Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

1igor1

potwierdzam- sprężarka się odpaliła 2 razy w jednym defroście....

podaj proszę instrukcje jak to sprawdzić w service cloud i wogóle jak sobie to załatwić bo narazie klikając na Service Cloud nie mam za bardzo nic o pompie tylko Application Form (wysłane ale wciąz widzę tylko info że application has been sent)

ponawiłbym też pytanie- czy lepiej zmniejszyć czy zwiększyć deltę żeby zmniejszyć taktowanie które pradwdopodobnie też ma miejsce

Edytowane przez ocokaman

Może komuś się przyda.

W 2021 zainstalowałem pompę T-Cap 9kW 3 fazy. 140m2 użytkowej po posadzce ok 200m2. Przez 2 lata stosunek czasu pracy do włączeń 1,5 (czyli nieźle).

W wakacje na parterze zrobiłem podłogówkę metodą frezowania, czyli dodatkowe 40 litrów, oraz na pompie ustawione 2 obiegi. Parter podłogówka, piętro grzejniki z podłogówką na powrocie.

Od września mam wyzerowany licznik gdyż instalator miał problemy z błędami po zainstalowaniu płyty rozszerzeń stosunek wygląda :

Czas pracy - 328h

Czas włączeń 140

Do temperatury 9C brak taktowania, linia ciągła 19-20Hz. Aby taki efekt uzyskać to ustawiłem pracę cichą na 3, podczas grzania, na CO wyłączone w harmonogramie, oraz minimalna zasilanie grzejników 35C. Dzięki temu pozbyłem się całkowicie taktowania.

w 4h nabiło mi 12 włączeń/wyłączeń - coś tam sobie dolicza ale nie kłóce się co i raczej przy okazji defrostów. Podaj proszę instrukcje jak to sprawdzić w service cloud i wogóle jak sobie to załatwić bo narazie klikając na Service Cloud nie mam za bardzo nic o pompie tylko Application Form (wysłane ale wciąz widzę tylko info że application has been sent)

ponawiłbym też pytanie- czy lepiej zmniejszyć czy zwiększyć deltę żeby zmniejszyć taktowanie które pradwdopodobnie też ma miejsce

nie rozumiem Twojej odpowiedzi- chyba coś ucieło w tekscie...

1) podtrzymuje pytanie czy lepiej zmniejszyć deltę T czy zwiększyć (obecnie 5) żeby ulżyć taktowaniu (w sensie rzadziej się włączaj ale działaj dłużej to chyba zwiększ delte?)

2) ktoś zna algorytm włączania grzałki? oprócz tego że przy defrostach kiedy woda ma mniej niż 27st

3) przełaczając z CWU na CO się wyłączyła i znowu nabilo start, ponoć tylko przełaczając na CWU z CO miało się to robić

4) wyłączyłem krzywą grzewcz (36st przy -15 i 28st przy +10) bo dziś mając 3st na zewnątrz ustawiła sobie 36st!!! zadałem grzanie prostą. czy ktoś wie o co z tym może chodzić

5) wyzerował się mi cały harmonogram...czy to się dzieje jakoś automatycznie przy ponownym włączeniu lub coś takiego?

Edytowane przez ocokaman

Ad.1 Nie kojarzę , żeby delta miała jakikolwiek związek z taktowaniem. Chyba tylko taki , że jak ją zmniejszysz , to automatycznie zwiększa się różnica pomiędzy wyjściową a docelową , i jak docelowej nie obniżysz o tą różnicę , to taktowanie zmaleje ( pompa teoretycznie niżej grzeje , ale szybciej mieli obiegówką- oczywiście jest granica ,bo nie ma instalacji w której osiągnie się 1 stopień delty , i nie ma obiegówki która by taki przepływ wymusiła). Taktowanie to po prostu wyłączenie sprężarki gdy jest zmodulowana a i tak przegrzewa wodę , więc najprostszym sposobem jest zwiększenie temperatury docelowej .

Ad 2. W gen H jest na sztywno ustawione , jak przez co najmniej 20 min temperatura wychodząca jest mniejsza o co najmniej 8 stopni od docelowej to załącz grzałkę. W J i następnych te parametry dadzą się edytować.

Ad.3. Przełączyła się z CWU na CO i się zatrzymała , po czym ruszyła ,żeby grzać CO , więc naliczła 1start , więc chyba ok ? Z CO na CWU nie powinno być stopu , z CWU na CO przeważnie tak ( chyba ,że masz wysoką docelową tempeaturę grzania CO , gdzieś w okolicach 50 stopni to jest szansa ,że nie będzie).

Ad.4 A to już jest na pewno niemożliwe :) Może przesunąłeś krzywą grzewczą w górę...

Ad.5 Jak grzebiesz w menu instalatora i zmieniasz opcje to się kasuje , i skasował się bo zmieniłeś krzywą na prostą.

Edytowane przez Techno

ad 1) tak kombinuje że jak zostawie grzanie na 30st a zamniejsze powrót do np 2st to dogrzejąc do 30 (to ma w moment) będzie pracować z dużo mniejszą mocą byle tylko dociągnąć do momentu kiedy powrót będzie 28st (zamiast obecnie 25) czyli mniej taktowania ale nie kosztem nap***a prądu

ad2) gdzie to ustawie?

ad3) sory faktycznie z CWU na CO ma się wyłączać, pomyliłem

ad4) być może była odchyłka +3 z poprzedniego harmonogramu spamiętana (pomiędzy 13-15ta tak miałem)

ad5) no faktycznie, przeraziłęm się 36st i włączyłem prostą co usnęło harmonogram

1igor1

potwierdzam- sprężarka się odpaliła 2 razy w jednym defroście....

podaj proszę instrukcje jak to sprawdzić w service cloud i wogóle jak sobie to załatwić bo narazie klikając na Service Cloud nie mam za bardzo nic o pompie tylko Application Form (wysłane ale wciąz widzę tylko info że application has been sent)

service cloud jest dla instalatorów, może w końcu sprawdzają czy jesteś autoryzowanym instalatorem - bo mieli zacząć to sprawdzać,

ilość defrostów można tylko sprawdzić z ostatnich 7 dni w service cloud

w 90% przypadków zwiększenie delty zmniejsza taktowanie, więc najlepiej przetestować u siebie

ad 1) tak kombinuje że jak zostawie grzanie na 30st a zamniejsze powrót do np 2st to dogrzejąc do 30 (to ma w moment) będzie pracować z dużo mniejszą mocą byle tylko dociągnąć do momentu kiedy powrót będzie 28st (zamiast obecnie 25) czyli mniej taktowania ale nie kosztem nap***a prądu

ad2) gdzie to ustawie?

ad3) sory faktycznie z CWU na CO ma się wyłączać, pomyliłem

ad4) być może była odchyłka +3 z poprzedniego harmonogramu spamiętana (pomiędzy 13-15ta tak miałem)

ad5) no faktycznie, przeraziłęm się 36st i włączyłem prostą co usnęło harmonogram

ad 2 jeżeli masz generację J lub K lub L to ustawisz to w ust instalatora, ust działania , grzanie, grzałka

a jak to jest z tym modulowaniem się i wyłączaniem - od powiedzmy 2h pompa ciągle idzie na prostej, działa na ok 20hz, przegrzewa zadane 31st o 1st i trzyma powrót cały czas na 28st pomimo delty 5

myślałem że dojdzie do zadanych 31-przegrzeje o jakiś stopień czy coś na pare minut i jeśli powrót będzie 26 (bo mam delte 5) to się wyłączy, tymczasem wygląda na to że delte ma gdzieś a 32 trzyma bez wyłączania się choć ma powiedziane 31

Edytowane przez ocokaman

Te 22 st to ona i tak nie trzyma, bo pilnuje powrotu 21st, ustaw prostą na 27st/c z delta 5st i bedziesz miał powrót 22st i grzej harmonogramem.

A jak będziesz widział, że Ci powrót podnosi to znaczy że brak odbioru ciepła i szukaj albo za mały przepływ na pompie za buforem, lub rotometry zakręcone albo zapowietrzone pętle.

To na podłogówce w harmonogramie ma pracować ciągle przynajmniej przez parę godzin

A jeszcze takie pytanie skoro mam ustawione grzanie prostą na 27 C z 5 C deltą to pompa będzie grzała do 28 i się wtedy wył tak? a zał się kiedy jak powrót czy zasilanie spadnie do 22C?

A jeszcze takie pytanie skoro mam ustawione grzanie prostą na 27 C z 5 C deltą to pompa będzie grzała do 28 i się wtedy wył tak? a zał się kiedy jak powrót czy zasilanie spadnie do 22C?

Wyłączy się jak woda przekroczy 29 stopni ( Z tym ,że przekroczy jest niezauważalne na pompie , musi mieć 29,25stopnia , a tego na wyświetlaczu Ci nie pokaże , tylko Heishamon albo service cloud , jak osiągnie te 29,25 stopnia to po 3 min się wyłączy , o ile np na chwilę nie powróci do 29 równego. Jak będzie cały czas 29 stopni , to się nie wyłączy). I teraz w momencie wyłączenia trzeba zobaczyć jaka temperatura jest wody wejściowej w momencie wyłączenia. Niekoniecznie musi to wynikać z delty ,czyli mieć 24 stopnie.( bo pompa niekoniecznie trzyma deltę) Ale jak się założy ,że to jest właśnie 24 stopnie , to woda musi ostygnąć min 3 stopnie czyli teoretycznie przy 21 stopniach dopiero się włączy. Tu także mogą grać rolę te dziesiętne wartości , których nie widać.

a jak w praktyce widzicie używanie trybu cichego, jakoś nie zauważyłem dużego spadku poboru mocy a i tak -jak rozumiem- odbywa się to kosztem słabszej pracy pompy więc de fakto dłuższym działaniem

w jakich sytuacjach tego używacie i na jaki tryb?

W praktyce to po co ograniczać pracę pompy ?

Jak masz przewymiarowaną pompę , to można próbować to włączać w okresach przejściowych , żeby pompa łagodniej ruszała z mocą no i się ograniczała , przez co dłużej będzie pracować zanim się wyłączy , co może trochę ograniczyć taktowanie ( ale nie jest lekarstwem na to).

Wyłączy się jak woda przekroczy 29 stopni ( Z tym ,że przekroczy jest niezauważalne na pompie , musi mieć 29,25stopnia , a tego na wyświetlaczu Ci nie pokaże , tylko Heishamon albo service cloud , jak osiągnie te 29,25 stopnia to po 3 min się wyłączy , o ile np na chwilę nie powróci do 29 równego. Jak będzie cały czas 29 stopni , to się nie wyłączy). I teraz w momencie wyłączenia trzeba zobaczyć jaka temperatura jest wody wejściowej w momencie wyłączenia. Niekoniecznie musi to wynikać z delty ,czyli mieć 24 stopnie.( bo pompa niekoniecznie trzyma deltę) Ale jak się założy ,że to jest właśnie 24 stopnie , to woda musi ostygnąć min 3 stopnie czyli teoretycznie przy 21 stopniach dopiero się włączy. Tu także mogą grać rolę te dziesiętne wartości , których nie widać.

Dzisiaj zauważyłem na aplikacji Smart cloud pompa po skończonym defroscie zagrzała aż do 32C czemu tak?

Dzisiaj zauważyłem na aplikacji Smart cloud pompa po skończonym defroscie zagrzała aż do 32C czemu tak?

mi też tak "świruje", grzeje więcej niż zadane a tą całą deltę mówiąc delikatnie ma gdzieś, czytałem komentarze na yt o tych pompach i generalnie jest taki popularny bardzo kanał instalatora który gdzieś komuś odpisał że w zasadzie to nie wiadomo o co z tym chodzi, u mnie pomimo delty 5 trzyma wyjście 3st niżej od wejścia

No musi być większa ,bo tak działa wymiennik ciepła, zawsze z "cieplejszego idzie do zimniejszego", stąd temperatura gazu wchodzącego do wymiennika (czyli orurowania wewnetrznego" jest większa niz wody wyjściowej. (Oczywiście podczas grzania, bo podczas defrostu w Mode1 czy chłodzenia cieplejsza jest woda).

Jeśli tak nie jest (Na tym wykresie ze smart clouda nie widzę która jest ktora ,kolory są prawie takie same ,nie będę się domyslał), to może być kwestią dociśnięcia czujników, są tam takie sprężynki je dociskajace do rury.

Edytowane przez MiG25