Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

oczywiscie ze instalator z forum nie rowna sie idealowi. kazdy sie ma prawo pomylic lub zrobic cos zle.

nie wiem czy jest sens patrzec w projekt bo podlogowka jednak zrobiona jest inaczej, np. zamiast 2 rozdzielaczy jest jeden.

niektore petle tez inaczej sa ulozone niz w projekcie.

Chodzi Ci o opor wlasny odbiornika ?

I właśnie projekt sobie a potem budowa to weryfikuje...

Bardzo prosto :

kup sobie przepływomierz ( najlepiej ciepłomierz z pomiarem mocy), może być używany ( koszt od 100 do 400pln używka), zagoń jakiegoś hydraulika i zrób pkt pomiarowy.Trzeba dokipić podlicznik energii ( używki od 60 pln)

Uwaga : trzeba pamiętać o średnicy przyłączy i całość zbypassować ( pomiar tylko do okresowych testów).

Przy kosztach instslacji i ryzyku złej i drogiej pracy , taka inwestycja to nic

Pzdr

Jeszcze nie mam instalacji wiec chce to zaplanowac dobrze poki jeszcze moge to zrobic.

U mnie 2 rozdzielacze po 9 pętli każdy.Pompa na 3 biegu.W każdym rotametrze ponad 2l/min.Co daje 2160 l/h.I chodzi.

Jedynym problemem dla mnie jest czas defrostu ok 12-15 minut, co wydaje mi się w porównaniu do innych dość sporo.

Czy ktos z użytkowników nie korzystający z bufora może się wypowiedzieć nt czasu defrostu.?

Jaka dlugosc petli? Jak przeczytalem wyzej sprawe defrostu rozwiazuje grzalka.

Ręce opadają.

Straty liniowe to długość pętli nie ILOŚĆ.

Pompa pociągnie nawet 100 pętli, jak będą miały po 20 metrów.

Masz źle zaprojektowaną / wykonaną podłogówkę, dlatego wbudowana pompa nie daje rady.

Przykład dwóch ofert

Instalacja standardowa, nie wiemy jeszcze na jakie źródło ciepła decyduje się inwestor

Instalator 1 - 1000 mb rury, rozdzielacz 8 obwodów + reszta instalacji

Instalator 2 - 1000 mb rury, rozdzielacz 12 obwodów + reszta instalacji

Oba zestawy są identyczne różnią się wyłącznie rozdzielaczem i ceną końcową 500 PLN.

Który wybierzesz?

Rozumiem, ze lepszy jest wariant drugi z krotszymi petlami?

Otworzyć projekt, odczytać maksymalną stratę na obiegu i porównać z ciśnieniem dyspozycyjnym pompy obiegowej (w DTR urządzenia).

I to wszystko.

Jeśli Twój instalator zrobił pętle 100 - 120 metrów to bufor jest konieczny i ma racje.

Niestety nie mam takiej informacji w projekie, ale mam policzone OZC i chce zeby instalotor zrobil

nowy projekt na podstawie tych obliczen.

Rozumiem, ze lepsze krotsze petle? Krotsze petle=mniejsze opory/straty i wtedy bufor niepotrzebny?

Sprawa jest dużo bardziej złożona.

1. Trzeba mieć dobrze policzone OZC.

2. Na jego podstawie robi się projekt podłogówki.

3. Na etapie projektu dobiera się źródło ciepła, bo to naczynia połączone i pracują razem.

4. Mając powyższe 3 nie potrzebne są żadne urządzenia pomiarowe bo podłogówka to najprostsza z możliwych instalacja. (nie ma zaworów pod pionowych, termostatycznych, wstępnych nastaw, NIC co może sprawić problem w obliczeniu maksymalnej straty ciśnienia.

Trzeba wyłącznie przemnożyć długość rury razy współczynnik strat przy obliczeniowym przepływie (Matematyka - POZIOM PODSTAWOWY)

Wlasnie tak chce zrobic..

oczywiscie ze instalator z forum nie rowna sie idealowi. kazdy sie ma prawo pomylic lub zrobic cos zle.

nie wiem czy jest sens patrzec w projekt bo podlogowka jednak zrobiona jest inaczej, np. zamiast 2 rozdzielaczy jest jeden.

niektore petle tez inaczej sa ulozone niz w projekcie.

Chodzi Ci o opor wlasny odbiornika ?

Jeśli twoja pompa ma w tej chwili 1600 l/h i pracuje na 7 biegu, to z wykresu (DTR Pompy ciepła) można odczytać, że taki przepływ osiąga przy maksymalnym oporze 85 kPa. Ale to opiera się na odczycie z rotametru, który dokładnością nie grzeszy.

Weź projekt, odszukaj pętle która ma największy opór. Zazwyczaj jest to ta najdłuższa.

Odczytaj sobie jaki tam projektant wyliczył przepływ.

Dla pewności, sprawdź jaka jest tam obliczeniowa temperatura zasilania.

Jeśli zasilasz podłogę inną temperaturą niż w projekcie to przepływ trzeba wyliczyć na nowo.

Teraz weź telefon i zadzwoń do swojego instalatora, niech ci powie jak ta pętla się zmieniła względem projektu.

Następnie otwórz katalog producenta rury podłogowej i z przepływu odczytaj opór liniowy.

Odczytaną wartość oporu, przemnóż przez długość pętli.

PS. Jeśli liczba sekcji uległa zmniejszeniu to instalator podniósł temperaturę zasilania, albo wydłużył pętle.

Cudów nie ma.

Rozumiem, ze lepsze krotsze petle? Krotsze petle=mniejsze opory/straty i wtedy bufor niepotrzebny?

.

Tak.

Oczywiście tylko w jednym przypadku.

Oczekujesz prostej instalacji podłogowej z JEDNYM centralnym pomiarem temperatury w domu lub sterowanie pogodowe.

Instalacja STAŁO PRZEPŁYWOWA po stronie odbiorników!

Jeśli, oczekujesz wodotrysków typu:

- osobne sterowanie góra/dół

- na rozdzielaczach elektroniczne termostaty (intuicyjna regulacja temperatury w każdym z pokoi)

To musisz wykonać osobny obieg pompowy.

W tej sytuacji nie ma sensu dopłacać do większej ilości krótkich pętli i droższych wielosekcyjnych rozdzielaczy.

Edytowane przez _John

Jeśli twoja pompa ma w tej chwili 1600 l/h i pracuje na 7 biegu, to z wykresu (DTR Pompy ciepła) można odczytać, że taki przepływ osiąga przy maksymalnym oporze 85 kPa. Ale to opiera się na odczycie z rotametru, który dokładnością nie grzeszy.

Weź projekt, odszukaj pętle która ma największy opór. Zazwyczaj jest to ta najdłuższa.

Odczytaj sobie jaki tam projektant wyliczył przepływ.

Dla pewności, sprawdź jaka jest tam obliczeniowa temperatura zasilania.

Jeśli zasilasz podłogę inną temperaturą niż w projekcie to przepływ trzeba wyliczyć na nowo.

Teraz weź telefon i zadzwoń do swojego instalatora, niech ci powie jak ta pętla się zmieniła względem projektu.

Następnie otwórz katalog producenta rury podłogowej i z przepływu odczytaj opór liniowy.

Odczytaną wartość oporu, przemnóż przez długość pętli.

PS. Jeśli liczba sekcji uległa zmniejszeniu to instalator podniósł temperaturę zasilania, albo wydłużył pętle.

Cudów nie ma.

.

dzieki za wyjasnienie, w miedzyczasie znalazlem ta DTR pompy obiegowej. w sumie i tak teraz troche to po ptokach, bo co moge z tych moich obliczen poprawic ? :) fakt jest taki ze mam 7. bieg i przeplywy w granicach 1,5-2,5 l/min na roznych petlach. co moglbym poprawic (poza dodaniem bufora i kolejnej pompy) aby zwiekszyc przeplywy lub utrzymac te same na nizszym biegu? chyba nic sie nie da zrobic....

I znów ten "bufor",ktoś zrobił Cię w jajo i to strasznie to do niego wal od razu :)Czemu woda z pompy nie idzie bezposrednio do rozdzielacza podłogówki tylko ktoś Ci zrobił babola,że idzie przez bufor zanim dotrze do rozdzielacza ?Zuzycie energii z buforem będzie zawsze większe niż gdyby pompa zasilała bezposrednio podłogówke.A tyle się mówi i pisze ale nie dociera...

ogólnie staram się nie komentować Twoich postów bo to najczęściej stek bzdur.

Teraz kolejnemu użytkownikowi robisz wodę z mózgu.

Nic nie zamontowałeś, nic nie serwisowałeś, widziałeś pewnie tylko swoją pompę ciepła a robisz z siebie wielkiego znawcę.

Napier... milion postów i chcesz głupoty przepchnąć ilością a nie jakością.

Zmień forum idź na jakieś o gotowaniu, tam kupisz sobie kilo mąki, 10 jajek, blachę do ciasta i najwyżej wyjdzie Ci zakalec.

A przy pompach ciepła odpowiedzialność jest dużo większa a koszty testów idą w dziesiątki tysięcy, bo na razie idziesz na rekordzistę w mojej opini pisania głupot.

Gość Arturo72
ogólnie staram się nie komentować Twoich postów bo to najczęściej stek bzdur.Teraz kolejnemu użytkownikowi robisz wodę z mózgu.
Drobny sprzedawczyku,od 2009r czyli od 7 lat jak uczestniczę na forum temat pomp jest obecny na forum w ilosci sadze,że kilkuset tysięcy postów i nie tylko uzytkowników ale też i mnóstwa instalatorów i jedni i drudzy pisali na ten temat.Coś więcej do dodania masz ?Może myśleliście,że macie do czynienia z łosiami z jaskimi ale to musicie sobie w innym kierunku pokierować swój marketing bo będę punktował i to celnie.Drobny sprzedawczyku,poniżej masz temat użytkowników pomp ciepła p-w m-ki Atlantic,pokaz mi choć jednego inwestora,któremu jakiś idiota instalator montował bufor:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233606-Atlantic-TRI-ustawieniaCzyżby idioci instalatorzy jedynie na forum występują ???? Edytowane przez Arturo72

Znowu zaczyna unosić się specyficzny zapach na forum- Artureczku zwany potocznie marnym handlarzyną , nie poszedłbyś już spać do swojej norki ?

Płiz ( znasz to zakamuflowane słowo?)

PS

A możę to forum to Twoja rodzina- no wiadomo jak to niekiedy w rodzinie bywa

.Drobny sprzedawczyku,poniżej masz temat użytkowników pomp ciepła p-w m-ki Atlantic,pokaz mi choć jednego inwestora,któremu jakiś idiota instalator montował bufor:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233606-Atlantic-TRI-ustawieniaCzyżby idioci instalatorzy jedynie na forum występują ????

Atlantic Tri ma wbudowany bufor, taki mały, bodajże 18l ale to już zbija argument montowania dodatkowego. Panasonic zostawił furtkę instalatorom, więc oni z niej skwapliwie korzystają...

Witam,

Zauważyłem sporo większe zużycie energii na grzanie co. Wiadomo że sprawność spadnie wraz z temperaturą. Według obliczeń wychodzi mi że tyle energii elektrycznej i cop 2 dały by mi 1,2m3 wody 45st.C Raczej tyle nie wylałem ciepłej wody w ciągu 2-3 dni. Czy defrost aż tyle się traci? Na miesiąc grzania mam na liczniku 350kWh z czego 160 na CO i 190 na CWU. Przyrost zużycia CO podskoczył mocno w ostatnim tygodniu.

Witam,

Zauważyłem sporo większe zużycie energii na grzanie co. Wiadomo że sprawność spadnie wraz z temperaturą. Według obliczeń wychodzi mi że tyle energii elektrycznej i cop 2 dały by mi 1,2m3 wody 45st.C Raczej tyle nie wylałem ciepłej wody w ciągu 2-3 dni. Czy defrost aż tyle się traci? Na miesiąc grzania mam na liczniku 350kWh z czego 160 na CO i 190 na CWU. Przyrost zużycia CO podskoczył mocno w ostatnim tygodniu.

Nie wiem jak Twoje wyliczenia maja się do zużycia CO;) ale to nie istotne. W ostatnim tygodniu dość mocno spadły temperatury i w pompach PW niestety tak jest, że różnica COP przy +7-8st a +1-2st jest dość drastyczna. Później COP spada łagodniej. także wzrost zużycia na CO w ostatnim tygodniu jest jak najbardziej uzasadniony.

Witam,

Na miesiąc grzania mam na liczniku 350 kWh z czego 160 na CO i 190 na CWU. Przyrost zużycia CO podskoczył mocno w ostatnim tygodniu.

Wygląda ,że czujesz się w swoim domu jak ryba w wodzie ; 190/7 = 27 m3/dzień . Poczytaj ; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page496

Wygląda ,że czujesz się w swoim domu jak ryba w wodzie ; 190/7 = 27 m3/dzień . Poczytaj ; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page496

Źe zrozumiałeś. 190 kWh w prawie miesiąc a nie m3 wody. Sumarycznie CO i CWU się zgadzają z modelem. Zużycie energii przez pompę w miesiącu wygląda prawie liniowo w stosunku do temperatur. Całkowite zużycie jest jak najbardziej ok. Po prostu pojawiła się dziwna dysproporcja w energii na cwu. Koszt ogrzewania i tak wychodzi bardzo atrakcyjnie. Muszę sprawdzić czy zawór 3drogowy nie przepuszcza w w pozycji ciepłe wody na oba obiegi.

Nie wiem jak Twoje wyliczenia maja się do zużycia CO;) ale to nie istotne. W ostatnim tygodniu dość mocno spadły temperatury i w pompach PW niestety tak jest, że różnica COP przy +7-8st a +1-2st jest dość drastyczna. Później COP spada łagodniej. także wzrost zużycia na CO w ostatnim tygodniu jest jak najbardziej uzasadniony.

U mnie przy temp. 2-0*C zużycie wzrosło niemal o 100% i się zastanawiam czy to normalne?

Map78 jakie masz dzienne zużycie na co+cwu przy tych temp. Nasze domki mają identyczne zapotrzebowanie na ciepło tzn. miały ponieważ do obliczeń OZC podałem skosy/dach 25cm wełny, a jest 35 skosy i 35-45 dach, dodatkowo ściany pietra są docieplone 15cm wełny, także powinno być troszkę lepiej ;)

Pozdrawiam

Jacek

U mnie przy temp. 2-0*C zużycie wzrosło niemal o 100% i się zastanawiam czy to normalne?

Map78 jakie masz dzienne zużycie na co+cwu przy tych temp. Nasze domki mają identyczne zapotrzebowanie na ciepło tzn. miały ponieważ do obliczeń OZC podałem skosy/dach 25cm wełny, a jest 35 skosy i 35-45 dach, dodatkowo ściany pietra są docieplone 15cm wełny, także powinno być troszkę lepiej ;)

Pozdrawiam

Jacek

Ja już dawno przestałem się podniecać zużyciem. Przez 3 kolejne sezony było ono niemal identyczne, więc spisuję raz w roku. Akurat rok minął mi 27.09. więc przez te 39dni zużyłem dokładnie 500kWh, czyli średnio jakieś 13kWh na dobę. Ale jak chcesz to sprawdzę zużycie z soboty na niedzielę i Ci powiem. W dzień było u mnie 3-4st, w nocy pewnie będzie mniej. W domu mam constans 23st.

Atlantic Tri ma wbudowany bufor, taki mały, bodajże 18l ale to już zbija argument montowania dodatkowego. Panasonic zostawił furtkę instalatorom, więc oni z niej skwapliwie korzystają...

Nawalankami na forum zainteresowany nie jestem, ale szczegółami technicznymi - już tak. Jeśli w Atlantic Tri skraplaczem jest wymiennik płytowy, to ten bufor 18l będzie buforem szeregowym. Zatem ze sprzęgłem niewiele ma wspólnego.

Co do "furtki dla instalatorów", to zapewne trafiłeś w tematach o powietrznych na informacje na temat automatyki sterującej w PC Panasonic, która nie pozwala na wzrost delty GZ powyżej 5*C redukując obroty sprężarki. Jako użytkownik takowej możesz to chyba potwierdzić?

Ja już dawno przestałem się podniecać zużyciem. Przez 3 kolejne sezony było ono niemal identyczne, więc spisuję raz w roku. Akurat rok minął mi 27.09. więc przez te 39dni zużyłem dokładnie 500kWh, czyli średnio jakieś 13kWh na dobę. Ale jak chcesz to sprawdzę zużycie z soboty na niedzielę i Ci powiem. W dzień było u mnie 3-4st, w nocy pewnie będzie mniej. W domu mam constans 23st.

Dla mnie to praktyczne pierwszy sezon, także w piwnicy jestem bardzo często ;)

Za październik PC zjadła 411kWh z tego rezultatu jestem raczej zadowolony.

Listopad, przy temp. w nocy 2-0*C zużycie wzrosło do 20-25kWh/doba, wiec jakbyś mógł to sprawdź ile pompka Ci łyknie przez noc wtedy będę miał jakieś odniesienie.

Pozdrawiam

Jacek