Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

lukasza napisał:
zatem zapewniam Cię, że

wystarczy być w regionie Energa lub innym co oferuje 12h taniego prądu, czyli aż o 20% więcej niż Ty masz w ciągu doby.

jednocześnie jest to o 5% więcej tanich godzin niż Ty wchodzi w drogie.

i tak oto nie gonisz króliczka z tanimi taryfami :)

oczywiście to, żart ale i prawda u mnie Twoje 15% drogiej by poszło 100% w taniej z zapasem bez OFF na PC czy dużej obniżki temp. na termostacie w drogiej

Ja mam tą taryfę w ofercie, to jest bodajże G12g, ale u mnie to się nie sprawdzi, bo ja zużywam około 6000kWh prądu bytowego i dla mnie ważne są tanie weekendy, a ta taryfa 12h tego nie oferuje. Żona jak robi pranie w sobotę, to minimum 5pralek i suszarek leci pod rząd, a to zużycie większe niż te prę godzin pracy pompy;)

Żeby nie było całkiem Offtopic, to mam Galmet Maxi 300l i jestem bardzo zadowolony, pow. wymiany 3,8m2 w cenie 3000zł to na prawdę dobry deal.

Asanak, poeksperymentuj trochę, lub poczytaj, bo zadajesz pytania z wiedzy podstawowej, która tu w tym temacie przewinęła się już kilkakrotnie...

Gość Arturo72
  K@mil_ napisał:
Do jakiej temp. go grzejesz tak normalnie użytkowo? Ile czasu zajmuje nagrzanie? Z tego co widzę, to pow. wymiany, to tylko 1m2.

Do 46st,typowy czas dogrzania czy to wieczorem czy po południu to jakaś 1h a jak pusty to z 1,5h.

Pytanie do ekspertów w dziedzinie PC P-W: Czy jednostka wewnętrzna pompy ciepła powietrze-woda może znajdować się w niegrzanej piwnicy? Buduję dom z piwnicą i szkoda by było przenosić pompę, zbiornik i całą instalację do pomieszczeń na górze. Będzie to duży problem jak pompa będzie w piwnicy?

lukasza napisał:
o, fajnie że ruszyło

tu cię zmartwie, że tak to nie dziłą. Masz cały czas Heat np: 22h a 2x1h Heat+Tank. To tylko w te 2h PC sprawdzi tank i jak spadnie o ileś tam st. C to dogrzeje. W pozostałe 22h PC nie robi nic z Tank. Możesz dać opcję główną Heat+tank i wtedy PC cały czas będzie Ci sprawdzać zasobnik i dogrzewać o każde tam kilka st. C mniej, ale wtedy w okienkach na tania taryfę jej nie ustawisz.

Kurcze to niedobrze myślałem, że to będzie działalo jak w poprzednim piecu gazowym

niestety, ale np wieczorem jak ktoś kąpie się w wannie dłużej lub 2 osoby jedna po drugiej to brakuje ciepłej wody to co w takiej sytuacji przecież nie sposób jest latać za każdym razem do kotłowni i "na krótko" zmieniać na tank

a co do ustawiania tego opcji głównej - to nie da się tak żeby grzało w wyznaczonych godzinach a dogrzewało trochę jak spadnie np o 10stopni temperatura ?

kolejne pytanie czy dobrze rozumiem, że jeżeli mam ustawione heat + tank np 13 do 15 i pompa zagrzeje wodę o np 13-40 to wtedy automatycznie włącza grzanie CO czy źle rozumiem ?

a jak u ciebie jest i ogólnie u użytkowników PC z wodą zawsze starcza ciepłej wody ja mam zbiornik Galmet300l i nastawione 52 stopnie

Gość Arturo72
  drza napisał:
Pytanie do ekspertów w dziedzinie PC P-W: Czy jednostka wewnętrzna pompy ciepła powietrze-woda może znajdować się w niegrzanej piwnicy? Buduję dom z piwnicą i szkoda by było przenosić pompę, zbiornik i całą instalację do pomieszczeń na górze. Będzie to duży problem jak pompa będzie w piwnicy?

Nie ma żadnego problemu.

Dociepl odpowiednio rury i będzie smigala.

Gość Gos**c
  plusfoto napisał:
Czyli reasumując w okolicach 7 rano kiedy komfort jest potrzebny bo wszyscy wstają niemal najbardziej go brakuje. Potem nikogo nie ma a piec pracuje aby uzupełnić straty z nocy. Domownicy wracają około 15 -16 i mają komfort tyle tylko że wtedy jest najwięcej zysków bytowych bo każdy się krząta, działają telewizory, komputery, kuchnia i.t.p. a piec dalej grzeje tylko po co skoro straty będą uzupełnione z tych zysków. Oczywiście mówimy tutaj o takiej jakby reprezentatywnej rodzinie bo inaczej ma się sprawa gdy inny jest rozkład dnia dla danej rodziny.

I dlatego jesteś w błędzie. U mnie non stop ktoś jest w domu. A rano mam ok. 0,5st mniej niż w południe. Wieczorem dochodzi jeszcze 0,5st.

Więc komfort mam jak wstaje, oglądam tv i jak idę spać. W nocy nie grzeję ale temp. spada nieznacznie. Za to rano jak zaczyna działać ogrzewanie komfort mam idealny, podłoga przyjemna.

I o to chodzi. U mnie tez będzie ktoś cały dzionek, przynajmniej przez 2 lata jeszcze. Do tego dochodzi duża plasma (fajny 0,5 kW grzejnik:), non stop włączony komp, piec elektryczny i... mamy nieźle uzupełnione straty. Do tego bardzo duże przeszklenia od południa i nie obawiam się o duże straty dzienne. każda chata i styl życia jest inny. Więźniem 2 taryfy się nie czuję, odpowiednio dolany betonem dom będzie wspaniałym buforem. Jeżeli wejdę w 80% w tania, będę zadowolony. kilkaset złotych rocznie za CO+CWU będzie pięknym wynikiem :) Będzie 9kW. trwa casting. Chciałbym zdążyć załapać się na starą 1 fazową 9kW. nowa przedłuży nieco czas równoważenia się kosztów w stosunku do innych sposobów grzania. Po co ja budowałem komin do kondensata.....

ASANAK napisał:
Kurcze to niedobrze my

hej

mogę zaproponować Ci prosty sposób na połączenie "tanich godzin" z komfortem dostępności CWU.

Możesz dołożyć dodatkowy czujnik Tcwu w górnej części zasobnika (np. 20% wysokości od góry) , ten oryginalny umieść na samym dole (jak najniżej) w rurce w zasobniku CWU. Kup sobie przekaźnik programowalny i pod styki podłącz te dwa czujniki.

Na przekaźniku ustawiasz czas prawdopodobnego włączenia się grzania CWU np. 4 do 5 rano oraz 13-14 : wtedy PC widzi temperaturę w środku zasobnika.

W pozostałym czasie PC widzi temperaturę z czujnika w górnej części zasobnika.

Chodzi o to ,że woda ciepła unosi się do góry w zasobniku jak tłok strzykawki-w miarę zużycia. Jeśli zacznie się kończyć ciepła woda , to PC zagrzeje w drogiej taryfie , ale tylko wtedy kiedy to konieczne , kiedy włącza się PC do grzania jest jeszcze woda na kąpiel jednego delikwenta- a kiedy łazienka się zwolni , ciepła woda już będzie.

Od ponad pół roku mam ten system z tą różnicą ,że dołożyłem rezystory (ok2,2kOhm symulujące 53 st na Tcwu w PC) i wykorzystałem przełącznik termiczny (który już miałem).

Jeśli masz cyrkulację , to na pewno powoduje wychłodzenie zasobnika-po prostu miesza wodę ( proponuję abyś zoptymalizował sterowanie cyrkulacją , możesz też zastosować mój układ tj czasówka przed pobudką na ok 40 min+ impuls na 5min wg potrzeb -wcześniej opisywałem ten system )

cześć

bobrow napisał:
witam Towarzystwo ,

chciałbym podzielić się z Wami wnioskami z eksploatacji PC z buforem/sprzęgłem oraz wynikami ostatnich prób.

Od tygodnia mam założony bypass na buforku , robiłem wielokrotnie próby w odcinkach pomiarowych co 0,01GJ /0,03GJ-zawsze miałem ten sam wynik :

COP z buforem=COP bez bufora.

Były różnice w tych samych warunkach dla w/w przypadków-chodzi o to ,że przy częstych defrostach COP był niższy ok 8-15% od katalogu (takie warunki w sposób ciągły występują rzadko, dlatego w ciągu pełnego dnia -różnice te rozmywały się.

Co zauważyłem :

-np. dla Vp=2 na buforze jest przepływ ok 1450 l/h , natomiast na bypasie 1000-1100

-podczas defrostu na bypasie wzrasta mi ciśnienie o ok 0,5 bara w stosunku do bufora (max przepływ w buforze 2500 l/h ,bypass-1850 l/h)

...................

Co na to

-ryszard petru

-map78

-wihajster

-vld

- i cała reszta

jak wytłumaczyć to zjawisko??? toż to na pewno oszustwo jak mogą dwie pompy obiegowe brać tyle samo energii co jedna? i związku z tym nie obniżać cop? w dodatku jeszcze znienawidzony bufor? przecież to nie ma prawa mieć takich samych cop.

czy ktoś mi odpowie? mam nadzieję że nie rzepliński

p.s. polecam zapoznać się z całością obserwacji kolegi użytkownika, a instalacja z stosunkowo niskimi oporami nie 100% podłogówki

Edytowane przez mkm silesia

hajnel napisał:
Nie boję się drugiej taryfy. Na razie obserwuję. Jeszcze nie mieszkam nie mam zysków bytowych.

Ustawiam na sterowniku pokojowym temp 20 C i ogrzewanie włącza się przy 19,5 wyłącza 20,5 czyli histereza 1C...

Osobne sterowniki mam na parter, piętro i duży gabinet.

Najczęściej włącza się grzanie parteru. Pięto przy tej pogodzie prawie wcale.Fizyka.

i prawidłowo pompa pracuje z mniejszym obciążeniem, mniejszą modulacją i większym cop wynikającym z mniejszej modulacji

Gość Arturo72

Jaka jest temperatura zasilania ?

bobrow ma grzejniki ścienne i u niego temp.zasilania 29st.C do niczego się nie nada z buforem czy bez a u innego z podlogowka bez bufora taka temp.zasilania przegrzeje dom.

Uważasz że COP-y wtedy nie będą wyższe ?

Gość Arturo72
  mkm silesia napisał:
i prawidłowo pompa pracuje z mniejszym obciążeniem, mniejszą modulacją i większym cop wynikającym z mniejszej modulacji

Coś mi się wydaje że u hajnela Ty robiłeś instalację i to z buforem ;)

Jakoś ma inne odczucia i spostrzeżenia o pracy pompy niż inni użytkownicy. Przypadek być może.

Widziałeś moją instalację. Prosta jak budowa cepa ,na jednej pompce bez bufora,no i się sprawdza do dzisiaj.

Edytowane przez Arturo72

Arturo72 napisał:
Jaka jest temperatura zasilania ?

bobrow ma grzejniki ścienne i u niego temp.zasilania 29st.C do niczego się nie nada z buforem czy bez a u innego z podlogowka bez bufora taka temp.zasilania przegrzeje dom.

Uważasz że COP-y wtedy nie będą wyższe ?

co do tego ma temp. zasilania?

cop będzie wyższy ale dalej cop z buforem będzie równe cop bez tylko ogólnie cop wzrośnie

przy podłogówce i niskim zasilaniu oraz za małym przepływie (bez bufora) odszranianie będzie trwało dłużej

Arturo72 napisał:
Coś mi się wydaje że u hajnela Ty robiłeś instalację i to z buforem ;)

Jakoś ma inne odczucia i spostrzeżenia o pracy pompy niż inni użytkownicy. Przypadek być może.

odnieś się może do tematu częściowego obciążenia niskiej modulacji i w związku z tym wyższego cop

co kto robił to mydlenie oczu a nie rozmowa o "problemie"

odnośnie moich doświadczeń z buforem ( a właściwie sprzęgłem) i bez ,

tłumaczę sobie te wyniki tym ,że kompensuje mi się (tj w temp zewnętrznych od -5 do 7 st , taki zakres porównałem) lepsza sprawność na dużym przepływie w stosunku do dodatkowej mocy pompy wtórnej .Nadmienię ,że robiłem próby z różnymi prędkościami pompy wodnej PC przy mrozach (nawet poniżej 20) -wyraźnie mi wyszedł lepszy cop na wysokich biegach (dla max mocy szczególnie).Natomiast jeśli utrzymujemy nominał tj 1500 l/h , to w pełnym zakresie PC pracuje jak należy -jest to naprawdę najlepsza wartość

Z tego co wyczytałem , to chyba nikt na forum nie zastosował takiego małego bufora (mam 35 ltr)-nawet chyba samego sprzęgła , zazwyczaj są to od 100 do 200 ltr bufory (dobre raczej do on/offów ), to może powodować większe straty na samym buforze.

Grzeję średnio w dzień ok 39 - 42 st wg krzywki , jeśli są większe mrozy to rzadziej wyłącza się PC z termostatu pokojowego -mam wtedy np. 22,5 do 22,8 st i pełny komfort cieplny (żona nie marznie...) , grzejniki po prostu są dość ciepłe (ciepło odczuwalne) w najchłodniejszym miejscu domu (tj salonu) . Przy mega mrozach np. -22 st miałem nad ranem coś ok 21.5 st (i to bez grzałek-dopiero po kilku dniach je uruchomiłem, zresztą koledzy instalatorzy z forum mi pomogli). Ktoś mi zarzucił : 21.5 st to lodówka !

Tylko tak :

-nie mam reku , rano jest wietrzenie i przez chwilę musi spaść temp (nie murów , tylko powietrza)

-mrozy poniżej 15 to tylko w nocy , więc ok godz 9-10 miałem już pełną moc PC (zresztą przy -22 st było coś ok 8kW)

Bajek nie piszę , podaję dwa typy informacji :

-co wiem i sprawdziłem pomiarem

-co przypuszczam i na jakiej podstawie

tyle

bobrow napisał:
odnośnie moich doświadczeń z buforem ( a właściwie sprzęgłem) i bez ,

tłumaczę sobie te wyniki tym ,że kompensuje mi się (tj w temp zewnętrznych od -5 do 7 st , taki zakres porównałem) lepsza sprawność na dużym przepływie w stosunku do dodatkowej mocy pompy wtórnej .Nadmienię ,że robiłem próby z różnymi prędkościami pompy wodnej PC przy mrozach (nawet poniżej 20) -wyraźnie mi wyszedł lepszy cop na wysokich biegach (dla max mocy szczególnie).Natomiast jeśli utrzymujemy nominał tj 1500 l/h , to w pełnym zakresie PC pracuje jak należy -jest to naprawdę najlepsza wartość

Z tego co wyczytałem , to chyba nikt na forum nie zastosował takiego małego bufora (mam 35 ltr)-nawet chyba samego sprzęgła , zazwyczaj są to od 100 do 200 ltr bufory (dobre raczej do on/offów ), to może powodować większe straty na samym buforze.

Grzeję średnio w dzień ok 39 - 42 st wg krzywki , jeśli są większe mrozy to rzadziej wyłącza się PC z termostatu pokojowego -mam wtedy np. 22,5 do 22,8 st i pełny komfort cieplny (żona nie marznie...) , grzejniki po prostu są dość ciepłe (ciepło odczuwalne) w najchłodniejszym miejscu domu (tj salonu) . Przy mega mrozach np. -22 st miałem nad ranem coś ok 21.5 st (i to bez grzałek-dopiero po kilku dniach je uruchomiłem, zresztą koledzy instalatorzy z forum mi pomogli). Ktoś mi zarzucił : 21.5 st to lodówka !

Tylko tak :

-nie mam reku , rano jest wietrzenie i przez chwilę musi spaść temp (nie murów , tylko powietrza)

-mrozy poniżej 15 to tylko w nocy , więc ok godz 9-10 miałem już pełną moc PC (zresztą przy -22 st było coś ok 8kW)

Bajek nie piszę , podaję dwa typy informacji :

-co wiem i sprawdziłem pomiarem

-co przypuszczam i na jakiej podstawie

tyle

bez sprzęgła musisz mieć pompę obiegowa na wyższym biegu tak? a przepływ i tak mniejszy?

mkm silesia napisał:

heh a ja już chciałem dzwonić do mojego instalatora, że mam spapraną instalację bo inni 9kW pompą potrzebują dnia żeby podnieść temp. w domu o 1C, a u mnie w kilka godzin.... sory miałem to już wcześniej napisać...