Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

TwójPanie,zobacz jak wyygląda grzanie w nowych domach i zobacz jakie to "niewolnictwo".Poniżej cytaty grzejacych gazem ziemnym czyli bez taryf,zobacz w jakich przedziałach czasowych grzeją i odpowiedz czemu tak a nie w dzień ?.Niewolnicwto przy gazie ?

Tak jak powyżej.

O poczuciu chłodu przy komfortowej temp.pisałem już dawno.Zwiększyłem krzywą grzewczą tylko.

Następny,który w domu prawie pasywnym liczy na spadki temperatur 2-3st.C przez kilka godzin :D

Obudź się i poczytaj jeszcze raz cytaty powyższe osób grzejacych gazem bez taryf.

Zobacz jakie mają temperatury i jakie spadki w ciągu dnia.

Jak zwykle cytujesz tylko to co wygodne do twojej teorii.

Jade na krzywej, ale z uwzględnieniem sterownika pokojowego i programu grzania.

Podbicie mam w godzinach 4-8, 14-16 i 18-23.

Czyli wtedy, kiedy wstajemy, wracamy z pracy, idziemy pod prysznic.

Zgodzę się, że mały dom albo bliźniak ma małe wahania temp, ale nie odnoście tego do komfortu i dużych domów szczególnie z poddaszem, które zachowują się zupełnie inaczej...

Ale skoro ja w dużym domu potrafię podbić temp. pompą o 1C w kilka godzin to widoczne twoja masa akumulacyjna jest inteligentniejsza ;) bo trzyma to ciepło i nie puszcza do puki chodzi pompa i potem bardzo stopniowo je oddaje....

A masy akumulacyjnej mamy bardzo podobną ilość...

witam mam pytanie w sprawie CWU, mam Tcapa 12KW i sterownik salusa tygodniowy dołożony, nastawiłem sobie grzanie w tańszej taryfie w timerze w stylu 13 do 14 heat + tank ON , potem 14 heat ON, potem np 3 rano heat + tank on i 4 rano heat ON

i wszystko działa tylko jest problem jak temperatura wody spadnie nawet o 20 stopni to pompa ( moim zdaniem ) powinna nawet w droższej taryfie ją podgrzać a tego nie robi - czeka i podgrzewa dopiero w godzinach ustawionych w timerze ?

z góry dzięki

Mam gaz i grzeję wtedy kiedy potrzeba czyli w dzień. Grzanie w nocy aby mieć ciepło w dzień to tylko i wyłącznie dla oszczędności a nie dla komfortu.

Niezaprzeczalny fakt jest taki, że w nocy lepiej się śpi przy obniżonej temperaturze. Takie mam doświadczenia mieszkając w bloku, na noc zawsze zakręcam grzejniki. Niestety nie mam doświadczeń przy podłogówce, więc mogę zdać się tylko na Wasze opinie :)

Niezaprzeczalny fakt jest taki, że w nocy lepiej się śpi przy obniżonej temperaturze. Takie mam doświadczenia mieszkając w bloku, na noc zawsze zakręcam grzejniki. Niestety nie mam doświadczeń przy podłogówce, więc mogę zdać się tylko na Wasze opinie :)

witam niestety zgodzę się z tym jak miałem w poprzednim domku ogrzewanie gazowe grzałem w dzień w nocy ustawione o -2 stopnie

obecnie nowy dom nowe rozwiązanie PC ( gazu brak) i żeby obniżyć koszty grzeję w nocy co jak dla mnie jest mniej komfortowe i tego nie ukrywam, mam w całym domu podłogówkę i na szczęście faktycznie temperatura podnosi się w pomieszczeniach o ok 1 stopień przez noc a więc tragedii nie ma ale wypadałoby odwrotnie. Jednak oszczędności w grzaniu w tańszej taryfie są rzędu 40 % - 45 %a więc warto

Mam gaz i grzeję wtedy kiedy potrzeba czyli w dzień. Grzanie w nocy aby mieć ciepło w dzień to tylko i wyłącznie dla oszczędności a nie dla komfortu.

A możesz napisać konkretnie w jakich godzinach? Bo to co napisałeś to oznacza że grzejesz w dzień aby mieć ciepło w nocy.

Ale skoro ja w dużym domu potrafię podbić temp. pompą o 1C w kilka godzin to widoczne twoja masa akumulacyjna jest inteligentniejsza ;) bo trzyma to ciepło i nie puszcza do puki chodzi pompa i potem bardzo stopniowo je oddaje....

To jak w kilka h podbijesz temp. o 1 st C (bez zmiany temper. zasilania CO) to tak samo w kilka h możesz stracić 1 st C. To jak dla mnie duże wahania temperatury i brak komfortu i nie dziwię się, że boisz się 2 taryf w takim domu! Tez bym grzał w dzień jakbym miał mięć: 22.0 st C za dnia i 23.00 st C w nocy.

Tylko pamiętaj, że jakoś większość ludzi nie potrafi grzejąc PC kilka h podnieść temp. w domu ponad 0,5 st C! A co za tym idzie u nich przyrost temp ale i spadek jest wolniejszy. Ja 95% sezonu jadę w przedziale 0,4 st C. Generalnie gdyby nie termostat to bym tego nie wiedział. I ten przedział 0,4 st C to maks rozrzut (wyjątkiem jest > temp. po gotowaniu/pieczeniu).

Może jakbyś miał wahania rzędu 0,4 st a nie 1 lub więcej to łatwiej Ci zrozumieć że grzanie w 2 taryfie praktycznie nie sprawia żadnej różnicy z grzaniem w 1 taryfie bo tempo. jest niemal stała.

Jak zwykle cytujesz tylko to co wygodne do twojej teorii.

Zgodzę się, że mały dom albo bliźniak ma małe wahania temp, ale nie odnoście tego do komfortu i dużych domów szczególnie z poddaszem, które zachowują się zupełnie inaczej...

A masy akumulacyjnej mamy bardzo podobną ilość...

Nie wiem jak u mnie z masą akumulacyjną - mam 10-11cm wylewki + 1,5cm gres, dom też dość duży i u mnie nie da się podnieść temp o 1st w ciągu paru godzin. Żeby to osiągnąć potrzebuję co najmniej dobę ciągłego grzania, przy założeniu, ze nie dotykam krzywej grzewczej.

Następny,który w domu prawie pasywnym liczy na spadki temperatur 2-3st.C przez kilka godzin :D

To czy pasywny czy nie jest mało istotne. Tu chodzi o masę akumulacyjną. Jeśli domek zbudowany w całości z ytonga, strop drewniany ocieplony wełną, a podłoga to anhydryt, to gdzie te ciepło chcesz przetrzymać ?

Gość Arturo72
To czy pasywny czy nie jest mało istotne. Tu chodzi o masę akumulacyjną. Jeśli domek zbudowany w całości z ytonga, strop drewniany ocieplony wełną, a podłoga to anhydryt, to gdzie te ciepło chcesz przetrzymać ?

Odniosłem się do TwojegoPana,ktory nie dosc że ma wylewke betonowa to jeszcze na płycie bez izolacji czyli tak jak w moim przypadku.

Zresztą i bez płyty wylewka swoje zrobi nawet przy BK.

Odniosłem się do TwojegoPana,ktory nie dosc że ma wylewke betonowa to jeszcze na płycie bez izolacji czyli tak jak w moim przypadku.

Zresztą i bez płyty wylewka swoje zrobi nawet przy BK.

W moim domu - bliski pasywnemu, gdzie w podłodze mam pseudo płytę fundamentową o grubości 12cm betonu, na to 8cm wylewki bez żadnej przekładki styropianowej, działówki z silki wychodzi że dobowy spadek temp. przy -20oC to ok. 3oC.

To jak w kilka h podbijesz temp. o 1 st C (bez zmiany temper. zasilania CO) to tak samo w kilka h możesz stracić 1 st C. To jak dla mnie duże wahania temperatury i brak komfortu i nie dziwię się, że boisz się 2 taryf w takim domu! Tez bym grzał w dzień jakbym miał mięć: 22.0 st C za dnia i 23.00 st C w nocy.

Tylko pamiętaj, że jakoś większość ludzi nie potrafi grzejąc PC kilka h podnieść temp. w domu ponad 0,5 st C! A co za tym idzie u nich przyrost temp ale i spadek jest wolniejszy. Ja 95% sezonu jadę w przedziale 0,4 st C. Generalnie gdyby nie termostat to bym tego nie wiedział. I ten przedział 0,4 st C to maks rozrzut (wyjątkiem jest > temp. po gotowaniu/pieczeniu).

Może jakbyś miał wahania rzędu 0,4 st a nie 1 lub więcej to łatwiej Ci zrozumieć że grzanie w 2 taryfie praktycznie nie sprawia żadnej różnicy z grzaniem w 1 taryfie bo tempo. jest niemal stała.

Nie boję się drugiej taryfy. Na razie obserwuję. Jeszcze nie mieszkam nie mam zysków bytowych.

Ustawiam na sterowniku pokojowym temp 20 C i ogrzewanie włącza się przy 19,5 wyłącza 20,5 czyli histereza 1C...

Osobne sterowniki mam na parter, piętro i duży gabinet.

Najczęściej włącza się grzanie parteru. Pięto przy tej pogodzie prawie wcale.Fizyka.

Wylewki mam faktycznie mniej bo 7-8cm... Ale dużo silikatu...

Sprawdzałem u siebie jak to jest z grzaniem w 2 taryfie (bo mogę tak ustawić sterowniki żeby to zasymulować). Robiłem to przy ok. -5 w dzień i nie ma szans, żeby temp nie spadła tylko o 0,5C przez cały dzień grzejąc tylko do 6 rano i 13-15.... przynajmniej u mnie

Gość TwojPan
W moim domu - bliski pasywnemu, gdzie w podłodze mam pseudo płytę fundamentową o grubości 12cm betonu, na to 8cm wylewki bez żadnej przekładki styropianowej, działówki z silki wychodzi że dobowy spadek temp. przy -20oC to ok. 3oC.

Miałem przyjemność "dyskutować" z Arturo-szkoda czasu.

Wróćmy może do tematu wątku.

Dziś dostałem odpowiedź od Stiebel Eltron,w sprawie porównania pompy Panasonic Aquarea i Siebel Eltron WPL- ACS15.

Druga kosztuje 50% więcej niż Panas.Więc zapytałem dlaczego takie różnice.Przedstawiciel napisał,że na spotkaniu było by łatwiej to wyjaśnić.A tak musiałby zapisać kilka stron o tych różnicach (wszystko na niekorzyść Panasa).

Panowie,to jak to jest z tym Panasem,bo z jaką firmą bym nie rozmawiał (NIbe,Stiebel,Viesman) wszyscy uśmiechają się na słowo Panasonic Aquarea :)

Dziękuje.

Gość Gos**c
A możesz napisać konkretnie w jakich godzinach? Bo to co napisałeś to oznacza że grzejesz w dzień aby mieć ciepło w nocy.

chyba 6.00-23.00

Grzeję w dzień aby było ciepło w dzień i był odczuwalny komfort. W parę godzin jestem bez problemu podnieść temp o 1st.

Gość Arturo72

Najpierw wybuduj,potem zamieszkaj a następnie dziel się spostrzeżeniami :)

Gość Arturo72
chyba 6.00-23.00

Grzeję w dzień aby było ciepło w dzień i był odczuwalny komfort. W parę godzin jestem bez problemu podnieść temp o 1st.

Dziwnie gadasz ;)

Chwal się domem to zobaczymy jak i czemu tak grzejesz ;) I czym grzejesz.

Druga sprawa. Pierwszy sezon miałem G11 i sterownik pokojowy ustawiony na 22,5-23st.C i pompa wlaczala sie głównie w nocy a w dzien cisza.

Wytlumaczysz ten fakt czemu tak było ?

Edytowane przez Arturo72

Nie wiem jak u mnie z masą akumulacyjną - mam 10-11cm wylewki + 1,5cm gres, dom też dość duży i u mnie nie da się podnieść temp o 1st w ciągu paru godzin. Żeby to osiągnąć potrzebuję co najmniej dobę ciągłego grzania, przy założeniu, ze nie dotykam krzywej grzewczej.

10-11 cm wylewki? Bardzo dużo. Proponuję, żeby Pan umieścił tą informację w stopce, ponieważ mówiąc o spadkach temperatury, nie mówiąc o grubości wylewki w odniesieniu do standardowych 6-7cm, czytający jest wprowadzany w błąd.

Gość Arturo72
10-11 cm wylewki? Bardzo dużo. Proponuję, żeby Pan umieścił tą informację w stopce, ponieważ mówiąc o spadkach temperatury, nie mówiąc o grubości wylewki w odniesieniu do standardowych 6-7cm, czytający jest wprowadzany w błąd.

A gdzie jest napisane że 6cm wylewka to standart ? Ja po adaptacji miałem 10cm a skończyło się na 8-9cm.

Nie ma standardowych projektów a wszystko zależy od inwestora co sobie zazyczy.

Projekt gotowy to jedynie skorupa i baza to zmian.

Panowie,to jak to jest z tym Panasem,bo z jaką firmą bym nie rozmawiał (NIbe,Stiebel,Viesman) wszyscy uśmiechają się na słowo Panasonic Aquarea :)

Dziękuje.

No uśmiechają się, a co mają robić;) Prawda jest taka, że Panas większość z tych wymienionych bije na głowę parametrami, ale nawet nie o to chodzi, chodzi o stosunek jakość/cena, to po pierwsze, a po drugie koszty serwisu, napraw. Sprężarka Panasa kosztuje 1800zł netto, spytaj w Viessmannie ile sobie życzą za swoją?

Ale nie przejmuj się ja jak kupowałem pompę to również szargały mną podobne dylematy. Moim guru był kolega, który rok wcześniej zainstalował Nibe Split i u mnie tez miała taka być, piękna, błyszcząca z kolorowym wyświetlaczem;) ale na szczęście zacząłem czytać forum, nauczyłem się też porównywać różne parametry i wyszło mi, że ten Panas którego wybrałem nie dość, że był o 7tys tańszy o Nibe to jeszcze przy -15st dysponował mocą 9kW, podczas gdy Nibe 12kW przy -15st daje około 6kW:) Od tego czasu minęły już trzy sezony grzewcze i powiem tylko tyle, że kolega płaci 2x większe rachunki w podobnym domu - taka jest różnica...