Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Pompę użytkuję od listopada 2015. O swoich przejściach z instalatorem pisałem wcześniej. Mam instalację z buforem + 100% podłogówki i z tego co czytam a i obserwuję pracę pompy, chyba jest on zbędny. Pompa pracuje nie wskazuje błędów więc niby wszystko jest ok ale czy do końca tego nie wiem. Czy więcej czytam forum tym mam więcej wątpliwości. Dziś dowiedziałem się z postu bobrowa że znaczenie ma bieg pompy obiegowej w PC i za buforem. Nie wiem czy nastawy fabryczne są dobre, nie widziałem żeby instalator coś tam ustawiał, zresztą chyba nie miał o tym pojęcia. Za buforem mam WILO i pracuje ona na podnoszeniu 4 m. Krzywą mam ustawioną tak -15 woda 32, +15 woda 25 oraz przesunięcie krzywej o -1. Jeszcze nie mieszkamy lecz robimy wykończenia więc nie chciałem za wysoko grzać. Pompą za buforem steruje sterownik który ją włącza ale min temp jaką mogę mu ustawić to 25 stopni. Zauważyłem że teraz jak pompa się załączy np przy 12 stopniach na dworze to szybko zagrzeje bufor (100 l) i szybko się wyłączy. Sterownik dopiero po chwili załączy obiegową za buforem szybko przemieli wodę w instalacji ustawi się zasilanie i powrót np na 22 stopnie i też się wyłączy. W sumie chodzi to krótko zużycie prądu jest małe, to fakt, ale dom się wychładza. Nie wiem czy podnieść temperatury na krzywej (dziś zrzuciłem to przesunięcie -1) czy zrobić by-pass na buforze, czy jeszcze coś innego. Chciałem też zapytać jaki jest algorytm pracy pompy. Jeżeli pracuje na pogodówce to np przy 0 stopni na zewnątrz temp. wody ma mieć powiedzmy 30 stopni to przy jakich temp na powrocie pompa się załączy a przy jakich się wyłączy?

Mam do was pytania dotyczące tej oferty instalacji :

http://files.tinypic.pl/i/00774/y6vdl4wxmwse_t.jpg

- ktoś polecił mi pompę 3 - fazową zamiast 1 - fazowej, jakie są +/- takiej zamiany ? Myślę, że temat był już poruszony w w tym temacie, ale ilość stron zrobiła swoje. Czy mogę prosić o wskazanie numeru strony ?

- czy układanie podłogówki bez projektu, a potem ograniczenie przepływu ma wpływ na pompę ? Zastanawiam się czy zrobić projekt podłogówki, czy po prostu dać rurki co 15 cm i ograniczyć przepływ. Więcej rurek to niższa tem. górnego źródła, ale więcej wydam na materiał i mam wrażenie że przy ograniczonych przepływach pompa ma trudniej.

Jeśli macie jakieś uwagi to chętnie ich wysłucham, na razie złożyłem wniosek o dotacje na instalację, montaż w okolicy lipca.

kol reksgildo ,

patrząc na Twój wpis nasuwa się kilka pytań :

-jaki metraż ogrzewanych powierzchni

-jakie opory instalacji

Jak znam życie i geografię nie masz projektu instalacji-żeby mieć pewność jak ustawić system , należy znać przepływy-przydałby się ciepłomierz (+podlicznik , wtedy będziesz pewny COP).

Zasadniczo przy niedużych instalacjach opory powinny być wystarczające do bezpośredniego wpięcia PC w system. Ja wykonałem u siebie bypass i wróciłem na sprzęgło/bufor , tak sobie myślę że możesz prosto zrobić ten bypass np tylko na wyj z PC i wyj z bufora (ja dołożyłem dwa trójniki +CU :kolanko i dwie rurki , czas pracy mojego kolegi ok 50 min). Jednak bez układu pomiarowego może być trudno stwierdzić różnice w dwóch wersjach pracy.

Ważne są jeszcze prędkości pompy wodnej w PC-na buforze nie powinna być większa od 2 , natomiast na pompie wtórnej wysokość podnoszenia trzeba ustalić eksperymentalnie (mi się to udało tak : miałem otwarte wszystkie grzejniki i przy wodzie w CO ok 35 st i nie nagrzanym domu zmniejszałem od max wartości wysokość podnoszenia ,aż do momentu zmniejszenia mocy na wyświetlaczu -ustawiłem na 2,5 m , zresztą było to zalecenie ogólne dla domów mojego typu)

Co do sterowania pompą wtórną , to dwie sprawy :

-sterownik powinien mieć zakres od ok 15 st (koszt nowego ok 120 pln)

-czujnik tego sterownika powinien być umieszczony najlepiej w środku bufora

Co do zużycia energii przez pompę wtórną np wilo 1-4 (Pmax=22W) :

-bez bufora zazwyczaj instalacje pracują od biegu 3 do 7 tj od 65W do 120W

-z buforem bieg w PC 2 tj 45W +22W (średnio ok 18W)= razem 67 W

Wychodzi jasno j/w.

Najważniejsza dla mnie sprawa w tym temacie ,to sprawność systemu -a to z kolei bardzo zależy od przepływów w instalacji

Odnośnie krzywki , to koledzy z podłogówkami coś Ci doradzą . U mnie na grzejnikach jest coś ok od 8/40st do -8/45 st , przy czym w okresach przejściowych mam podbicie na 45 st (np teraz pod wieczór puszczam CO kiedy jest potrzeba , przed snem wył CO-to jest tak jak ze światłem , wychodząc do sypialni je gasimy...)

Odnośnie szczegółów pracy PC , to najlepiej zarejestruj się na Panasonic Proclub i pobierz sobie materiały techniczne.

bywaj

Pompę użytkuję od listopada 2015. O swoich przejściach z instalatorem pisałem wcześniej. Mam instalację z buforem + 100% podłogówki i z tego co czytam a i obserwuję pracę pompy, chyba jest on zbędny.

napisz ile masz tej podłogówki, ile rozdzielaczy, parterówka czy piętrówka

Pompą za buforem steruje sterownik który ją włącza ale min temp jaką mogę mu ustawić to 25 stopni.

jakiż to sterownik od 25 st C jest?

Na dzień dobry napisz co masz bo BYĆ MOŻE optimum dla Ciebie będzie ominąć buforek; wstawić termostat do sterowania PC; ustawić bieg pompy na PC i coś na rozdzielaczach i grzać miło i prosto.

Dzięki bobrow i lukasza za zainteresowanie. Już odpowiadam. Pompa T-CAP 9 kW 1 fazowa, pow ogrzewana 140m2. Dwa rozdzielacze, na parterze 9 petli na poddaszu 7 petli. Pętle po 80-85m, projektu brak, rozstaw rurek wszędzie co 10cm. Sterownik to Auraton 1106.Ponawiam pytanie o algorytm włączania i wyłączania oraz o krzywą. Dodatkowo pytanie, czy zuzycie energii pokazywane po wybraniu CHECK jest w miare dokładne?

Dzi

witaj

wyślij mi proszę na priva swój e-mail (z forum pdf nie można wrzucić), mam w pdf opis pełnego algorytmu .Jeśli chodzi o wskazania zużycia w PC , to u mnie jest wyraźna różnica (z tego co pamiętam , to pokazuje więcej niż w rzeczywistości).

140m2 podłóg to teoretycznie ok (z tego co ludzie piszą ) pod bezpośrednie wpięcie PC. Brak pomiaru przepływu jest dużym ograniczeniem -PC kiedy będzie ciepło raczej zawsze Ci ogrzeje dom (nawet na min prędkościach pompy wodnej w PC) , natomiast przy mrozach może być różnie. Zresztą -wykonać bypass , to żaden koszt i czas , może uda Ci się wstrzelić w odpowiedni bieg .Osobiście proponuje Ci bieg od 4 do 5 (jak ustawisz optymalnie , to nie będziesz musiał grzebać przy PC zimą , ludzie niekiedy przesadzają z walką o każdy Watt-kiedy jest cieplej PC przecież szybciej osiągnie zadane temp przy podwyższonej prędkości i zmniejszy modulację sprężarki ) , podłogówka jednak z natury powoduje większe opory w stosunku do grzejników (różnica w mocy pompy wodnej , to skok o jeden stopień to ok 20W -w stosunku do zużycia PC to nie wiele , ale względem sprawności to przepaść)

cześć

Dzi

witaj

wyślij mi proszę na priva swój e-mail (z forum pdf nie można wrzucić), mam w pdf opis pełnego algorytmu .Jeśli chodzi o wskazania zużycia w PC , to u mnie jest wyraźna różnica (z tego co pamiętam , to pokazuje więcej niż w rzeczywistości).

cześć

Wysłąłem wiadomość na priva. Więcej pokazuje na pompie niż w rzeczywistości, czy na odwrót?

Szanowne gremium, mam szybkie pytanie o przygotowanie kotłowni pod montaż PC 9kW split.

Czy będzie ok?

1. Zimna woda gwint minimum 3/4" (na dole przy podłodze)

2. ciepła woda gwint minimum 3/4" (na dole przy podłodze)

3. Cyrkulacja gwint 1/2" też na dole przy podłodze

4. CO zasilanie i powrót gwint 1"

5. Na jakiej rurze pociągnąć CO z pompy do rozdzielacza? CU 28", PP 32, PEX 32?

6. Pompa będzie na jednej ścianie przy rogu,a zbiornik CWU w tym samym rogu na drugiej ścianie, jak rozmieścić w/w podejścia?

7. Gdzieś coś kojarzę, że podejścia zrobić jak najniżej przy podłodze, czy to dobry kierunek?

Pewnie było, ale niestety umknęło mi to a w poniedziałek wchodzi mi hydraulik w kotłownie (o miesiąc wcześniej niż ustalaliśmy).

Dzięki

Panas chyba nie przewidział takiego użytkowania , a wystarczyłoby wyprowdzić w menu PC histerezę - każdy indywidualnie by sobie ustawił.

Sprawę załatwił by też drugi czujnik w górnej części ( ja to zrobiłem na "piechotę"-i działa) dla min temp cwu .Kiedy by zadziałał , to PC zaczęła by grzać do temp zadanej na dolnym czujniku .

Dziwię się trochę naszym specom z forum - hello , gdzie jesteście ? Żyjecie?

Pzdr

U mnie można zmienić histerezę CWU ze standardowej 8K na 3K, na płycie. Pełen opis z numerami seryjnymi z tą opcją:

http://speedy.sh/tQjF3/pompa-ciepla-A2W-SXC.pdf

U mnie można zmienić histerezę CWU ze standardowej 8K na 3K, na płycie. Pełen opis z numerami seryjnymi z tą opcją:

http://speedy.sh/tQjF3/pompa-ciepla-A2W-SXC.pdf

No tak, tylko ja mam nizszy model. Tego zabiegu juz probowalem i nic nie dalo. Ale....

Dzis dzwonil do mnie instalator i poinformowal mnie, ze Panasonic zaproponowal wymiane plyty glownej. Ponoc maja zamowic

nowa plyte do mojej pompy z nowym softem, na ktorym bedzie dzialalo to przelaczenie switcha.

Na ta chwile jest to niby zamowione. Mam nadzieje, ze bedzie to w miare szybko.

W tej chwili zalozylem sterownik Auraton 8000 i tam jest mozliwosc sterowania praca pompki cyrkulacyjnej CWU. Mam obecnie ustawione 1min pracy 2min przerwy. Mysle, ze to moze obnizyc mieszanie sie wody w bojlerze i zwiekszyc roznice temp na czujniku na 1/3 wysokosci a wyjsciu CWU.

Mam zamiar zwiekszac przerwe az do momentu kiedy poczuje, ze woda w ukladzie sie zbyt mocno przechladza...

No ale to wymaga troche obserwacji...

I jeszcze nie potrafie zrozumiec dlaczego wszyscy mowia o histerezie 8st skoro u mnie jest 11? A gdzie te 3st?

Edytowane przez Ignacd

Bobrow,

Kurcze albo nie mam klopoty z matematyka albo logika...

Mam nastawe 53st. a pompa zalacza sie w tryb grzania CWU przy 42st. Czyli delta wynosi 11st.

Wg tego co piszesz powinno grzac mi wode do 55st. a zalaczac sie przy 45st. ? Otoz jest tak jak pisze wyzej.

Pozdr

Ps mam nawet filmy z tego nagrane jak sie pompa zachowuje i jakie ma temp bojler

No tak, tylko ja mam nizszy model. Tego zabiegu juz probowalem i nic nie dalo. Ale....

Dzis dzwonil do mnie instalator i poinformowal mnie, ze Panasonic zaproponowal wymiane plyty glownej. Ponoc maja zamowic

nowa plyte do mojej pompy z nowym softem, na ktorym bedzie dzialalo to przelaczenie switcha.

Na ta chwile jest to niby zamowione. Mam nadzieje, ze bedzie to w miare szybko.

W tej chwili zalozylem sterownik Auraton 8000 i tam jest mozliwosc sterowania praca pompki cyrkulacyjnej CWU. Mam obecnie ustawione 1min pracy 2min przerwy. Mysle, ze to moze obnizyc mieszanie sie wody w bojlerze i zwiekszyc roznice temp na czujniku na 1/3 wysokosci a wyjsciu CWU.

Mam zamiar zwiekszac przerwe az do momentu kiedy poczuje, ze woda w ukladzie sie zbyt mocno przechladza...

No ale to wymaga troche obserwacji...

I jeszcze nie potrafie zrozumiec dlaczego wszyscy mowia o histerezie 8st skoro u mnie jest 11? A gdzie te 3st?

w ramach gwarancji zrobia ta wymiane ?

Bobrow,

Kurcze albo nie mam klopoty z matematyka albo logika...

Mam nastawe 53st. a pompa zalacza sie w tryb grzania CWU przy 42st. Czyli delta wynosi 11st.

Wg tego co piszesz powinno grzac mi wode do 55st. a zalaczac sie przy 45st. ? Otoz jest tak jak pisze wyzej.

Pozdr

Ps mam nawet filmy z tego nagrane jak sie pompa zachowuje i jakie ma temp bojler

Ok-nie dyskutuję z faktami , patrzyłeś w parametry serwisowe -może masz tam jakieś opóźnienia (tak z głowy teraz nie pamiętam parametrów serwisowych). W mojej PC (model F) jeśli mam zadane 53st , to PC nagrzewa do 55st , a włącza się przy spadku do 45.

Odnośnie cyklu pracy cyrkulacji , to z natury tak częste on/off urządzeń jest nie zalecane (np styki ) , może lepiej będzie wydłużyć czasy pracy i przerw.

bywaj

i prawidłowo , pompa pracuje z mniejszym obciążeniem, mniejszą modulacją i większym cop wynikającym z mniejszej modulacji

Witam

Jestem na etapie kupna pompy Panasonic Aquera 9 kW / 400 V i mam wątpliwość ;

- moce max. pompy ciepła w danych temperaturach są wyższe niż zapotrzebowanie mojego budynku na ciepło np ;

przy - 7 C max .moc pompy ciepła to 9 kW , a mój budynek potrzebuje 4,5 kW mocy cieplnej ,

przy - 15 C max .moc pompy ciepła to 8 kW , a mój budynek potrzebuje 5,5 kW mocy cieplnej ,

Z wypowiedzi mkm silesia cytowanej powyżej wnioskuje że ( czy dobrze rozumuje ) ;

- pompa zmniejszy zapotrzebowanie na moc cieplną , będzie pobierała znacznie mniej energii do wytworzenia powiedzmy mocy 4,5 kW czy 5,5 kW i sumarycznie COP pompy ciepła będzie większy ( czy mniejszy ??? ) aniżeli dla mocy max pompy podawanych w danych technicznych ????

np; http://amigo-krakow.pl/pl/p/Pompa-ciepla-Panasonic-AQUAREA-KIT-ADC9GE8-9%2C0kW-/1652

Edytowane przez Andrzej5101

Witam

odnośnie cop przy małej modulacji , to u mnie akurat jest gorszy np przy +7st i 40 st na CO z modulacją ok 20 Hz i mocą ok 4kW - cop mam ok 3,7 ( część cop dla danych temp i min mocy jest zgodnych z katalogiem, a raszta nie )

Powtarzałem wielokrotnie pomiary - wyniki były zbliżone. COP katalogowy to 4,17.Próby robiłem na buforze i na bypassie- wyniki zbliżone.

Wszystkie pomiary dla mocy zbliżonej do max miałem praktycznie zgodne z katalogiem.

Akurat dla 7 st i max mocy nie mam zapisków- może w następnym sezonie porównam te wyniki.

Cześć

Pompa jak w temacie jest najbardziej polecana na tym forum i wersja 9 KW będzie chyba odpowiednia do mojego domu, który planuję wybudować :)

Jak polecana na forum wielokrotnie pompa ciepła Panasonic 9 KW radzi sobie w systemie mieszanym 50% podłogówki i 50 % grzejników?

Dużo więcej pobiera prądu przy zwykłych grzejnikach w porównaniu do klimakonwektorów (klimakonwektory 4 razy droższe od tradycyjnych grzejników)?