MiG25 08.12.2023 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 Ty masz 7kW to mi powiedz ? W oznaczeniu KITu czy jednostki wewnętrznej masz coś w tym stylu ...H3... (3kW ) ...H9... (9kW) , dla serji J podobnie ...J3... (3kW) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocokaman 08.12.2023 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 Modulacja jest wystarczająca, na 19Hz schodzi z mocą bardzo ładnie i cykle są długie bez taktowań. To defrosty mniebwkurzają Co do przepływów będę je dopiero regulował poprawnie pomiędzy dwoma pietrami, wtedy się to równo rozłoży i będzie mniejszy spadek podczas defrostu. Na ustawieniu 33 krzywej defrost ze zładu trwa 4 min i spadało z 28 na 26 bez zatrzymania pompy. Widać spełnia graniczne warunki i spadek jest na sam koniec. Przeplywy wyreguluje i powinno być dobrze w tej kwestii dzięki za radę. Jeszcze kwestia krzywej i powrotu zostaje. Zmniejszania delty wolałem uniknąć ale przemyślę. W Panasonic są 3 ukryte menu. W jednym można korygować odczyt temp wej i wyj +/- 2'C. Ktoś mówił, że zadziała jak z rezystorami a zależy mi na gwarancji. Więc jeżeli już to wolałbym zrobić korektę programową. Więc może się da? naciskasz na raz 1,5 i 6 potem Ustawienie czujnika-Wejście/Wyjście i zwiększasz oba o 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 08.12.2023 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 Znowu widzę, że nie trzyma temp. Z wyliczeń krzywej 29. Modulował po defroście z 30 stopni , a teraz trzyma 28, a powrót 25. Sprężarka 38 HZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 08.12.2023 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 Pozycja 12 podczas defrostu. 50,25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocokaman 08.12.2023 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 Witam. Wydaje mi się że mam problem jakiś z pompą a mianowicie jest -2 na zewnątrz a pompa jedzie jak szalona i pokazuje pobór 1,6 a oddanie 4,4.Cop jest tragiczny i ogólnie patrząc na to to nie ma szału w pozostałych dniach. Pamietam jak brała 2.0-2,2 ale oddawała w okolicach 10. Pompa to Panasonic J 9kW. To jest jakoś nieprawdopodobne co to się dzieje. Za prąd to nie chce nawet wiedzieć ile zapłacę. Teraz to dopiero początek zimy to nie wyobrażam sobie co bedzie przy -10. Dodając i tak wydaje mi sie ze ta pompa chyba jest nie taka jaka powinienem miec. OZC na poziomie 6.1 a mi sie meczy pompa 9. Prosze o jakies rady od czego by zaczac ? Pozdrawiam sory bo nic nie wniosę do tematu ale z ciekawości - czego ja to nie zrozumiałem? 1) masz pompe 9kw i 1.6kwh poboru prądu nazywasz szalonym? ja na mojej 7kw widuje po 3kwh (choć to raczej przy CWU lub kiedy cisnę w tanich godzinach ale na normalnym trybie też się 2.2kwh czasami pokazuje)... 2) ''oddanie 4.4' - to przy takim poborze to COP 2.75 i to jest tragiczne? przy -2st? ja mam momentami 2...to jaki wy macie ten COP na mrozach żeby go nazwać fajnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocokaman 08.12.2023 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 (edytowane) Czyli jak twierdzisz pompa ciągle pracuje, nic ją nie wyłącza. To w domu jaką masz temperaturę? .... miałem tu trochę podobne pytanie że pompa ciągle pracuje i się nie wyłącza choć dom się zaczyna gotować a różnica pomiędzy zasilaniem a powrotem to już bywa nawet jedynie 2st (pomimo delty 6) to mi odpisano że najwyraźniej taki mam pobór ciepła z domu i tak ma być- a jak mówię w domu temp się stale (i zbędnie) podnosi- więc do dziś grzeje prostą i po prostu idę ją wyłączyć ręcznie całą tą delte pompa ma gdzieś chyba i jak ma zadane np 32 a delta cały czas jest 6 to trzyma tak 33 zasilanie i 29/30 powrót - to czy to jest jakiś błąd działania czy nie? ja to rozumiałem że ma dojść o 1st powyżej zasilania i pracować tak długo żeby dociągnąć powrót do tego z delty i jak to osiągnie to tam po jakiś paru min się wyłącza, tymaczsem godzinami potrafi tak trzymać biorąc pod uwagę że błędnie włącza grzanie CWU jak tylko spadnie z zadanej temp o 1st zamiast utrzymywać według histerezy do -8st spadku, to to nie byłaby jedyna sytuacja kiedy ta pompa robi co chce Edytowane 8 Grudnia 2023 przez ocokaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.12.2023 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 Nie mam Panasonica ale co takiego "strasznego" jest w tej delcie 2 ? U mnie pompa działa prawie 24 godziny na dobę z delta 2 (obecnie 30/28). Pobiera sobie zależnie od temp zewnatrznej około 600-700W i co jakiś czas robi sobie deferost. Działa nonstop. W domu widzę stałą temp 22,6 stopnia .Przepływ mam stały chyba coś 25l/min. Niska delta to też niższa temp zasilania wiec teoretycznie lepszy COP.Jedyny minus małej delty to że musi być spory przepływ. U siebie jak obniżę temp zasilania i trochę temp w domu to widzę że czasami pompa robi sobie przerwy (około godzinę) ale potem jak ruszy to i tak nadrobi to zwiększonym poborem podczas startu i tak naprawdę oszczędności zero a jedynie utrata komfortu cieplenego. Jak działa ci cały czas to tylko sie cieszyć. Po to jest modulacja. Jak masz ciepło w domu to chyba ok ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocokaman 08.12.2023 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 (edytowane) Nie mam Panasonica ale co takiego "strasznego" jest w tej delcie 2 ? U mnie pompa działa prawie 24 godziny na dobę z delta 2 (obecnie 30/28). Pobiera sobie zależnie od temp zewnatrznej około 600-700W i co jakiś czas robi sobie deferost. Działa nonstop. W domu widzę stałą temp 22,6 stopnia . Przepływ mam stały chyba coś 25l/min. Niska delta to też niższa temp zasilania wiec teoretycznie lepszy COP. Jedyny minus małej delty to że musi być spory przepływ. U siebie jak obniżę temp zasilania i trochę temp w domu to widzę że czasami pompa robi sobie przerwy (około godzinę) ale potem jak ruszy to i tak nadrobi to zwiększonym poborem podczas startu i tak naprawdę oszczędności zero a jedynie utrata komfortu cieplenego. Jak działa ci cały czas to tylko sie cieszyć. Po to jest modulacja. Jak masz ciepło w domu to chyba ok ??? 1) nie mówię że to coś strasznego tylko staram się zrozumieć jak to działa- niby ustawiam delta 6 a pompa utrzymuje różnice 2 2) problemem jest nie delta tylko nie wyłączanie się pompy, grzejąc już te przysłowiowe 32st pompa osiąga je i utrzymuje godzinami a tymczasem w domu temp rośnie, zauważyłem to jak doszła do 24st i po prostu wyłączyłem pompę ręcznie (takie parametry widziałem chyba z 2godziny bez zmian zanim ją ręcznie wyłączyłem), oczekiwałem że ogarnie że przegrzała zasilanie a powrót już się mocno zrównuje z zasilaniem 3) przepływami wogóle nie rządzę- raz takie raz siakie, panas sobie to chyba sam jakoś dobiera Edytowane 8 Grudnia 2023 przez ocokaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.12.2023 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 1) nie mówię że to coś strasznego tylko staram się zrozumieć jak to działa- niby ustawiam delta 6 a pompa utrzymuje różnice 2 2) problemem jest nie delta tylko nie wyłączanie się pompy, grzejąc już te przysłowiowe 32st pompa osiąga je i utrzymuje godzinami a tymczasem w domu temp rośnie, zauważyłem to jak doszła do 24st i po prostu wyłączyłem pompę ręcznie (takie parametry widziałem chyba z 2godziny bez zmian zanim ją ręcznie wyłączyłem), oczekiwałem że ogarnie że przegrzała zasilanie a powrót już się mocno zrównuje z zasilaniem 3) przepływami wogóle nie rządzę- raz takie raz siakie, panas sobie to chyba sam jakoś dobiera Ale co to rozumieć U mnie jak rozpoczynam grzanie i podłoga jest wychłodzona to startuje mi z deltą 5-6. Tyle że szybko pompa schodzi z mocą i delta zaczyna spadać aż spada do 2 i tak sobie pompa działa. U mnie działa nonstop chyba od 2 tygodni. Ten cały tydzień ustawioną mam sztywno na 30 , czyli zasilania 30 , powrót 28. W domu cały czas około 22,6 stopnia niezależnie czy temp bliska zeru stropnia czy kilka stopni poniżej 0 stopnia .. PO prostu jak jest zimniej to widzę że pobór prądu wzrasta u mnie o kilkadziesiat W i tyle. Ale ciągle jest delta 2 ... Ale co się dziwić ? Jak grzeję zbiornik 300L to pompa idzie na dużej delcie i na dużej mocy. Ale wtedy grzeje zbiornik w kilkadziesiąt minuit. A tutaj musi modulacją i delta zrobić tak aby sie woda nie zagotowała i aby utrzymac pracę. Jak masz małą detlę to po prostu masz małe zapotrzbowanie na ciepło i pompa mocno ograniczyła produkcję ciepła. I raczej powinieneś sie cieszyc bo oznacza że pompa dobrze moduluje i zeszła ładnie z mocą i utrzymuje odpowiednia moc jaka jest potrzbne do ogrznaia domu. Jak temperatura w domu ci cały czas rośnie to masz za wysoką temp zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 08.12.2023 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 Bufor/sprzęgło 100l wpięte za pompą równolegle (długość rur mniej niż 1m). Ustawiam deltę 3 mam 3, ustawiam deltę 7 mam 7. Co obserwuję u siebie:1. Delta 3. Pompa po starcie (po defroście, po cwu, itd.) uzyskuje szybko zadaną temperaturę krzywej grzewczej poprzez duży przepływ (~45l) kosztem "gorszego" COP - większe zużycie. Dodatkowo efekt podmieszania mały ~1 (różnica temperatury przed wejściem do bufora i wyjścia z bufora na grzejniki) - korzystnie. Krzywa grzewcza ustawiona na 41/-15, 29/+15.2. Delta 7. Pompa po starcie uzyskuje wolniej zadaną temperaturę krzywej grzewczej poprzez mały przepływ (~17l) przy "lepszym" COP - mniejsze zużycie. Efekt podmieszania duży ~5 - niekorzystnie. Krzywa grzewcza z delty 3 musi być "podniesiona" o kilka stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XGrzesX 09.12.2023 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 To mój pierwszy kontakt z pompą ciepła. Mam pompę 6,5kW bez bufora. Dom jest w stanie deweloperskim. Z racji że mam daleko do tego domu zamontowałem moduł komunikacji i obserwuję pracę pompy przez aplikację.Mam pytanie dotyczące wahań temperatury zasilania: temperatura zasilania często zmienia się pomimo że temperatura na zewnątrz jest taka sama. Przykładowo aplikacja pokazuje temperaturę na zewnątrz -3, temperaturę zasilania 30 a po minucie temperatura zasilania zmienia się na 25 a po kolejnych kilku minutach zmienia się na 28.Czy temperatura zasilania nie powinna być utrzymywana na stałym poziomie jeśli temperatura na zewnątrz się nie zmienia ?A może aplikacja przekłamuje temperaturę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 09.12.2023 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 (edytowane) A może właśnie robiony jest defrost ?Temperatura zasilania , to chyba ta , powracająca z systemu i wejściowa dla pompy ( bo to różnie różni odczytują), a ta może być jeszcze podmieszana w buforze i nie być dokładnie tą która wraca z podłogi /grzejników ( a większość użytkowników daje sobie taki bufor wepchać , bo dla instalatora jest to bezpieczniejsze).Więc może ona być w miarę stała ( n jeśli trafoa prosto z dużej podłogi) ,a może znacznie spaść , np. jeśli większość wody podczas defrostu idzie tylko przez bufor , albo jest ogólnie mały zład wody bo są tylko grzejniki. Edytowane 9 Grudnia 2023 przez Techno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 09.12.2023 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 Instalator ci bufor zamontował, żebyś sobie automatykę zamontował i sterował oddzielnie temperaturą w każdym pomieszczeniu, a bufor po to żeby zawsze był odpowiedni przepływ i zład wody. Tylko przy pompie nikt nie stosuje żadnego sterowania obiegami i każdy liczy złotówki za grzanie, zwłaszcza teraz. A instalatorzy, jak nie kumaci tak montują. Dzisiaj zauważyłem jak pompa po 6h przestoju o 13 wystartowała a o 13.38 już pierwszy defrost robiła który trwał 10min temp na zasilaniu była 24 spadła do 18 powrót z 20spadł na 19 grzeje prostą jak pisałeś ustawiona 25 z deltą 5,grzałka od października 35godzin,jest jakiś sposób żeby zmniejszyć ilość tych defrostów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 09.12.2023 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 Zmniejszyć temperaturę docelową , żeby się zmodulowała , i pracowała dłużej , a nie z 6h przerwą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 09.12.2023 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 Zmniejszyć temperaturę docelową , żeby się zmodulowała , i pracowała dłużej , a nie z 6h przerwą... Budynek niezamieszkały pompa pracuje w harmonogramie temp i tak nisko ustawiona bo tylko 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 09.12.2023 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 No to ustaw na 24 , albo 23 ,będzie niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 09.12.2023 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 Budynek niezamieszkały pompa pracuje w harmonogramie temp i tak nisko ustawiona bo tylko 25 Żeby było mniej defrostów, pompa musi pracować ciągle z jak najniższą modulacją, wtedy jak już się zmoduluje tych defrostów będzie mniej, ale to będzie trochę trwało. Zdejmij ten harmonogram. Widzę, że wody dużo w układzie masz. Zmniejsz docelową/zasilanie z 25* na 23 z deltą 3* I obserwuj co się dzieje, powrót nie powinien spaść do 18* bo się wyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 09.12.2023 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 A zapomniałem dodać, pompa sama dba, żeby powrót nie był mniejszy niż 21* więc jak dasz zasilanie 23 to i tak będzie więcej na zasilaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 09.12.2023 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 A zapomniałem dodać, pompa sama dba, żeby powrót nie był mniejszy niż 21* więc jak dasz zasilanie 23 to i tak będzie więcej na zasilaniu. Już ustawiłem ,tak sobie pomyślałem że jak w przyszłym roku będę miał przegląd pompy to każe im ten bufor zdemontować,teraz pompa osiągając zadaną temp wył się ale pompka obiegowa za buforem pracuje i wychładza podłogi a skoro jest wpięta w płyte główną to też chyba powinna stanąć razem z pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 09.12.2023 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 Witam. Od godz 14.30 zalaczylem tylko gore kolo 85 m2 i teraz na pompie sa takie parametry. Na zewnatrz -1, zasilanie 30 ,powrot 28, sprezarka 21, przeplyw 16.5. Pobor jest 0.6 , produkcja 2.6. Cop 4.3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts