Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Znam dom o obciążeniu 4,8kW, w którym zamontowany jest t-cap 9kW. Właściciel chciał pompę, która będzie mogła względnie szybko nagrzać zbiornik CWU. Zrobił sobie 3 "okienka" grzania co i problemu z taktowaniem nie ma. Uważam, że w jego przypadku 9kW to przerost totalny, natomiast jak widać wszystko się da ustawić aby sprawnie działało.

Witam

proszę o poradę w zakresie doboru pompy ciepła powietrznej.

Dom parterowy, 135 użytkowej, OZC: 46kWh/m2*rok, projektowe obciążenie cieplne 4203 W, osoby zamieszkałe. całość podłogówka.

Firmy oferują panasonica 9kW 1 faza ze zbiornikiem na CWu od 200 do300 litrów. Ceny od 21 tyś do 23 tyś (bardzo zbliżone) za kompletny montaż.

Mam pytanie dotyczące mocy odpowiednio dobrana?

Jaką jednostkę zew - wew wybrać, by nie przepłacić i mieć optymalną moc pompy.

Planowana praca w taniej taryfie.

1-fazowe, 3 fazowe, T-cap, widziałem tez jednostki zewnętrzne 1 lub 2 wentylatorowe. Wybór bardzo duży.

Będę wdzięczny za sugestie.

Z takim OZC, to 1-fazowa spokojnie da radę. Na papierze nawet 7kW stanęła by na wysokości zadania, bo ma moc 5.15kW dla A-7/W35. Dwa wentylatory mają 3-fazowe wersje.

Dzięki.

7 kW jest niezauważalnie tylko tańsze. Więc pozostanę przy 9kW. Chyba, że przy takim zapotrzebowaniu pompa będzie często taktować?

Przeczytałem też gdzieś opinię (i to na FM), że wersje dwuwentylatorowe (czyli 3-fazowe) mają większy COP, ze względu na dużo rzadsze odszraniane wymiennika.

Wielkość zbiornika CWU dla 3 osób? Dorośli prysznic, a wieczorem kąpiel dla dziecka.

Ty jaką wersję kupujesz?

Pytanie do fachowców: czym się różni: nr kat. WH-UD09HE5 / WH-SDC09H3E5 od WH-UD09FE5 / WH-SDC09F3E5. Oczywiście poza ceną. Ta pierwsza to ponoć nowa wersja, ta druga nieco starsza.

Z takim OZC, to 1-fazowa spokojnie da radę. Na papierze nawet 7kW stanęła by na wysokości zadania, bo ma moc 5.15kW dla A-7/W35. Dwa wentylatory mają 3-fazowe wersje.

Ale już tylko 4,6kW przy A-15/W35, a zapewne ta temperatura bardziej interesuje Szklare. Polecałbym 9kW, która to przy -15 daje 5,9kW

K@mil - według katalogu Aquarea , parametry wydajnościowe pompy zwykłej 3fazowej i t-cap 1 fazowego są dosyć podobne (t-cap 9kW przy -15`C / SDC 3faz 8,86 kW przy -15`C) , różnica w ilości gazu w obiegu 2,55 do 2,85 przy t-cap, zapewne jest jednym z parametrów wpływających na wydajność.

K@mil - według katalogu Aquarea , parametry wydajnościowe pompy zwykłej 3fazowej i t-cap 1 fazowego są dosyć podobne (t-cap 9kW przy -15`C / SDC 3faz 8,86 kW przy -15`C) , różnica w ilości gazu w obiegu 2,55 do 2,85 przy t-cap, zapewne jest jednym z parametrów wpływających na wydajność.

Cena też jest podobna, T-CAP droższy o 800 zł wg jednego cennika, który mam. Którą wybrać?

Przy doborze pompy pamiętajcie też o mocy minimalne z jaką ona może pracować bo potem będzie "kłopot" w okresach przejściowych.

Czy 1 i 3 fazowe różnią się w tym zakresie co wskazałeś, czy też decydującym parametrem jest moc max. Im niższa, tym niższe parametry pracy.

Nie ma co za bardzo przewymiarować pompy ciepła.

Witam

Mam pytanie dotyczące pompy Panasonica. Mam od jesieni zainstalowaną PC 9KW 1 fazową.

Pompa ogrzewa dom 150m2 i do tej pory działa tak jak trzeba. Ponieważ jeszcze nie mieszkamy do teraz nie grzałem CWU. W weekend chciałem zagrzać zasobnik do 55 stopni (300l elektromet) ale przy 48 stopniach pompa wywaliła błąd H91 i się wyłączyła.

Jak doczytałem w instrukcji H91 to błąd zabezpieczenia przeciążeniowego grzałki zasobnika, tyle tylko że ja takiej grzałki nie posiadam w zasobniku.

Skąd zatem ten błąd? Niepoprawna konfiguracja pompy?

I jeszcze pytanie do innych użytkowników tej pompy. Czy pompa daje radę zagrzać wodę w zasobniku do 55 stopni bez udziału grzałek elektrycznych?

Musisz w ustawieniach ustawić, że nie masz grzałki w zasobniku wtedy błąd nie będzie wyskakiwał. Mam trochę mocniejszą pompę, wiec nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie można dogrzać do 55st. Na zasilaniu maks miałem 58st, a standardowo grzeję do 52st, zawsze bez grzałki.

witam

możecie powiedzieć, jakie wychodzą wam opłaty za prąd przy grzaniu c.o. + c.w.u. pompą powietrze woda? łącznie z informacją o powierzchni grzanej i temperaturze w domu? zastanawiam się nad tym rozwiązaniem, ale chciałabym znać realne koszty eksploatacji, a nie info z prospektów reklamowych :)

byłabym wdzięczna :)

witam

możecie powiedzieć, jakie wychodzą wam opłaty za prąd przy grzaniu c.o. + c.w.u. pompą powietrze woda? łącznie z informacją o powierzchni grzanej i temperaturze w domu? zastanawiam się nad tym rozwiązaniem, ale chciałabym znać realne koszty eksploatacji, a nie info z prospektów reklamowych :)

Spójrz na moją stopkę, tam masz prawie wszystkie informacje. Temp w domu to 23st:)

Gość Arturo72
witam

Jeśli chodzi o ogrzewanie wszystko zależy od domu i jego zapotrzebowanie na energię. Mój dom zużywa na ogrzewanie 1700-1900kWh czyli ok.500zł,temperatura w wewnatrz to 23st.C,podobna sprawa jest z cwu,zużycie zależy od potrzeb mieszkańców na wodę,u nas na 3 osoby i tylko wanna zużycie to 1400-1500kWh czyli w sumie za rok kalendarzowy całościowe zużycie na c.o+cwu to ok.3300kWh czyli 1000zl.