Bobromil 24.10.2016 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 W jakich godzinach grzejecie w weekend w taryfie G12w ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 24.10.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 U mnie w weekend pilnuje cały czas temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.10.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 W jakich godzinach grzejecie w weekend w taryfie G12w ?Tak jak w tygodniu tylko wydłużyłem południowe okienko do 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 24.10.2016 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 zrobiłem w weekend grzanie prócz nocy, w dzień 12-18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 26.10.2016 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Witam,powoli zbliża mi sie pierwszy serwis pompy.Na co zwrócić uwagę aby serwis był kompletny.?Jaka jest średnia cena takiego "przeglądu"(śląsk).Dodam iz przy odpaleniu pompy i kilku "początkowych interwencjach" serwisant nalegał na założenie bufora do mojej instalacji, bardzo!Dodatkowo na początku zaplanowałem iż założę siłowniki w rozdzielaczach i będę sterował temperaturami w pomieszczeniach osobno.Kilka osób z rożnych powodów mi to odradza.Tak więc ,proszę o info na co zwrócić uwagę.?pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 26.10.2016 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Mam sterowanie kombinowane. Termostat steruje pompą na zasadzie on/off, a kiedy jest zezwolenie na start;) to wtedy idzie wg krzywej. jak masz u siebie ustawiową krzywą i jakie temp na termostatach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 26.10.2016 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Witam, powoli zbliża mi sie pierwszy serwis pompy.Na co zwrócić uwagę aby serwis był kompletny.?Jaka jest średnia cena takiego "przeglądu"(śląsk). pozdr Też mi się zbliża termin pierwszego przeglądu, więc chętnie poczytam rady doświadczonych kolegów. Też jestem ze Śląska ale instalatora miałem spoza regionu i dziś nie poleciłbym go nikomu. Rozglądam się za serwisem stąd. Możesz napisać na PW kogo ty miałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubu1719514373 26.10.2016 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Witam,od dłuższego czasu studiuję ten wątek dotyczący pomp Panasonic...i już jestem zdecydowany:). Zrobiłem rozeznanie lokalnego rynku i dostałem 3 oferty na T-Capa 9kw 3F. Jest kilka różnic wynikających z możliwości zastosowania bufora/sprzęgła (w sumie każdy monter mówił, że warto ale nie koniecznie...nieważne). Różnice które dla mnie są istotne to sterownik (czy oryginal Panasonica czy np Euroster) i następna kwestia która nie daje mi spokoju to różnice w zaworze 3d przełączającym CCW-CO. Każdy z instalatorów dał inny....i tutaj moje pytanie: jakie macie zawory 3D przy swoich pompach, jakie ewentualnie można zastosować? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.10.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Po co Ci inny sterownik skoro w nowych Panasach sterownik z pompy możesz przenieść do domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 26.10.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Witam, od dłuższego czasu studiuję ten wątek dotyczący pomp Panasonic......i tutaj moje pytanie: jakie macie zawory 3D przy swoich pompach, jakie ewentualnie można zastosować? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Kuba Witam Moim zdaniem najlepsze i najbardziej sprawdzone to te; https://products.ecc.emea.honeywell.com/poland/ecatdata/pg_vcpol.html Nie są tanie ale warte swojej ceny. Pozdrawiam Pratchawiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thoreg 26.10.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 (edytowane) Po co Ci inny sterownik skoro w nowych Panasach sterownik z pompy możesz przenieść do domu? Przy okazji pytanie: jaki kabel należy wyprowadzić z miejsca montażu PC do sterownika w domu? Edytowane 27 Października 2016 przez thoreg literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubu1719514373 26.10.2016 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Dzięki za informację. Są jeszcze jakieś inne opcje zaworów 3D? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 26.10.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Witam ,Jeśli nastawię krzywą w następujący sposóbHI 10/28 LO -10/35 to co w przypadku gdy temp.zew. osiągnie wartość z poza widełek tj . np + 15 c.Czy wtedy dalej CO będzie 28 st? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 26.10.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 (edytowane) Przy okazji pytanie: jaki kabel należy wyprowadzić z miejsca montażu PM do sterownika w domu? dwie żyły np. 2x0,5mm ale maxymanie 50mb przewodu. ale najlepiej położyć skrętkę, bo jak kiedyś będziesz chciał taki termostat: https://store.nest.com/uk/product/thermostat?selectedVariantId=T3010GBBI to nie zabraknie Ci żył. Edytowane 26 Października 2016 przez CNC_POMPY_CIEPLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 26.10.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Po co Ci inny sterownik skoro w nowych Panasach sterownik z pompy możesz przenieść do domu? Skoro ma zaproponowane P9kW 3F to jeszcze seria F, a do tego jak będzie sprzęgło to itak dodatkowe sterowniki do pomp obiegowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 26.10.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 dwie żyły np. 2x0,5mm ale maxymanie 50mb przewodu. ale najlepiej położyć skrętkę, bo jak kiedyś będziesz chciał taki termostat: https://store.nest.com/uk/product/thermostat?selectedVariantId=T3010GBBI to nie zabraknie Ci żył. Na pewno skrętka? Wi-Fi 802.11b/g/n @ 2.4GHz, 5GHz 802.15.4 @ 2.4GHz Bluetooth Low Energy (BLE) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 26.10.2016 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Na pewno skrętka? nest, jest w wersji przewodowej, zasilanie zawsze trzeba mu podać 12V/24V po kabelku, niestety nie jest na baterie. a jak skrętka ma za małą średnicę drutu to zawsze można skręcić pary ze sobą, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom80ek 26.10.2016 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Witam. Zbierając oferty na pompę pojawia się kolejny dylemat. Instalator oferuję mi t-cap 9 kw serii f 600 złoty drożej niż zwykłą 9 serii H. Według symulatora panasonica zwykła 9 przy -10 zapewni 99% energii na ogrzewanie i ciepłą wodę. T-CAP przy -20 zapewnia 107% mocy. Wiem, że na forum była dyskusja o tym jak nisko może modulować t-CAP. Możecie się podzielić opiniami która będzie lepsza w tej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.10.2016 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 (edytowane) T-cap w wersji H zdrożał o 2,7K a SDC o 5K. Dlatego wersja F T-cap jest niewiele droższa od SDC w wersji H.W wersji H jest dodatkowa jeszcze promocja na interfejs internetowy który zamiast 1K z hakiem kosztuje złotówkę. Edytowane 27 Października 2016 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom80ek 27.10.2016 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Z tym, że ofertę mam na T-cap'a w wersji "F". Wersji "H" T-cap chyba jeszcze nie ma?Czy T-cap jest lepszy tylko w górę a zaczyna z tego samego poziomu wydajności jak zwykła sdc, czy startuje z innego poziomu wydajności i w okresach przejściowych będzie taktować (pomimo invertera). Mieszam strasznie ale instalator wątpi chyba, że dom rzeczywiście będzie potrzebował tylko tyle co w OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts