bobrow 15.03.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 HajnelCzy możesz kuknąć na moją fotkę z pompką do podłogówki-czy jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wera.1989 15.03.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 a gdzie ta fotka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.03.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 A na 112 stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 15.03.2016 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 no co ty dwie pompy to przecież więcej prądu zje niż jedna mkm, Hajnel, wszystko jasne dziękuje ps.jakiej wielkości bufor: 15, 35, 50 l. ? pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 15.03.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 mkm, Hajnel, wszystko jasne dziękuje ps.jakiej wielkości bufor: 15, 35, 50 l. ? pozdrawiam, Artur 1.Ja na twoim miejscu spróbowałbym zamienić belki rozdzielaczy tak aby rotametry jednak działały. 2.Sensowny bufor/sprzęgło 100l. ma biwar jest też mniejszy ale nie może pracować jak sprzęgło http://www.biawar.com.pl/podgrzewacze-wody/bufory-i-zbiorniki-multiwalentne/zbiorniki-buforowe-bu 3.Z tymi dwiema pompami to był żart oczywiście można zastosować dwie mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.03.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 [quote=mkm silesia;7Sensowny bufor/sprzęgło 100l. ma biwar jest też mniejszy ale nie może pracować jak sprzęgło Profesorze MkmDlaczego mniejszy bufor nie może pracować jako sprzęgło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 15.03.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 1.Ja na twoim miejscu spróbowałbym zamienić belki rozdzielaczy tak aby rotametry jednak działały. 2.Sensowny bufor/sprzęgło 100l. ma biwar jest też mniejszy ale nie może pracować jak sprzęgło http://www.biawar.com.pl/podgrzewacze-wody/bufory-i-zbiorniki-multiwalentne/zbiorniki-buforowe-bu 3.Z tymi dwiema pompami to był żart oczywiście można zastosować dwie mniejsze świetnie ! serdecznie dziękuje pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 15.03.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 1.Ja na twoim miejscu spróbowałbym zamienić belki rozdzielaczy tak aby rotametry jednak działały. 2.Sensowny bufor/sprzęgło 100l. ma biwar jest też mniejszy ale nie może pracować jak sprzęgło http://www.biawar.com.pl/podgrzewacze-wody/bufory-i-zbiorniki-multiwalentne/zbiorniki-buforowe-bu 3.Z tymi dwiema pompami to był żart oczywiście można zastosować dwie mniejsze odpowiedz mi jeszcze proszę, jakie byłyby minusy zastosowania rozwiązania jw. ale bez buforu/sprzegła tj.: bezpośrednio 2 pompy, jedna przy rozdzielaczu na gorę druga na rozdzielaczu parteru pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 15.03.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 odpowiedz mi jeszcze proszę, jakie byłyby minusy zastosowania rozwiązania jw. ale bez buforu/sprzegła tj.: bezpośrednio 2 pompy, jedna przy rozdzielaczu na gorę druga na rozdzielaczu parteru pozdrawiam, Artur "nowych" enegooszczędnych pomp nie wolno tak łączyć ponieważ będę wzajemnie się zakłócać czyli nieodzowne sprzęgło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 15.03.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Profesorze MkmDlaczego mniejszy bufor nie może pracować jako sprzęgło? bo ma tylko dwa króćce ojcze dyrektorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.03.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Ok- rozumiem , że producent je przeznaczył do pracy w szeregu np na powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 15.03.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 "nowych" enegooszczędnych pomp nie wolno tak łączyć ponieważ będę wzajemnie się zakłócać czyli nieodzowne sprzęgło ok, jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 15.03.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 1.Ja na twoim miejscu spróbowałbym zamienić belki rozdzielaczy tak aby rotametry jednak działały. 2.Sensowny bufor/sprzęgło 100l. ma biwar jest też mniejszy ale nie może pracować jak sprzęgło http://www.biawar.com.pl/podgrzewacze-wody/bufory-i-zbiorniki-multiwalentne/zbiorniki-buforowe-bu 3.Z tymi dwiema pompami to był żart oczywiście można zastosować dwie mniejsze mkm, prosiłbym jeszcze o jakąś sugestię co do pomp (bufor dałeś przykład Biawar) czy pompę w PC (stara 3 biegowa) mam pozostawić na 3 biegu ? pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 15.03.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Hajnel Czy możesz kuknąć na moją fotkę z pompką do podłogówki-czy jest ok? wygląda ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 15.03.2016 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 mkm, prosiłbym jeszcze o jakąś sugestię co do pomp (bufor dałeś przykład Biawar) czy pompę w PC (stara 3 biegowa) mam pozostawić na 3 biegu ? pozdrawiam, Artur Że się wtrącę i posta nabiję Np. Wilo yonos 1/6 albo 1/4 to już zależy od wielkości instalacji, albo inna najlepiej z płynną regulacją... chociaż i tak nie sprawdzisz przepływów w rozdzielaczu Obiegowa w PC pewnie na 1 biegu da radę z buforem ale pewny nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 16.03.2016 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 mkm, prosiłbym jeszcze o jakąś sugestię co do pomp (bufor dałeś przykład Biawar) czy pompę w PC (stara 3 biegowa) mam pozostawić na 3 biegu ? pozdrawiam, Artur Zanim zaczniesz tam dokładać bufory, zawory i inne cuda to może najpierw doprowadź instalację do porządku i sprawdź faktycznie te przepływy. Rozumiem, że masz pompkę Grundfosa UPS 25-80 130? To jest najbardziej wydajna pompa jaka była montowana w Panasonikach, więc jest mało prawdopodobne żeby nie radziła sobie z Twoją instalacją. Skontaktuj się może z forumowiczem asaselllo, on taką pompką pędzi 300m2 podłogówki, też bez bufora - może coś podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 16.03.2016 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 map78Czy na podstawie informacji wyświetlanych przez sterownik T-CAP nie da się stwierdzić, czy sprężarka pracuje z obrotami minimalnymi lub nominalnymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.03.2016 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Zanim zaczniesz tam dokładać bufory, zawory i inne cuda to może najpierw doprowadź instalację do porządku i sprawdź faktycznie te przepływy. Rozumiem, że masz pompkę Grundfosa UPS 25-80 130? To jest najbardziej wydajna pompa jaka była montowana w Panasonikach, więc jest mało prawdopodobne żeby nie radziła sobie z Twoją instalacją. Skontaktuj się może z forumowiczem asaselllo, on taką pompką pędzi 300m2 podłogówki, też bez bufora - może coś podpowie. Następna sprawa to srednice rur od pompy do rozdzielcza. U mnie za mala średnica dlawila przepływ a po zwiększeniu pompa pokazała w pełni swoje możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 16.03.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Że się wtrącę i posta nabiję Np. Wilo yonos 1/6 albo 1/4 to już zależy od wielkości instalacji, albo inna najlepiej z płynną regulacją... chociaż i tak nie sprawdzisz przepływów w rozdzielaczu Obiegowa w PC pewnie na 1 biegu da radę z buforem ale pewny nie jestem dziękuje pozdrawiam. Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 16.03.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Następna sprawa to srednice rur od pompy do rozdzielcza. U mnie za mala średnica dlawila przepływ a po zwiększeniu pompa pokazała w pełni swoje możliwości. a jaką miałeś a jaką masz obecnie średnicę ? u mnie niedogrzanie piętra wynika chyba raczej z dużych przeszkleń na dole 2 pompy po 1 na piętro i na górę pozoli osobno sterować ogrzewaniem góra/dół, gdy na dole będzie jeszcze bardzo gorąco od Słońca, góra juz będzie mogła się załączyć gdy zacznie się wychładzać pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts