Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

• 3 weeks później...
Jak jest liczony COP w pompach powietrze-woda

Jest to stosunek energii oddanej do całkowitej pobranej energii, łącznie z pompami, wentylatorami, sterownikiem, ew. grzałką itp.

Czy tylko w stosunku do energii pobranej przez kompresor?

Zajrzyj na http://www.liveheatpump.be/t/en/p/en...012/s/day/h/16

Dzięki, ciekawa strona.

Z danych tam przedstawionych wynika, że można liczyć na średni ok. COP=3 w ciągu roku. Nawet nieźle, tylko że Belgia czy Holandia mają tak jakby chyba łagodniejszy klimat niż my.

Pomijam już kwestie pieniędzy, gdzie tam taką pompę można mieć za jedną max dwie wypłaty. U nas takie decyzje przeważnie rodzą się w bólach ;)

Z tymi wyplatami to roznie... Nie kazdy ma 3000€/mies.

Cena z montazem tez pewnie wyzsza...

Poboli... i przestanie... A cieplo bedzie :)

Miałem na myśli porównanie średniej z podobnych zawodów.

Raczej nie podejrzewam, aby osoba która zarabia 1500-2000zł/mc rzuciła się na/lub w ogóle myślała o czymś takim jak pompa ciepła ;) (Niestety wiele osób u nas własnie tyle zarabia)

Cieszy jednak, że ceny pomp spadają, i są w stanie konkurować cenowo z instalacjami na gaz czy ekogroszek.

• 9 months później...
Witam,

czy ktos się orientuje jak włączyć program wygrzewania posadzki? Wchodze w menu (zgodnie z instrukcja), wybieram program i mam do wyboru dni (ilosc), na strzalkach wybieram i potem nic nie moge zrobic, zatwierdzic, ustawic temperatury, itp. Ktos wie co moze byc przyczyna?

Musisz zagadać do jakiegoś instalatora to Ci może pomoże, bo opcja wygrzewania jastrychu jest dostępna w modelach od 2014r, więc wielu doświadczonych użytkowników nie znajdziesz;) Spróbuj fachman19 lub mkmsilesia - może już jakieś montowali w tym roku.

Musisz zagadać do jakiegoś instalatora to Ci może pomoże, bo opcja wygrzewania jastrychu jest dostępna w modelach od 2014r, więc wielu doświadczonych użytkowników nie znajdziesz;) Spróbuj fachman19 lub mkmsilesia - może już jakieś montowali w tym roku.

w sumie ustawienie juz mam, pomogl mi moj instalator. jednak nie wiem jak teraz ten program uruchomic.

• 6 months później...

W jakim czasie i po jakim spadku temperatury załączają się wam ponownie sprężarki w t-cap.

Z tego ci sie dowiedziałem to teoretycznie powinno być tak:

zadana 32st u mnie deltaT około 4-5st

Grzeje 32+ 2 (utrzymane przez 3 min) załącza się 34-deltaT=29

Problem pojawia się przy ciepłych dniach. Po osiągnięciu zadanej temp spada mi do 29 po jakiś 15- 20 min ale sprężarka załącza się po jakiś 1,5 do 2 godzin. Temperatura po 30 min stabilizuje się na poziomie 25-26st

Jak jest ciepło pow, 7 st ciężko dogrzać dom bo więcej jest przerw niż pracy.

W jakim czasie i po jakim spadku temperatury załączają się wam ponownie sprężarki w t-cap.

Z tego ci sie dowiedziałem to teoretycznie powinno być tak:

zadana 32st u mnie deltaT około 4-5st

Grzeje 32+ 2 (utrzymane przez 3 min) załącza się 34-deltaT=29

Problem pojawia się przy ciepłych dniach. Po osiągnięciu zadanej temp spada mi do 29 po jakiś 15- 20 min ale sprężarka załącza się po jakiś 1,5 do 2 godzin. Temperatura po 30 min stabilizuje się na poziomie 25-26st

Jak jest ciepło pow, 7 st ciężko dogrzać dom bo więcej jest przerw niż pracy.

Za ponowne załączenie w modelu F odpowiada temp. powrotu a raczej jej spadek jak to osiągnąć w okresie przejściowym niech odpowiedzą koledzy którzy są zwolennikami wpinania tej pompy bezpośrednio w instalacje.

Za ponowne załączenie w modelu F odpowiada temp. powrotu a raczej jej spadek jak to osiągnąć w okresie przejściowym niech odpowiedzą koledzy którzy są zwolennikami wpinania tej pompy bezpośrednio w instalacje.

A wiesz może czy w nowej serii F, model od 2014r zostało to poprawione? Chodzi mi dokładnie o SDF 7 i 9kW 1fazowy, bo za takimi się na wiosnę rozglądam. Pójdzie bez bufora i grzałek, bo podobno jest to poprawione i załaczają się przy temp powrotu 10st?

mkm silesia jak masz byc tak pomocny to po co sie odzywasz.

najpierw liczysz że nie mam bufora i mi dołożysz, teraz piszesz o braku ustawien pompy. O co Ci chodzi? chcesz pomóc ? nabić posty czy coś sprzedać. Bo nie rozumiem.

Proszę czytaj je zrozumieniem, nie napisałem że instalator zrobił mnie w balona i nie wiem co robić.!

Zgłosiłem instalatorowi sprawa jest zgłoszona do panasonica, ale czekam na cieplejsze dni aby nagrać pracę pompy.

Zapytałem kolegów którzy mają pompy panasonica jak u nich wygląda praca pompy, liczyłem przynajmniej na mapa i arturo ;) Aby mieć szerszy obraz.

A wiesz może czy w nowej serii F, model od 2014r zostało to poprawione? Chodzi mi kładnie o SDF 7 i 9kW 1fazowy, bo za takimi się na wiosnę rozglądam. Pójdzie bez bufora i grzałek, bo podobno jest to poprawione i załaczają się przy temp powrotu 10st?

To nie o to chodzi przeczytaj że zrozumieniem jeszcze raz ponowne załączenie po osiągnięciu zadanej temp. zasilania w starych modelach zależało od spadku temp. zasilania w nowych F powrotu czyli wyłącza zasilanie a załącza spadek temp. powrotu.

Sprawdź dokładnie czy pompa wyciśnie zakładane przepływy bo w innym wypadku spadek mocy i cop oraz możliwość "niedogrzania" wyższe rachunki zapłacisz ty nie instalator

najpierw liczysz że nie mam bufora i mi dołożysz, teraz piszesz o braku ustawien pompy. O co Ci chodzi? chcesz pomóc ? nabić posty czy coś sprzedać. Bo nie rozumiem.

Proszę czytaj je zrozumieniem, nie napisałem że instalator zrobił mnie w balona i nie wiem co robić.!

Zgłosiłem instalatorowi sprawa jest zgłoszona do panasonica, ale czekam na cieplejsze dni aby nagrać pracę pompy.

Zapytałem kolegów którzy mają pompy panasonica jak u nich wygląda praca pompy, liczyłem przynajmniej na mapa i arturo ;) Aby mieć szerszy obraz.

Po prostu uważam że to raczej nie problem z pompą a z instalacją jak w 90% przypadkach ( zwykle przepływy )

To niestety wymaga sprawdzenia w realu

Oczywiście liczę że coś sprzedam zwykle sprzedaję dobrze działajace instalacje

A jeszcze jedno oni mają stare pompy a tam się liczy tylko temp. zasilania ( do regulacji )

A wiesz może czy w nowej serii F, model od 2014r zostało to poprawione? Chodzi mi dokładnie o SDF 7 i 9kW 1fazowy, bo za takimi się na wiosnę rozglądam. Pójdzie bez bufora i grzałek, bo podobno jest to poprawione i załaczają się przy temp powrotu 10st?

mkm silesia ci nie powie, chyba według niego forum nie jest od pomagania.

Tu masz z prezentacji opis: praca pompy.jpg