MiG25 06.11.2024 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2024 Ad.1 Sprawa wyłącznie komunikacji bezprzewodowej Więc jak masz słabe baterie ,to zasięg słabnie .Dodatkowo na zasięg wpływa ilość ścian i ich grubość , inne metalowe rzeczy , np w kotłowni sama jednostka wewnętrzna ( może odbiornik wsadzony do środka ?) , zbiornik ( albo zbiorniki jak jest bufor) , odbijające i zasłaniające fale.... No ale jak działał , a nie działa , i baterie wymienione , to można jeszcze posłuchać , czy przekaźnik w odbiorniku się przełącza.( to jest słyszalne ) , a mimo to nic się nie dzieje . Wtedy po prostu ten przekaźnik do wymiany ( te chińskie nie są jakieś wytrzymałe i tak po prostu robią). Ad.2. Tak , może mieć coś z tym wspólnego ( bo np. nie tłumi skoków ciśnienia podczas zmiany przepływów). Jeśli byłby ten zaworek upustowy brudny to puszczałby jednostajnie , ale na pewno nie zaszkodzi go wyczyścić. Nie wiem, czy mimo czterech śrubek jest nierozbieralny ,czy jednak da się go rozebrać , czy tylko zdjąć i strumieniem wody przepłukać otwierając i zamykając.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 06.11.2024 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2024 mam w zbiorniku 3.3-3.4 bara. Na pompie różnie, ale nigdy więcej niż 2.5. Jak ustawić te wartości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 06.11.2024 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2024 Nie możesz mieć na pompie różnie ... Po to jest naczynie wzbiorcze ,żeby to ciśnienie było cały czas takie samo , niezależnie od temperatury w obiegu. No i 2,5 bara to też za dużo ,jak pamiętam ,przy mojej H przy wyłączonej objegówce ma być od 1 do 2 bar , zawór otwiera się przy 3barach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 18.11.2024 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2024 Mój Salus nie reaguje - nawet metr od urządzenia. Działa tylko w manualnym trybie. Dlatego jaki możecie polecić z aktualnej oferty? I jakie obciążenie styku jest potrzebne? Salus miał 5A, ale są urządzenia tolerujące tylko 0.5A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 19.11.2024 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2024 W manualnym trybie , czyli rozumiem ,że włącza pompę (przekaźnik zadziała) jak ręcznie coś na manipulatorze włączysz ? ( A nie na tym odbiorniku w pompie ?) Co do obciążenia , to tam żadnego nie potrzeba na stykach , więc i taki 0,5A będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrad_gom 26.11.2024 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2024 Witam, Aquarea J, sterownik fabryczny, grzanie krzywą grzewczą tylko w ciągu dnia. Sterownik w domu. Problem jest taki, że gdy przyświeci słońce to dom się przegrzewa. Czy da się ustawić sterownik w jakby podwójny tryb? Czyli Grzanie krzywą grzewczą, a gdy temperatura w domu przekroczy np. 22*C to sterownik wyłącza sprężarkę, a włącza ją gdy temperatura w domu spadnie np. do 21*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.11.2024 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2024 Dokładnie tak działa funkcja termostatu ( w teorii) , Załącza pompę kiedy jest za zimno , wyłącza kiedy jest za gorąco , a samą wodę grzeje wg krzywej grzewczej ( może też wg prostej ). Tyle ,że w praktyce termostat wewnętrzny ( bo tak się da wykorzystać ten sterownik przeniesiony z pompy do pokoju) ma fatalną histerezę ( nie da się ustawić nawet połówek stopni , tylko całe ) , i w skrócie załącza pompę kiedy jest już zimno ( a zanim pompa nagrzeje to się jeszcze schładza bardziej) , i wyłącza też jak jest w najlepszym razie optymalnie ( a jak się podłoga nagrzała to jeszcze bezwładnością zrobi się za ciepło...) . Jak przejrzysz te 1025 stron to wiele razy o tym było Tak czy inaczej najlepszy jest do tego zewnętrzny termostat ( taki co ma ustawianie zadanych temperatur co 0,1 stopnia albo dokładniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrad_gom 06.12.2024 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2024 W dniu 28.11.2024 o 08:54, MiG25 napisał: Dokładnie tak działa funkcja termostatu ( w teorii) , Załącza pompę kiedy jest za zimno , wyłącza kiedy jest za gorąco , a samą wodę grzeje wg krzywej grzewczej ( może też wg prostej ). Tyle ,że w praktyce termostat wewnętrzny ( bo tak się da wykorzystać ten sterownik przeniesiony z pompy do pokoju) ma fatalną histerezę ( nie da się ustawić nawet połówek stopni , tylko całe ) , i w skrócie załącza pompę kiedy jest już zimno ( a zanim pompa nagrzeje to się jeszcze schładza bardziej) , i wyłącza też jak jest w najlepszym razie optymalnie ( a jak się podłoga nagrzała to jeszcze bezwładnością zrobi się za ciepło...) . Jak przejrzysz te 1025 stron to wiele razy o tym było Tak czy inaczej najlepszy jest do tego zewnętrzny termostat ( taki co ma ustawianie zadanych temperatur co 0,1 stopnia albo dokładniej) Rozumiem, ale czy nie jest tak, że pompa w trybie termostatu działa ciągle na pełnej mocy albo w ogóle? Czyli działa wtedy jak pompa on-off? A mi chodzi o to, żeby normalnie modulowała moc bazując na krzywej grzewczej, a gdy słońce dowali i w domu zrobi się za ciepło to wtedy żeby wyłączyła sprężarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 06.12.2024 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2024 (edytowane) Nie , nie jest tak. Przy termostacie jest tak samo , albo Ciągle krzywa grzewcza ,albo prosta ,czyli ciągle definiujemy temperaturę docelową , a to przekłada się na temperaturę wyjściową wody i modulację. Jak źle ( za wysoko) ustawimy temperaturę docelową to będzie działała de facto jak on/off (a nawet jeszcze włączy grzałki jak już totalnie będzie w ustawieniach popsute) , jak za nisko to się w ogóle kompresor nie włączy ( mimo ,że termostat ją włączył ,żeby grzała) , tylko sama obiegówka będzie mielić wodę ,licząc na to ,że w końcu się ochłodzi do takiej , żeby się włączyć wg ustawionej docelowej. Edytowane 12 Grudnia 2024 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1b 15.12.2024 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2024 Dom ok 150m2, nowy, docieplony, dół podlogówka, góra grzejniki 3 płaszczyznowe. Mam założony sterownik zewnętrzny Tech Sterownik. Teraz ustawienia: Sterownik na dzień 23st, noc 22,5st, amplituda 0,7st Pompa stała temperatura 40st na zasilaniu ustawione Delta jest na 7st Harmonogram ustawiony tak że CWU grzeje tylko 2 razy dziennie, a pozostała część dnia CO Dodatkowo od pewnego czasu Mam tryb cichy na 2 poziom ustawiony. Jest jeszcze zawór trójdrożny na podłogówkę założony czy jak on się tam zwie. W podłogę idzie zasilanie max 30st Teraz wyniki: na dole jest ciepło, góra się nie dogrzewa i jest chłodniej. Pompa pracuje do ok 13.00 później osiąga 23st na dole I wyłączą się do ok 21.00 Dziennie Teraz bierze ok 20kwh i ciągle pracuje na ok 56hz Średnio na godzinę pracy robi 2,3 załączenia Zastanawiam się nad wyrzuceniem tego sterownika i przejściu na krzywą ale pojęcia nie mam jak to teraz ustawić żeby się to lepiej dogrzewało nie powodując wzrostu zużycia energii i jak zmniejszyć tą ilość cykli. Jeśli ktoś sensownie jest wstanie pokierować był bym wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 15.12.2024 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2024 Po pierwsze bład jest taki ,że na górze masz grzejniki i to pociąga po kolei następne problemy. Aby pompa ciepła miała jak największy COP , to temperatura do grzania musi być jak najniższa. A tu grzejesz do 40 tylko po to ,żeby ją wymieszać z zimną do 30 ( przy grzaniu dołu) .... Można to z różnych materiałów wyczytać jaki COP byłby przy jakiej temperaturze , ale to gdzieś tak 3,2 vs 2,0 .... Ja bym jak najprędzej myślał o dwóch systemach i buforze zaprojektowanym tak ,żeby cieplejszą wodę pobierać na kaloryfery a zimniejszą na podłogę , jest taki schemat Panasonica do tego , zaworem trójdrożnym steruje Pompa ciepła ,a nie jest ustawiony na stałe 30 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1b 16.12.2024 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2024 Wygląda to tak że z pompy wychodzi 40st idzie do buforu 50l później do rozdzielacza na 2 obiegi gdzie są osobne pompki. Jeden idzie na górę, a 2 na podłogę. Na tym rozdzielaczu ręcznie ograniczam temp. Przy zasilaniu 40st ustawione mam max 32st w podłogę. Wcześniej wszystko było spięte na jeden obieg ale w tedy u góry to już wogole było zimno. Ogólnie za cały rok łącznie z cwu wychodzi mi ok 4tys kWh więź złużycie mam raczej w normie tylko ilość załączeń wychodzi dwa razy tyle co godzin pracy. Zrobienie podłogówki teraz odpada więc zostaje mi to jakoś sensownie wysterować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 16.12.2024 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2024 Te osobne pompki załączają się razem ? Co nimi steruje ? Trzeba by było temperatury pomierzyć , w sensie ile wychodzi rzeczywiście na podłogę a ile wraca , i to samo na grzejniki. Jakiś miernik z czujnikami przylgowymi do rur przyczepionymi , żeby jednocześnie widać było te temperatury.. Bo jeśli tylko o taktowanie chodzi to najprościej jeszcze podnieść temperaturę wody ( bo w tej chwili pompa ją po prostu osiąga i przekracza). Może delta tak duża nie jest potrzebna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.12.2024 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2024 20 godzin temu, seba1b napisał: Sterownik na dzień 23st, noc 22,5st, amplituda 0,7st Czy jest możliwość aby; - sterownik regulował temperaturę powietrza na piętrze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1b 16.12.2024 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2024 9 godzin temu, MiG25 napisał: Te osobne pompki załączają się razem ? Co nimi steruje ? Trzeba by było temperatury pomierzyć , w sensie ile wychodzi rzeczywiście na podłogę a ile wraca , i to samo na grzejniki. Jakiś miernik z czujnikami przylgowymi do rur przyczepionymi , żeby jednocześnie widać było te temperatury.. Bo jeśli tylko o taktowanie chodzi to najprościej jeszcze podnieść temperaturę wody ( bo w tej chwili pompa ją po prostu osiąga i przekracza). Może delta tak duża nie jest potrzebna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1b 16.12.2024 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2024 (edytowane) Nie wiem czy widać załączoną grafikę wydaje mi się że to jest jeden obieg tylko rozdzielony za buforem na dwa. Temperatury zmierzę dokładnie tylko muszę być w któryś dzień w domu. A co do ostatniego posta przełożenie sterownika na górę nie robi problemu i tak jest po wi fi. Czyli lepiej by było jak bym miał ustawione np 45st w tedy robiła by mniej załączeń? Edytowane 16 Grudnia 2024 przez seba1b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.12.2024 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2024 Generalnie; - sterownik temperatury - umieszcza się w najzimniejszym miejscu budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 18.12.2024 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2024 W dniu 16.12.2024 o 18:27, seba1b napisał: lepiej by było jak bym miał ustawione np 45st w tedy robiła by mniej załączeń? Na ilość wyłączeń i załączeń tak , ale jak pisałem wcześniej pogorszy jeszcze bardziej COP... Możesz oszacować jaką moc grzewczą ( przy temperaturze zasilania możliwie jak najniższej , zbliżonej do Twojej) mają łącznie te grzejniki ? Pewnie też ich jest za mało ,żeby odebrać choć połowę mocy wytwarzanej przez pompę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 18.12.2024 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2024 W dniu 16.12.2024 o 01:43, seba1b napisał: Wygląda to tak że z pompy wychodzi 40st idzie do buforu 50l później do rozdzielacza na 2 obiegi gdzie są osobne pompki. Jeden idzie na górę, a 2 na podłogę. Na tym rozdzielaczu ręcznie ograniczam temp. Przy zasilaniu 40st ustawione mam max 32st w podłogę. Wcześniej wszystko było spięte na jeden obieg ale w tedy u góry to już wogole było zimno. Ogólnie za cały rok łącznie z cwu wychodzi mi ok 4tys kWh więź złużycie mam raczej w normie tylko ilość załączeń wychodzi dwa razy tyle co godzin pracy. Zrobienie podłogówki teraz odpada więc zostaje mi to jakoś sensownie wysterować. Może dorób wentylatory podgrzejnikowe? Będziesz miał na górze cieplej przy niskim parametrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 20.12.2024 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2024 Podpowie mi ktoś jak /gdzie w T cap 9 kw jest funkcja automatycznego odpowietrzenia instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts