Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Gość Arturo72
Ja wiem jak działa ale nie wie tego moja narzeczona.

Hałas to tez pojęcie względne.

A o to chodzi :)

Sprawdź,masz rację a jak masz kogoś ze starszą lodówką minsk to posłuchaj jak działa to będziesz miał już pełne dossier o halasie powietrznej pompy ;)

"Halas" przy pompie robi sprężarka bo wiatraki są mi słyszalne wogole.

pompa pompa i mnie temat wciągnął

Powiem szczerze, że tematu trochę nie ogarniam,

czy pompa Model: KIT-WC09F3E5 Jedno fazowa Moc grzewcza - 9,0 kW to jest jakiś przestrzały sprzęt? czy warto się zainteresować.

2. czy przy jedno vs trzy fazowej zobaczę różnicę? co będzie rozsądniejsze?

3. czy bojler 200l na cwu taki np viessmann nierdzewny lepiej z wężownicą czy z podwójnym płaszczem?

Porównaj sobie moce obu pomp 1 i 3f dla ujemnych temperatur, a co najważniejsze spójrz w swoje OZC jakie masz zapotrzebowanie dla -20C przy zadanej temp w domu i wtedy decyduj czy 1 czy 3 fazy.

Mój Panasonic po tygodniu wywalił dziś błędem H62, czyli cos z przepływem. Czy moze to być zawalony filtr który założyli mi instalatorzy na zasilaniu całego układu w wodę?

czy pompa Model: KIT-WC09F3E5 Jedno fazowa Moc grzewcza - 9,0 kW to jest jakiś przestrzały sprzęt? czy warto się zainteresować.

[...]

2. czy przy jedno vs trzy fazowej zobaczę różnicę?

Właśnie jestem na etapie wyboru pompy.

Przeczytałem wnikliwie dane producenta.

Okazuje się że modele 1 i 3 fazowy różnią się dwoma parametrami: mocą w niskich temperaturach i deklarowanym COP'em.

KIT-WC09F3E5 przy -7stC: 5.9kW i COP: 2.52

KIT-WC09F3E8 przy -7stC: 9.0kW i COP: 2.85

O ile COP nie ma większego znaczenia bo różnica niewielka, poza tym "deklarowana" i pewnie odbiega od rzeczywistości.

O tyle moc jest bardzo istotna bo może nam jej zabraknąć w niskich temperaturach.

Dodatkowo jeśli ktoś chce użyć pompy do chłodzenia klimakonwerterami to również tutaj jest różnica:

KIT-WC09F3E5 przy +7stC: 7kW, COP: 2.41

KIT-WC09F3E8 przy +7stC: 7kW, COP: 3.17

Jednym słowem ... warto się zastanowić :)

Histereza jest ustawiona na stałe... nie mozna jej ot, tak sobie zmienic

OK, to u mnie wyglada to tak, że powiedzmy ustawiam temp CWU na 48C i w momencie ustawienia pompa dojeżdża do tej wartości, ale potem nie goni do niej w ogóle. Timer niby wyłączony, bo pompa ma u mnie dobry tydzień i chcę ką wyczuć. Dlatego pytam czy moze ma gdzieś ustawione 5, 10 stopni różnicy od zadanej temp kiedy dopiero startuje..

KIT-WC09F3E5 przy -7stC: 5.9kW i COP: 2.52

KIT-WC09F3E8 przy -7stC: 9.0kW i COP: 2.85

KIT-WC09F3E5 przy +7stC: 7kW, COP: 2.41

KIT-WC09F3E8 przy +7stC: 7kW, COP: 3.17

Nietrudno to policzyć, chociaż szacunkowo. Jeśli moc będzie za mała do zapotrzebowania, to możemy sobie zrobić kuku, bo srogą zimą będą często pracować grzałki, a różnica w COP-ie to w przeciętnym domu powiedzmy więcej o 150 do 200 zł, może do 250zł rocznie pomiędzy tymi modelami. Czy warto dopłacać - ???

Jak rozumiem to pytanie "Czy warto dopłacać - ???" dotyczy COP'a?

Bo jeśli tylko o to chodzi to prawa ... nie warto.

Jednak różnica w wydajności jest znacząca.

Wersja 9kW 3-fazowa T-Cap'a deklaruje niezmienną moc 9kW do temperatury -15stC.

W wersja 1-fazowej moc maleje wraz z malejącą temperaturą.

U mnie to nie wystarczy. Muszę zainwestować w wersję 3-fazową.

OK, to u mnie wyglada to tak, że powiedzmy ustawiam temp CWU na 48C i w momencie ustawienia pompa dojeżdża do tej wartości, ale potem nie goni do niej w ogóle. Timer niby wyłączony, bo pompa ma u mnie dobry tydzień i chcę ką wyczuć. Dlatego pytam czy moze ma gdzieś ustawione 5, 10 stopni różnicy od zadanej temp kiedy dopiero startuje..

Ktoś, coś? CWU grzeje mi się kiedy jej się zachce. W ostatnie 24h ani razu.. Generalnie raz na dobę, tak jakby TIMER był ustawiony, a niby nie jest. Jak wyłączyć i w ogóle ustawić timer dla TANK? Przy włączonym timerze pompa nie dąży do utrzymaniu zadanej temp. wody po jej zużyciu?

Ktoś, coś? CWU grzeje mi się kiedy jej się zachce. W ostatnie 24h ani razu.. Generalnie raz na dobę, tak jakby TIMER był ustawiony, a niby nie jest. Jak wyłączyć i w ogóle ustawić timer dla TANK? Przy włączonym timerze pompa nie dąży do utrzymaniu zadanej temp. wody po jej zużyciu?

A co w ogóle chcesz osiągnąć??? Bo grzanie wg timera i histerezy to dwie osobne rzeczy. Możesz sobie ustawić tak, że pompa w ogóle nie będzie kierowała się histerezą - np ja tak mam, albo będzie pracować tylko wg histerezy, albo można próbować połączyć oba sterowania, ale wtedy może się zdarzyć właśnie tak, że jak nie trafi w "sprzyjające" okienko to wcale nie zagrzeje wody - i tak jest chyba u Ciebie.

Witam

Jest na to sposób, który wykorzystuję u siebe.

Na 2 minuty przed włączeniem ogrzewania CW włączam cyrkulację (należy zsynchronizować zegary PC i sterownika cyrkulacji).

Gwarantuje to spadek temperatury wody w zbiorniku - u mnie poniżej 40*, co umożliwia włączenie pompy i dogrzanie CW do zaprogramowanej temperatury.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Pratchawiec, nie wiem jaki u Ciebie jest soft, ale u mnie takie kombinacje są niepotrzebne. Przy ustawionym timerze i modzie H+T grzanie CWU włączy się nawet gdy temp w zasobniku będzie wyższa od zadanej, tyle, że będzie wtedy mielił samą obiegówką. Jeżeli natomiast wykryje temp o 3st niższą od zadanej to włącza sprężarkę i grzeje.

Tak jak piszesz, u mnie po prostu leci w oparciu o histerezę i jak nie było rozbioru CWU i mega ciepło na dworze i w domu, to temp. wody w zasobniku bardzo powoli sie wychladzała i PC dogrzewała wodę b. rzadko. 1 na 2 dni np.

Jak ustawić timer dla samej CWU? Po prostu ustawiam ogólny timer a potem w MODE ustawiam tryb TANK?

Aa i wywala mi błędem H62, czyli cos z przepływem...

Aa i wywala mi błędem H62, czyli cos z przepływem...

Hej

może masz za małą prędkość pompy wodnej , wężownica stawia zawsze jakiś opór - jeśli prędkość pompy wodnej masz na 1 , to PC mogłaby się zakłócać ( to są tylko moje przypuszczenia). A filtr wodny czyściłeś?

Fachmani , powinni coś Ci pomóc

Pzdr

Blad wywala przy grzaniu podłogi. Startowałem z 4ego biegu pompy i dopiero na 7ym nie wali błędem. Niestety pętle mam długości od 60 do 120m bez sławetnego sprzęgła.

Filtr tydzień po uruchomieniu PC wyczyszczony.

Przy tak małym domku nie powinno być pętli powyżej 65mb. Chyba, że użyjemy rurek 20mm.

Ile masz pętli? czy "drabinki" też są podłączone? jeśli tak to czy z rozdzielacza czy oddzielnie?