pawlik_pawlik 03.09.2024 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września Mają przysłać umowę i fakturę zaliczkową, z pewnością sprawdzę jaki model jest wpisany.Podczas rozmowy prosiłem o dokładne sprawdzenie czy na pewno mówimy o T-cap.Dam znać jak coś. A na marginesie oprócz R32 czym się różni , bardzo mało info w necie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 18.10.2024 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października Mam pytanie odnośnie spadku ciśnienia na wskazniku i dopuszczaniu wody. Mam mojego T-capa seria H 9kW od 7 lat i od pewnego czasu musze co kilka dni dopuszczać wode, bo ciśnienie na barometrze ciągle spada. Jakieś rady od czego zacząć i co należy sprawdzić? Przez cały ten okres dopuszczałem moze dwa, trzy razy w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 19.10.2024 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października Sprawdź odpowietrznik na górze pompy ,czy nie przecieka. Potem sprawdzałbym połączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 20.10.2024 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października Odpowietrznik szczelny, puściłem też procedurę odpowietrzania ale ciśnienie dalej schodzi. Wszędzie jest sucho, nie zlokalizowalem żadnego wycieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posky 20.10.2024 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października W dniu 18.10.2024 o 17:46, Kriss7 napisał: Mam pytanie odnośnie spadku ciśnienia na wskazniku i dopuszczaniu wody. Mam mojego T-capa seria H 9kW od 7 lat i od pewnego czasu musze co kilka dni dopuszczać wode, bo ciśnienie na barometrze ciągle spada. Jakieś rady od czego zacząć i co należy sprawdzić? Przez cały ten okres dopuszczałem moze dwa, trzy razy w roku. 5 godzin temu, Kriss7 napisał: Odpowietrznik szczelny, puściłem też procedurę odpowietrzania ale ciśnienie dalej schodzi. Wszędzie jest sucho, nie zlokalizowalem żadnego wycieku. Miałem podobną sytuację. Puściła uszczelka pod nakrętką pętli przy listwie rozdzielacza podłogówki. Okazało się, że prawdopodobnie podwinęła się w czasie skręcania instalacji. Też nie miałem żadnych mokrych śladów na podłodze, a wycieku nie było widać, bo zasłaniała go niebieska rurka naciągnięta na rurkę podłogówki. Sprawdź dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enriquez 24.10.2024 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października U mnie delikatnie pękło kiedyś szkiełko od rotametru na rozdzielaczu. Żadnej wilgoci nie było, bo odparowywało. A uzupełniać trzeba było co tydzień, dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 28.10.2024 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października W dniu 20.10.2024 o 14:56, posky napisał: Miałem podobną sytuację. Puściła uszczelka pod nakrętką pętli przy listwie rozdzielacza podłogówki. Okazało się, że prawdopodobnie podwinęła się w czasie skręcania instalacji. Też nie miałem żadnych mokrych śladów na podłodze, a wycieku nie było widać, bo zasłaniała go niebieska rurka naciągnięta na rurkę podłogówki. Sprawdź dokładnie. No i miałeś racje, ciekło lekko przy rozdzielaczu pod rotametrem, wymieniłem na nowy i od tego czasu ciśnienie ani drgnie. Co ciekawe na pierwszy rzut oka nic nie było widać. Dopiero jak poświeciłem porządnie to znalazłem wyciek. Podziękował za nakierowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 02.11.2024 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada (edytowane) Dobrzy ludzie, pomóżcie zdiagnozować problem. Pompa SDC09H3E8. Grzanie podłogi - czasem popracuje godzinę, czasem dwie i przestaje grzać. Obiegówka pracuje, sprężarka nie. Żadnych zgłoszonych błędów. Dziś w nocy miałem dwa razy taki przypadek. Ruszyła po odłączeniu zasilania, ale znowu na godzinę. Dziś zauważyłem że wyłączała się gdy woda wyjściowa doszło do 29 st. Sterowanie wbudowanym termostatem ustawionym na 30 st. temp. pokojowej. Jakiś parametr mam źle ustawiony? Edytowane 2 Listopada przez Pablo_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 02.11.2024 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada (edytowane) Krzywa grzewcza ( albo ew wynikające z niej i innych ustawień temperatura docelowa). Jeśli woda wyjściowa ma 29stopni i się przy niej sprężarka zatrzymuje , to aktualna temperatura docelowa musi być ustawiona jakieś 26stopni.... ( a jak widać to za mało). W menu z informacjami możesz to podejrzeć ( jaka jest aktualna docelowa temperatura wynikająca z krzywej grzewczej) Edytowane 2 Listopada przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 02.11.2024 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada Dzięki wielkie za odzew. Czy te parametry mogą powodować właśnie zachowanie pompy i czy ew. coś zmienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 02.11.2024 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada Przy takiej krzywej , jeśli temperatura otoczenia ( zewnętrzna) to 12stopni , to temperatura docelowa wody będzie 26stopni .... ( A jak jest przekoroczona o ponad 2 stopnie to sprężarka się wyłącza). Rzeczywistą temperaturę docelową znajdziesz w menu z informacjami. Jeśli się wyłącza to znaczy ,że jest za nisko. Podnieś z 25 na 28 np. dla 13 stopni. Krzywą trzeba ustalić samemu. Zobacz też ,czy nie jest ta krzywa przesunięta ,zwłaszcza na minus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AK11 03.11.2024 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada W dniu 17.05.2024 o 14:11, MiG25 napisał: Ustawienia nie są trzymane w tym kontrolerze , tylko na płycie głównej . Kontroler co najwyżej przechowuje aktualną godzinę i datę , i harmonogramy ( kiedy i o której godzinie zmienić tryb , włączyć czy wyłączyć ) , także wg mnie nic się nie zmieni pod względem ustawień. No ale rozumiem obawy. Ja bym myślał o reklamacji pompy ciepła w tym wypadku ( obojętnie co by nie było ,czy płyta główna czy kontroler to i tak dostałeś je jako jedno) , jeśli wciąż masz gwarancję.... Niestety, moja pompa ma już pięć lat. Jednak odmowa współpracy mojej pompy z adapterem sieciowym CZ-TAW nie daje mi spokoju (co pewien czas gdy sobie o tym przypomnę). Postanowiłem skontaktować się z centrum obsługi klienta Panasonic (Aircon). Opisałem mój problem i otrzymałem odpowiedź że moim problemem jest wadliwy moduł CZ-TAW1B i należy go reklamować. Moje zgłoszenie uznano za zakończone i nie ma możliwości odpowiedzi na nie. Zniechęciło mnie to na pewien czas do kontaktów z centrum obsługi klienta (do momentu gdy zdałem sobie sprawę że tak to pewnie miało zadziałać Postanowiłem ponownie skontaktować się z nimi, tym razem telefonicznie powołując się na numer poprzedniego zlecenia i dodać dodatkową informację, że moduł jest sprawny, komunikuje się z siecią i z pompą dopóki nie uruchomi się pompa wody i wtedy generuje błąd H76. Na drugi dzień odzwonił do mnie przełożony przyjmującego zgłoszenie, z którym podzieliłem się wszystkimi moimi spostrzeżeniami na temat problemów mojej pompy ze współpracą z adapterem sieciowym i obiecał że sprawa będzie wyjaśniana z kolegami z działu technicznego. Po tygodniu czy dwóch otrzymałem uprzejmą odpowiedź, że w moim przypadku problemem będzie płyta główna lub przewód do adaptera. "W celu dokładnej diagnozy i usunięcia usterki należy kontaktować się bezpośrednio z firmą która montowała pompę lub centrum serwisowym – nr tel. itd. itp. Niestety w Pana przypadku zarówno moduł internetowy jak i pompa ciepła, jest już po okresie ochrony gwarancyjnej. W związku z powyższym diagnoza i usunięcie problemu będzie odpłatne." No i to by było na tyle... Próbowałem jeszcze nieśmiało zauważyć, że być może w takim razie moja płyta była od początku wadliwa, bo przecież nikt wcześniej nie próbował do niej podłączać adaptera. I czy w takim razie nie była to wada ukryta? Niestety moje odpowiedzi wysyłane na adres podany w mailu ([email protected]) wracały z uwagą "Informujemy, że ten adres e-mail nie jest monitorowany pod kątem odpowiedzi, więc nie będziemy mogli odpowiedzieć na Twoją wiadomość. Jeśli potrzebujesz dalszego wsparcia, prosimy o otwarcie nowej sprawy poprzez wysłanie wiadomości e-mail na adres: [email protected] oraz podanie poprzedniego numeru sprawy jako nawiązanie do aktualnego pytania. Przepraszamy za wszelkie niedogodności z tym związane." Zrozumiałem.. Odpuściłem. Moduł schowałem głęboko na dnie najgłębszej szuflady w komodzie. Bez niego pompa pracuje bezproblemowo.. i niech już tak będzie jak najdłużej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof_x 03.11.2024 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada Reklamowałbym ale na podstawie rękojmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 03.11.2024 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada Witam. Mam taką sytuację że grzeje prostą a mianowicie mam ustawione grzanie na 30 stopni a histereza jest na 6.Grzalem sobie tak jak zaczęło się robić zimno żeby nagrzać sobie i teraz w domu jest bardzo ciepło. Mam od 3 lat taką zwykłą stację pogodową w tym samym miejscu non stop i na niej jest ponad 25 stopni. Czy to aby na pewno jest dobra temperatura śmiem twierdzić że nie. Niech jest odchyłka nawet stopnia to mam ponad 24 stopnie. Oddychać się nie da heh ale boje się coś zmieniać. Parametry pompy to zasilanie 31 czyli przebiła o 1 a powrót 28. Najbardziej jestem zadowolony z faktu iż pompa pobiera 0,4 a oddaje 2,2- 2,4. Chodzę do kotłowni parę razy i sprawdzam jak się zachowuję a temperatury koło zera i nic się nie zmienia więc chyba jest super. Jak myślicie co by tu spróbować? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.11.2024 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada Histereza ? Chyba delta jest ustawiona na 6 stopni ? Histerezę to ustawia się na termostacie np. Można by zmienić prostą na krzywą , bo teraz przy tych powiedzmy 10 stopniach na zewnątrz jest za gorąco , to może jak będzie na zewnątrz 0 stopni to będzie akurat , a przy -10 już będzie za zimno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 04.11.2024 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada Tak mój błąd delta miałem napisać. No to jaką dać wartość tej krzywej na początek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.11.2024 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada No to teraz dlaczego 6 ? Masz podłogówkę czy grzejniki ? Przy podłogówce lepiej jest mniejszą deltę dać ( a nawet ustawić w opcjach Max przepływ , zamiast delty , jeśli masz generację J lub wyżej). No a co do krzywej , skoro 30 to za dużo ( zakładam przy temperaturze otoczenia 10stopni) , To może taką na początek: https://vscope.at/heizkurve/?atMin=-15&heatMin=35&atMax=15&heatMax=25&sollWert=0&atCheck=0&atMin_2=-15&heatMin_2=40&atMax_2=15&heatMax_2=40&sollWert_2=1&atCheck_2=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 04.11.2024 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada To już bedzie mój 4 sezon ogrzewania i w każdym było co innego. Wydaje mi się że dopiero teraz chyba w końcu ta podłoga jest wygrzana bo teraz po krótkim czasie już było fajnie nagrzane. Dlaczego hmmm tak do końca nie jestem pewien czemu akurat tyle. Miałem moment że robiłem taki myk że nawet dałem 15 żeby dostać jak największe zasilanie i wygrzewać to jak najbardziej a później zszedłem z tym i pewnie na 6 zostało bo pompa zachowywała się tak jak opisałem jak się zachowuje teraz. Ja mam ustawioną na 6 a tak naprawdę trzyma na 3. Tak mam podłogówkę. Żeby zejść z tą temperaturą to bym musiał wyłączyć pompę na jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.11.2024 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada Temperatura docelowa będzie niższa to sama się wyłączy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 05.11.2024 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada Spróbuję zejść z tym zasilaniem i zobaczymy jak się to zachowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts