thxluk 08.11.2016 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Dzisiaj nocka najzimniejsza u nas w tym sezonie. Temp. -1*C i po 23ej zainteresowały mnie inne odgłosy PC. Zastałem taki stan: Rozumiem, że to defrost? Nie wychodziłem po nocy na zewnątrz żeby popatrzeć na jednostkę. Trwało to z 10min i zjadło ok. 0.6kWh. Pozdrawiam. PS. W nocy było zimno, ale PC zeżarła niecałe 13kWh na CO od 21.00 - 6.00. KG Lo -10/34 Hi 15/26. Defrost... u nie wczoraj okolo 13 min (nie mam jeszcze grzałki podłączonej). Pytanie : 1.Czy osoby które nie mają bufora uzywaja grzałke do defrostu?Jesli tak jaka jest różnica w czasie i zuzyciu przy grzałce off i on.? U mnie przy grzałce off 13min/0,67 KW 2.Wczoraj defrost miałem w sumie co około 40minut? Czy to nie za często? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 08.11.2016 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Defrost... u nie wczoraj okolo 13 min (nie mam jeszcze grzałki podłączonej). Pytanie : 1.Czy osoby które nie mają bufora uzywaja grzałke do defrostu?Jesli tak jaka jest różnica w czasie i zuzyciu przy grzałce off i on.? U mnie przy grzałce off 13min/0,67 KW 2.Wczoraj defrost miałem w sumie co około 40minut? Czy to nie za często? czestotliwosc co 40 minut sie zdarza nie tylko u Ciebie wiec jest to chyba prawidlowa praca. czestotliwosc zalezy od wilgotnosci na dworze a teraz przy ok. 0 st. mamy duza wilgotnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.11.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Kamilodnośnie filmiku z defrostem , to zauważyłem że masz dużą częstotliwiść sprężarki- u mnie występuje taka sytuacja dość rzadko ( np kiedy nie ma jeszcze ciepłej wody po dłuższej przerwie obniżenia nocnego).Defrost trwa u mnie max 5 min- prawdopodobnie ze względu na wyższe temp na grzejnikach .Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.11.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Potrzebował bym też: temperaturę rury freonowej cieńszej i grubszej. Temperaturę wody na zasilaniu oraz na powrocie po 25 minutach ciągłej pracy pompy na ogrzewaniu, po podniesieniu krzywej grzewczej na maxa. Chodzi mi o to żeby sprężarka kręciła się na maxa i potrzebuję ilość HZ sprężarki. Wszystko to potrzebuje z jednego czasu. potrzebuje jeszcze zdjęcie tego sitka co masz w filtrze przed pompą ciepła. Hej Sorry , że jeszcze dręczę , kilka spostrzeżeń i pytań: -woda w systemie wygląda przezroczyście , ale jest z minimalnym przyciemnieniem -w instalacji , wewnątrz rur , czy na sitku jest rodzaj "smółki"-rodzaj mikro filmu , bardzo cienka lekko klejąca warstwa -wszystkie kontrolne copy są ok -mam w kilku miejscach parę łączek z ocynku ( dosłownie kilka) tylko na CO Alarm H98 pojawia się przy min modulacji 19Hz /wysoka temp na zewn ok 16st/co ok 45st- to wszystko bardzo rzadko ( dlatego zwiększyłem przepływ pompy wtórnej i zmniejszyłem t co kiedy jest ciepło) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 08.11.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Dzisiaj nocka najzimniejsza u nas w tym sezonie. Temp. -1*C i po 23ej zainteresowały mnie inne odgłosy PC. Zastałem taki stan: Rozumiem, że to defrost? Nie wychodziłem po nocy na zewnątrz żeby popatrzeć na jednostkę. Trwało to z 10min i zjadło ok. 0.6kWh. Pozdrawiam. PS. W nocy było zimno, ale PC zeżarła niecałe 13kWh na CO od 21.00 - 6.00. KG Lo -10/34 Hi 15/26. odszranianie trwało dłużej i na wysokich obrotach bo było to niestety odszranianie gorącą parą...... Widać to min. po braku zmiany temperatury na zasilaniu i powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 08.11.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Hej Sorry , że jeszcze dręczę , kilka spostrzeżeń i pytań: -woda w systemie wygląda przezroczyście , ale jest z minimalnym przyciemnieniem -w instalacji , wewnątrz rur , czy na sitku jest rodzaj "smółki"-rodzaj mikro filmu , bardzo cienka lekko klejąca warstwa -wszystkie kontrolne copy są ok -mam w kilku miejscach parę łączek z ocynku ( dosłownie kilka) tylko na CO Alarm H98 pojawia się przy min modulacji 19Hz /wysoka temp na zewn ok 16st/co ok 45st- to wszystko bardzo rzadko ( dlatego zwiększyłem przepływ pompy wtórnej i zmniejszyłem t co kiedy jest ciepło) Pzdr Błotko odkłada się w miejscu gdzie woda się podgrzewa, czyli właśnie na wymienniku płytowym jego powierzchnia jest gorąca a woda zimna i dlatego potrzebuję odczyty z rurek chłodniczych by sprawdzić skraplanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
27KiD21 08.11.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 BobrowTwój krotki czas defrostu jest wynikiem posiadania buforu i wysoką temperatura wody w inst. C.O., która ogrzewa "gaz" co w konsekwencji roztapia szron na jedn. zew.. (Świadczy o tym najwyższy bieg pompy obiegowej). Pewnie o tym wiesz,ale warto to dopisać dla początkujących użytkowników.U K@mila rozmrażanie jest przy pomocy gorącego gazu. Świadczy o tym ten charakterystyczny dźwięk, wysokie obroty kompresora i zatrzymanie pompy obiegowej. Zastanawia mnie wykorzystanie grzałki do defrostu, gdyz znajduje się ona za wymiennikiem plytowym , wiec nie może wspomagać ogrzewania gazu w samym wymienniki.Proszę o poprawienie moich spostrzeżeń jeśli są błędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 08.11.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 (edytowane) Witam. Mam panasonica 9kW jednofaz. Od zeszłej soboty mam włączone grzanie w domu, dom nie zamieszkały. Jeszcze w połowie października temp. w środku była w granicach 14-16oC, potem załamała się pogoda i dom był otwierany na montaż barierek przy oknach i balkonie i spadło do 10oC. termometr nie jest wystawiony na działanie słońca. Jako ciekawostkę-Przez 191 dni na grzanie zbiornika 250 L poszło 296 kwh jak pamiętam dobrze. temp. na zbiorniku ustawiona na około 50 oC, grzanie przeciw legionelli włączone. P.S. Mało na necie zdjęć kotłowni więc wrzucam swoje zdjęcia. Edytowane 8 Listopada 2016 przez byggmol dopiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 08.11.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Bobrow Twój krotki czas defrostu jest wynikiem posiadania buforu i wysoką temperatura wody w inst. C.O., która ogrzewa "gaz" co w konsekwencji roztapia szron na jedn. zew.. (Świadczy o tym najwyższy bieg pompy obiegowej). Pewnie o tym wiesz,ale warto to dopisać dla początkujących użytkowników. U K@mila rozmrażanie jest przy pomocy gorącego gazu. Świadczy o tym ten charakterystyczny dźwięk, wysokie obroty kompresora i zatrzymanie pompy obiegowej. Zastanawia mnie wykorzystanie grzałki do defrostu, gdyz znajduje się ona za wymiennikiem plytowym , wiec nie może wspomagać ogrzewania gazu w samym wymienniki. Proszę o poprawienie moich spostrzeżeń jeśli są błędne. U Kamila obiegówka wyłączona to grzałka, też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 08.11.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 ........."U K@mila rozmrażanie jest przy pomocy gorącego gazu. Świadczy o tym ten charakterystyczny dźwięk, wysokie obroty kompresora i zatrzymanie pompy obiegowej." U mnie to samo , brak bufora i grzałki, charakterystyczny dzwiek około minuty , wyłączenie obiegówki i dość 'mocna " praca spręzarki ok 80mhz. ..."Zastanawia mnie wykorzystanie grzałki do defrostu, gdyz znajduje się ona za wymiennikiem plytowym , wiec nie może wspomagać ogrzewania gazu w samym wymienniki." Ciekawe, moj instalator jest pewny ze grzałka pomorze!Ktoś może wypowiedzieć się na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.11.2016 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Bobrow Twój krotki czas defrostu jest wynikiem posiadania buforu i wysoką temperatura wody w inst. C.O., która ogrzewa "gaz" co w konsekwencji roztapia szron na jedn. zew.. (Świadczy o tym najwyższy bieg pompy obiegowej). Pewnie o tym wiesz,ale warto to dopisać dla początkujących użytkowników. U K@mila rozmrażanie jest przy pomocy gorącego gazu. Świadczy o tym ten charakterystyczny dźwięk, wysokie obroty kompresora i zatrzymanie pompy obiegowej. Zastanawia mnie wykorzystanie grzałki do defrostu, gdyz znajduje się ona za wymiennikiem plytowym , wiec nie może wspomagać ogrzewania gazu w samym wymienniki. Proszę o poprawienie moich spostrzeżeń jeśli są błędne. Tylko małe sprostowanie- mam przepływ ok 1600-1700 ltr na 3 biegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 08.11.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 ........."U K@mila rozmrażanie jest przy pomocy gorącego gazu. Świadczy o tym ten charakterystyczny dźwięk, wysokie obroty kompresora i zatrzymanie pompy obiegowej." U mnie to samo , brak bufora i grzałki, charakterystyczny dzwiek około minuty , wyłączenie obiegówki i dość 'mocna " praca spręzarki ok 80mhz. ..."Zastanawia mnie wykorzystanie grzałki do defrostu, gdyz znajduje się ona za wymiennikiem plytowym , wiec nie może wspomagać ogrzewania gazu w samym wymienniki." Ciekawe, moj instalator jest pewny ze grzałka pomorze!Ktoś może wypowiedzieć się na ten temat? instalator się myli bo grzałka jest za wymiennikiem, a wiec nie ogrzeje wody która dostaje się do wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 08.11.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 instalator się myli bo grzałka jest za wymiennikiem, a wiec nie ogrzeje wody która dostaje się do wymiennika. Rozumiem.W takim razie nie mam wpływu na "moje" defrosty?.Czy mozna jeszcze cos zrobic aby były bardziej efektywne.? I nie pisze juz o czasie oraz zuzyciu energii .Zastanawia mnie czy taka praca sprezarki nie wpłynie na jej "zywotnosc". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.11.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Błotko odkłada się w miejscu gdzie woda się podgrzewa, czyli właśnie na wymienniku płytowym jego powierzchnia jest gorąca a woda zimna i dlatego potrzebuję odczyty z rurek chłodniczych by sprawdzić skraplanie. A na jakiej temp zrobić test - 50st ?(teraz mam 45) Chodzi o jak najeiększą moc przy największej modulacji sprężarki ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 08.11.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Witam. Mam panasonica 9kW jednofaz. Od zeszłej soboty mam włączone grzanie w domu, dom nie zamieszkały. Jeszcze w połowie października temp. w środku była w granicach 14-16oC, potem załamała się pogoda i dom był otwierany na montaż barierek przy oknach i balkonie i spadło do 10oC. termometr nie jest wystawiony na działanie słońca. Jako ciekawostkę-Przez 191 dni na grzanie zbiornika 250 L poszło 296 kwh jak pamiętam dobrze. temp. na zbiorniku ustawiona na około 50 oC, grzanie przeciw legionelli włączone. [ATTACH=CONFIG]372510[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]372511[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]372512[/ATTACH] P.S. Mało na necie zdjęć kotłowni więc wrzucam swoje zdjęcia. o znowu ta badziewna pseudo otulina na rurze gdzie czynnik chłodniczy ma najwyższą temp. witaj w klubie grzejących atmosferę pompą ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.11.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Cncjeszcze tylko dodam , że kiedy walczyłem ze starym zas cwu dwuplaszczowym- dobrze wypłukałem cały system ( puszczałem również wodę od strony wyj z PC - było trochę " błotka") Pzdr PSTen zadobnik cwu do " gobra rada" z forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 08.11.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Rozumiem.W takim razie nie mam wpływu na "moje" defrosty?.Czy mozna jeszcze cos zrobic aby były bardziej efektywne.? I nie pisze juz o czasie oraz zuzyciu energii .Zastanawia mnie czy taka praca sprezarki nie wpłynie na jej "zywotnosc". A wyobraź sobie że jedziesz samochodem 90km/h i co 40minut musisz zwolnić wrzucić jedynkę i jechać na maksymalnych obrotach(tych na czerwonej kresce) przez 10 minut. Czy to pomoże silnikowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 08.11.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 A na jakiej temp zrobić test - 50st ?(teraz mam 45) Chodzi o jak najeiększą moc przy największej modulacji sprężarki ? Pzdr ustaw 53st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 08.11.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Cnc jeszcze tylko dodam , że kiedy walczyłem ze starym zas cwu dwuplaszczowym- dobrze wypłukałem cały system ( puszczałem również wodę od strony wyj z PC - było trochę " błotka") Pzdr PS Ten zadobnik cwu do " gobra rada" z forum... nigdy nie wypłuczesz wszystkiego, często zostaje sporo w grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 08.11.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 (edytowane) o znowu ta badziewna pseudo otulina na rurze gdzie czynnik chłodniczy ma najwyższą temp. witaj w klubie grzejących atmosferę pompą ciepła Klub jest pewnie spory. To czym ty to ocieplasz w takim razie? Jak pisałem, zdjęć instalacji na wątku jak na lekarstwo, a pytających i udzielających rad sporo. Można prosić o jakieś foty z montażu? Edytowane 8 Listopada 2016 przez byggmol literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts