hajnel 17.03.2016 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Ale ja mam wyregulowaną podłogówkę i to bez bufora,nie wiem czy zajarzysz o co biega bo tego narazie nie doswiadczyłeś i śmiem twierdzić,ze podobnie jak r2req nie masz wyregulowanych przepływów skoro coś przegrzewasz O wiele więcej m2 podłogówki pracuje bez konieczności bufora na jednej pompce: Zatem do czego bufor tudzież sprzęgło ? Mam tak samo jak kolega jak świeci słońce w zimę to od razu rośnie temperatura w domu 1-2 stopnie - to się nazywa zyski słoneczne jakbyś nie wiedział. W tym samym czasie w drugiej części domu chodzi podłogówka bo tam nie ma zysków - okna na inną stronę świata - po cholera mam grzać cały dom? Ale ty tego nie zrozumiesz po co bufor BO MASZ INNY DOM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 17.03.2016 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 W tej chwili mam 0st na zewnątrz, temp zasilania 35st, temp powrotu 31st, częstotliwość 47Hz Wychodzi grzewcza ok. 7,9kW. Zatem wygląda to na pracę z mocą zredukowaną (osiągnęła zadaną i zaczęła zwalniać?). Masz może w notatkach: - najwyższą zanotowaną deltę GZ i częstotliwość dla podobnych warunków - najniższą zanotowaną deltę GZ i częstotliwość dla podobnych warunków Jeśli notatek brak, to może (jeśli to nie kłopot) mógłbyś spróbować "przyłapać" ją na pracy z wyższą mocą (zanim zacznie ją redukować)? Chyba, że już pracuje z nominalną 9kW, a faktyczny przepływ jest większy i wynosi 1,93m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 17.03.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 a jakie są kryteria oceny prawidłowości działania????????? cop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.03.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 cop. ??? Szok,ja od 3 lat nie wiem czy mi pompa poprawnie działa bo nie znam COP Może mam COP1 a nawet nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 17.03.2016 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 ??? Szok,ja od 3 lat nie wiem czy mi pompa poprawnie działa bo nie znam COP Może mam COP1 a nawet nie wiem Co Ciebie tak zaszokowało? Że chcę sprawdzić jaki jest COP pompy w danych warunkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.03.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Co Ciebie tak zaszokowało? Że chcę sprawdzić jaki jest COP pompy w danych warunkach? Moja niewiedza mnie zszokowala że nie mam cieplomierza czyli nie znam cop czyli jak by sie okazalo ze cop1 to znaczy że pompa nie działa o 3 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.03.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) Moja niewiedza mnie zszokowala że nie mam cieplomierza czyli nie znam cop czyli jak by sie okazalo ze cop1 to znaczy że pompa nie działa o 3 lat może nie aż tak ale mogło by się okazać że pp25 (wew21 a może i 18 ) to jednak nie to... Edytowane 17 Marca 2016 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 17.03.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 może nie aż tak ale mogło by się okazać że pp25 (wew21 a może i 18 ) to jednak nie to... z ciekawości właśnie przed chwilą zmierzyłem u siebie, średnica zewn. = 32mm dziś po kolejnym słonecznym dniu utwierdzam się w przekonaniu, że jedynym sensownym rozwiązaniem dot. wyrówania temperatu pomieszczeń mocno nasłonecznionych (parter) i tych trochę gorzej (piętro) jest zastosowanie 2 pomp (po 1 na każdą kondygnację) połączonych ze sprzęgłem i dać osobny sterownik na każde piętro ps. po sezonie hydraulik zamieni mi listwy, tak aby pokazywały jednak przepływy pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 17.03.2016 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 ps. po sezonie hydraulik zamieni mi listwy, tak aby pokazywały jednak przepływy pozdrawiam, Artur Nie bardzo rozumie co ci da ta zmiana? OK, będziesz widział przepływy, ale jak te wartości przełożysz na przegrzewający się parter. Proponuję zacząć od dziś kręcić codziennie rotametrami o 1 obrót. To nie kosztuje nic. A efekt da wystarczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.03.2016 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) z ciekawości właśnie przed chwilą zmierzyłem u siebie, średnica zewn. = 32mm dziś po kolejnym słonecznym dniu utwierdzam się w przekonaniu, że jedynym sensownym rozwiązaniem dot. wyrówania temperatu pomieszczeń mocno nasłonecznionych (parter) i tych trochę gorzej (piętro) jest zastosowanie 2 pomp (po 1 na każdą kondygnację) połączonych ze sprzęgłem i dać osobny sterownik na każde piętro ps. po sezonie hydraulik zamieni mi listwy, tak aby pokazywały jednak przepływy pozdrawiam, Artur Jak masz pecha to są pp32 z ścinką 5,4 mm a więc fi wew 21 Z kolei pex ma przewężenia na kształtkach... Edytowane 19 Marca 2016 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 17.03.2016 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Nie bardzo rozumie co ci da ta zmiana? OK, będziesz widział przepływy, ale jak te wartości przełożysz na przegrzewający się parter. Proponuję zacząć od dziś kręcić codziennie rotametrami o 1 obrót. To nie kosztuje nic. A efekt da wystarczający. chyba wciąż nie ma zrozumienia problemu... parter jest przegrzany a piętro niedogrzane w słoneczne dni jak zacznę kombinować z rotametrami to skończy się tak, że w pochmurne dni parter będzie niedogrzany pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 17.03.2016 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Jak masz pecha to są pp32 z ścinką 4,5 mm a więc fi wew 21 Z kolei pex ma przewężenia na kształtkach... mkm, to jakie są te najidealniejsze z idealnych aby nie mieć pecha i przewężek na kształtkach ? pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.03.2016 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 mkm, to jakie są te najidealniejsze z idealnych aby nie mieć pecha i przewężek na kształtkach ? pozdrawiam, Artur niemieckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 17.03.2016 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 niemieckie w dzisiejszych czasach niemodne, bo pewnie przez emigrantów produkowane może jednak z Krymu ? pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 17.03.2016 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 niemieckie eee jak możesz z serca tej znienawidzonej UE kupować im większa średnica tym lepiej opory rosą w kwadracie prędkości, wszystko można policzyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.03.2016 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 eee jak możesz z serca tej znienawidzonej UE kupować im większa średnica tym lepiej opory rosą w kwadracie prędkości, wszystko można policzyć.... ale przynajmniej gwinty nie kręcą się w kształtce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 18.03.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Moja niewiedza mnie zszokowala że nie mam cieplomierza czyli nie znam cop czyli jak by sie okazalo ze cop1 to znaczy że pompa nie działa o 3 lat Czyli kupowałeś swoją pompę tak: "Panie daj mi Pan pompe, obojętnie jaką, może być nawet z cop1, bo i tak tego nie da się sprawdzić, więc niech będzie cokolwiek" Po co takie śmieci wypisujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.03.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 (edytowane) Czyli kupowałeś swoją pompę tak: "Panie daj mi Pan pompe, obojętnie jaką, może być nawet z cop1, bo i tak tego nie da się sprawdzić, więc niech będzie cokolwiek" Po co takie śmieci wypisujesz? Kupowałem swoją pompę bo w eksploatacji była znacznie tańsza niż prąd bo chciałem dom grzać prądem(nie gazem ani nie węglem tylko właśnie prądem,bo prąd był najtańszy) Do kalkulacji przyjąłem COP2,5 (szok,nie) i inwestycję max.20tys.zl. Przy takich założeniach inwestycja w pompę "zwracalaby" się przez 6-7 lat czyli dla mnie do przyjęcia. Jak widać copy srednioroczne są zdecydowanie wyższe niż 2,5 i to mnie całkowicie satysfakcjonuje a nie dbam o grosze czy dziesiątki po przecinku copow Dlatego pytanie skąd rwanie włosów z COP, o dziesiątki po przecinku copu. Ale ja jestem luzak bo w ciągu miesiąca idzie mi z dymem 400zl czyli tyle ile wydaje na ogrzewanie w sezonie Edytowane 18 Marca 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 18.03.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Ale ja jestem luzak bo w ciągu miesiąca idzie mi z dymem 400zl czyli tyle ile wydaje na ogrzewanie w sezonie Sprzedałeś alfę że tak mało spalasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.03.2016 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Sprzedałeś alfę że tak mało spalasz? Alfę sprzedałem już dawno,bo żal było Belli wykorzystywać na budowie Na dzisiaj spalam LM mentolowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts