MiG25 26.12.2023 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 Bo w tych temperaturach robią się defrosty ( i w niższych) i sprężarka przy jednostkach jednowentylatorowych się zatrzymuje .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 26.12.2023 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 (edytowane) Jack ma T-CAP 12.Dokupić termostat zewnętrzny i wybrać Ustawienia instalatora, Ustawienia systemu, Strefa & Czujnik, Termostat w pomieszczeniu, Zewnętrzny.To co obserwujesz na wykresie to praca z wewnętrznym termostatem, czyli inaczej tryb autodestrukcji w którym sterownik stara się zniszczyć sprężarkę. W ustawieniach wykresu dodaj pozycję temperatura docelowa czy coś takiego. Zobaczysz jak sterownik bezsensownie wachluje zadaną temperaturą powodując wyłączanie się sprężarki. Edytowane 26 Grudnia 2023 przez Gepam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackBiel 26.12.2023 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 Dzięki za podpowiedz, ale albo nie ten wykres temp. docelowej obserwuje, albo ta temperatura nie wacha się w czasie włączania i wyłączania sprężarki[ATTACH=CONFIG]467526[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 27.12.2023 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 (edytowane) Jack ma T-CAP 12. Taak , założyłem jednowentylatorową , bo w podpisie tego nie było wcześniej... @JackBiel , ale używasz sterownik jako termostat ? Ten wykres z rozdzielczością co 5min można o kant d... potłuc , bo nie ma się 100% pewności , czy temperatura orurowania nie spadła tak ,żeby był w tym momencie defrost.... (Tak samo zresztą jak przy termostacie ze sterownika , może on dać na chwilę niską wartość docelowej , wyłączyć pompę i wrócić , a na wykresie tego nie będzie widać) Możesz to zrobić w trybie zapisu danych , i czas nie 12godzin ,ale tak 2godz ,żeby było widać to jedno wyłączenie ? Dodaj też do wykresu "Temperatura wyjściowa 2" ,coś mi się wydaje ,że to ten czujnik bruździ... Edytowane 27 Grudnia 2023 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackBiel 27.12.2023 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 (edytowane) Taak , założyłem jednowentylatorową , bo w podpisie tego nie było wcześniej... @JackBiel , ale używasz sterownik jako termostat ? Ten wykres z rozdzielczością co 5min można o kant d... potłuc , bo nie ma się 100% pewności , czy temperatura orurowania nie spadła tak ,żeby był w tym momencie defrost.... (Tak samo zresztą jak przy termostacie ze sterownika , może on dać na chwilę niską wartość docelowej , wyłączyć pompę i wrócić , a na wykresie tego nie będzie widać) Możesz to zrobić w trybie zapisu danych , i czas nie 12godzin ,ale tak 2godz ,żeby było widać to jedno wyłączenie ? Dodaj też do wykresu "Temperatura wyjściowa 2" ,coś mi się wydaje ,że to ten czujnik bruździ... @MiG25 , Zrobie ten wykres teraz oraz drugi wykres chyba dopiero wieczorem jak się ochłodzi. Teraz jak na dworze jest cieplej = powyżej 3..5 *C to pompa pracuje stabilniej i na wykresie nie ma częstych zmian.Jak temp zew. spada poniżej 5 *C to sie zaczyna. [ATTACH=CONFIG]467529[/ATTACH] Co do sterownika to jest oryginalny Panasonic , ale sterowanie jest krzywą ... Myślę nad przełączeniem na sterowanie temperaturą pokojową (wbudowanym termistorem) i zobaczyć jak zmieni się wtedy praca pompy. Czy ktoś taki sposób sterowania praktykuje ? Edytowane 27 Grudnia 2023 przez JackBiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 27.12.2023 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 Co do sterownika to jest oryginalny Panasonic , ale sterowanie jest krzywą ... Myślę nad przełączeniem na sterowanie temperaturą pokojową (wbudowanym termistorem) i zobaczyć jak zmieni się wtedy praca pompy. Czy ktoś taki sposób sterowania praktykuje ? Tzn. w ustawieniach systemu strefa & czujnik masz wybrane "Temperatura wody"? I na wyświetlaczu sterownik pokazuje temperaturę wody, a nie temperaturę pomieszczenia? Jeżeli tak, to tutaj wachlowania docelową nie będzie, sterownik zawsze ustawia taką temperaturę jaka wynika z krzywej. W takim razie problem musi leżeć gdzie indziej. Nagrywaj przez service cloud non stop to w końcu coś wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 27.12.2023 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 (edytowane) Tu już chyba widać ten problem , i to ten sam o którym koledzy pisali dwie strony temu , pompa T-CAP gen. J nie chce się modulować poniżej 34Hz i produkuje dość dużo ciepła , stąd przekroczona jest temperatura docelowa o więcej niż 2 stopnie i się wyłącza. EDIT: To nie dwie strony temu ,tylko w tym temacie : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?384880-PC-panasonic-taktowanie-s%C5%82abo-moduluje-moc%C4%85 Edytowane 27 Grudnia 2023 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackBiel 27.12.2023 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 (edytowane) W takim razie problem musi leżeć gdzie indziej. Nagrywaj przez service cloud non stop to w końcu coś wyjdzie. Będe monitorował, dzięki Tu już chyba widać ten problem , i to ten sam o którym koledzy pisali dwie strony temu , pompa T-CAP gen. J nie chce się modulować poniżej 34Hz i produkuje dość dużo ciepła , stąd przekroczona jest temperatura docelowa o więcej niż 2 stopnie i się wyłącza. EDIT: To nie dwie strony temu ,tylko w tym temacie : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?384880-PC-panasonic-taktowanie-s%C5%82abo-moduluje-moc%C4%85 Dzięki, spróbuje przetrawić ten podany wątek, może mnie coś oświeci i natchnie. EDIT: FAKTYCZNIE To ten objaw co w podanym wątku , czyli to objaw zbiorowy... Edytowane 31 Grudnia 2023 przez JackBiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 27.12.2023 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 To jest niewiarygodne. Przecież ta pompa praktycznie się nadaje do śmietnika. T-CAP J jest na rynku coś koło 2 lat, niemożliwe że nikt tego wcześniej nie zauważył, więc szanse na naprawienie problemu są zapewne zerowe. Trzeba atakować centralę i zgłaszać reklamacje z tytułu rękojmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatek8 28.12.2023 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 Tu już chyba widać ten problem , i to ten sam o którym koledzy pisali dwie strony temu , pompa T-CAP gen. J nie chce się modulować poniżej 34Hz i produkuje dość dużo ciepła , stąd przekroczona jest temperatura docelowa o więcej niż 2 stopnie i się wyłącza. EDIT: To nie dwie strony temu ,tylko w tym temacie : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?384880-PC-panasonic-taktowanie-s%C5%82abo-moduluje-moc%C4%85 To witamy w klubie widzę trzecią osobę z tym samym problemem co u mnie - może jakiś pozew zbiorowy jak się zbierze jeszcze więcej takich przypadków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 31.12.2023 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2023 Czy któryś z Szanownych Użytkowników pomp high performance gen J używa u siebie beznapięciowego zewnętrznego regulatora pokojowego?Chciałem mieć możliwość sterowania pompą ze strefy mieszkalnej (pompa znajduje się w maszynowni przy garażu) po kablu, ale niestety na etapie budowania domu pociągnąłem od maszynowni do strefy mieszkalnej (około 10m) skrętkę. Teraz widzę (o ile dobrze czytam schemat), że do oryginalnego sterownika pompy idzie 230V, więc puszczanie sygnału po skrętce to raczej proszenie się o kłopoty. Myślałem, żeby zamiast przenosić oryginalny sterownik z jednostki wewnętrznej dołożyć jakiś regulator pokojowy, ale tutaj dalej problemem jest 230V i zastanawiam się, czy istnieją takie sterowniki, które mają osobny moduł z przekaźnikami (który mógłbym umieścić przy pompie) i potem po skrętce beznapięciowo po skrętce podłączyć go do panelu ze zintegrowanym czujnikiem temperatury (o ile takie cuda istnieją). Czy ktoś mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 31.12.2023 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2023 Najprościej zapomnieć o skrętce i użyć jakiegoś bezprzewodowego termostatu ,wtedy ta część podłączana do pompy będzie na 230V. Jak jest się elektronikiem, to skrętkę wykorzystać do zasilania panela zamiast baterii. Drugi sposób dla zaawansowanych , to wylutowanie przekaźnika/stycznika z termostatu , i załaczanie jego cewki przez niskie napięcie puszczone w skrętce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 31.12.2023 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2023 Dzięki MiG25, opcja bezprzewodowa jest bardzo kusząca, ale boję się stabilność sygnału (może niepotrzebnie) - musi przejść w linii prostej przez około 7m i 4 ściany (dosyć grube z silki - 2x25 cm, 1x18 cm i 1x15 cm). Myślałem, że przez kabel będzie bardziej "niezawodnie", ale wypróbuję bezprzewodowy regulator pokojowy. Czy jest jakiś szczególnie polecany model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 01.01.2024 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia Witam, zauważyłem dziś zmianę cisnienia w instalacji. Cały czas utrzymywała się na poziomie 1.2 Bar, dzisiaj widzę 1.5( wyświetlacz na PC) Czym może być spowodowana i czy jest się czym martwić? Zawsze widziałem 1.5 na grzaniu CWU, A nie na CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 01.01.2024 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia (edytowane) Dzięki MiG25, opcja bezprzewodowa jest bardzo kusząca, ale boję się stabilność sygnału (może niepotrzebnie) - musi przejść w linii prostej przez około 7m i 4 ściany (dosyć grube z silki - 2x25 cm, 1x18 cm i 1x15 cm). Myślałem, że przez kabel będzie bardziej "niezawodnie", ale wypróbuję bezprzewodowy regulator pokojowy. Czy jest jakiś szczególnie polecany model? CNC poleca Salusa https://forum.muratordom.pl/showthread.php?384964-G12w-do-pompy-ciep%C5%82a-Panasonic-z-dodatkowym-termostatem Witam, zauważyłem dziś zmianę cisnienia w instalacji. Cały czas utrzymywała się na poziomie 1.2 Bar, dzisiaj widzę 1.5( wyświetlacz na PC) Czym może być spowodowana i czy jest się czym martwić? Zawsze widziałem 1.5 na grzaniu CWU, A nie na CO Poczekaj aż pompa się wyłączy i woda w obiegu ostygnie. Masz dodatkowe naczynie wzbiorcze? Tak ciśnienie samo z siebie to trudno żeby się podnosiło , w sensie nie od podgrzania tylko że wody by przybywało , prędzej ubywa. Przybwać to może przez zawór dopuszczający , albo przez nieszczelność w zbiorniku... ( woda z CWU miesza się z CO...) Edytowane 1 Stycznia przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 01.01.2024 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia Wyłączyła się jakiś czas temu i pokazuje temp 22, obiegówka kręci ale cały czas 1.5. Tak mam dodatkowe naczynia. Spojrzałem na cisnienie w trakcie grzania cwu i też skoczyło na 1.7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 01.01.2024 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia W kwestii rosnącego ciśnienia w układzie CO, u znajomego poleciał wymiennik płytowy w jednostce wew., rosło sobie ciśnienie w instalacji podłogówki to idioci przyjeżdżali odpowietrzać podłogówkę ........Po ~3 dniach ciśnienia się wyrównały i sprężarka poszła się kochać - popłynęła.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 02.01.2024 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia O fck... Takie usterki to w życiu bym nie przewidział,,,, Wydawało mi się ,że te wyminniki to powinny być z najwyższej półki i testowane wielokrotnie wyższymi ciśnieniami...To Panasonic był ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 02.01.2024 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia Dimplex - jednowentylatorowy chyba 9kw. Pewnie pech i jakaś wada fabryczna która się ujawniła po kilku latach. No ciekawostka, ale już gdzieś na forum albo w necie spotkałem się z podobnymi przypadkami, tak że takie całkiem odosobnione to to nie jest. Oczywiście to był stały niewielki wzrost ciśnienia.Teoretycznie dopóki jest wyższe ciśnienie po stronie gazowej odcięcie jednostki zewnętrznej na zaworach powinno sprężarkę uratować - ale to trzeba dobrze zdiagnozować przypadek i w miarę szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 02.01.2024 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia Panasonic ma czujnik ciśnienia gazu po stronie wysokiej , teoretycznie możnaby na wyłączonej sprężarce obserwować stopniowy ubytek. Jest też czujnik z niskiego ciśnienia - presostat , jak dojdzie do odpowiednio niskiego to wyłączy sprężarkę ( i całą pompę) , więc jest szansa ,że nawet jak się ciśnienia wyrównają , to woda nie zaleje sprężarki , bo rury gazowe nie są proste i powyginane w różne syfony ( przynajmniej przy tych dłuższych połączeniach - bo w monobloku to wiadomo)) ,ale i do jednostki zewnętrzne podejście jest od dołu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts