PaRa 29.08.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Przy dotacji możesz odsprzedawac? Nie wiem, dla mnie ważne jest, że rozliczam prąd w rocznych cyklach. Bardziej chodzi o ograniczenie wydatków niż dodatkowy dochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 29.08.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 U mnie w gminie także ruszyły zapisy na dofinansowaniu +80%, wydawało mi się że w regulaminie jest zapis o braku możliwości Odsprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 29.08.2016 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Obrałem inny sposób na odprowadzenie skroplin przy odmrażaniu. W postumencie otwór/rura PCV pod PC a w ziemi świdrem wykop około 2 metrów. na 1m rura szara 160, a poniżej 1 m redukcja na 315 (brązowa PCV) i zasypać ją żwirem. I jest czysto koło domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 31.08.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 U mnie w gminie także ruszyły zapisy na dofinansowaniu +80%, wydawało mi się że w regulaminie jest zapis o braku możliwości Odsprzedaży. W rocznym cyklu nie możesz wyprodukować więcej niż sam zużyjesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 31.08.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 W rocznym cyklu nie możesz wyprodukować więcej niż sam zużyjesz. Wyprodukować możesz, ale nic z tego nie masz. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, że bilansuje się w stosunku rocznym tylko prąd bez opłat przesyłowych, zmiennych itp. Rozliczany jest jak 1 do 0,8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 01.09.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Mam zapotrzebowanie na ciepło to 19607 kWh/rok a projektowane obciążenie cieplne budynku to 9,65 kW.Nie wiem zatem jaką pompę dobrać, czy 9 kW czy 12 kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 01.09.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Mam zapotrzebowanie na ciepło to 19607 kWh/rok a projektowane obciążenie cieplne budynku to 9,65 kW. Nie wiem zatem jaką pompę dobrać, czy 9 kW czy 12 kW ? Nie da się coś poprawić np w izolacji, wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 01.09.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Izolacja jest dobra, ewentualnie wentylacja ale już większość pomieszczeń zamknięta płytami na poddaszu i byłby pewnie problem. Mam w projekcie went. grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 01.09.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Izolacja jest dobra, ewentualnie wentylacja ale już większość pomieszczeń zamknięta płytami na poddaszu i byłby pewnie problem. Mam w projekcie went. grawitacyjną. Jak masz kominek to się nie przejmuj i bierz 9. Jak nie masz to się też nie przejmuj i bierz 9 - ona ma jeszcze grzałki, które ewentualnie te parę godzin w roku wspomogą pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.09.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Może się mylę, ale dla -20 stopni, bo dla takiej temp obciążenie wynosi 9,65 kW, nawet z grzałkami pompa nie przekroczy 9kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.09.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Może się mylę, ale dla -20 stopni, bo dla takiej temp obciążenie wynosi 9,65 kW, nawet z grzałkami pompa nie przekroczy 9kW. W T-CAP-ie 9kW+3kW=12kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.09.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Witam ,u mnie było w tym roku -22st i nie musiałem włączać grzałki (włączyłem raz na próbę ) ,PC pracowała wtedy z mniejszą mocą . Taka temperatura występuje tylko w nocy lub nad samym ranem-czy ktoś pamięta mróz w dzień większy niż -15st ?Dom ma swoją akumulację i przez parę godzin się na pewno nie wychłodzi. U mnie sprawdził się T-cap 9kW , kupiłem z grzałkami o mocy 9kW ze względu na grzanie awaryjne (kiedy PC w ogóle nie działa) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.09.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 W T-CAP-ie 9kW+3kW=12kW. Panas nie podaje mocy dla -20. Przynajmniej ja nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.09.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Panas nie podaje mocy dla -20. Przynajmniej ja nie znalazłem. Ktoś na forum pisał z opomiarowanym tcapem że przy -20st.C moc to nie całe 9kW,przy -15st.C byla wyższa moc niż deklaruję producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 02.09.2016 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Witajcie,Ktoś tu kiedyś pisał, że jest możliwość zmienić (zmniejszyć) histerezę dla grzania TANK w Panasonicu na 3*C. Gdzie to zmienić (niby jakiś przełącznik fizyczny w pompie), bo przy 8*C ciężko mi odpowiednio ustawić grzanie wody tym wspaniałym timerem.Z góry wielkie dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 02.09.2016 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Panas nie podaje mocy dla -20. Przynajmniej ja nie znalazłem. kiedyś sanyo (przed wykupieniem przez P) podawało moc pierwszej generacji inwerterów przy -20 była ok 25% niższa od mocy przy -15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw2006 02.09.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Zapraszam do Tucholi Pozdrawiam Jacek poszło info z wiadomością prywatną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 03.09.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 kiedyś sanyo (przed wykupieniem przez P) podawało moc pierwszej generacji inwerterów przy -20 była ok 25% niższa od mocy przy -15 W takim razie 9(bo tyle Panas podaje dla -15)x0,75+3 daje 9,75kW. Czyli na styk. Oczywiście zakładając, że od tamtej pory nic się nie poprawiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 03.09.2016 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 W końcu po dłuższej analizie kupiłem SDC 9kw 3-f i zbiornik 300 z wymiennikiem 3,4m2 ( nie Galmet) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 05.09.2016 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Witajcie, Ktoś tu kiedyś pisał, że jest możliwość zmienić (zmniejszyć) histerezę dla grzania TANK w Panasonicu na 3*C. Gdzie to zmienić (niby jakiś przełącznik fizyczny w pompie), bo przy 8*C ciężko mi odpowiednio ustawić grzanie wody tym wspaniałym timerem. Z góry wielkie dzięki za info. Nikt nic? Męczę się z tym beznadziejnym TIMERem w pompie, chcąc wymusić grzanie CWU kiedy ja chcę, a nie kiedy chce histereza. Gdzieś tu na forum znalazłem posty z przeszłości map78, gdzie pisał o sposobie tego obejścia, ale u mnie słabo to działa. Drugi temat, ktoś ma i używa z Panasoniciem sterownik pokojowy Euroster? Konkretnie model 2026TXRXg. Chcę jednak przed zimą mieć sterownik pokojowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts