hajnel 08.10.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Witam , pogoda nie dopisuje i tak sobie przeanalizowałem moje 1,5 roczne pomiary. Latem wykonałem bypass (obejście) ciepłomierza- pomyślałem sobie ,że skoro mam dobrane wszystkie parametry mogę sporadycznie sobie kontrolować COP. Zawsze to tam jakiś opór taki ciepłomierz stawia -właśnie ! Zauważyłem ,że kiedy mam 3 bieg pompy wodnej to różnica w ciśnieniu na manometrze z bypassem i bez jest 0,2 bar , a na 2 biegu 0,1 bar. Dzisiaj doczytałem trochę o oporach hydraulicznych : [ATTACH=CONFIG]369665[/ATTACH] Jeśli dobrze kumam , to strata ciśnienia wskutek oporu hydraulicznego dP=0,1 bar (10 000 Pa) powoduje stratę przepływu ok 420 kg/h -przyjmując kg=1 ltr , wychodzi strata przepływu 420 l/h. Przed chwilą zrobiłem pomiar przepływu na ciepłomierzu dla V pompy =2 : CO (PC-bufor) 1450 l/h CWU 1250 l/h Różnica w ciśnieniach (manometr w PC) bez ciepłomierza : CO 0,075 bar CWU 0,1 bar Po dodaniu odpowiednich wartości wychodzą mi przepływy : CO (PC-bufor) 1450 l/h +300 l/h=1750 l/h CWU 1250l/h +420 l/h= 1670 l/h Doczytałem w instrukcji ciepłomierza ,że strata ciśnienia na nim to 0,22 bar Musze porównać zużycie na PC w tych samych temp. Jeśli w/w wyniki się potwierdzą ,może się okazać -że niższe biegi będą u mnie wydajniejsze . Proszę o uwagi do w/w wypocin pzdr Ale co ty tam dodajesz? Przepływ jest stały w całej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.10.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Na ciepłomierzu mam mniejsze ciśnienie na PC- dodałem spadek fizyczny wg wykresu.Co się nie zgadza ? (Dzisiaj pierwszy raz na oczy zobaczyłem to opracowanie)Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 08.10.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Dobra nie pomyślałem. Nie było tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.10.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Zresztą - przepływ musi się zmieniać kiedy wzrastają opory , np na grzejnikach czy ciepłomierzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 08.10.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Tak ale żeby wiedzieć o ile się zmieni potrzaba charakterystyki pompy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.10.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Ok- mam jednak pomiary i dane ciepłomierza.Ważne w tym przypadku czy mogę przeliczać spadek ciśnienia wzgl przepływu .Danych pompy nie muszę teoretycznie mieć , bo odczytam z ciepłomierza przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 08.10.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Nie bo nie wiesz jak ten spadek ciśnienia przekłada się na przepływ w tej konkretnej pompie. Co pompa to inna charakterystyka. Możesz ją wyznaczyć hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.10.2016 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 To co z tym opracowaniem- nie prawdziwe ( z uczelni , zresztą)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.10.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Jeszcze jedna rzecz - przymykałem zawór na wyj z PC tak , aby wzrosło ciśnienie o 0,1 bar i odczytałem przepływ na ciepłomierzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 08.10.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Wykres pewnie ok. Pytanie do czego był robiony. Bobrow piszemy nie na temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.10.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Jutro dam Ci link do całego opracowania.Temat ogólnie PC , a że mam Panasa .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.10.2016 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Hajnel,Tu jest link nt obliczeń oporów hydraulicznych : http://www.is.pw.edu.pl/~michal_strzeszewski/ioiw/hydraulika Zrobiłem przed chwilą szybki test polegający na przykręceniu zaworu z wyj PC (na ciepłomierzu) tak , aby uzyskać to samo ciśnienie jak bez ciepłomierza.Pomiar na ciepłomierzu przepływu pokrywa się zasadniczo z wykresem - tj przy wzroście oporu o daną wartość spadł przepływ. Teraz wiem , o jaką wartość wzrasta przepływ bez ciepłomierza Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 09.10.2016 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 (edytowane) Witam Jak kupiłeś ciepłomierz to dostałeś wraz z instrukcją jego charakterystykę hydrauliczną, w tym wykres oporów przepływu. Jeśli zgubiłeś lub kupiłeś używkę z demontażu, bez problemów znajdziesz w sieci. Z tego wykresu znając przepływ, bez żadnych skomplikowanych wyliczeń lub obserwacji odczytasz opór. Ma to znaczenie zwłaszcza przy projektowaniu instalacji i doborze pompy obiegowej Obrazek zamieszczony wyżej dotyczy chyba jakiejś małej pompy obiegowej. Pozdrawiam Pratchawiec Edytowane 9 Października 2016 przez Pratchawiec poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.10.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Mam pełną dokumentację ciepłomierza- nie zwróciłem uwagi na parametr strata ciśnienia ( 0,22 bar).Zwróciłem tylko uwagę na różnice w ciśnieniu na manometrze jednostki wewn kiedy jest przepływ przez ciepłomierz i kiedy jest ominięty.Wykonałem próby jak pisałem wcześniej , wszystko wskazuje - że strata ciśnienia 0,1 bar to ok 400ltr/h w przepływie (tak jest na wykresie i tyle zmierzyłem )To z kolei prowadzi do wniosku , że wzrośnie COP (nie znacznie - ale jednak) i osiągnę pełną moc grzewczą systemu na niższym biegu ( 2 zamiast 3)Drobna rzecz, ale istotna ze względu na parametry systemu i zużycie.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 09.10.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Jakim sposobem wychodzi wyższy COP przy mniejszym przepływie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.10.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Jakim sposobem wychodzi wyższy COP przy mniejszym przepływie? Właśnie chodzi o to , że przy większym (tj minimum 1500ltr/h) przepływie COP będzie katalogowe. COP katalogowe i większe osiągałem z odczytem na ciepłomierzu . Przykład : przy prędkości pompy wodnej 3 miałem ok 1600 ltr/min , przy 2 -1400 ltr/min. Kiedy zrobiłem obejście ciepłomierza ( czyli nie ma zwężki na nim) , to na 2 biegu będę miał ok 1600 ltr/h (lub nawet więcej-uzasadniłem to wcześniej ) Gdzie zysk ? A no na mocy pompy wodnej , ponieważ uzyskuję te same przepływy lub nie znacznie większe na niższym biegu : -bieg 2 ok 45W -bieg 3 ok 65W Zysk 20W - może nie dużo , ale przy niskiej modulacji może mieć znaczenie na COP (sprawdziłem doświadczalnie) A po co wogóle o tym piszę - bo może komuś zależy na max udprawnieniu swojego systemu i wymianie myśli w tym temacie Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.10.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Sorrki - jednostki przepływu oczywiście ltr/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 09.10.2016 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Tak robią podstawki Niemcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.10.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Na pewno estetycznie- ale czy fachowo ?Jako amator - podstawkę bym wykonał na 4 nogach i nie koniecznie przy przeszkleniu...Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom80ek 09.10.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Witam.Czy do chłodzenia podłogówką potrzebne są jakieś dodatkowe rozwiązania, bufory. W ofercie od instalatora znalazło się coś takiego: "Montaż bufora ciepłej wody na powrocie instalacji c.o. umożliwiwykorzystanie pompy ciepła do chłodzenia podłogówką." Dodatkowy koszt 1100zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts