hajnel 19.10.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Ale wtedy sterowanik pokojowy uruchamia obiegówkę WILO a PC steruje nadal pogodówka tak? Czy zamysł Wasz jest taki żeby PC sterował pokojowy? Sterownik uruchamia obiegówkę gdy spadnie temp w domu. A PC wystartuje z automatu jak spadnie T powrotu po uruchomieniu obiegówki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 19.10.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Ok rozumiem. Polecasz jakiś konkretny model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 19.10.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Ok rozumiem. Polecasz jakiś konkretny model? mam bezprzewodowego salusa działa ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 19.10.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 (edytowane) W poście #2907 sam zadałem podobne pytania. Kolega bobrow udzielił mi dosyć wyczerpującej odpowiedzi. Pozwoliłem sobie narysować ładny kompletny schemat wraz z przeprogramowaniem Panasonica. Jutro jak dobrze pójdzie podłączę wszystko i dam znać czy działa. Uprzedzam pytanie dlaczego podpiąłem sterownik pokojowy jednocześnie do Panasonica i do pompki obiegowej a nie tylko do tej drugiej. Bałem się, że gdy odbiór ciepła przez podłogówkę będzie zbyt wolny, to Panasonic czekając na obniżenie się temperatury w zbiorniku buforowym (czyli na powrocie do pompy) będzie czekał aby się włączyć a gdy się włączy nagrzewając bufor do temperatury zadanej to znów się wyłączy. I tak w kółko. To zdecydowanie obniży jego żywotność. Używać można wiele różnych sterowników pokojowych. Koledzy polecają Salus'a a mi się spodobał ST-292. Jest tego naprawdę dużo. Każdy znajdzie coś dla siebie Edytowane 19 Października 2016 przez Fan*ft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 19.10.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Dzięki za wszystkie porady. Dziś postanowiłem przyjrzeć się przepływom na rotametrach. Na 17 rotametrów działają tylko 2. Instalator podłogówki przyjedzie i to sprawdzi. Może tu tkwi źródło moich problemów. Mam jeszcze dwa pytania:1. Czy przy 100 l buforze 4 bieg pompy obiegowej jest ok? Jakie są przepływy na poszczególnych biegach?2. Czy jest jakiś przelicznik który z częstotliwości pracy sprężarki pokazywanej na sterowniku da informację o poborze energii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 20.10.2016 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Jaki sterownik do pokoju zalecacie, który się sprawdził do PC SDC? Napiszcie proszę dlaczego właśnie taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 20.10.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 To zależy ile bajerów chcesz na nim mieć, jaki ma być dokładny, ile trybów pracy itp. itd. A wiadomo każdy bajer dodatkowo kosztuje. Polecało tutaj kilka osób sterowniki EUROSTER (np. bezprzewodowy 2026TXRXG), Koszt ~300zł. A używa ktoś może sterownika TECH WIFI PK ST-5061? Chodzi mi o taki, do którego miałbym dostęp spoza domu i taki który loguje temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 20.10.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 A używa ktoś może sterownika TECH WIFI PK ST-5061? Chodzi mi o taki, do którego miałbym dostęp spoza domu i taki który loguje temperatury. Zastanawiałem się nad nim ale zniechęciła mnie wyższa cena 499zł (ST-292 kosztuje tylko 150 zł). Druga sprawa ... czy na prawdę ktoś potrzebuje sterować pompą/piecem spoza domu? Bajer który cieszy przez 2 dni. No i warunkiem jest publiczny numer IP. Czasem to kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 20.10.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Public IP tutaj nie jest potrzebny, bo rejestruje się urządzenie na ich stronie, więc wystarczy, że sterownik ma dostęp do internetu. Ale mniejsza o to. Bardziej chodziło by mi o podgląd i rejestrowanie i logowanie temperatur w ciągu dnia (najlepiej wewnętrznej i zewnętrznej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 20.10.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Ktoś ma może TYBOX 437. Ponoć jeden z lepszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 20.10.2016 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Bardziej chodziło by mi o podgląd i rejestrowanie i logowanie temperatur w ciągu dnia (najlepiej wewnętrznej i zewnętrznej) No to faktycznie może być ciekawe. Jednak ja wyszedłem z założenia, że raz ustawioną dobrze pompę będę oglądał przy okazji rocznego serwisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wa2 20.10.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Bardziej chodziło by mi o podgląd i rejestrowanie i logowanie temperatur w ciągu dnia (najlepiej wewnętrznej i zewnętrznej) Ja mam tak zrobione: http://i149.photobucket.com/albums/s75/wa1976/123/Zrzut%20ekranu%20z%202016-10-20%2018-05-31.png http://i149.photobucket.com/albums/s75/wa1976/123/Zrzut%20ekranu%20z%202016-10-20%2019-21-20.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 20.10.2016 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Czy wskazujecie sterowniki, które się Wam podobają, czy które już się sprawdziły? Nie chodzi też o sterowanie jedynie ON/OFF PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 21.10.2016 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Ja mam tak zrobione: FOTO Chwal się w czym to zrobione? To są odczyty z gotowego urządzenia, czy sam sobie coś zmajstrowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 21.10.2016 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Czy wskazujecie sterowniki, które się Wam podobają, czy które już się sprawdziły? Nie chodzi też o sterowanie jedynie ON/OFF PC Ja swój dopiero podłączam ale wiele ludzi używa tego typu sterowników (ON/OFF). Jeśli chcesz sterownik który obsłużyć pompę 'profesjonalniej' rozglądnij się za sterownikami które komunikują się protokołami KNX lub ModBus. Jednak cena zaczyna się od 1500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 21.10.2016 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Chwal się w czym to zrobione? To są odczyty z gotowego urządzenia, czy sam sobie coś zmajstrowałeś? tak ciężko zajrzeć: nettemp.pl ? licznik trzeba kupić, reszta na dostępnym oprogramowaniu na kompie lub raspberry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 21.10.2016 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Panowie, takie pytanie.Czy za każdym razem gdy wyłączam Heat,Co pompa dogrzewa C.W.U Tank do zadanej.. Czy jest możliwość wyłączenia tego stanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
totoziziu 23.10.2016 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Witam .Jestem świeżym użytkownikiem pc T cap 9 i chciałby ustawić sterylizację raz w miesiącu. przeczytałem wszelkie możliwe instrukcje i w każdej pisze że można ustawić raz na tydzień.Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 23.10.2016 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 1. Czy przy 100 l buforze 4 bieg pompy obiegowej jest ok? Jakie są przepływy na poszczególnych biegach? 2. Czy jest jakiś przelicznik który z częstotliwości pracy sprężarki pokazywanej na sterowniku da informację o poborze energii? Ponawiam prośbę o odpowiedź na moje pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 23.10.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Jeśli Panas Jest Sprawny , Prawidłowo Zainstalowany ,To Ma Parametry Katalogowe .Trzeba zamontować przepływomierz i wszystko będzie jasne .POMPA NIE MAJĄCA NOMINALNEGO PRZEPŁYWU NIE OSIĄGNIE NOMINALNEJ MOCY . Za mała średnica rury ( od pompy do rozdzielacza) dławiła przepływ a po zwiększeniu , pompa pokazała w pełni swoje możliwości . Z PC do Bufora rury powinny być fi 32 mm wewnątrz . Proszę o przestudiowanie całego tematu , bo było to już poruszane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts