Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Witam po dłuższej nieobecnosci.

Mam pytanie:

1. Regulator Salus bezprzewodowy po 5 sezonach coś szwankuje. Dzisiaj na ekranie widać, że powinna się załączyć pompa (kręci się wiatraczek), ale odbiornik nie reaguje. Czy to sprawa wyłączne baterii? Jaki aktualnie regulator beznapięciowy jest na "top" w razie konieczności wymiany?

2. Mam stały problem z przelewaniem się wody przez zawór bezpieczeństwa. Wczoraj wyczyściłem (a w sumie nie było co, czysty) filtr skośny i nadal to się dzieje. Głównie przy wyłączaniu bądź przełączaniu trybu pracy. Czy zbiornik wyrównawczy ma coś z tym współnego?

Ad.1 Sprawa wyłącznie komunikacji bezprzewodowej :) Więc jak masz słabe baterie ,to zasięg słabnie .Dodatkowo na zasięg wpływa ilość ścian i ich grubość , inne metalowe rzeczy , np w kotłowni sama jednostka wewnętrzna ( może odbiornik wsadzony do środka ?) , zbiornik ( albo zbiorniki jak jest bufor) , odbijające i zasłaniające fale.... No ale jak działał , a nie działa , i baterie wymienione , to można jeszcze posłuchać , czy przekaźnik w odbiorniku się przełącza.( to jest słyszalne ) , a mimo to nic się nie dzieje . Wtedy po prostu ten przekaźnik do wymiany ( te chińskie nie są jakieś wytrzymałe i tak po prostu robią).

Ad.2. Tak , może mieć coś z tym wspólnego ( bo np. nie tłumi skoków ciśnienia podczas zmiany przepływów). Jeśli byłby ten zaworek upustowy brudny to puszczałby jednostajnie , ale na pewno nie zaszkodzi go wyczyścić. Nie wiem, czy mimo czterech śrubek jest nierozbieralny ,czy jednak da się go rozebrać , czy tylko zdjąć i strumieniem wody przepłukać otwierając i zamykając....

Nie możesz mieć na pompie różnie ... Po to jest naczynie wzbiorcze ,żeby to ciśnienie było cały czas takie samo , niezależnie od temperatury w obiegu. No i 2,5 bara to też za dużo ,jak pamiętam ,przy mojej H przy wyłączonej objegówce ma być od 1 do 2 bar , zawór otwiera się przy 3barach.