Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

18 godzin temu, Dzonzi napisał:

Co masz na myśli? Chodzi mi o to czy 9 kw i 5kw przy takim samym domu 100m2 będą tak samo taktowały?

Dobiera się pompę do budynku , więc prawidłowo dobrana pompa w komplecie z prawidłowo zaizolowanym budynkiem nie będzie taktowała.

Trudniej jest dobrać pompę do słabo zaizolowanego budynku , gdzie jeszcze są grzejniki ... Wtedy przy temperaturach 0-10 pompa jest za mocna i przegrzewa , a przy temperaturach -15 do -5 nagle robi się za zimno i pompa niedogrzewa... (To tak obrazowo , bo w rzeczywistości trudno o takie skrajności).

A co do samego Panasonica , to można z grubsza przyjąć , że jeśli mają te same sprężarki to przy modulacji będą tak samo się zachowywać.  Chyba monobloki serji J były takie same dla 3kW , 5kW , 7kW i 9kW.... To dopiero był rozstrzał , i taka 3kW działała praktycznie jak on off , bo nie była w stanie się modulować ,prawia zawsze te 3kW produkowała :)

A co do heishamon , to raczej małej już nie kupisz ( bo jest na starszym ESP8266 a ten jest raczej wycofywany,  , no i nie właśnie możliwości podłączenia modułu do Heishamon bezposrednio , przez co trzeba używać opcji Listen Only , a ta opcja powoduje ,że moduł panasonic wszystkim steruje a Hishamon tylko słucha jakie sa ustawione parametry) 

Duża płytka jest na ESP32 , ma drugie gniazdo do podłączenia modulu Panasonica , przez co obie rzeczy mogą działać niezależnie . 

Edytowane przez MiG25
  • Like 1
https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/1031/#findComment-9170933

w Ustawieniach funkcji mam Grzałkę zbiornika i Grzałke pokojową wyłączone, mało tego gdzie tam ustawione (Ust Instalatora) że nie uaktywniaj się poniżej 15st a dziś miałem ok 3st na zewnątrza i podczas defrostu zauważyłem akurat przechodząc pobór prądu 4kw czyli pompa wspomagała się grzałką- rozumiem że te ustawienia to pic na wodę i pompa jak będzie chcieć to i tak ją włączy podczas defrostu? widzę że ten sposób nabiła sobie już 3h grzałką od listopada....

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/1031/#findComment-9171168