Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Gość Arturo72
I wyłączałeś ogrzewanie na co najmniej 24h w mocno ujemnych temperaturach do tego jeszcze brak zysków od innych urządzeń elektrycznych? Czemu jakoś w to nie wierzę. I nie da się tu rozszerzyć braku ogrzewania przez 14 godzin w dzień na całe 24h. Przez ten czas to nagrzana podłogówką w nocy podłoga oddaje jeszcze swoje ciepło a i domownicy w dzień produkują zyski. Fizyki nie oszukasz, choćby nie wiem co.

Oczywiście że nie wyłączyłem ogrzewania na 24h ale nawet przy -18st.C grzalem tylko przez 10h taniej taryfy a wahania temp.w czasie nie grzania to max.0,5st.C

Dlatego odniosłem się pośrednio to zdziwienia braku bufora i wahań temp.niby 2-3st.C w okresie nie grzania które nie występują.

Być może tak by było przy grzejnikach ściennych i być może takie jest doświadczenie swiezakow wyniesione ze starych domów grzanych węglem z kaloryferami ale w nowych domach z wodną podlogowka nie występują takie wahania temperatur.

Edytowane przez Arturo72

Jak widzisz każda będzie działać i przy każdej będziesz miał 23st.C w domu ;)

Reszta w gestii inwestora czy pasuje Ci mniej kasy w inwestycje w 5kW za to grzałka do wspomagania czy więcej kasy w 7kW za to bez grzałki ale w drogiej taryfie część grzania czy jeszcze więcej kasy za 9kW za to grzanie 100% w taniej taryfie..

Arturo72, gdyby w tej branży działała logika i ekonomia to zapewne tak by było. Niestety tu dalej działa chęć strzyżenia klienta i... dlatego oferta na 9kW jest o 800 zł..... tańsza od podobnej 5kW! Sama pompa 9 kW WH-SDC09F3E5 jest o 800 zł tańsza od konkurencyjnej oferty na 5 kW WH-SDC05H3E5:) Kabaret, bo reszta osprzętu porównywalna

9kW - 22.600

5kW - 23 400

W to wszystko wpada pięknie kolejna 5kW za 22 tysiaki.

Jak ta 9kW nie będzie za dużo taktowała, to chyba ją wezmę. Więcej za mniej, a grzanie 100% w taniej ładnie brzmi.

Oczywiście że nie wyłączyłem ogrzewania na 24h ale nawet przy -18st.C grzalem tylko przez 10h taniej taryfy a wahania temp.w czasie nie grzania to max.0,5st.C

Dlatego odniosłem się pośrednio to zdziwienia braku bufora i wahań temp.niby 2-3st.C w okresie nie grzania które nie występują.

Być może tak by było przy grzejnikach ściennych i być może takie jest doświadczenie swiezakow wyniesione ze starych domów grzanych węglem z kaloryferami ale w nowych domach z wodną podlogowka nie występują takie wahania temperatur.

To piszesz o czymś zupełnie innym niż myślisz że piszesz. Nie o spadkach temperatury bez ogrzewania, które będą tak jak pisałem przy -5 o około 3*C/24h w nowym dobrze ocieplonym budownictwie a o wahaniach temperatury spowodowanych brakiem ogrzewania w dzień, w czasie trwania drogiej taryfy. Podyktowane jest to zdolnością akumulacyjną betonu na ogrzewaniu podłogowym który robi jako swoisty bufor, do tego pojemnością cieplną całego domu. Posadzka nagrzewa się w nocy i oddaje ciepło w dzień dlatego te wahania są takie małe. Nie licząc tego że w dzień jest większość zysków od urządzeń elektrycznych, gotowania itd.

Ale nie wprowadzaj ludzi w błąd że w razie awarii ogrzewania temperatura w domu będzie spadać o 1*C na 24h.

Ale nie wprowadzaj ludzi w błąd że w razie awarii ogrzewania temperatura w domu będzie spadać o 1*C na 24h.

Nie wiem, czy pamiętasz orkan Ksawery w grudniu 2013r? Zerwało u mnie wtedy linie i nie miałem prądu przez równe cztery doby. Przez pierwszą dobę ogrzewałem się kominkiem, a na pozostałe trzy doby przeprowadziliśmy się do teściów. Po powrocie w domu było 17st, na zewnątrz temp około -3st i bardzo silny wiatr. Może i Artur przesadza, że dom się prawie w ogóle nie wychłodzi, ale trudno też się spodziewać, że w ciągu tygodnia temp spadnie do zera;) Jednak te mury trochę tego ciepła akumulują i wcale tak szybko ono nie ulatuje...

A czy model ADC9GE5 ma funkcję chłodzenia? Myślę na czymś "all in one". I czy dołożenie dwóch grzejników drabinkowych w łazienkach powoduje konieczność rozbudowy instalacji o bufory czy inne wynalazki podrażające instalację (cała reszta podłogówka)?

Wszystkie nowe modele (od serii F mają chłodzenie w standardzie). Ja mam dwie drabinki, 2 grzejniki, 3 klimakonwektory i podłogówkę i żadnego bufora , ani innych wynalazków nie posiadam;) Działą od trzech sezonów...

Gość Arturo72
To piszesz o czymś zupełnie innym niż myślisz że piszesz. Nie o spadkach temperatury bez ogrzewania, które będą tak jak pisałem przy -5 o około 3*C/24h w nowym dobrze ocieplonym budownictwie a o wahaniach temperatury spowodowanych brakiem ogrzewania w dzień, w czasie trwania drogiej taryfy. Podyktowane jest to zdolnością akumulacyjną betonu na ogrzewaniu podłogowym który robi jako swoisty bufor, do tego pojemnością cieplną całego domu. Posadzka nagrzewa się w nocy i oddaje ciepło w dzień dlatego te wahania są takie małe. Nie licząc tego że w dzień jest większość zysków od urządzeń elektrycznych, gotowania itd.

:

Map78 mieścisz się 90% w taniej taryfie. Jak sobie radzisz bez bufora (nie widzę w stopce), wychładzasz chałupę o 1-2 stopnie w drogich godzinach?

Wszystkie nowe modele (od serii F mają chłodzenie w standardzie). Ja mam dwie drabinki, 2 grzejniki, 3 klimakonwektory i podłogówkę i żadnego bufora , ani innych wynalazków nie posiadam;) Działą od trzech sezonów...
Super, chodziło mi o opinię nieinstalatora :)

To teraz tak, który z poniższych podzespołów można sobie podarować w instalacji?

MATERIAŁY DODATKOWE KONIECZNE DO WYKONANIA MONTAŻU POMPY CIEPŁA

Ogrzewanie do wanny kondensatu

Zasobnik cwu w wersji do pracy z pompą ciepła [duża powierzchnia wężownicy] UP 15-14B 1,00

Czujniki 3 szt. temperatury (NTC 10 kOhm)

BUFOR WODY GRZEWCZEJ 200L BIAŁY ALPHA 2 25-60 GRUNDFOS

ZAWÓR ZWROTNY 601 DN 25 GW 1" PN10 TMAX= 80°C GRZYBKOWY SOCLA

FILTR DO WODY SKOŚNY SIATKOWY 1" ŚRUTOWANY TYP II

NACZYNIE PRZEPONOWE REFIX DE 18L 10BAR .

NACZYNIE PRZEPONOWE REFLEX NG 35L 6BAR .

ZAWÓR KULOWY WODA ZE SPUSTEM MUFOWY 3/4" .

Nie wiem, czy pamiętasz orkan Ksawery w grudniu 2013r? Zerwało u mnie wtedy linie i nie miałem prądu przez równe cztery doby. Przez pierwszą dobę ogrzewałem się kominkiem, a na pozostałe trzy doby przeprowadziliśmy się do teściów. Po powrocie w domu było 17st, na zewnątrz temp około -3st i bardzo silny wiatr. Może i Artur przesadza, że dom się prawie w ogóle nie wychłodzi, ale trudno też się spodziewać, że w ciągu tygodnia temp spadnie do zera;) Jednak te mury trochę tego ciepła akumulują i wcale tak szybko ono nie ulatuje...

Dlatego wszystko zależy od pojemności cieplnej domu, im większa tym mniejsze straty. Duża pojemność cieplna, lepiej ocieplony dom, zyski od słońca, temperatura w środku, dużo rzeczy ma wpływ. A i samo obciążenie cieplne spada wraz ze spadkiem temperatury wewnątrz domu, pierwsza doba to będzie powiedzmy 3*C ale już druga to mniejszy spadek. Ale między bajki można włożyć twierdzenia że 1*C bez ogrzewania temperatura spadnie. Sam się naczytałem tych bzdur jak zaczynałem budowę i później zachodziłem w głowę co ja spieprzyłem że mi temperatura przez 12 godzin potrafiła spaść o 2*C bez ogrzewania i przede wszystkim bez nagrzanej podłogi. Przecież to powinien być 1*C przez 24h.

Moje pytanie dotyczyło oferty, byłem ciekaw jak mocna jest naciągnięta. Podobno jest dodatkowy zbiornik, aby goście co mnie ewentualnie odwiedzą, mieli się w czym umyć. Ale OK, pytanie było czysto teoretyczno-ciekawskie, średnio istotne. Schemat instalacji - no PC w domu pod co i cwu :) Prawdę mówiąc jestem zdecydowany na jakiegoś Panasonica AiO, tylko ilość dodatkowych urządzeń mnie zastanawia.

Super, chodziło mi o opinię nieinstalatora :)

To teraz tak, który z poniższych podzespołów można sobie podarować w instalacji?

Nie jestem fachowcem żeby się autorytatywnie wypowiadać na takie tematy. Nie mam bufora i u mnie wszystko działa, więc nie uważam, że jest on potrzebny;) Generalnie ja jestem za tym, żeby budować maksymalnie proste układy, bo to gwarantuje bezawaryjną pracę, wszelkie bajery i udziwnienia mogą być potencjalnymi problemami w przyszłości...