Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Blad wywala przy grzaniu podłogi. Startowałem z 4ego biegu pompy i dopiero na 7ym nie wali błędem. Niestety pętle mam długości od 60 do 120m bez sławetnego sprzęgła.

Filtr tydzień po uruchomieniu PC wyczyszczony.

Witam, skoro na 7 biegu ma Pan przepływ powyżej 5l/min bo od tyle reaguje czujnik przepływu w Panasonic, to maksymalna moc oddawana przez pompę ciepła bez grzałek to może być nawet tylko około 2kW.

Tak dla przypomnienia:

przepływ.JPG

Panie Kamilu proponowałem Panu opcję ze sprzęgłem, droższą ale właśnie nie było by problemu z taką sytuacją. .....

Proszę sprawdzić jeszcze maksymalne obroty kompresora,

czyli proszę podnieść temperaturę podłogi na krzywej o 10 st. wyżej jak jest teraz, i zobaczyć na ile wkręci się kompresor po 10 minutach.

jest to parametr CAP Frq,, żeby to odczytać trzeba wcisnąć Check pod klapką.

Edytowane przez CNC_POMPY_CIEPLA

czyli proszę podnieść temperaturę podłogi na krzywej o 10 st. wyżej jak jest teraz, i zobaczyć na ile wkręci się kompresor po 10 minutach.

Dziś to sprawdzę.

Przy tak małym domku nie powinno być pętli powyżej 65mb. Chyba, że użyjemy rurek 20mm.

Ile masz pętli? czy "drabinki" też są podłączone? jeśli tak to czy z rozdzielacza czy oddzielnie?

9 pętli + 2 grzejnikowe z rozdzielacza. Taką instalację podlogówki już zastałem niestety..

Witam

Pewnie było, ale nie mogę znaleźć.

Kabluję dom i mam pytanie: Jakie przewody do obsługi pompy warto poprowadzić przed tynkowaniem. Zasilanie wiem, chodzi mi oczywiście tylko o sterownik w salonie, ew. czujnik w innej części domu, lub pogodowy na zewnątrz.

Dziękuję

Czujnik już jest w jedn zewnętrznej, a sterownik - bezprzewodowy

Jeśli wiadomo jaka będzie pompa, to rozsądniej jest puścić kabel i wybrać tańszy sterownik przewodowy.

Rodzaj kabla komunikacyjnego znajdziemy w dokumentacji do pompy.

Tylko że jak okaże się że na miejsce zawsze świeci słońce to czujnik będzie oszukiwał, to samo jak będzie to miejsce mocniej podgrzewane np. blisko kuchni, lub chłodzone przez wentylację.

Dlatego montujemy zawsze sterowniki bezprzewodowe, które zawsze można przestawić i znaleźć optymalne miejsce jak już dom jest wykończony.

jest to parametr CAP Frq,, żeby to odczytać trzeba wcisnąć Check pod klapką.

CAP Frq u mnie równa się 35 po podniesieniu temp. o 10C.

Witam,

Posiadam pompę Panasa 9kw 3fazy serie F, i mam problem z TIMER'em. Dział poprawnie tylko tydzień, po tym okresie muszę wejść w opcje ustawienia Timer'a i zatwierdzić ponownie, po tym zabiegu działa poprawnie kolejny tydzień, zawsze tylko do poniedziałku.

Do programowania użyłem instrukcji lukasza którą kiedyś napisał, a wygląda to następująco:

Pompa ustawiona w trybie HEAT

1 ON: MODE: HEAT+TANK godz. 13.00

2 ON: MODE: HEAT godz. 14.30

3 ON: MODE: HEAT godz. 15

4 ON: MODE: HEAT godz. 15.30

5 ON: MODE: HEAT godz 16

6 ON: MODE: HEAT godz 17

Tak mam ustawione na wszystkie dni tygodnia, w poniedziałek po godz. 17 powinno pokazywać następną "akcje" na wtorek godz. 13.00 a pokazywało 14.30.

Jakieś pomysły co jest nie tak?

Pozdrawiam

Jacek

Po ~15 minutach. Żeby wymusić uruchomienie grzania podłogówki temp. LO i HI ustawiłem taką samą.

hmm, czyli niby wszystko dobrze.

Teraz będzie trzeba pewnie wstawić coś takiego:

http://allegro.pl/sprzeglo-hydrauliczne-40-kw-ocieplone-okazja-i6268342784.html bo takie jst w miarę proste w montażu, co prawda nie pomaga przy rozmrażaniu ale rozwiązuje problem przepływu i oddawania mocy w pewnym stopniu.

Wadą tak małego jest taktowanie sprężarki, sprzęgło szybko się rozgrzewa ale też dość szybko stygnie.

ale to wszystko już musi Pan ustalić z tym kto Panu tak zainstalował.

Edytowane przez CNC_POMPY_CIEPLA

...Teraz będzie trzeba pewnie wstawić coś takiego:

http://allegro.pl/sprzeglo-hydrauliczne-40-kw-ocieplone-okazja-i6268342784.html bo takie jst w miarę proste w montażu, co prawda nie pomaga przy rozmrażaniu ale rozwiązuje problem przepływu i oddawania mocy w pewnym stopniu.

Wadą tak małego jest taktowanie sprężarki, sprzęgło szybko się rozgrzewa ale też dość szybko stygnie...

Jeśli w danym (już istniejącym) układzie faktycznie jest konieczne zainstalowanie takiego sprzęgła, to czy nie lepiej sterować obiegówki obiegu pierwotnego i wtórnego równocześnie (z jednego wyjścia)?

Wcześniej pisałeś o padających obiegówkach w PC Panasonic (podobno z powodu pracy na wysokich biegach).

Który z producentów obiegówek z elektroniczną regulacją obrotów odradza ich eksploatację z wydajnością maksymalną ze względu na ryzyko uszkodzenia?

Jeśli takie obiegówki jednak istnieją, to warto o tym napisać i podać ich typ.

• 2 weeks później...

Miałem trochę zabawy z uruchomieniem odpowiednich przepływów w podłogówce i z odpowietrzeniem układu, ale teraz pompa śmiga jak należy. Prace wykończeniowe w toku, więc przed kaflami i panelami wygrzewam płytę i posadzkę na poddaszu. Pomimo upału 33 w cieniu, wczoraj PC pracowała płynie z zasilaniem wody 32st.C na obrotach około 20-30 Hz.

Witam więc w klubie użytkowników Panasa. Jeszcze o wiele rzeczy pewnie zapytam i na wiele pytań odpowiem

Witam ponownie

Jestem po wizycie instalatora i namawia mnie na pompę o mocy 5kW. Wg mnie to za mało i będę się upierał na 7kę. Do cwu proponuje Galmeta Maxi 300l. Wiem, że jest polecany do pomp, bo wężownica ma 3.8m. Czy można by zastąpić go zbiornikiem z dwoma wężownicami spiętymi szeregowo? Galmet ma taki zbiornik, to 300l Solar. Wężownice łącznie maja 2.5m. Różnica w cenie to ok 1000PLN. Arturo ma zwykły wymiennik 1.4m i pisał, że wodę grzeje, więc ma to sens??

...Jestem po wizycie instalatora i namawia mnie na pompę o mocy 5kW. Wg mnie to za mało i będę się upierał na 7kę. Do cwu proponuje Galmeta Maxi 300l. Wiem, że jest polecany do pomp, bo wężownica ma 3.8m. Czy można by zastąpić go zbiornikiem z dwoma wężownicami spiętymi szeregowo? Galmet ma taki zbiornik, to 300l Solar. Wężownice łącznie maja 2.5m...

Pratchawiec ma T-CAP 9kW, zbiornik 300l z wężownicą 1,4m2 i nie ma problemów z grzaniem CWU. Układ osiąga 57*C na wyjściu grzejąc CWU do 45*C.

map78 ma T-CAP 9kW, zbiornik 300l z wężownicą 3,8m2 i grzejąc CWU do 50*C układ osiąga na wyjściu 55*C.

Edytowane przez Zigobar

Co do Galmeta, to moim zdaniem jest nieco "przereklamowany". Na pewno dobry, duża powierzchnia, ale jeśli można taniej, to czemu nie. Ja mam NIBE/Drazice 300 o powierzchni 3,2m2. Zakładam, że sprawdzi się (prawie) równie dobrze w codziennej eksploatacji, a cena dużo niższa. Zasobnik z dwoma wężownicami spiętymi szeregowo to również może mieć sens. Zresztą jedną ofertę też taką miałem.

Gość Arturo72
Co do Galmeta, to moim zdaniem jest nieco "przereklamowany".

Ten za ponad 3 klocki oczywiście,tan za 1,5 klocka jak najbardziej spełnia całkowicie zadanie.

Niektórzy mają wycenę na zasobnik cwu na 5-7tys.zł to dopiero jest idiotyzm,idiotyzm jeleni łaykających takie sprawy i firm wypatrujących takich jeleni.

Ludziki nie potrafią myśleć ?

Edytowane przez Arturo72