michancia 15.12.2023 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2023 Grzejesz ciągle? Masz pokrycie w PV? Jaką masz taryfę? Pompa pracuje wg. Sterownika pokojowego z ustawieniami 22.5* w dzień, 22.0* noc ( duża akumulacja ) z histerezą 04*, co powoduje, że w tem >2* pracuje w cyklach, a <0* pracuje ciągle. Nie mam PV, cały dom rocznie 6500kwh ( limit 4000kWh). 6500zł jeszcze mnie stać. Taryfa G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sirmav 18.12.2023 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 Witam, mam pytanko o T-Cap 12kw monoblock generacja J.Jak u was w panelu informacyjnym jest podawana temperatura zasilania i powrotu, jezeli pompa nie pracuje a jedynie miesza wodę?Chodzi o miejsce gdzie jest podane temp zasilania, temp powrotu, Hz, ilosc wlaczen i wylaczen.Jeżeli pompa nie pracuje to rozumiem, że obie wartości powinny byc identyczne, czyli powrót przed wymiennikiem ma tą sama temperaturę co za wymiennikiem w pompie ciepła.Pytam o to bo u mnie jest przekoszone o 1stopień celsiusza. Dopiero jak ustawię offcet na powrocie +1stopień to pokazuje mi rowne temperatury. Po takiej zmianie odrazu sygnalizowane jest mniejsze COP i mniejsza moc oddawana do budynku. I o ile z przekoszonym o 1stopien parametrem pompa potrafila pokazac 12-16kW i cop nawet 7, to teraz zeby pokazala 12kW mocy musze odpalić jej tryb turbo. I tu tez pytanie czy to jest fabrycvzne przekoszenie temp zasilania i powrotu czy jednak powinno byc wyrownane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 18.12.2023 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 (edytowane) Powinno być wyrównane , ale z monoblokami jest z tym duży problem , bo raz fabryka używa takich spinek/sprężynek ,które potrafią wypadać i po prostu czujnik nie dolega do rurki i nie mierzy dobrze. Jak masz smykałkę to możesz rozebrać i zobaczyć , przy samym wymienniku powinny być 3 czujniki , a czwarty gdzieś za grzałką. Dwa , rury w panasonicach są strasznie kiepsko izolowane , a to izolacja przy krótka , ato na zagięciu rura wystaje z izolacji , Już nie mówiąc o tym ,że żaden czujnik nie jest pod izolacją. Przy splicie i jednostce wewnętrznej może to nie ma aż takiego dużego znaczenia , ale przy monobloku i siarczystych mrozach ten odczyt może się różnić od rzeczywistości. No i tak ,czujniki powinny pokazywać tą samą wartość przy braku producji ,ale prawie ,że nie możlwie , żeby czujniki z tej samej partii miały jakiś duży rozrzut. Edytowane 18 Grudnia 2023 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackBiel 18.12.2023 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 (edytowane) Witam Forumowiczów, Szukam rozwiązania problemu który widać na obrazku poniżej. Dlaczego przy częstotliwości 20 Hz sprężarka się wyłacza . Co ją do tego zmusza ? Nie potrafię tego sobie wytłumaczyć z tych wykresów https://www.fotosik.pl/zdjecie/34d4bf1220f1370f https://www.fotosik.pl/zdjecie/0c6221a84bc6372c Dom około 160m słabo ocieplony, same grzejniki, Pompa ciepła T-Cap 12kW. Edytowane 18 Grudnia 2023 przez JackBiel zmienione fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 18.12.2023 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 Wrzuć skriny na jakiś hosting, bo forum tak je zmniejsza że nic nie widać. Na ślepo to albo przekroczona temperatura docelowa albo chytry plan termostatu wewnętrznego na rozwalenie sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackBiel 18.12.2023 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 Przekroczona temperatura docelowa , ale czego ?Mi wychodzi ze temperatura wody zasilającej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 18.12.2023 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 (edytowane) Włącz Zapis danych, bo w zakładce Statystyki dane są aktualizowane co 5 minut, więc wiele się z nich nie dowiesz. Najprawdopodobniej temperatura wody wyjściowej wynikająca z krzywej (docelowa) została przekroczona o więcej niż 2 stopnie przez 3 minuty co powoduje wyłączenie sprężarki. Jest ciepło na zewnątrz, więc to nic nadzwyczajnego. Temperatura na tłoczeniu odnosi się do czynnika, nie wody. To jest temperatura sprężania bodajże. W sumie to nie wiem ile powinna wynosić, ale podejrzewam że jest ok. Ogólnie masz źle ustawioną krzywą i przez to słaby stosunek godzin pracy do "liczby zadań" jak to określa service cloud. Edytowane 18 Grudnia 2023 przez Gepam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 19.12.2023 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Przekroczona temperatura docelowa , ale czego ? Mi wychodzi ze temperatura wody zasilającej... Tak , wody wyjściowej. Temperatura docelowa jest jak sama nazwa wskazuje ,do czego dąży pompa . Jak w końcu temperatura wody wyjściowej z pompy osiągnie tą docelową , to pompa się moduluje , a jak się zmoduluje maksymalnie ( 19Hz przy tych dużych , przy niektórych małych może 16Hz) , a mimo to temperatura wyjściowa wody jest dalej wyższa od docelowej ( o ponad 2 stopnie przez 3 min) , to pompa stwierdza ,że produkuje za dużo ciepła i się wyłącza. A temperaturę docelową też w tych wykresach możesz mieć. Ustawia się ją na stałe ( przy grzaniu Prostą) , albo jest wyliczana na bieżąco z krzywej grzewczej ( jak jest ustawiona). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 20.12.2023 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 W kwestii wskazań zużycia energii przez PC Panasonic i przekłamywania tychże - jako ciekwostka. Na początku sezonu grzewczego zmieniłem ustawienie pompy za buforem na najniższy bieg.Weryfikując zużycie energii wskazywane przez PC i przez podlicznik wychodzi różnica poniżej 10% : październik PC : 147 kwh / podlicznik 159 kwhlistopad PC : 385 kwh / podlicznik 406 kwhgrudzień (do 20.12 9:00) PC : 400 kwh / podlicznik : 410 kwh W zeszłym roku kiedy obiegówka chodziła na wyższym biegu różnice były większe. Dodatkowo pod koniec sezonu grzewczego na wiosnę ograniczyłem również max przepływ na PCdo 20 l/min. Widać że różnice między wskazaniami PC i podlicznika zmalały zauważalnie. Komfort cieplny w domu i praca PC bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 20.12.2023 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 Wiecie może jaki minimalny pobór mocy mają T-CAP serii J? Zakładam że przy o wiele słabszej sprężarce od serii H (3kw vs 4,3kw) powinny schodzić znacznie niżej. Dają radę zejść do 0,6kw na sterowniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 21.12.2023 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 Na sterowniku to nawet 12kW T-CAP gen H potrafi 0,6kW pokazać , choć w rzeczywistości jest to ponad 700W... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 21.12.2023 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 Na H 9kw nie widziałem nigdy mniej niż 0,8, więc myślałem, że to minimum. W takim razie czy J jest w stanie zejść do 0,4? Strzelam że tyle to nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 21.12.2023 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 (edytowane) J 7kw schodzi przy 19Hz do ~580W, więc nie sądzę aby mocniejsza była w stanie zejść niżej. Podobno te nowe serie K, L się dużo niżej modulują, gdzieś na forum ktoś pisał. Obserwacja podlicznika potwierdza powyższe, tzn zwykle dla 19Hz jest 575W, chwilowo spada do ~550W ale to są epizody chwilowe i wraca do 570-580W (obserwacja na Supla) Edytowane 22 Grudnia 2023 przez a.gwozdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 21.12.2023 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 T-CAP schodzi do 700 a mała Jotka do 580? Taka mała różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackBiel 22.12.2023 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 (edytowane) Witam,Mam instalacje grzejnikową 100%. Dlatego mam zamontowany bufor równolegle Jednak w ustawieniach instalatora mam bufor wyłączony:[ATTACH=CONFIG]467504[/ATTACH] Jaki wpływ na prace całej instalacji ma to ustawienie. (z buforem oraz bez ) ? Edytowane 22 Grudnia 2023 przez JackBiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 22.12.2023 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 To nie ten bufor. Ty masz sprzęgło. Dobrze ustawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackBiel 23.12.2023 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 To nie ten bufor. Ty masz sprzęgło. Dobrze ustawione. To w jakiej konfiguracji to ustawienie powinno być włączone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.12.2023 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Żeby włączyć opcję bufora przede wszystkim musisz mieć płytę opcjonalną , i czujnik temperatury na "czubku " bufora wpięty do niej ( poza wymaganym przez płytę czujnikiem temperatury wody na wyjściu z bufora - ten jest zawsze wymagany przy płycie opcjonalnej). Jak już te czujniki i płytę opcjonalną będziesz miał , to włączenie tej opcji nie wiele raczej da , można ustawić wtedy np deltę bufora , wtedy docelowa zwiększa się o tą deltę... Po co ,i czy to coś da ,to tego nie wiem ( nie mam bufora , tylko sprzęgło dla dwóch stref) , ale jakoś nikt tego nie stosuje. Włączenie bufora w opcjach bez płyty ,lub/i bez któregoś czujnika spowoduje błedy i wyłaczanie się pompy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 26.12.2023 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 Chociaż schematy panasonica przewidują podłączenie bufora bez czujnika wraz ze zbiornikiem cwu poprzez zawór przełączający 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackBiel 26.12.2023 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 A w takim razie , Ktoś mi pomoże i podpowie dlaczego przy temperaturach na zewnątrz powyżej 0*C pompa pracuje zgodnie z założeniami (prawa część wykresu) , a gdy jest poniżej 2-3*C to często się załącza i wyłącza sprężarka. [ATTACH=CONFIG]467521[/ATTACH] Jakie ustawienie zmienić aby się tak często nie załączała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts