PanSiny 26.04.2016 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Witam,Uprzejmie proszę o sprawdzenie czy mam dobrze dobraną pompę. Dom parterowy, ściany silka 24 cm +25cm styro, płyta fundamentowa (12cmXPS/20cmpłyta/10cmEPS). OZC wyliczone- zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd:8730kWh/rok. Dom zamieszkały w 3 osoby. Dostałem ofertę na:-Panasonic Aquarea z serii SDC wersja F, zasilanie 230V, 9kW.- zasobnik 300l z odpowiednią do pompy ciepła wężownicą.Z góry dziękuję za sugestie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 26.04.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam, Uprzejmie proszę o sprawdzenie czy mam dobrze dobraną pompę. Dom parterowy, ściany silka 24 cm +25cm styro, płyta fundamentowa (12cmXPS/20cmpłyta/10cmEPS). OZC wyliczone- zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd:8730kWh/rok. Dom zamieszkały w 3 osoby. Dostałem ofertę na: -Panasonic Aquarea z serii SDC wersja F, zasilanie 230V, 9kW. - zasobnik 300l z odpowiednią do pompy ciepła wężownicą. Z góry dziękuję za sugestie. Pozdrawiam przyjmujac c.w.u. 4 osoby program doborowy podaje że ta pompa przy -8 pokryje 75% zapotrzebowania 9kw t cap "starczy" bez grzałek do -13 12kw t cap 'starczy" bez grzałek do -18 sugerowałbym 9kw t cap ponieważ poniżej -13 to u mnie w Katowicach ok 120h/rok zwykle w nocy jak nie potrzeba produkować c.w.u. równie ważna jak pompa jest instalacja ogrzewania p.s. dla 3 osób c.w.u. 9kw t cap "starczy" do -14 Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanSiny 26.04.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 przyjmujac c.w.u. 4 osoby program doborowy podaje że ta pompa przy -8 pokryje 75% zapotrzebowania 9kw t cap "starczy" bez grzałek do -13 12kw t cap 'starczy" bez grzałek do -18 sugerowałbym 9kw t cap ponieważ poniżej -13 to u mnie w Katowicach ok 120h/rok zwykle w nocy jak nie potrzeba produkować c.w.u. równie ważna jak pompa jest instalacja ogrzewania p.s. dla 3 osób c.w.u. 9kw t cap "starczy" do -14 Dom budowany w wielkopolsce koło Konina. Ogrzewanie to oczywiście 100% podłogówka bez drabinek itp. Aktualnie jest nas dwoje, oczywiście planujemy powiększyć w przyszłości rodzinę i skorzystać z programu 500+. Z tego co pamiętam to instalator mi mówił że T-CAP 9kw to za duża pompa dla moich potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 26.04.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Dom budowany w wielkopolsce koło Konina. Ogrzewanie to oczywiście 100% podłogówka bez drabinek itp. Aktualnie jest nas dwoje, oczywiście planujemy powiększyć w przyszłości rodzinę i skorzystać z programu 500+. Z tego co pamiętam to instalator mi mówił że T-CAP 9kw to za duża pompa dla moich potrzeb. Będę przy kompie osobistym jutro to sprawdzę swoje OZC Instalator może mieć racje podane QH nd to jak pamiętam zapotrzebowanie na CO roczne czyli ile ok kWh zużyjesz i ile zapłacisz za źródło energii Zaś PC dobiera się pod obciążenie cieplne i to chyba jest HL coś pewnie przy sezonie 1800h dla Konina wyjdzie Ci z 5kW ale to i w OZC jest Panasonic tCap 9kW zrobi ci zatem 100% bez grzałek w taniej taryfie jak masz energe g12r -czyli 100% w 12h taniej na dobę piszę to Ja - jarząbek spod Konina i jak mi się nie pomyliło QH nd z HL to już MKM silesi w nic nie uwierzę (a mam dziecko 4 tyg to wyspany nie chodzę i mogę się mylić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 26.04.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Panie Siny - to teraz masz rozterkę A tak poważnie - inwestorze, kliencie - jak masz watpliwości co do doboru PC przez instalatora to... po prostu go zapytaj - dlaczego uważa, że t-cap 9 to za duża pompa dla Twojego domu, za mała, itd. itp Jak odpowiedź jakiej Ci udzieli jest satysfakcjonujaca i zgadzasz się z jego argumentacją, to ją przyjmij, a jak nie to pytaj dalej i dociekaj, albo go olej i zmień instalatora. Ale nie łykaj wszystkiego co Ci instalator powie ot tak. Czy powyższa odpowiedź wyjaśniła Ci dobór? Jak nie to pytaj, pytaj Może ten Twój instalator miał jednak rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 26.04.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 o widzisz - już ci Łukasza wyjaśnił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 27.04.2016 03:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Dom budowany w wielkopolsce koło Konina. Ogrzewanie to oczywiście 100% podłogówka bez drabinek itp. Aktualnie jest nas dwoje, oczywiście planujemy powiększyć w przyszłości rodzinę i skorzystać z programu 500+. Z tego co pamiętam to instalator mi mówił że T-CAP 9kw to za duża pompa dla moich potrzeb. jeśli faktycznie podałeś zapotrzebowanie a nie jak ja przyjąłem obciążenie to 9kw 230V może być ok. sorki za zamieszanie ale czasami też bywam niewyspany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.04.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) przyjmujac c.w.u. 4 osoby program doborowy podaje że ta pompa przy -8 pokryje 75% zapotrzebowania 9kw t cap "starczy" bez grzałek do -13 12kw t cap 'starczy" bez grzałek do -18 sugerowałbym 9kw t cap ponieważ poniżej -13 to u mnie w Katowicach ok 120h/rok zwykle w nocy jak nie potrzeba produkować c.w.u. równie ważna jak pompa jest instalacja ogrzewania p.s. dla 3 osób c.w.u. 9kw t cap "starczy" do -14 Tak szastasz danymi bez podanego projektowego obciążenia cieplnego ? Nie ładnie,no chyba,że PanSiny w tajemnicy Ci podał Piszesz,że obciążenie cieplne dla Tego domu przy -13st.C to 9kW ? BZDURA. Ja stawiam na 5-6kW przy -20st.C i co teraz ? Jak to się ma do Twoich wyliczeń i doboru mocy pompy ? OZC wyliczone- zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd:8730kWh/rok. Dom zamieszkały w 3 osoby. Brakuje jednego i to podstawowego parametru pod który dobiera się moc grzewczą pompy a bez niego nikt Ci nie dobierze optymalnej mocy. Poszukaj w swoim OZC parametru pod nazwą projektowe obciążenie cieplne,wyrazone jest ono w kW. Wtedy można coś doradzać. Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 27.04.2016 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Tak szastasz danymi bez podanego projektowego obciążenia cieplnego ? Nie ładnie,no chyba,że PanSiny w tajemnicy Ci podał Ja stawiam na 4kW i co teraz ? Jak to się ma do Twoich wyliczeń i doboru mocy pompy ? Arturo72 - nie wiem czy to na poważnie czy też żartujesz, mkm silesia, napisał że się pomylił. U mnie instalator zaproponował dla CO i CWU Panasonic SDC 7KW Split 1F + zasobnik cwu Hewalex 250 HP dla takich cyferek, i oświadczyć że według jego obliczeń zapotrzebowanie jest na poziomie 8.600 kWh/rok Podstawowe wyniki obliczeń budynku: Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 134,3 m2 Projektowa strata ciepła przez przenikanie ΦT: 3593 W Projektowa wentylacyjna strata ciepła ΦV: 1259 W Całkowita projektowa strata ciepła Φ: 4852 W Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 8122 kWh/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.04.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Arturo72 - nie wiem czy to na poważnie czy też żartujesz, mkm silesia, napisał że się pomylił. Nie doczytałem jego wypowiedzi o pomyłce bo jak zobaczyłem ten pierwszy post od razu odpisałem Jeśli tak to spoko,każdy może się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.04.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Całkowita projektowa strata ciepła Φ: 4852 W I to jest podstawa do ewentualnego doboru PC Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 8122 kWh/rok Natomiast ten wynik możemy ewentualnie zachować dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.04.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Natomiast ten wynik możemy ewentualnie zachować dla siebie. Nie do konca, przeciez chcemy wiedziec jak oszacowac koszty eksploatacji a zapotrzebowanie jest podstawą do obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.04.2016 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Nie do konca, przeciez chcemy wiedziec jak oszacowac koszty eksploatacji a zapotrzebowanie jest podstawą do obliczeń. Czyli dla siebie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymonvader 27.04.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Witam, coraz poważniej myśle o założeniu pompy ciepła Panasonica do nowo budowanego domu. Póki co nie spotkałem kompetentnego instalatora lub osoby, która podpowie doradzi itp. Wszyscy w koło powtarzają ulotkowe informacje, na forum jest znacznie wiecej wiadomosci ale chciałbym porozmawiać z osoba, ktora rozpatrzy mój indywidualny przypadek i nie będzie na siłe wciskała urządzenia jeżeli nie ma to sensu ekonomicznego. Prosiłbym o kontakt najlepiej priv osoby, które pomogą, doradzą i zaproponują racjonalne rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.04.2016 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Czyli dla siebie tylko Nie, nie tylko dla siebie, zapotrzebowanie na ciepło pomoze w doborze zródła ciepła, a niekoniecznie inwestor musi sie znac na przeliczeniach róznych nosników energii. Z drugiej strony projektowe obciązenie cieplne tez moze sobie zachowac tylko dla siebie, samemu dobrac zródło ciepła i zlecic montaz konkretnego modelu bez zasiegania opinii instalatora. Jezeli to potrafi to wszystkie bez wyjatku wyniki ozc zachowa tylko dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martas89 27.04.2016 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Arturo72 - nie wiem czy to na poważnie czy też żartujesz, mkm silesia, napisał że się pomylił. U mnie instalator zaproponował dla CO i CWU Panasonic SDC 7KW Split 1F + zasobnik cwu Hewalex 250 HP dla takich cyferek, i oświadczyć że według jego obliczeń zapotrzebowanie jest na poziomie 8.600 kWh/rok Ja jestem jeszcze przed wykonaniem OZC (czekam na ostatnie dokumenty od dewelopera), ale również rozglądałam się za pompą Panasonic. Jestem ciekawa czy wybierałeś instalatora z listy na stronie Panasonic czy szukałeś sam? Też jestem z okolic Warszawy, więc będę wdzięczna za informację odnośnie instalatora/oferty itp. U mnie powierzchnia to 100 m + 20 m garaż i kotłownia (parterowy + ewentualnie użytkowe poddasze ok. 60 m); styropian 15 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.04.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 asolt i Arturo pozwolę sobie na krótki komentarz. Otóż moim skromnym zdaniem przy doborze PC wartość zapotrzebowania na ciepło dalej będę twierdził że można zachować dla siebie bo nic ona nie da. Natomiast już przy wyborze źródła ciepła i owszem zarówno jedna jak i druga wartość może być i jest istotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 27.04.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 asolt i Arturo pozwolę sobie na krótki komentarz. Otóż moim skromnym zdaniem przy doborze PC wartość zapotrzebowania na ciepło dalej będę twierdził że można zachować dla siebie bo nic ona nie da. Natomiast już przy wyborze źródła ciepła i owszem zarówno jedna jak i druga wartość może być i jest istotna. Dokładnie tak było, na początku byłem zdecydowany na bufor z grzałkami, ale jak poznałem cenę tego systemu, ponownie przeanalizowałem sytuację. Pomocny był arkusz opłacalności pompy ciepła, a ważną cyfrą w tym arkuszu było roczne zapotrzebowanie na energię do CO i orientacyjne CWU. Wygrała pompa ciepła, tym bardziej opłacalna w przypadku 25% dofinansowania z wfosigw. Jedno jest pewne, na początku każdy inwestor powinien wykonać obliczenia. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanSiny 27.04.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Tak szastasz danymi bez podanego projektowego obciążenia cieplnego ? Nie ładnie,no chyba,że PanSiny w tajemnicy Ci podał Piszesz,że obciążenie cieplne dla Tego domu przy -13st.C to 9kW ? BZDURA. Ja stawiam na 5-6kW przy -20st.C i co teraz ? Jak to się ma do Twoich wyliczeń i doboru mocy pompy ? Brakuje jednego i to podstawowego parametru pod który dobiera się moc grzewczą pompy a bez niego nikt Ci nie dobierze optymalnej mocy. Poszukaj w swoim OZC parametru pod nazwą projektowe obciążenie cieplne,wyrazone jest ono w kW. Wtedy można coś doradzać. Witam, Dziękuję za zainteresowanie się moim pytaniem. Nie wiedziałem do końca co jest potrzebne przy doborze . Moje dane. Podstawowe wyniki obliczeń budynku: Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 134,7 m2 Kubatura ogrzewana budynku VH:357,0 m3 Projektowa strata ciepła przez przenikanie ΦT: 3574 W Projektowa wentylacyjna strata ciepła ΦV:1374 W Całkowita projektowa strata ciepła Φ: 4948 W Nadwyżka mocy cieplnej ΦRH: 0 W Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 4953 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.04.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Dokładnie tak było, na początku byłem zdecydowany na bufor z grzałkami, ale jak poznałem cenę tego systemu, ponownie przeanalizowałem sytuację. Pomocny był arkusz opłacalności pompy ciepła, a ważną cyfrą w tym arkuszu było roczne zapotrzebowanie na energię do CO i orientacyjne CWU. Wygrała pompa ciepła, tym bardziej opłacalna w przypadku 25% dofinansowania z wfosigw. Jedno jest pewne, na początku każdy inwestor powinien wykonać obliczenia. . Opłacalnosc pompy i bufora jest scisle uzalezniona od lokalizacji budynku. To co jest opłacalne na terenie Tauronu wcale byc nie musi na terenie PGE. Gdy dodamy dotację na pompę ciepła to wybór moze byc tylko jeden. Oczywiscie decydujące jest zapotrzebowanie na ciepło, a przypadku granicy opłacalnosci decyduje koszt 2T w G12w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts