bobrow 07.11.2016 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Kol CNC,to jeszcze trochę podręczę- czy masz "nie tajną" wiedzę na moje dwa przypadki :-muszę mieć 2,5 bara w systemie , żeby pompa wodna nie zapowietrzałs się ( szczególnie przy wyższych temp w PC)-alarm H98 w okresach przejściowych parę razy wyskoczył ( filtr czysty) .Zwiększyłem odbiór ciepła z bufora ( wilo wtórna na max) i zmnieszyłem temp na KG - zobaczymy wiosną czy pomogło.Z góry dzięki za infoPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 07.11.2016 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 (edytowane) Kol CNC, to jeszcze trochę podręczę- czy masz "nie tajną" wiedzę na moje dwa przypadki : -muszę mieć 2,5 bara w systemie , żeby pompa wodna nie zapowietrzałs się ( szczególnie przy wyższych temp w PC) -alarm H98 w okresach przejściowych parę razy wyskoczył ( filtr czysty) .Zwiększyłem odbiór ciepła z bufora ( wilo wtórna na max) i zmnieszyłem temp na KG - zobaczymy wiosną czy pomogło. Z góry dzięki za info Pzdr A ten piec masz oddzielone wymiennikiem płytowym lub wężownicą ? czy wszędzie krąży ta sama woda? Jaki masz przepływ na ciepłomierzu? Edytowane 7 Listopada 2016 przez CNC_POMPY_CIEPLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.11.2016 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Piec jest nie podłączony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 07.11.2016 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 a był wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.11.2016 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 A przepływ nominał 1,5 m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.11.2016 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Piec został "wycięty"- bez PC oczywiście działał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 07.11.2016 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Potrzebował bym też:temperaturę rury freonowej cieńszej i grubszej.Temperaturę wody na zasilaniu oraz na powrocie po 25 minutach ciągłej pracy pompy na ogrzewaniu, po podniesieniu krzywej grzewczej na maxa.Chodzi mi o to żeby sprężarka kręciła się na maxa i potrzebuję ilość HZ sprężarki.Wszystko to potrzebuje z jednego czasu. potrzebuje jeszcze zdjęcie tego sitka co masz w filtrze przed pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.11.2016 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Ok- dzięki za chęć pomocy , jestem po za domem - w weekend pobawię się i wyślę Ci daneHej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 07.11.2016 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Jak zdiagnozować nadmiar czynnika, jak jego brak i wiele innych kwestii które pozwalają mi serwisować te urządzenia. CNC, czy mógłbyś napisać czym się objawia brak czynnika i jakie są jego skutki. Pytam ponieważ niedawno doczytałem, ze nominalna długość rur z czynnikiem chłodniczym wynosi 7m, a ja mam 10m. Zgodnie z karta katalogowa należałoby dobić gaz o wadze 50g na 1m, oczywiście instalator tego nie zrobił Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 07.11.2016 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 CNC, czy mógłbyś napisać czym się objawia brak czynnika i jakie są jego skutki. Pytam ponieważ niedawno doczytałem, ze nominalna długość rur z czynnikiem chłodniczym wynosi 7m, a ja mam 10m. Zgodnie z karta katalogowa należałoby dobić gaz o wadze 50g na 1m, oczywiście instalator tego nie zrobił Pozdrawiam Jacek bez manometrów za dużo się nie dowiesz. A parownik na zewnątrz szroni Ci się cały równo czy masz wolne pasy bez szronu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 07.11.2016 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 bez manometrów za dużo się nie dowiesz. A parownik na zewnątrz szroni Ci się cały równo czy masz wolne pasy bez szronu? Nie wiem, nigdy nie zwracałem na to uwagi, ale to sprawdzę. Rozumiem że parownik powinien szronić się równo? Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 07.11.2016 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Nie wiem, nigdy nie zwracałem na to uwagi, ale to sprawdzę. Rozumiem że parownik powinien szronić się równo? Pozdrawiam Jacek tak, ale jeszcze trzeba to obserwować w różnych warunkach i najlepiej na zimnej ruszającej dopiero podłogówce po 15-30 minutach pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 07.11.2016 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 tak, ale jeszcze trzeba to obserwować w różnych warunkach i najlepiej na zimnej ruszającej dopiero podłogówce po 15-30 minutach pracy. ok tak zrobię, czy jakiekolwiek pasy bez szronu powinny być powodem do niepokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 07.11.2016 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Bo jak się za coś biorę to muszę rozumieć jak to działa, czyli wiem, które rurki mają być ciepłe, które zimne, które mieć około 30st.C Wiem jakie różnice muszą być na skraplaniu, jakie na parowaniu, jakie przegrzanie sprężarki, jakie przegrzanie parownika. Jakie otwarcie zaworu rozprężnego. Jak zdiagnozować nadmiar czynnika, jak jego brak i wiele innych kwestii które pozwalają mi serwisować te urządzenia. I ta cała połączona wiedza pozwala mi stwierdzić że izolowanie nie zaizolowanych rurek w jednostce wewnętrznych które normalnie są zimniejsze od otoczenia pogorszy pracę pompy ciepła. Doradzasz koledze żeby otuliną za 2,5zł poprawił sprzęt za kilkanaście tysięcy bo myślisz że im we fabryce się nie chciało tego zrobić. No proszę Cię. To zapytam jeszcze raz co z izolacją rurek pomiędzy jedn. wew. i zewn. (tej instalacji którą wykonuje instalator) jest ważna czy nie ? w nawiązaniu do wypowiedzi kolegi o skroplonym czynniku którego brakuje w parowniku i jak się to ma do wtórnego odparowania przed ezr ? i rozpoczęcia procesu skraplania (zamiast w skraplaczu) w rurociągu (źle zaizolowanym) zasilającym skraplacz w efekcie ogrzewaniu atmosfery zamiast czynnika w obiegu c.o. Czy kolega przedstawi swoje stanowisko w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 07.11.2016 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 To zapytam jeszcze raz co z izolacją rurek pomiędzy jedn. wew. i zewn. (tej instalacji którą wykonuje instalator) jest ważna czy nie ? w nawiązaniu do wypowiedzi kolegi o skroplonym czynniku którego brakuje w parowniku i jak się to ma do wtórnego odparowania przed ezr ? i rozpoczęcia procesu skraplania (zamiast w skraplaczu) w rurociągu (źle zaizolowanym) zasilającym skraplacz w efekcie ogrzewaniu atmosfery zamiast czynnika w obiegu c.o. Czy kolega przedstawi swoje stanowisko w tym temacie? nie odpowiadałem bo wziąłem za retoryczne. No wiadomo im więcej izolacji na ciepłych rurkach poza agregatem tym lepiej. Ps. Pamiętam nasze ostatnie dogadywania, były o hydraulice, teraz widzę o termodynamice aż miło porozmawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 07.11.2016 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Waga czynnika chłodniczego to 2.55kg mi do nominału brakuje 0.15kg czyli jakieś 6%Niedługo czeka mnie 1 przegląd PC i się zastanawiam czy mam majstrom powiedzieć aby dobili brakujący gaz, czy to nie jest tylko tak hop-siup?Tylko dlaczego majstry nie zrobiły tego przy montażu, przecież w instrukcji wyraźnie jest napisane od jakiej długości należny dodać gaz PozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 07.11.2016 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Waga czynnika chłodniczego to 2.55kg mi do nominału brakuje 0.15kg czyli jakieś 6% Niedługo czeka mnie 1 przegląd PC i się zastanawiam czy mam majstrom powiedzieć aby dobili brakujący gaz, czy to nie jest tylko tak hop-siup? Tylko dlaczego majstry nie zrobiły tego przy montażu, przecież w instrukcji wyraźnie jest napisane od jakiej długości należny dodać gaz Pozdrawiam Jacek tak z poczuciem humor, kiedyś w Mcdonalds poprosiłem o Colę bez lodu i maszyna wtedy nalewa trochę mniej. Było jakieś 1cm, poniżej kreski. I co? Kazałem kur... dolać, Zapłacone było! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 07.11.2016 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 nie odpowiadałem bo wziąłem za retoryczne. No wiadomo im więcej izolacji na ciepłych rurkach poza agregatem tym lepiej. Ps. Pamiętam nasze ostatnie dogadywania, były o hydraulice, teraz widzę o termodynamice aż miło porozmawiać aż miło popatrzeć jak kolega "fachowo" izoluje te instalację żal grosza na otulinę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 07.11.2016 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 tak z poczuciem humor, kiedyś w Mcdonalds poprosiłem o Colę bez lodu i maszyna wtedy nalewa trochę mniej. Było jakieś 1cm, poniżej kreski. I co? Kazałem kur... dolać, Zapłacone było! Dobre Ale poważnie teraz nie myślisz że ilość gazu w instalacji jest ważna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 07.11.2016 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 tak z poczuciem humor, kiedyś w Mcdonalds poprosiłem o Colę bez lodu i maszyna wtedy nalewa trochę mniej. Było jakieś 1cm, poniżej kreski. I co? Kazałem kur... dolać, Zapłacone było! Powiadasz zapłacone było? No tak... To ja Ci powiem że strzał w kolano, sprzedawca chciał Ci "dobrze zrobić" oszczędzając Ci tego syfu... Ale jak chcesz, to pij, niech będzie "na zdrowie" I to JEDEN CENTYMETR WIĘCEJ!!! Wybaczcie dygresję nie związaną z tematem PS. W temacie, wielkiej tragedii nie ma między 7m a 10m. Działać to jeszcze będzie nie najgorzej. Ale jeżeli tak stoi w kwitach to powinno się dołożyć, ale jeśli instalator "z łapanki" to cud że pompę próżniową miał... A skąd waga i butla z czynnikiem? Nie wymagajmy zbyt wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts