 0.98 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 20.08.2023 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 Kiedy pracę pompy należy nazwać taktowaniem, gdzie jest granica? Ten Panas ma wymiennik obrotowy a one mają właśnie 84-85%. Konkurencja o której myślisz to wymiennik przeciwprądowy. Jeżeli ten rekuperator tylko ładnie wygląda jako jeden słupek to ja bym go nie kupował za taką kasę. No chyba, że tam się odbywa jakaś super synergia na linii reku-co/cwu i to jakoś ze sobą współpracuje. Rekuperator możesz podwiesić blisko sufitu. Nie będzie to wizualnie jeden słupek, ale z punktu widzenia zajętego miejsca wyjdzie na to samo (jedyny minus to niezbędne krzesło/drabinka przy wymianie filtrów). Gorąco polecam tylko i wyłącznie z wymiennikiem z odzyskiem wilgoci - czyli albo obrotowy, albo przeciwprądowy entalpiczny. PS Oczywiście, że o to chodziło Pytajnikowi to bardziej niż oczywiste. Koszty były akceptowalne, więc brak potrzeby kombinowania w ich zmniejszaniu. Nie wiem jak ten reku Panasonic współpracuje z co i cwu, na stronie Panasonic jest tylko napisane "integracja z jednostką rekuperacji". Pewnie jedną aplikacją . Co do tego wymiennika, to wiem, że lepiej jest, jeśli zimą jest ten odzysk wilgoci, ale z drugiej strony w nowym domu może być problem z dużą ilością wilgoci, a tu nie nie ma odprowadzenia skroplin. Pewnie trzeba by dobrze osuszyć dom przed montażem. Piszesz, żeby nie kupować za taką kasę - też tak uważam, dlatego szukam innego rozwiązania. tyle, że jak szukam czegoś innego, to mi wcale nie taniej wychodzi . Podpowiesz pośród jakich rekuperatorów szukać? Wszystkie potwornie drogie (tesla zehnder). Sam montaż jest bardzo drogi, albo po prostu nie znalazłam nikogo, kto zrobi w rozsądnej cenie. U mnie montaż raczej bezproblemowy, bo sufit podwieszany i poddasze nieużytkowe. Znacie koledzy kogoś, kto zajmuje sią montażem rekuperatorów i nie zdziera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 20.08.2023 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 A co sądzicie o tym rekuperatorze: https://www.allewenta.pl/index.php?route=product/product&path=79_98&product_id=2820 Parametry odzysku ciepła i wilgoci nie powalają, ale zawsze coś. Pytanie tylko ile zapłacę za montaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 20.08.2023 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 Też tak myślałam, że do takiego domu rekuperacja nie powinna kosztować więcej niż 12-15 tys. Za to, ze ładnie wygląda nie powinnam tyle zapłacić. Poradziłbyś do kogo się zwrócić o wycenę? Masz może na myśli jakąś konkretną jednostkę wentylacyjną do takiego domu? Gdzieś słyszałam, że Aventa (polski producent) ma tańsze, ale nic o tym rekuperatorze nie wiem. Na pewno muszę zwrócić uwagę na poziom hałasu, bo jednak będzie wisiał w mieszkaniu, a nie w garażu. Niestety tutaj nie pomogę, może tu na forum jest jakiś dział rekuperacji, zapytaj tam. Kiedy pracę pompy należy nazwać taktowaniem, gdzie jest granica? Trudno powiedzieć, nie ma chyba żadnej oficjalnej definicji taktowania pompy ciepła. Ja przyjmuję, że taktowanie występuje wtedy, kiedy pompa nie jest w stanie zejść z mocą na tyle nisko, żeby utrzymać zadaną temperaturę zasilania i wyłącza sprężarkę, czyli moc minimalna pompy jest wyższa niż zapotrzebowanie domu. Nie oznacza to, że każda taka sytuacja jest zła, bo ważniejszy jest ostateczny stosunek załączeń sprężarki do godzin pracy i jeżeli w zimę pompa pracuje bez wyłączeń 24/7, to w ciepłe dni pewne taktowanie można dopuścić, bo stosunek czasu pracy do załączeń nie musi wynosić np. 10:1, wystarczy 2:1 albo nawet 1:1. Tym bardziej, że nawet niedowymiarowana pompa nie będzie w stanie pracować 24/7, bo w ciepły dzień zapotrzebowanie domu może wynosić np. 0,2kw i żadna pompa nie będzie w stanie zejść do tak niskiej mocy i będzie musiała taktować. Dlatego należy optymalnie dobrać punkt początku krzywej grzewczej. W małej pompie krzywa może zaczynać się np. od +15, w większej od +10, a w jakiejś przewymiarowanej np. od 0. Powyżej tej temperatury zewnętrznej pompa powinna pracować ze stałą temperaturą zasilania i być wyłączana przez termostat pokojowy. Myślę, że stąd się wziął ten mit, że za duża pompa będzie taktować - złe ustawianie krzywej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 20.08.2023 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 A co sądzicie o tym rekuperatorze: https://www.allewenta.pl/index.php?route=product/product&path=79_98&product_id=2820 Parametry odzysku ciepła i wilgoci nie powalają, ale zawsze coś. Pytanie tylko ile zapłacę za montaż Albo taki https://allegro.pl/oferta/rekuperator-reventon-inspiro-basic-300-12269918594 cena idealna do takiego domku Firma Solvent coś mi mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.08.2023 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 Co do tego wymiennika, to wiem, że lepiej jest, jeśli zimą jest ten odzysk wilgoci, ale z drugiej strony w nowym domu może być problem z dużą ilością wilgoci, a tu nie nie ma odprowadzenia skroplin. W domu będziesz mieszkać dłużej niż jeden rok, gdy będzie wilgoć technologiczna, wiec ona w podejmowaniu decyzji instalacyjnych nie ma żadnego znaczenia. Zimą powietrze będzie za suche. Zawsze. Podpowiesz pośród jakich rekuperatorów szukać? Z tanich (bardzo tanich), prostych rekuperatorów (bez bajerów w sterowniku, bez odzysku wilgoci) po prostu realizujący funkcję wentylacji to tu na forum był polecany Tywent. @Gepam, dzięki, czyli z moim zbliżaniem się do 1:1 jestem na styk normalności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 20.08.2023 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 No a co myślisz o tym - ma też odzysk wilgoci, a cena zaskakująco niska no i cóż, że ze Szwecji https://allegro.pl/oferta/rekuperator-reventon-inspiro-basic-200-12269502512 czy coś przemawia za tym, żeby go nie kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.08.2023 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2023 No a co myślisz o tym - ma też odzysk wilgoci, a cena zaskakująco niska no i cóż, że ze Szwecji https://allegro.pl/oferta/rekuperator-reventon-inspiro-basic-200-12269502512 czy coś przemawia za tym, żeby go nie kupić? To już zależy od podejścia, bo minusy można znaleźć we wszystkim. Podejście 1 - jest tani, więc nie ma prawa się narzekać i kropka Podejście 2 - wskazujemy minusy: a) 3-biegowe wentylatory AC b) ręczny bypass ad. a) Wentylatory AC są bardziej prądożerne, głośniejsze i bardziej awaryjne w porównaniu do wentylatorów EC ad.b) bypass może być sterowany automatycznie lub ręcznie. Automatyczny bypass jest zdecydowanie najlepszy - użytkownik nawet nie musi wiedzieć, czy w danym momencie bypass jest otwarty czy zamknięty - wszystko odbywa się automatycznie i zmierza do uzyskania w pomieszczeniach temperatury możliwie najbardziej zbliżonej do komfortowej. [kursywa, bo skopiowałem skądś tam, ładnie napisane to tak szybciej] Czego dokładnie szukasz? - najtańszego jaki istnieje? - chcesz przeznaczyć X zł i kupić najlepiej --> podaj X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 21.08.2023 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 (edytowane) Czego dokładnie szukasz? - najtańszego jaki istnieje? - chcesz przeznaczyć X zł i kupić najlepiej --> podaj X Chciałabym kupić coś, co będzie spełniało swoją funkcję (wentylacja z odzyskiem na przyzwoitym poziomie) i nie będzie głośne (będzie wisiał w części mieszkalnej). Jeżeli te o niebo droższe mają mieć tylko tę przewagę, że mogę sterować bezprzewodowo lub z aplikacji, to na tym mi kompletnie nie zależy. Nawet bypass można raz w roku ręcznie przestawić - to nie problem. Przy tak małym domku i małej kubaturze oszczędności uzyskane z bardzo wysokiej sprawności rekuperatora na pewno nie będą jakieś kosmiczne. Jak popatrzeć na różnicę w cenie (Panasonic 12 tys. i ten tani - 3,5 tys.) to nasuwa się odpowiedź - kupić tańszy. Z drugiej strony cały system to nie tylko centrala, ale cała reszta plus montaż (sama na pewno się na to nie porwę), a to kwota 10 tys. Jak policzyć całość to wychodzi 22 tys. za Panasonica (wentylatory EC i obrotowy wymiennik) lub 13,5 tys. za chińską taniochę. I tu nie umiem podjąć decyzji, bo nie do końca wiem, co więcej da mi ten Panasonic. Mogłabym przeznaczyć tę kwotę na taki rekuperator, pytanie tylko czy nie jest to robienie klienta w konia. Nie jestem snobem i nie muszę mieć markowych gadżetów. Chciałabym kupić urządzenie, które jest potrzebne dla spełnienia konkretnej funkcji, a wysoka cena konkretnego modelu miałaby ekonomiczne i użytkowe uzasadnienie. Edytowane 21 Sierpnia 2023 przez asbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 21.08.2023 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 Nie rezygnuj z wentylatorów EC (oszczędność energii i cisza).Co do bypassu oceń, zdecyduj sama, ale automatyczny przestawia się częściej niż raz w roku dostosowując się do warunków.Patrząc na ceny brutto pamiętaj, że one są na 23% VAT a jak kupisz wraz z montażem to sprzęt będzie na 8% VAT tak jak usługa. Wady, minusy można znaleźć wszędzie. Poniżej przykład takiego bez dużych wad podstawowych i najtańszy jaki znalazłem bez tych wad, oraz często dyskutowany tu na forum, możesz poszukać, trochę użytkowników tego sprzętu jest:https://cennik24.pl/rekuperator-izzi-302-erv-8994#1401,587,589 PSA jeżeli byś chciała wymiennik obrotowy i wydać 12 tys. zł to lepiej Domekt od Komfoventa niż ten Panasonic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 21.08.2023 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 Wielkie dzięki za pomoc . Dalej muszę już sama zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 21.08.2023 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 Chciałabym kupić coś, co będzie spełniało swoją funkcję (wentylacja z odzyskiem na przyzwoitym poziomie) i nie będzie głośne (będzie wisiał w części mieszkalnej). Chciałabym kupić urządzenie, które jest potrzebne dla spełnienia konkretnej funkcji, a wysoka cena konkretnego modelu miałaby ekonomiczne i użytkowe uzasadnienie. Cóż..sam wymiennik entalpiczny CORE ERV kosztuje tyle, co ten tani rekuperator, który ma wymiennik entalpiczny, tyle że papierowy. Filtry G3...jak kto lubi ale kosztują więcej niż M5 do Izzifast https://klivago.com.pl/pl/p/Filtr-EU3-do-rekuperatora-INSPIRO-150-INSPIRO-BASIC-200-FEU3-150-B200-2057/4699 a wyglądają jak szmatka. Jaka różnica w filtracji tutaj - https://www.filtryaero.pl/klasy-filtracji. Oszczędności to można poszukać np w montażu, co jest proste, no chyba że ktoś ma jakieś ekstra stropy, przez które trzeba się przewiercać tarczami ze szmaragdów i diamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 23.08.2023 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Koledzy, oświećcie mnie proszę.Czym w praktyce różnią się wersje pompy T-CAP i High Performance i którą wybrać do nowego, małego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 23.08.2023 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 W praktyce T-CAP to duża dwuwentylatorowa jednostka o mocy od 9kW , która jest za duża do małego domu ... Bo teraz jak ktoś pisze dom ,to ma na myśli 100m2 , a jak już wspomina ,że jest małe to pewnie z 75m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 23.08.2023 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 W praktyce T-CAP to duża dwuwentylatorowa jednostka o mocy od 9kW , która jest za duża do małego domu ... Bo teraz jak ktoś pisze dom ,to ma na myśli 100m2 , a jak już wspomina ,że jest małe to pewnie z 75m2 ? No tak, mój jest mały - 82 m.kw. Czyli u mnie przy 5kW będzie HP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 23.08.2023 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Tak, nie ma T-CAPów 5kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 23.08.2023 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 5 kw High performance obsługuje dużo większy dom znajomego więc zapewne w tym 80 metrowym i tak będzie miała spory nadmiar mocy w okresach przejściowych. Oczywiście najważniejsze jest aby można dom ogrzać najniższa możliwą temperaturą czynnika grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 23.08.2023 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 5 kw High performance obsługuje dużo większy dom znajomego więc zapewne w tym 80 metrowym i tak będzie miała spory nadmiar mocy w okresach przejściowych. Oczywiście najważniejsze jest aby można dom ogrzać najniższa możliwą temperaturą czynnika grzewczego. Widzę, że kolega ma Panasonica - możesz zdradzić czy montaż robił Ci autoryzowany przedstawiciel i czy możesz go polecić? Trochę obawiam się, czy ten, który mi złożył ofertę ma doświadczenie z tymi pompami. Wydaje mi się, że nie wiedział o serii K, stąd moje obawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 25.08.2023 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 Napisz więcej szczegółów o tej ofercie (nie musi być cen), bo nikt tu nie ma szklanej kuli.A seria K jest nowa i trudno dostępna (w zależności od modelu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts