fachman19 20.05.2016 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 W związku z tym ,że w Polsce projektuje się instalacje na temp zewnętrzna -20 C. PC powinny zawierać taką informację. W przeciwnym wypadku trudno mówić o projektowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 20.05.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 W związku z tym ,że w Polsce projektuje się instalacje na temp zewnętrzna -20 C. PC powinny zawierać taką informację. W przeciwnym wypadku trudno mówić o projektowaniu Jeśli projektant nie wie ile wynosi moc pompy w warunkach skrajnych to nie powinien się brać za projektowanie. Nie spotkałem się jeszcze by jakikolwiek producent NIE podał tej informacji. Jest ona w każdej DTR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.05.2016 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 (edytowane) Jeśli projektant nie wie ile wynosi moc pompy w warunkach skrajnych to nie powinien się brać za projektowanie. Nie spotkałem się jeszcze by jakikolwiek producent NIE podał tej informacji. Jest ona w każdej DTR. dżony,prosiłem się dokształcić czemu tak jest Poniżej wykres sprawności powietrznej pompy Fujitsu S8 (Japonia) do -20st.C: A poniżej wykres sprawności PRAWIE IDENTYCZNEJ i bliźniaczej powietrznej pompy z tym,że firmy Atlantic Extensa 8kW Duo (Francja,Europa) do -15st.C: Jak myślisz,czemu europejski producent nie chce się chwalić osiągami do -20st.C i podaje jedynie do -15st.C a jak widać,przy -20st.C osiągi są jeszcze bardzo dobre ? Douczyć się Pany sprzedawcy Edytowane 20 Maja 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkam 22.05.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Czym się różni tcap 1f od 9kw 3f? Instalator zapewnia mnie, że tcap będzie pracował mi przy mniejszych temperaturach na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.05.2016 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Czym się różni tcap 1f od 9kw 3f? Instalator zapewnia mnie, że tcap będzie pracował mi przy mniejszych temperaturach na zewnątrz Jedna i druga będzie pracowała przy niższych temperaturach,tcap dysponuje większą mocą grzewczą przy niższych temp.ale nie dużo czyli zależnie od potrzeb budynku tcap będzie krócej pracował na cele grzewcze w tym budynku niż zwykła 9kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 22.05.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Jak myślisz,czemu europejski producent nie chce się chwalić osiągami do -20st.C i podaje jedynie do -15st.C a jak widać,przy -20st.C osiągi są jeszcze bardzo dobre ? Właśnie nie wiem, rozwiń myśl jeśli możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 22.05.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 (edytowane) To zależy od producenta. Jak się wstydzi pokazać te dane, to ich nie pokazuje.Tak się składa, że europejski producent, jakim jest Daikin, podaje parametry dla swoich pomp przy -20 stopniach i przy maksymalnym obciążeniu. A więc w najbardziej niekorzystnych dla pompy warunkach. Robi to od 10 lat, jak tylko wprowadził te pompy na rynek, zanim jeszcze zaczęto mówić o etykietach energetycznych.A co istotne, produkuje pompy w europie od A do Z na własnych sprężarkach, szyte na miarę - nie tak jak większość konkurencji, tzn. agregat jedni, hydroboks drudzy, a nalepka na urządzeniu jeszcze trzecia i nie wiadomo gdzie to jest produkowane. To potem i nie ma co pokazywać. dodanenajciekawsze są różnice parametrów pracy pokazywane w Polskich ulotkach importerów i w materiałach źródłowych. Edytowane 22 Maja 2016 przez clarnet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.05.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Daikin -japoński , produkcja w Belgii i w Czechach , a może jeszcze gdzieś . Ale inni gorsi.Szczególnie nastwieni na oszukanie Polaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.05.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Właśnie nie wiem, rozwiń myśl jeśli możesz. Ponieważ obliguje ich do tego europejska norma,nie do -10st.C,nie do -20st.C ale do -15st.C. Masz przykład Atlantica i Fujitsu,to są identyczne i bliźniacze pompy o takich samych parametrach,Fujitsu podaje dane do -20st.C a Atlantic do -15st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 22.05.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Daikin -japoński , produkcja w Belgii i w Czechach , a może jeszcze gdzieś . Ale inni gorsi.Szczególnie nastwieni na oszukanie Polaków Cóż Cię fachman tak uraziło? To że Daikin podaje te dane, czy to, że produkuje w Belgii, czy w Czechach? A może, że firma jest japońska? Masz jakiś kompleks na tym punkcie? Arturo napisał, że europejscy producenci nie podają takich danych i że to podobno "oczywiste" John na przykładzie samochodów sugeruje, że producenci nie podają danych przy niekorzystnych warunkach. Ty twierdzisz, że dane te powinny być podawane z uwagi na temp. obliczeniowe występujące u nas No więc pokazałem tylko, że jest producent, europejski, który te dane rzetelnie podaje i się ich nie wstydzi. Jakie by one nie były. Jak Cię boli, że Ty tych danych nie możesz pokazać dla oferowanych przez siebie rozwiązań, to miej pretensje do producenta, którego rozwiązania oferujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 23.05.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Szybkie pytanie do właścicieli Panasonicow, czy w komplecie z pompą jest jeden sterownik do powieszenia gdzieś w domu, czy to opcja tylko?Dzisiaj wjechał do mnie 9kW 3f seria F i takiego ustrojstwa nie ma. Tylko sterowanie na samej pompie. Co nie ukrywam trochę mnie martwi, bo pozostaje mi tylko ustawienie temp. zasilania podłogówki i mieszanie przepływami na rotametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.05.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 A jaki efekt chciałeś uzyskać dzięki temu dodatkowemu sterownikowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 23.05.2016 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Byłem pewien że taki sterownik to jednocześnie czujnik temp. wewn. i według jego wskazań steruję temp. w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.05.2016 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Byłem pewien że taki sterownik to jednocześnie czujnik temp. wewn. i według jego wskazań steruję temp. w całym domu. Na podstawie krzywej grzewczej pompy i regulacji podlogowki i dzieki pogodowce dasz radę wysterowac temp.w pomieszczeniach. Sterownik pokojowy to dodatkowa opcja. Używałem go tylko w pierwszym sezonie a potem wrzuciłem i jadę na krzywej i jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 24.05.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Czyli ani czujnik temp. w domu, ani pogodówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 24.05.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Pompą w większości przypadków steruje pogodówka a ten element masz w komplecie. Panel wew. jest dodatkiem który przy podłogówce nie koniecznie jest potrzebny. Gdybyś chciał sterować temp w poszczególnych pomieszczeniach to musiał byś w każdym pomieszczeniu założyć czujnik i elektrozawory na poszczególne pętle co przy bezwładności podłogówki moim zdaniem mija się z celem. Przy dobrze ustawionej krzywej i raz wyregulowanych rotametrach panel taki będzie pełnił funkcję ozdobną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 24.05.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Pompą w większości przypadków steruje pogodówka a ten element masz w komplecie. Panel wew. jest dodatkiem który przy podłogówce nie koniecznie jest potrzebny. Gdybyś chciał sterować temp w poszczególnych pomieszczeniach to musiał byś w każdym pomieszczeniu założyć czujnik i elektrozawory na poszczególne pętle co przy bezwładności podłogówki moim zdaniem mija się z celem. Przy dobrze ustawionej krzywej i raz wyregulowanych rotametrach panel taki będzie pełnił funkcję ozdobną. a jak bez termostatu pokojowego na samej pogodowce korzystacie z drugiej taryfy? mi to pomaga blokowac prace pompy w drogiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 24.05.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 To jest jasna sprawa, że przy bezwładności podłogówki czujniki w każdym pomieszczeniu to lekki bezsens.Właśnie chodziło mi też o to, czy pogodówka jest chociaż dołączana do zestawu. Jest montowana w jednostce zew., czy jako osobny moduł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.05.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 To jest jasna sprawa, że przy bezwładności podłogówki czujniki w każdym pomieszczeniu to lekki bezsens. Właśnie chodziło mi też o to, czy pogodówka jest chociaż dołączana do zestawu. Jest montowana w jednostce zew., czy jako osobny moduł? Jest montowana w jednostce zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.05.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 a jak bez termostatu pokojowego na samej pogodowce korzystacie z drugiej taryfy? mi to pomaga blokowac prace pompy w drogiej taryfie. Mam ustawiony timer na pompie na II taryfę a reszta to wolna wola pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts