Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

A przypadkiem nie próbkuje co jakiś czas?

NIE. Steruje nią zewnętrzny termostat na zasadzie On/Off. Jak dostanie komendę On to włącza się obiegówka - i od tej pory pompa sterowana jest pogodowo. Jak osiągnie zadaną na termostacie temperaturę w domu to dostaje komendę Off i wszystko się wyłącza. Przynajmniej tak to wygląda u mnie.

NIE. Steruje nią zewnętrzny termostat na zasadzie On/Off. Jak dostanie komendę On to włącza się obiegówka - i od tej pory pompa sterowana jest pogodowo. Jak osiągnie zadaną na termostacie temperaturę w domu to dostaje komendę Off i wszystko się wyłącza. Przynajmniej tak to wygląda u mnie.

Czy to jest praktyczne wg Ciebie? Podaj proszę plusy i minusy wg Twego doświadczenia. Czy myślałeś o sterowaniu przez neta?

tez mam takie wrazenie ze pompa obiegowa nie pracuje jak sygnal z termostatu jest off.

Czy to jest praktyczne wg Ciebie? Podaj proszę plusy i minusy wg Twego doświadczenia. Czy myślałeś o sterowaniu przez neta?

Steruje tak czwarty sezon i jestem zadowolony. Dla mnie najważniejsza jest temp w domu - ma być taka jak chcę i ten cel jest osiągnięty. Sterowanie przez neta miałem do tego roku - to jest troszkę co innego, po prostu zastępuje timer - moim zdaniem zbędny bajer. Sterowanie termostatem wychodzi też u mnie taniej niż pogodowo, ale to dlatego, że mam dom odbiegający od dzisiejszych standardów i muszę dogrzewać w drogiej taryfie.

Steruje tak czwarty sezon i jestem zadowolony. Dla mnie najważniejsza jest temp w domu - ma być taka jak chcę i ten cel jest osiągnięty. Sterowanie przez neta miałem do tego roku - to jest troszkę co innego, po prostu zastępuje timer - moim zdaniem zbędny bajer. Sterowanie termostatem wychodzi też u mnie taniej niż pogodowo, ale to dlatego, że mam dom odbiegający od dzisiejszych standardów i muszę dogrzewać w drogiej taryfie.

Jak ustawiłeś swoją PC ?

Tak jeszcze dopowiem tylko że zwiększenie delty T powoduje mocniejsze wykraplanie czynnika.

Większe wykraplanie to więcej czynnika w zbiorniku cieczy chłodniczej, a mniej w parowniku.

Mniej czynnika w parowniku to mniejszy obiór ciepła z otoczenia, co za tym idzie większe zużycie kWh i mniejsza moc.

Ilość czynnika w pompach Panasonic 9kW to 2,85kg, a to bardzo ważne że nie przekracza że 3kg, bo wtedy trzeba by rejestrować w Instytucie Chemii Przemysłowej i robić co roczne drogie przeglądy.

Dlatego właśnie pompy ciepła Panasonic tak pilnują delty 5st.C, bo nie mają dość czynnika by pracować na większej.

Np. Pompy ciepła Mitsubishi mają czynnika 5,5kg dzięki czemu mogą bez problemu pracować na delcie 10st.C i bez sprzęgła, bo by oddać 9kW potrzebuję przepływu poniżej 1000L/h

a pompa Panasonic potrzebuje bardzo dużego przepływu dlatego sprzęgło jest bardzo często niezbędne.

90% użytkowników a co gorsza instalatorów nie rozumie tego co powyżej napisałem dlatego piszą że sprzęgło nie jest potrzebne w żadnym układzie

to może kolega wypowie się co się dzieje z czynnikiem kiedy rury doprowadzające czynnik do i z skraplacza są słabo zaizolowane np. prefabrykowaną z rurami tanią (białą) otuliną :p

No ,Panowie Instslatorzy,

to ocieplać orurowanie jedn zewn , czy nie ocieplać- oto jest pytanie...

PS

Ktoś z naszego forum pisał wyraźnie , że ocieplił i copy mu wzrosły ( mam już trochę sklerozę , ale to akurat dobrze pamiętam)

To ocieplaj.

Dlaczego uważasz ,że instalator powinien znać się na konstruowaniu pomp ciepła ?

Czy sadzisz ,że standardowym wyposażeniem instalatora jest stanowisko badawcze do porównywania PC z izolacją rurek i bez izolacji.?

No ,Panowie Instslatorzy,

to ocieplać orurowanie jedn zewn , czy nie ocieplać- oto jest pytanie...

PS

Ktoś z naszego forum pisał wyraźnie , że ocieplił i copy mu wzrosły ( mam już trochę sklerozę , ale to akurat dobrze pamiętam)

Uwaga dotyczyła inst. freonowej pomiędzy jednostkami to za co odpowiada instalator. To co wewnątrz to temat producenta.

To ocieplaj.

Dlaczego uważasz ,że instalator powinien znać się na konstruowaniu pomp ciepła ?

Czy sadzisz ,że standardowym wyposażeniem instalatora jest stanowisko badawcze do porównywania PC z izolacją rurek i bez izolacji.?

Ja tylko pytam- nie mam takiej wiedzy, ktoś naprawdę z FM pisał że to coś wnosi do tematu

To ocieplaj.

Bo jak się za coś biorę to muszę rozumieć jak to działa, czyli wiem, które rurki mają być ciepłe, które zimne, które mieć około 30st.C

Wiem jakie różnice muszą być na skraplaniu, jakie na parowaniu, jakie przegrzanie sprężarki, jakie przegrzanie parownika. Jakie otwarcie zaworu rozprężnego.

Jak zdiagnozować nadmiar czynnika, jak jego brak i wiele innych kwestii które pozwalają mi serwisować te urządzenia.

I ta cała połączona wiedza pozwala mi stwierdzić że izolowanie nie zaizolowanych rurek w jednostce wewnętrznych które normalnie są zimniejsze od otoczenia pogorszy pracę pompy ciepła.

Doradzasz koledze żeby otuliną za 2,5zł poprawił sprzęt za kilkanaście tysięcy bo myślisz że im we fabryce się nie chciało tego zrobić.

No proszę Cię.

Edytowane przez CNC_POMPY_CIEPLA

Jak ktoś się uprze to może nałożyć dodatkową izolacje na rurki które normalnie są gorące, ale to tak de facto ingerowanie w konstrukcję urządzenia.

A to zgodnie z gwarancją: "13. Gwarancja nie będzie uwzględniona, jeżeli awaria lub usterka urządzenia nie jest spowodowana przez wadę produkcyjną urządzenia, w szczególności zaś kiedy awaria lub usterka nastąpi z powodu:

c) przeróbek, napraw lub zmian konstrukcyjnych dokonanych samodzielnie lub przez podmiot do tego nieuprawniony,"

Czyli dotykanie i przerabianie kwalifikuje się pod utratę gwarancji.

Jakie zabezpieczenie elektryczne powinienem mieć w skrzynce elektrycznej pod pompe 12 kW 3F T-Cap. Poprowadze z niej kabel 5x2,5 mm2.

S-303 B16A Legranda będzie ok ?

Czy lepiej to zabezpieczenie umieścić w głównej skrzynce w domu, czy może lepiej poprowadzić tam kabel a zabezpieczenie dać między pompą a kablem (czyli w kotłowni) w jakiejś skrzynce el. ?