ASANAK 13.03.2016 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 W razie problemow , proponuje lekko zmniejszyc Tcwu na np 50-rozumiesz : piłujesz PC na max swojej temp tj ok 57 st i tą temp musisz uzyskać 52st. Jeśli Ci na tskiej temp zależy w taniej teryfie - to trzeba uruchomić booster i po temacie Mam nadzieje , że pomogłem i będzie ok Pzdr Ja wcześniej miałem nastawione 52 i pompa pokazywała max 49 dziś robię próby bo podejrzewam, że od początku nie robi mi sterylizacji teraz świeci się booster i pompa pracuje niby i grzałka ta do wygrzewania też ale temperatura dalej 52 jutro będę dzwonił do instalatora o co chodzi, a z pomocą to na pewno dla mnie to co pisałeś to nowość a tu trzeba się uczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 13.03.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 witam dzisiaj podsumowałem sobie ostatni tydzień prób z buforem i bez bufora.Ostatnio warunki miałem podobne tj ok 2 st , wilgotno (mżawka i deszcz ze śniegiem).Wykonywałem serie pomiarów co 1GJ x3 z buforem i takie same bez.Zgrało się to z defrostami tj na początku pierwszego pomiaru był defrost i pod koniec drugiego był już duży szron na jednostce zewnętrznej (dlatego w krótkich odstępach pomiarowych miałem różnice w COP ) Oto wyniki : 1.dane -Tco ok 40-42 st (wynika to głównie z algorytmu PC, widać to w DTR)-optymalna prędkość PC to Vp=2 (na buforze mam ok 1500 l/h , a na systemie ok 1100 l/h)-pompa wtórna ustawiona na H=2,5m , moc ok 18W 2.wyniki testów -w tych samych warunkach COP były zbliżone z lekką przewagą na bypass tj ok 0,05-0,08-dt na bypasie ok 3-4K , na buforze ok 4-4,5K (potrzebna opinia kogoś kto się zna na wymianie ciepła -czy są to porównywalne ilości oddawanego ciepła , wg mojej wiedzy tak jeśli na mniejszej dt jest ciut większa temp zasilania)-przy bypasie widoczny spadek T na PC , ale temperatury PC i system zbliżone , różnica ok 0,5K-na buforze odwrotnie tj większa temp o ok 1 st na PC , ale za to ok 0,8-1,5K niższa od wyświetlanej w PC 3.wnioski -przy większym przepływie jest delikatnie większa temp na PC niż przy niższym przy tej samej modulacji sprężarki -można to sprawdzić ustawiając takie same temp skrajne w krzywce To w niewielkim stopniu niweluje stratę temperatury na buforze-większy przepływ na wymienniku przez bufor , gwarantuje nominalną moc grzewczą nawet przy mrozach , przy małej mocy pompy w PC tj bieg nr 2 ok 45W (np. 7 bieg ma ok 120W-dane wg wykresu) , nie trzeba podwyższać prędkości w mrozy.Na Vp=2 na CWU mam przepływ od 1350 do 1450 l/h -tu lepszym rozwiązaniem byłby bieg nr 3 -latem należy dać zdecydowanie większy bieg 4 lub 5 (sprawdziłem to -na 5 był najlepszy COP)-defrost na systemie powoduje u mnie "trzęsienie ziemi"- wypłukuje różne drobiny i zabrudza filtr -moja instalacja ma już ok 9 lat , więc jest już tam trochę śmieci kotłowych Dlatego defrost w czystej sekcji tj PC/bufor jest dla mnie wygodniejszy , hałas przy defroście jest dość duży na grzejnikach. Ponadto bufor/sprzęgło odmula instalację , jeśli coś wpadnie do niego -to sobie leży na dnie. -wykonywałem pomiar hałasu na grzejnikach i dla Vp=2 oraz Pmax wilo : jest zbliżony tj ok 38dB ,powyżej biegu nr 2 -hałas wyraźnie wzrasta-przy przełączeniu na CWU , bufor jeszcze oddaje trochę ciepła - niweluje zmniejszenie się komfortu cieplnego z powodu ochłodzenia grzejników-obieg bufora nie zakłóca pracy pompy podłogówki w jednej z łazienek , przy trybie CWU Dlatego zdecydowałem zostać już na buforze do końca sezonu grzewczego-przy dużych mrozach ponownie porównam w/w przypadki (przypuszczam ,że przy mrozach słaby przepływ na systemie wyraźnie pokaże słabszy COP-ale jeszcze tego nie wiem ) Do kolegów Map i Mkm : to jest tylko mój przypadek , nie piszę żeby przekonywać do mojej decyzji-pisze żeby dać do myślenia , każdy niech sam decyduje w tej sprawie. Na koniec trochę policzymy : załóżmy ,że w 1 godzinę PC zużywa 1,5kW i wytwarza 4,5kW ciepła - wariant bez pompy wtórnej , wychodzi COP=3w drugim wariancie doliczymy moc 20W pompy wtórnej czyli zużyjemy 1,52kW i uzyskamy tę samą moc cieplną 4,5kW , wtedy COP=2,96 Przykład nie ilustruje strat na buforze-zawsze jakieś będą , gdzieś wyczytałem -że najlepsza sprawność to nawet 98%. Przykład również nie uwzględnia lepszej sprawności PC na nominalnych przepływach To tyle w tym temacie-z mojej strony uważam sprawę za zamkniętą w zakresie decyzji Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 13.03.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 załóżmy ,że w 1 godzinę PC zużywa 1,5kW i wytwarza 4,5kW ciepła - wariant bez pompy wtórnej , wychodzi COP=3 w drugim wariancie doliczymy moc 20W pompy wtórnej czyli zużyjemy 1,52kW i uzyskamy tę samą moc cieplną 4,5kW , wtedy COP=2,96 Przykład nie ilustruje strat na buforze-zawsze jakieś będą , gdzieś wyczytałem -że najlepsza sprawność to nawet 98%. Przykład również nie uwzględnia lepszej sprawności PC na nominalnych przepływach To tyle w tym temacie-z mojej strony uważam sprawę za zamkniętą w zakresie decyzji Pozdrawiam Zapomniałeś dodać że jak używasz pompy wtórnej to pierwotna pracuje na mniejszym biegu i zużywa mniej energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 13.03.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 dodam tylko ,że przy większym zużyciu energii do sprężarki -moc pompy wtórnej już nie wzrasta , więc wpływ dodatkowej straty mocy jest pomijalny.Testowałem PC na modulacjach rzędu 25-32 Hz i mocy 3,3-5,7 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 13.03.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Zapomnia no tak -ale to wynika z lektury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 13.03.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 (edytowane) Zapomnia no tak -ale to wynika z lektury... ale nie z twojego bilansu powinieneś odjąć od 20W zużywanego przez pompę wtórna mniejsze zużycie energii pompy pierwotnej Edytowane 13 Marca 2016 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 13.03.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 co powiesz nabywcom pomp A którzy bufor kupują już zainstalowany w jedn. wewnętrznej? co wreszcie powiesz ludziom którym tak fachowo doradzałeś że mają teraz w warunkach zimowych (bo wtedy to się objawia) niedogrzane pomieszczenie z największymi oporami albo jak jeden z piszących tu całe piętro oraz niższy cop? - tak się rodzą mity że pc pw to działa ale nie w mrozy mam pytanie i odnosi się to do Twojego posta, ja rzeczywiście zwłaszcza podczas mrozów odczuwam niedogrzanie piętra. przypuszczam, że problemem są to obiegi. pompa obiegowa chodzi na 3 (najwyższym biegu). masz może pomysł na jakieś zwiększenie przypływu na piętro ? -dodatkowa pompa obiegowa, mały bufor, sprzęgło ? nie wiem... pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 13.03.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 mkm silesia; załóżmy ,że w 1 godzinę PC zużywa 1,5kW i wytwarza 4,5kW ciepła - wariant bez pompy wtórnej , wychodzi COP=3 w drugim wariancie doliczymy moc 20W pompy wtórnej czyli zużyjemy 1,52kW i uzyskamy tę samą moc cieplną 4,5kW , wtedy COP=2,96 Vpc=2 w dwóch przypadkach , to jest tylko zobrazowanie-gdyby porównać to wzgl przepływów , to w moim przypadku na bypassie miałbym Vpc=5 i moc ok 90W dla przepływu zbliżonego do 1500 l/h. Przykład pokazuje w najprostszy sposób o jakich startach mocy mówimy. Tak jak pisałem -przy takim przepływie na systemie tj ok 1000-1100 l/h nie uzyskamy mocy max przy niższych temp. Oczywiście jeśli ktoś ma przewymiarowaną PC lub mrozy są krótkotrwałe i chałupa się nie wychłodzi -to niczego nie odczuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 13.03.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 mkm Vpc=2 to moc ok 45W , czyli bilans "mocowy" pomp :-25W na buforze Teraz ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 13.03.2016 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 (edytowane) mkm Vpc=2 to moc ok 45W , czyli bilans "mocowy" pomp : -25W na buforze Teraz ok ? Jaka Vpc bez bufora? Tak bo Wilo jest bardziej enegooszczędna o firmowej Panasonic Edytowane 13 Marca 2016 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 13.03.2016 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 mam pytanie i odnosi się to do Twojego posta, ja rzeczywiście zwłaszcza podczas mrozów odczuwam niedogrzanie piętra. przypuszczam, że problemem są to obiegi. pompa obiegowa chodzi na 3 (najwyższym biegu). masz może pomysł na jakieś zwiększenie przypływu na piętro ? -dodatkowa pompa obiegowa, mały bufor, sprzęgło ? nie wiem... pozdrawiam, Artur Trudno odnieść się do problemu na podstawie wpisu na forum. Z tego co piszesz masz "starą" trzy biegową 8semke to bardzo wydajne pompy być może tylko regulacja instalacji ale jeżeli ta pompa obiegowa jest "za mała" i przepływy są zbyt małe to sam sobie odpowiedziałeś jakie są rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 13.03.2016 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 (edytowane) mkm silesia; załóżmy ,że w 1 godzinę PC zużywa 1,5kW i wytwarza 4,5kW ciepła - wariant bez pompy wtórnej , wychodzi COP=3 w drugim wariancie doliczymy moc 20W pompy wtórnej czyli zużyjemy 1,52kW i uzyskamy tę samą moc cieplną 4,5kW , wtedy COP=2,96 Vpc=2 w dwóch przypadkach , to jest tylko zobrazowanie-gdyby porównać to wzgl przepływów , to w moim przypadku na bypassie miałbym Vpc=5 i moc ok 90W dla przepływu zbliżonego do 1500 l/h. Przykład pokazuje w najprostszy sposób o jakich startach mocy mówimy. Tak jak pisałem -przy takim przepływie na systemie tj ok 1000-1100 l/h nie uzyskamy mocy max przy niższych temp. Oczywiście jeśli ktoś ma przewymiarowaną PC lub mrozy są krótkotrwałe i chałupa się nie wychłodzi -to niczego nie odczuje. nie możesz tak porównywać musisz porównać tak aby przepływ do tych obliczeń był stały czyli "licząc" bez bufora brać pod uwagę większy bieg pompy obiegowej pc a więc i większa moc przez nią pobieraną a z buforem mniejszą moc obiegowej pc + moc pompy wtórnej Edytowane 13 Marca 2016 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 13.03.2016 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Trudno odnieść się do problemu na podstawie wpisu na forum. Z tego co piszesz masz "starą" trzy biegową 8semke to bardzo wydajne pompy być może tylko regulacja instalacji ale jeżeli ta pompa obiegowa jest "za mała" i przepływy są zbyt małe to sam sobie odpowiedziałeś jakie są rozwiązania dziękuje, zakładając jednak, że zbyt małe przepływy to co powinienem zastosować: jakiś mały bufor (ile ltr?) i pompa za nim?, czy może pompę przy obiegach na piętro - można tak ? dzięki za odpowiedź, Artur ps. pytam na forum, bo niestety mój instalator to noga (podłogówkę kładł kto inny) i uruchomić pompę udało się również dzięki pomocy forumowiczów (jest w historii moich postów jeśli kogoś interesuje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 13.03.2016 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 dziękuje, zakładając jednak, że zbyt małe przepływy to co powinienem zastosować: jakiś mały bufor (ile ltr?) i pompa za nim?, czy może pompę przy obiegach na piętro - można tak ? dzięki za odpowiedź, Artur ps. pytam na forum, bo niestety mój instalator to noga (podłogówkę kładł kto inny) i uruchomić pompę udało się również dzięki pomocy forumowiczów (jest w historii moich postów jeśli kogoś interesuje) najlepiej znaleźć w swojej okolicy jakiegoś kumatego instalatora niech to obejrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 13.03.2016 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 dziękuje, zakładając jednak, że zbyt małe przepływy to co powinienem zastosować: jakiś mały bufor (ile ltr?) i pompa za nim?, czy może pompę przy obiegach na piętro - można tak ? dzięki za odpowiedź, Artur ps. pytam na forum, bo niestety mój instalator to noga (podłogówkę kładł kto inny) i uruchomić pompę udało się również dzięki pomocy forumowiczów (jest w historii moich postów jeśli kogoś interesuje) teraz masz bez bufora i ciśniesz tylko obiegówką z pc? policz jakie masz przepływy na rozdzielaczach parter/piętro i podaj to coś pomożemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 14.03.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Bobrow , Mam takie dwa pytania:- ten przepływ 1500 l/h musisz zapewnić przy dowolnym zapotrzebowaniu na moc cieplną , czy jedynie przy tych minimalnych temperaturach gdzie potrzebna jest maksymalna moc ? - czy mając przygotowany projekt podłogówki z SDG i znając `Obliczony spadek ciśnięcia w wężownicy [Pa]` oraz `Strumień masowy czynnika przepływającego przez grzejnik [kg/s]` dla poszczególnych pętli jestem w stanie dopasować czy dana pompa obiegowa zapewni mi optymalny przepływ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.03.2016 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Bobrow , Mam takie dwa pytania: - ten przepływ 1500 l/h musisz zapewnić przy dowolnym zapotrzebowaniu na moc cieplną , czy jedynie przy tych minimalnych temperaturach gdzie potrzebna jest maksymalna moc ? - czy mając przygotowany projekt podłogówki z SDG i znając `Obliczony spadek ciśnięcia w wężownicy [Pa]` oraz `Strumień masowy czynnika przepływającego przez grzejnik [kg/s]` dla poszczególnych pętli jestem w stanie dopasować czy dana pompa obiegowa zapewni mi optymalny przepływ ? witaj przepływ 1500 l/h jest wymagany dla max mocy grzewczej , szczególnie przy niskich temperaturach .Przy wyższych temp prawdopodobnie nie zauważysz tego (zresztą PC nie grzeje non stop z mocą max, z drugiej strony jeśli wykorzystujesz ją przez cały rok na 20-30% mocy -pojawia się pytanie o właściwy dobór , po prostu czy nie jest przestrzelona) Jeśli chodzi o drugie pytanie-niestety nie posiadam takiej wiedzy,może fachmani Ci coś pomogą. Zalecił bym Ci jeszcze równoległe przestudiowanie tego tematu-jak znam życie i geografię : będzie kilka fachowych rad wzajemnie wykluczających się.... hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 14.03.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 teraz masz bez bufora i ciśniesz tylko obiegówką z pc? policz jakie masz przepływy na rozdzielaczach parter/piętro i podaj to coś pomożemy przepływy policzyć ze wskazań rotametrów? u mnie wszystkie rozkręcone na maks, niestety zostały zamontowane do góry nogami i wszystkie pokazują 0 :/ ale załóżmy, że na piętro są zbyt duże opory, co można zastosować? w jaki sposób wykorzystać mały bufor/ sprzęgło - dodatkową pompę ? dziękuje, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 14.03.2016 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Stosując bufor musisz dać za nim dwie pompy - jedna parter, druga piętro.Dać jedną mocną za buforem i dławić parter żeby wyrównać przepływ na górze to trochę bezsensu, a o wpinaniu drugiej pompy szeregowo już tu trochę pisaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 14.03.2016 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Stosując bufor musisz dać za nim dwie pompy - jedna parter, druga piętro. Dać jedną mocną za buforem i dławić parter żeby wyrównać przepływ na górze to trochę bezsensu, a o wpinaniu drugiej pompy szeregowo już tu trochę pisaliśmy. no co ty dwie pompy to przecież więcej prądu zje niż jedna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts