Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Moc paneli 3200W. Grzałka w zasobniku wyłączona. Pompa ustawiona na TANK. Chciałbym, żeby pompa załączyła się do grzania wody w godzinach 13-16 kiedy jest największa produkcja energii, żeby konsumować na bieżąco a nie oddawać do sieci. Jak ustawić programator tygodniowy w trybie TANK?

To mam jeszcze Głogów,

Jaczów ul. Jaśminowa 3j

zdjęcia FB:

. nie wiem gdzie mam za dużo tego :-)

wklejam normalnie:

[ATTACH=CONFIG]364523[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]364524[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]364525[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]364526[/ATTACH]

Ja bym poprosił z okolic Bydgoszczy, Torunia a najlepiej pomiędzy czyli Zławieś Wielka lub Mała - tam niebawem będziemy walczyć z budową:yes:

Wygląda na to że skończy się pewnie na PC

To mam jeszcze Głogów,

Jaczów ul. Jaśminowa 3j

zdjęcia FB:

. nie wiem gdzie mam za dużo tego :-)

wklejam normalnie:

[ATTACH=CONFIG]364523[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]364524[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]364525[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]364526[/ATTACH]

CNC - ty to luzak jesteś. Nie słyszałeś o ochronie danych osobowych?

A nawet pomijając ustawę, tak rzucać publicznie adresami klientów, "słabo" to wygląda. Ja czasami podaję numery telefonów ale baaardzo rzadko, natomiast publicznie na forum podawać adresy? Radzę przemyśleć...

CNC - ty to luzak jesteś. Nie słyszałeś o ochronie danych osobowych?

A nawet pomijając ustawę, tak rzucać publicznie adresami klientów, "słabo" to wygląda. Ja czasami podaję numery telefonów ale baaardzo rzadko, natomiast publicznie na forum podawać adresy? Radzę przemyśleć...

po konsultacji z klientem, zawsze! .......

Ja bym poprosił z okolic Bydgoszczy, Torunia a najlepiej pomiędzy czyli Zławieś Wielka lub Mała - tam niebawem będziemy walczyć z budową:yes:

Wygląda na to że skończy się pewnie na PC

Mam w Nieszawka Mała, ul Majowa,

zdjęcia poniżej:

https://www.facebook.com/PompyMeeting/posts/931230843628282

tylko nie wiem czy to już zamieszkane bo tam powoli to szło....

Sprzęgło o pojemności 200 l jest de facto buforem wspomagającym proces odszraniania . Jak często pojawia się defrost ?

Odp ; Zależy od stopnia oszronienia wymiennika , czasem nawet co 40 min i to w temperaturach ok. 0*, natomiast przy np. -10 i suchym powietrzu nie odszrania się w ogóle . PC potrafi pracować przez kilka godzin bez objawów narastania szronu.

Gdy Brak Ciepłej Wody do Defrostu , POMPA Bez Bufora Odpali Grzałkę.

Ile jest takich dni w roku ???

Ile to jest kWh ???

- proces odszraniania zajmuje około 5 min, więc grzałka zużyje wtedy jakieś 0,25 kWh. Jeżeli tych defrostów będzie 10 na dobę , to

zużyje sumarycznie 2,5 kWh , to mniej więcej tyle ile wynosi dobowa strata postojowa bufora , tylko że ta strata jest codziennie, a

częste defrosty występują jedynie w specyficznych warunkach.

Nie każdy defrost odbywa się z grzałką.

Jaki jest bilans strat i zysków tak dużego bufora / sprzęgła ???

Korzyści ze stosowania MAŁEGO BUFORA / SPRZĘGŁA , są znaczne ; patrz przykład instalacji Bobrowa

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page134

Witam,

Czy ma ktoś doświdczenia z podłaczeniem PV do PW Aquarera poprzez sterownik Panasonica?

Jestem zaintresowany tym tematem

Musisz mieć dodatkowy sterownik HPM (koszt ok 1800 netto). Też o tym myślałem ale na razie dałem sobie pass. W lato pompa grzeje tylko ciepłą wodę, więc ustawiłem że grzeje zbiornik raz dziennie w godz 12-15 wtedy jest największa produkcja energii i zużywam ją na swoje potrzeby. Jak oddaje do sieci mam prawo odebrać 80%.

Gość Arturo72
Poza c.w.u. są jeszcze inne urządzenia na prąd. Ja nie mam gazu więc wszystko na prąd. Z Prosumentem ma się to zwrócić po 8 latach. Jak będzie zobaczymy.

Ja też mam wszystko na prąd. Bytowy to ok.250-280kWh miesięcznie.

Nawet za darmo nie chcialbym PV ale to moje wrażenie :)

Ja też mam wszystko na prąd. Bytowy to ok.250-280kWh miesięcznie.

Nawet za darmo nie chcialbym PV ale to moje wrażenie :)

Ale masz PC i PV ma sens jak jest dotacja 80% tak jak w mojej gminie i rozliczanie w cyklu rocznym. Latem produkujesz i oddajesz do sieci a odbierasz zimą jak najbardziej potrzebujesz, wprawdzie za 1 kWh dostajesz 0,80 kWh ale mprzy dotacji i tak się opłaca.