Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

• 3 weeks później...

Może mi ktoś wyjaśnić jakie są negatywne skutki ustawienia niskiej delty przy 100% grzejnikach - poza większą ilością wł/wył pompy?
Mam deltę zimą ustawioną na 3 bo tak mi pasuje. Ilość wł/wył jest w normie więc tym się nie martwię. Grzejniki się nie schładzają i przy TZ 35C dom jest nagrzany jak chcemy. Zwiększając deltę do "zalecanych" 7 trzeba podbijać TZ i co za tym idzie SCOP maleje. No ale może jest coś jeszcze?

W okresach przejściowych podbijam deltę do 7 bo wtedy faktycznie bardzo zwiększa się ilość załączeń.

W dniu 6.11.2024 o 09:39, MiG25 napisał:

Ad.2. Tak , może mieć coś z tym wspólnego ( bo np. nie tłumi skoków ciśnienia podczas zmiany przepływów). Jeśli byłby ten zaworek upustowy brudny to puszczałby jednostajnie , ale na pewno nie zaszkodzi go wyczyścić. Nie wiem, czy mimo czterech śrubek jest nierozbieralny ,czy jednak da się go rozebrać , czy tylko zdjąć i strumieniem wody przepłukać otwierając i zamykając....

Da się rozebrać, wyczyściłem go, wyczyszczony jest też filtr skośny. Nadal zaworek się otwiera, głównie przy zmianie trybu lub gdy krzywa podbija temperature. Wniosek, że wewnętrzne naczynie wzbiórcze jest chyba niesprawne. Czy da się do niego jakoś dostać? Czy da się wymienić bez wołania serwisanta?

7 godzin temu, anatema napisał:

Może mi ktoś wyjaśnić jakie są negatywne skutki ustawienia niskiej delty przy 100% grzejnikach - poza większą ilością wł/wył pompy?
Mam deltę zimą ustawioną na 3 bo tak mi pasuje. Ilość wł/wył jest w normie więc tym się nie martwię. Grzejniki się nie schładzają i przy TZ 35C dom jest nagrzany jak chcemy. Zwiększając deltę do "zalecanych" 7 trzeba podbijać TZ i co za tym idzie SCOP maleje. No ale może jest coś jeszcze?

W okresach przejściowych podbijam deltę do 7 bo wtedy faktycznie bardzo zwiększa się ilość załączeń.

Zależy ,czy grzejesz to przez bufor równoległy ,czy bezpośrednio zasilasz grzejniki ( a masz bufor np. na powrocie).

W tym drugim przypadku , niska delta to generalnie większy przepływ , a jak jest przepływ zduszony( fizycznie przez jakieś zwężki , czy to w menu zmniejszony max. przepływ)  to ograniczenie w produkcji mocy. No a jak większy przepływ to mogą wystąpić większe szumy , choć raczej byś na to narzekał w przypadku defrostu ( kiedy ustawienie max. przepływu jest ignorowane i obiegówka jedzie na max). 

• Thanks 1

W dniu 16.12.2024 o 18:27, seba1b napisał:

Czyli lepiej by było jak bym miał ustawione np 45st w tedy robiła by mniej załączeń?

Aby zmniejszyć liczbę cykli / godzinę zastosowałem takie rozwiązania:
1. W okresie przejściowym grzeję wg harmonogramu w dzień (gdy jest ciepło i prąd z PV) krzywa +5C w trybie cichym
2. Pompka cyrkulacyjna za buforem na maksa, aby przyspieszyć odbiór ciepła z PC
3. W cieplejsze dni włączam tryb cichy, gdy temperatury nie spadają poniżej 5-7C przez kilka dni.

Tym sposobem z cykli/godzin=2 po 1.5 roku doszedłem do cykli/godzin=1 

W dniu 16.12.2024 o 18:27, seba1b napisał:

Czyli lepiej by było jak bym miał ustawione np 45st w tedy robiła by mniej załączeń?

Aby zmniejszyć liczbę cykli / godzinę zastosowałem takie rozwiązania:
1. W okresie przejściowym grzeję wg harmonogramu w dzień (gdy jest ciepło i prąd z PV) krzywa +5C w trybie cichym
2. Pompka cyrkulacyjna za buforem na maksa, aby przyspieszyć odbiór ciepła z PC
3. W cieplejsze dni włączam tryb cichy, gdy temperatury nie spadają poniżej 5-7C przez kilka dni.

Tym sposobem z cykli/godzin=2 po 1.5 roku doszedłem do cykli/godzin=1