rydzadam 19.03.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Alfę sprzedałem już dawno,bo żal było Belli wykorzystywać na budowie Na dzisiaj spalam LM mentolowe Dobre. To się dogadaliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 20.03.2016 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Tak informacyjnie napiszę, nie ma to związku z różnicą temperatur góra/dół, o której dyskutowałem ostatnio, ale komuś może się przydać.. przez 2 lata grzałem 36 m2 powierzchni w w zasadzie nieużywanych (lub bardzo rzadko), pomieszczenia gospodarcze i pracowania (wypalanie ceramiki). Pomieszczenia umiejscowione od północy z małymi przeszkleniami (zimne). Obwody grzewcze były tam włączone non-stop ale i tak było tam chłodno. Po odcięciu ogrzewania (zamknięciu obwodów ogrzewania do tych pomieszczeń), pompa zyskała 2-gą młodość, raz że mniej powierzchni do grzania, ale przede wszystkim woda nie wychładza się w tych pomieszczeniach. zainstaluję tam jakieś ogrzewanie uruchamiane podczas korzystania z pracowni (elektryczne/gazowe - jeszcze nie wiem). pozdrawiam,Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 20.03.2016 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 . Po odcięciu ogrzewania (zamknięciu obwodów ogrzewania do tych pomieszczeń), pompa zyskała 2-gą młodość, raz że mniej powierzchni do grzania, ale przede wszystkim woda nie wychładza się w tych pomieszczeniach. pozdrawiam, Artur zbyt niskie skraplanie nie jest korzystne dla ukł. chłodniczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 20.03.2016 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 zbyt niskie skraplanie nie jest korzystne dla ukł. chłodniczego mkm, mógłbyś rozwinąć ? gdybym zamiast tych pomieszczeń miał na to garaż to też powinienem grzać ? pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 24.03.2016 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Panowie czy ktoś ostatnimi czasy montował tcap 9kw 3 fazy za normalną cene. Bo dostaje tylko wyceny za 30 tyś z montażem + zbiornik cwu 300l galmet maxi.Wydaje mi sie troche drogo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scrollek 24.03.2016 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Panowie czy ktoś ostatnimi czasy montował tcap 9kw 3 fazy za normalną cene. Bo dostaje tylko wyceny za 30 tyś z montażem + zbiornik cwu 300l galmet maxi. Wydaje mi sie troche drogo... Ja mam wycenę normalnej 9kw 3 fazy+ Galmet SGW(S) 200l z montażem za 23000 brutto, t-cap 9kw 1 faza 800zł więcej, t-cap 9kW 3 fazy 2000zł więcej. Wpinam się bezpośrednio do mojej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 25.03.2016 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Ceny aż niewiarygodne. Możesz na priv wrzucić namiary? tez szukam pompy, mam kupę ofert, ale żadna nie jest aż tak korzystna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 25.03.2016 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 (edytowane) Dam przykład mojej `najtańszej` oferty: SDC 9kw 3 fazy - 17025 netto (25% rabatu od obecnej ceny katalogowej 22700 netto)Galmet maxi 300l - 2800 nettomontaż, transport, uruchomienie - 2500 netto--22325 netto + 8% = 24111 brutto , zatem przy galmecie 200litrowym którego koszt to 1700 netto rzeczywiście można zejść z 1000 mniej do 23000 brutto. Niestety i tu UWAGA do wszystkich , należy pamiętać jeszcze tym czego nie ma w tych najtańszych ofertach a co jest wymagane: o armaturze CO i CWU, grzałkach, rurach chłodniczych, otulinie, stelarzu, pompce cyrkulacyjnej CWU, zaworze trójdrogowym, w większości pierwszych ofert tego NIE MA i potem się okazuje że trzeba doliczyć z 2000 netto aby to wszystko było kompletne. Edytowane 25 Marca 2016 przez fox503 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 25.03.2016 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 No właśnie. Ja mam 1 fazówkę 9kW za 22,5 tyś. Fox ta Twoja oferta na 3-fazówkę też jest dobra. To u nas tylko tak doją firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcuso86 26.03.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 No i przez to dziwią mnie wpisy na forum ze pc-pw z montazem masz za 23 tyś a tak naprawde trzeba liczyć min 27 do 30. Dopiero jak zacząłem sam szukać i pytać o wyceny to otwarły mi sie oczy. I niech nikt mi nie powie że nie bedzie różnicy min 15 tyś miedzy pc pw a piecem z podajnikiem. Zaraz pewnie ktoś sie odezwie a ile piec i ile komin - no ok ale napewno pierc + komin nie wyjdzie prawie 30 kzł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 26.03.2016 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 U mnie lokalny wykonawca: Panasonica tcap 9kw za 25.000 razem z zbiornikiem cwu i montażem. Bez żadnych negocjacji. Naturalnie nie był najtańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 26.03.2016 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 No i przez to dziwią mnie wpisy na forum ze pc-pw z montazem masz za 23 tyś a tak naprawde trzeba liczyć min 27 do 30. Dopiero jak zacząłem sam szukać i pytać o wyceny to otwarły mi sie oczy. I niech nikt mi nie powie że nie bedzie różnicy min 15 tyś miedzy pc pw a piecem z podajnikiem. Zaraz pewnie ktoś sie odezwie a ile piec i ile komin - no ok ale napewno pierc + komin nie wyjdzie prawie 30 kzł. Chcąc wybudować budynek w 21 wieku należy zgromadzić odpowiednie zapasy gotówki no chyba że stawiamy na systemy 19wieczne to wtedy może warto zastanowić się czy np. nie oszczędzić na metrażu wymarzonej budowli - i budynek tańszy i pompa też ( małe jedno-wentylatorowe są znacznie tańsze a 150m2 to nie mało) . Taki zapas 10tyś w skali inwestycji w budynek może doprowadzić do tego że zrezygnujesz z budowy??? Tak z praktyki - co roku modernizuję ze dwie kotłownie węglowe piece zwykle nie więcej niż 10 lat i szrot - pompy zainstalowane 10lat temu dalej działają pomimo że były to modele on off (powietrzne). Myślę że obecnie produkowane kotły wytrzymają jeszcze mniej - wnioskuję po wadze - pocienianie, potanianie, odchudzanie i już 10tyś pseudo oszczędności topnieje. Do kotła na wongel dolicz etat palaczo-czyściciela-tragarza opału. No i składzik na wongel to też parę m2 więcej do wybudowania. O syfie wongla i popiołu w budynku nie piszę. A jak jeszcze zainwestujesz w klime na poddaszu to już jesteś na zero albo i trzeba dołożyć ja chcesz system multi "koreański" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 26.03.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 U mnie lokalny wykonawca: Panasonica tcap 9kw za 25.000 razem z zbiornikiem cwu i montażem. Bez żadnych negocjacji. Naturalnie nie był najtańszy. 3 lata temu montowałem T-Cap 9kw za 24 kpln brutto - komplet, ze zbiornikiem etc. nic mnie nie interesowało, cała kotłownia pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASANAK 27.03.2016 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 witam mam pytanie dziś wychodząc z domu miałem na pompie ciśnienie ok 1,5 MPA, jakl wróciłem po 4 godzinach pompa nie pracowała ( ale też i nie powinna gdyż CWU było nagrzane a CO nie powinno grzać gdyż było za ciepło i sterownik wyłączył PC ) niestety dziwnym było to, że ciśnienie na pompie wynosiło 0, działała pompka obiegowa od CO gdyż tak jest ustawiona na godziny w jakich teoretycznie grzeję a wiadomo czasami jednak w wyznaczonych godzinach się nie grzeje co jest na rzeczy z tym ciśnieniem, wcześniej zauważyłem jakbym miał lekko zapowietrzoną instalację CWU ale nie na 100% i może to jest bez związku z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 27.03.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 Dam przykład mojej `najtańszej` oferty: SDC 9kw 3 fazy - 17025 netto (25% rabatu od obecnej ceny katalogowej 22700 netto) Galmet maxi 300l - 2800 netto montaż, transport, uruchomienie - 2500 netto -- 22325 netto + 8% = 24111 brutto , zatem przy galmecie 200litrowym którego koszt to 1700 netto rzeczywiście można zejść z 1000 mniej do 23000 brutto. Niestety i tu UWAGA do wszystkich , należy pamiętać jeszcze tym czego nie ma w tych najtańszych ofertach a co jest wymagane: o armaturze CO i CWU, grzałkach, rurach chłodniczych, otulinie, stelarzu, pompce cyrkulacyjnej CWU, zaworze trójdrogowym, w większości pierwszych ofert tego NIE MA i potem się okazuje że trzeba doliczyć z 2000 netto aby to wszystko było kompletne. U mine instalacja zostawiona była pod ekogroszek Wycena na tacp 9kw 1 faze, galmet 300L, zawór Simens, naczynie, podłaczenie, montaż, grzałka tacki, stropliny wewn., brak termostatu. Na gotowo wycena 24500 brutto - do dotacji, 3 lata temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASANAK 27.03.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 Witam muszę sprostować ciśnienie było 0,15 MPA teraz bez pracy pompy ( pracuje dalej pompka cyrkulacyjna ) jest 0,1 MPA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 28.03.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Witam muszę sprostować ciśnienie było 0,15 MPA teraz bez pracy pompy ( pracuje dalej pompka cyrkulacyjna ) jest 0,1 MPA sprawdź ciśnienie przy wył. pompie obiegowej co dla ciebie oznacza pompa cyrkulacyjna? - czy to pompa obiegu c.o. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASANAK 28.03.2016 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 sprawdź ciśnienie przy wył. pompie obiegowej co dla ciebie oznacza pompa cyrkulacyjna? - czy to pompa obiegu c.o. ? Tak chyba o tym pisałem tj pompka która wymusza obieg id bufora do instalacji, próbowałem przy wyłączonej i spadło z 0,15 do ok 0,08 mpa wcześniej trochę ciśnienie spadało ale nie tyle i tu mam pytanie czy w ogóle powinno spadać czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASANAK 29.03.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 sprawdź ciśnienie przy wył. pompie obiegowej co dla ciebie oznacza pompa cyrkulacyjna? - czy to pompa obiegu c.o. ? Witam ponownie po nocy jak wcześniej powoli dopuściłem wody ( przy wyłączonej pompce ) pozostało praktycznie tyle co dolałem tylko teraz co to oznacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.03.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Witam Towarzystwo , kończy się kolejny miesiąc grzewczy na mojej PC , prawdziwa wiosna jest już blisko-chyba mogę już podsumować zimę (dłuuugą , chociaż nie śnieżną). Obserwacje i wnioski ; 1.CWU-grzeję ok 80-95% w taniej taryfie , poprzez drugi czujnik Tcwu mam zawsze min ilość ciepłej wody i kiedy już jej zaczyna brakować-to dopiero wtedy startuje tryb CWU w drogiej taryfie 2.cyrkulacja-czasówka 0,5h rano w dni robocze , reszta przycisk na impuls-czasówka ok 5 min (nie jest to problem dla użytkowników , natomiast cyrkulacja potrafi powodować poprzez mieszanie w zbiorniku prawie drugie tyle zużycia na CWU) 3.temperatury (po wielu próbach) :-krzywka PC : 8st powietrze/40 st PC , -8 st powietrze/45 st PC-Tcwu zimą 49st-temperatura wyłączenia PC na Eurosterze 23st-temperatury średnie w dzień w domu 22,5-23 st 4.parametry istotne :-prędkość pompy wodnej w PC V=2 (ok 1450- 1500 l/h) , robiłem testy na wyższych prędkościach i 2 dla całego okresu grzewczego jest optymalna (dla mrozów i wyższych temp na zewnątrz)-wysokość podnoszenia w pompie wtórnej H=2,5m (ok 18W) 5.zużycie CO+CWU10.2015-444kWh11.2015-650kWh12.2015-826kWh01.2016-1588kWh02.2016-945kWh03.2016-ok 977kWh 6.SCOP 10.2015-03.2016 =2,96 (praca grzałek CO ok 2h , CWU ok 6h-tylko do prób) 7.koszty -taryfa G12W (energia +przesył brutto :1T=0,6893 pln , 2T=0,2538 pln , w Tauronie na początku podali mi mniejsze koszty o ok 2gr-konsultanci...)-średni koszt 1kWh z w/w okres =0,42 pln (miałem 0,55 pln w G11) 8.uwagi-sprawdza się grzanie non-stop z obniżeniem nocnym o 1,5-2,0 st -COP wyraźnie gorszy przy grzaniu w nocy , ale i tak się opłaca -dogrzewamy z mniejszą mocą w drogiej taryfie-PC grzała przy -22st z mocą ok 8kW (Tco=45st)-zrobiłem bypass na buforku/sprzęgle : COP ten sam , natomiast mój układ lepiej pracuje z buforem (ciszej jest na grzejnikach ze względu na mniejszy przepływ pompy wtórnej , zanieczyszczenia z układu nie są tak mocno wypłukiwane-a jak już się pojawiają , to większość osiada na dnie buforka, nie trzeba regulować przepływu w PC -zawsze jest nominalny tj ok 1500 l/h)-ostatnio zmodyfikowałem krzywkę pod kątem wyższych temp powietrza : podniosłem z 37 st min temp do 40 st na CO od temp zewnętrznej 7st.Zrobiłem tak , ponieważ kiedy jest cieplej PC szybciej nagrzewa dom i wyłącza się na Eurosterze na dłuższy czas .Wychodzi mi to korzystniej (mniejsze zużycie) od długiego piłowania PC na niskich temp. Ogólnie chodzi o to ,żeby przy niższych temp zewnętrznych jak najdłużej były ciepłe grzejniki z jak najniższą temp bez utraty komfortu cieplnego .Natomiast kiedy jest ciepło-promieniowanie podczerwone już nie jest tak wymagane. Mój przedział roboczy to 40-45 st na CO. bywajcie PSu mnie właśnie zaczęło grzmieć- armagedon czy co.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts