Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Panowie, ponieważ jest tutaj wielu użytkowników pomp Panasonica, a także instalatorów, proszę Was o radę.

Zamierzam zamontować u siebie aquaree 9kW, ale mam dylemat czy 1f czy 3f. A wątpliwość nie bierze się z wydajności, ale obciążenia sieci elektrycznej.

Mam zgłoszone do Enei zapotrzebowanie na 16kw, podłączenie (póki co prowizoryczne do szkrzynki budowlanej) przewodem 5x10 , a bezpieczniki w skrzynce przylaczeniowej 25A na fazę.

Stara sieć ?

Daleko od transformatora ?

Dużo domów po drodze ?

Duża asymetria zasilania ?

Czym więcej odpowiedzi na tak to tym bezpieczniej będzie założyć 1f

Wszystko zależy od jakości zasilania.

Przy kiepskiej sieci z dużą asymetrią zasilania sprężarka 3f będzie się mocniej grać przez co może szybciej się zepsuć.

Ja zgłosiłem 18 kW i mi założyli 32 A :-)

jgrolik sieć jest nowa na nowo powstającym osiedlu. Myślę, że do transformatora jest w okolicach 500-800m. Domów docelowo może być kilkanaście po drodze. Tyle tak naprawdę wiem.

Moja obawa też się bierze stąd, że w domu wszystko będzie na prąd, nie mam gazu (kuchenka i piekarnik elektryczne), nie mam wody (dodatkowa pompa do wody).

Właśnie przypuszczam, że będę musiał zwiększyć zapotrzebowanie do Enei.

jgrolik sieć jest nowa na nowo powstającym osiedlu. Myślę, że do transformatora jest w okolicach 500-800m. Domów docelowo może być kilkanaście po drodze. Tyle tak naprawdę wiem.

Moja obawa też się bierze stąd, że w domu wszystko będzie na prąd, nie mam gazu (kuchenka i piekarnik elektryczne), nie mam wody (dodatkowa pompa do wody).

Właśnie przypuszczam, że będę musiał zwiększyć zapotrzebowanie do Enei.

To tak jak u mnie, tylko ja mam starą sieć i jestem daleko od transformatora (koniec sieci). Ja mam jednofazową pompę inwertorową gruntową, ale robiąc instalację w domu pompę dałem na najmniej obciążoną fazę.

Czyli wybór pompy 1f/3f masz dowolny, bo nie powinieneś mieć problemów z siecią.

Staraj się przypilnować elektryka aby w miarę równo rozłożył Ci obciążenia.

Zapewne będziesz miał płytę indukcyjną i piekarnik. Płytę kup taką na dwie fazy/międzyfazową (400V) a piekarnik podłącz do trzeciej np tej na której będzie pompa (jeśli zastosujesz 1f PC). Piekarnik nie używa się często a tym bardziej w nocy. Różnica w cenie przyłącza 15/18 kW niewielka ale za to bezpieczniki powinny być 32 A :-)

Temat był wałkowany.

Za zbrodniczej komuny, używało się tzw.stabilizatorów napięcia

To, że w Krakowie, nie masz problemów z zasilaniem, nie znaczy, że 40 km dalej już nie ma.

W zeszłym tygodniu dostałem pismo z Taurona, że najwcześniej poprawią coś w mojej sieci w 2019 lub później

W zeszłym tygodniu dostałem pismo z Taurona, że najwcześniej poprawią coś w mojej sieci w 2019 lub później

Kolego , dałem Ci grzecznościową uwagę , gdzie szukać rozwiązania Twojego problemu , a Ty masz mi to za złe . Właściwie , to sobie sam odpowiedziałeś na swoje pytanie , stwierdzeniem powyżej

Czy ktoś zamontował na tacy do skroplin grzałkę silikonową? Tańsza niż oryginalna. Kwestia tylko zarobienia przewodów do wejścia wtyczki w jednostce (PC SDC 9KW 3-fazy).

Pytanie dla użytkowników:

Jak macie ustawiony sterownik w hydrobox aby grzać w drugiej taryfie (22.00-6.00 i 13.00-15.00 oraz cały weekend)?

Moje potrzeby: HEAT całej podłogówki i TANK 300l CWU

1. Jak rozsądnie ustawić temp. na zasilaniu do podłogówki ? Doradzono mi aby dać na 37. Jakim systemem grzania się posłużyć? Jak uzależnię to od temp zewn. to będzie grzało w pierwszej taryfie, a tego chcę uniknąć

2. Jaką temp na wyjściu do CWU? Zamierzam grzać wodę w zbiorniku do 47C. Grzanie do wyższej temp. będzie wymagało większej mocy i co za tym idzie kosztów.

Dysponuje instrukcją do sterownika i zacząłem ją studiować.

Z góry dziękuje za pomoc

dlaczego ktos doradzil Ci 37 a nie np.38 albo 36 ? :)

tak na serio to temp. na zasilaniu w kazdym domu jest potrzebna inna. u mnie np. pompa daje 29 i tez jest cieplo.

pamietaj ze kazde podniesienie temp. na zasilaniu wiaze sie z kosztami. najlepiej doradzac tym co za to nie placa.

Czy ktoś zamontował na tacy do skroplin grzałkę silikonową? Tańsza niż oryginalna. Kwestia tylko zarobienia przewodów do wejścia wtyczki w jednostce (PC SDC 9KW 3-fazy).

Pytanie dla użytkowników:

Jak macie ustawiony sterownik w hydrobox aby grzać w drugiej taryfie (22.00-6.00 i 13.00-15.00 oraz cały weekend)?

Moje potrzeby: HEAT całej podłogówki i TANK 300l CWU

1. Jak rozsądnie ustawić temp. na zasilaniu do podłogówki ? Doradzono mi aby dać na 37. Jakim systemem grzania się posłużyć? Jak uzależnię to od temp zewn. to będzie grzało w pierwszej taryfie, a tego chcę uniknąć

2. Jaką temp na wyjściu do CWU? Zamierzam grzać wodę w zbiorniku do 47C. Grzanie do wyższej temp. będzie wymagało większej mocy i co za tym idzie kosztów.

Dysponuje instrukcją do sterownika i zacząłem ją studiować.

Z góry dziękuje za pomoc

dlaczego ktos doradzil Ci 37 a nie np.38 albo 36 ? :)

tak na serio to temp. na zasilaniu w kazdym domu jest potrzebna inna. u mnie np. pompa daje 29 i tez jest cieplo.

pamietaj ze kazde podniesienie temp. na zasilaniu wiaze sie z kosztami. najlepiej doradzac tym co za to nie placa.

Dzięki! A jak poradziłeś sobie z grzałką do tacy?

Ustawiłem temp. out LOW -15, a out Hi +15, Zasilanie dałem na 35 przy LOW, a 25 na Hi, Tak mam histerezę. Na CWU w zbiorniku mam ustawione na 43C. Póki co wspomaganie grzałką mam ustawione przy -15.

Ponadto ustawiłem TIMER aby HEAT i TANK załączało się w godzinach II taryfy.

Każde podciągnięcie temp to wydatek. Dom mam wygrzany, bo grzałem kominkiem i już widzę efekty grzania PC. Kominka prawie nie używam. Nie muszę wygrzewać za mcno podłogi, bo zrobił to po części kominek :)

Kolego , dałem Ci grzecznościową uwagę , gdzie szukać rozwiązania Twojego problemu , a Ty masz mi to za złe . Właściwie , to sobie sam odpowiedziałeś na swoje pytanie , stwierdzeniem powyżej

A to przepraszam,

Ale ja nie pisałem , że mam problem.

Znam sposoby rozwiązania tego "problemu", bo są przynajmniej dwa i kilka razy już pisałem o nich na tym forum (pewnie nie w tym temacie). Chciałem tylko rozwiać wątpliwości co do wyboru rodzaju pompy 1f/3f bo większość osób zapomina o asymetrii zasilania 3f, a niestety problemy z jakością zasilania poza dużymi aglomeracjami są jak się okazuje dość częste.

Drugim sposobem na stabilizację to UPS online ale ceny jeszcze lepsza.

Ustawiłem temp. out LOW -15, a out Hi +15, Zasilanie dałem na 35 przy LOW, a 25 na Hi, Tak mam histerezę. Na CWU w zbiorniku mam ustawione na 43C. Póki co wspomaganie grzałką mam ustawione przy -15.

Ja mam T-CAP-a 1 faz 9kW. Ustawienia miałem 34 przy LOW a 27 przy HI. Sterowanie tylko pogodówka. Mam problemy przy temp na zewnątrz 8-10 st. Pompa wtedy stoi nawet cały dzień i po dłuższym czasie żona narzeka że chłodno. Ja mam bufor 100 litrowy i nie wiem czy to nie jest przyczyna. Za buforem jest pompa obiegowa WILO którą uruchamia sterownik który ma zakres od 25 stopni. Jest mechaniczny więc też ma jakąś granicę błędu. Woda w buforze ma np 25 stopni i już obiegówka stoi. Nie "mieli" wody w podłodze więc pomieszczenie wychładza się szybciej niż temp. powrotu która odpowiada za start pompy. Próbuję różnych kombinacji. Wczoraj podniosłem temp przy HI na 28 stopni. Myślałem o zwiększeniu biegu na pompie WILO ale czytam tu że nic to nie da. Pompa obiegowa w T-CAP-ie ustawiona na 4. Rozumiem że ona pcha tylko do bufora więc podnoszenie jej biegu nie ma sensu. Instalatora pompy nie mam co pytać bo i tak nie pomoże. O swoich przeżyciach z nim pisałem wcześniej. Takiego wybrałem i to był błąd. Wszystko co do tej pory udało mi się zrobić to tylko dzięki pomocy z forum. CWU ustawioną mam na 40 stopni, zasobnik 300l ma dwa miejsca na czujnik dół i góra. Ja mam na dole.

tak jak kolega pisze sterownik pokojowy zalatwi sprawe, patrzy na temp. w pomieszczeniu a nie na temp. powrotu z pompy.

Ale wtedy sterowanik pokojowy uruchamia obiegówkę WILO a PC steruje nadal pogodówka tak? Czy zamysł Wasz jest taki żeby PC sterował pokojowy?

Edytowane przez reksgildo