27KiD21 09.11.2016 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Rozumiem, że udziału grzałki nie przewiduje się. Pozostaje zatem bufor lub naczynie pośrednie albo pogodzenie się ze sposobem dzialania dogrzewania freonu. Pozdrawiam Pratchawiec Aby wykorzystać bufor do rozmrażania w trybie 1 jego objętość powinna zapewniać wystarczającą ilość energii do zakończenia całego procesu, którego czas to max 9,5min. Dlatego przy doborze pojemności należy uwzględnić deltę dla wody wynikającą z ustawionej KG i warunków z postu #3328. Dołożenie do instalacji buforu spowoduje jej rozdzielenie hydrauliczne, co będzie wiązało się z zastosowaniem dodatkowej pompy po stronie inst. C.O. + prostej automatyki zatrzymującej jej pracę w czasie trwania rozmrażania. Ja zastanawiam się dlaczego japońscy inżynierowie nie umożliwili włączenia opcji w której to ogrzewanie "gazu" będzie się odbywało po przełączeniu zaworu 3 drogowego na instalację CWU. W zasobniku większość z nas ma temp. >40* oraz jeżeli są to zbiornik przeznaczone do PC to długość wężownicy też odpowiednią. Będzie się to wiązało z potrzebą dogrzania CWU, ale to zawsze mniejsza prędkość sprężarki niż w trybie 2. Osoby które mają niską i płaską KG nie powinny się dziwić, że odmrażanie jest w trybie 2. No bo ile mamy tej energii w wodzie o temp. 31* przy tz=-1* dla KG 15/27 -15/35. A Wy co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 09.11.2016 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Dziś poruszałem temat z kolegą w pracy i też zastanawialiśmy się, czy nie ma opcji pobrania energii właśnie z zasobnika CWU. Wystarczyłoby przełączenie wspomnianego zaworu 3-drog.Co do KG, to chyba nie chodzi o jej spłaszczenie, a raczej o to jak używamy PC, tzn. w moim przypadku grzeję tylko w II taryfie, więc woda w podłodze spada wychładza mi się do wspomnianych wyżej 21*C... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.11.2016 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Proszę o uściślenie terminów ;- temp. zew. nie niższa niż -10* - czyli zgodnie z zasadami matematyki gdy Tz > - 10 C ,-temp. zew. mniej niż -10* - czyli zgodnie z zasadami matematyki gdy Tz < - 10 C ,Na str.135 forum odladzanie gazem było przedstawione przez CNC_POMPY_CIEPLA http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page135 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
27KiD21 09.11.2016 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Proszę o uściślenie terminów ; - temp. zew. nie niższa niż -10* - czyli zgodnie z zasadami matematyki gdy Tz > - 10 C , -temp. zew. mniej niż -10* - czyli zgodnie z zasadami matematyki gdy Tz < - 10 C , Na str.135 forum odladzanie gazem było przedstawione przez CNC_POMPY_CIEPLA http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page135 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 09.11.2016 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Która wersja pompy 12 kW T-Cap jest lepsza ? 1 fazowa czy 3 fazowa ? Proszę też o uzasadnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 09.11.2016 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Witajcie.Odwołując się do tego co pisał CNC na stronie 135."ryby rozmrażania są dwa:1. Normalny czyli że ciepło jest pobierane z wewnątrz budynku z instalacji grzewczej.2. Awaryjny gdy temperatura w układzie grzewczym na powrocie jest poniżej 27st.C , wtedy pompa wyłącza pompę obiegową i przechodzi do odladzania gorącymi parami"W pompach Panasonica delta wynosi 5.Tzn ze jesli tem. wejscia ma 32st to przy temp. wyjscia 27 st. PC wyłączy spręzarkę.Zatem aby korzystać z opcji "normalnej "defrostu min temp. wejścia musi mieć min 33st??Jeśli tak to KG musiałby być dosc "strome" aby korzystać z "normalnego" defrostu.Pamietajmy ze defrost jest w temp. od +3/4 do -6/7(tak mi się wydaje)Chodzi o to ze 33st wejscia i wyższe są osiągalne w przy dość ujemnych temp. gdzie nie ma defrostów.Proszę o opinie na powyższy temat.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 09.11.2016 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 A jak to jest w instalacjach z buforem/sprzęgłem? Pozdrawiam. Przed chwilą zaobserwowałem defrost u mnie. Mam bufor/sprzęgło 100l. Pompa pracowała temp na zewnątrz -1, temp zasilania 31 powrotu 26 stopni, częstotliwość pracy sprężarki 22-23. Po rozpoczęciu temp zasilania i powrotu wyrównała się do 25 stopni, sprężarka pracowała z częstotliwością 29-30. Trwało to 5 minut. Potem na minutę sprężarka się zatrzymała. Temp zasilania i powrotu cały czas 25 stopni. Po minucie sprężarka weszła na wysokie obroty 75-86. Temp zasilania bez zmian powrót podniósł się do 26. Trwało to 5 minut. Potem obroty spadły do 29-30 bez zatrzymania sprężarki. Temp zasilania podniosła się do 31 stopni powrót 26. Całość trwała 11 minut. Niestety mam podlicznik na pompę ale nie zanotowałem stanów do sprawdzenia zużycia. Zrobię to za następnym razem. Teraz pompa chodzi z częstotliwością sprężarki 22-23. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 09.11.2016 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Witam wszystkich, Niniejszym ogłaszam, że jutro mam nadzieje dołączę do Waszego grona. 3-fazowa 9kW ma zaskoczyć po 3 dniach montażu kotłowni i jednostki. Na coś warto zwrócić wagę przy pierwszym starcie? Panas ma program wygrzewania podłogi, czy raczej realizowaliście to manualnie podnosząc sami stopniowo temperaturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 09.11.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Witam wszystkich, Niniejszym ogłaszam, że jutro mam nadzieje dołączę do Waszego grona. 3-fazowa 9kW ma zaskoczyć po 3 dniach montażu kotłowni i jednostki. Na coś warto zwrócić wagę przy pierwszym starcie? Panas ma program wygrzewania podłogi, czy raczej realizowaliście to manualnie podnosząc sami stopniowo temperaturę? Witaj. Zacznij od danych w stopce. Jeśli zaś chodzi o wygrzewanie ja robiłem manualnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 09.11.2016 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Przed chwilą zaobserwowałem defrost u mnie. Mam bufor/sprzęgło 100l. Pompa pracowała temp na zewnątrz -1, temp zasilania 31 powrotu 26 stopni, częstotliwość pracy sprężarki 22-23. Po rozpoczęciu temp zasilania i powrotu wyrównała się do 25 stopni, sprężarka pracowała z częstotliwością 29-30. Trwało to 5 minut. Potem na minutę sprężarka się zatrzymała. Temp zasilania i powrotu cały czas 25 stopni. Po minucie sprężarka weszła na wysokie obroty 75-86. Temp zasilania bez zmian powrót podniósł się do 26. Trwało to 5 minut. Potem obroty spadły do 29-30 bez zatrzymania sprężarki. Temp zasilania podniosła się do 31 stopni powrót 26. Całość trwała 11 minut. Niestety mam podlicznik na pompę ale nie zanotowałem stanów do sprawdzenia zużycia. Zrobię to za następnym razem. Teraz pompa chodzi z częstotliwością sprężarki 22-23. Mój defrost , brak bufora.Temp. zew. -1st . 1. 0:00min - 1:30min .wyrównanie temp. in/out do 23. Spręzarka 0MHZ.Obiegówka On 2. 1:30min- 11:30min . in 23/out24 .Spreżarka w ciągu 1 minuty dochodzi do 78MHZ.Obiegówka OFF. 3. 11:30min - 12:40 min .in od 23 do 32/out 23 Sprezarka 40MHz.Obiegówka OFF. 4. 12:40min- 13:20min in 26.out 23 Sprezarka 40MHZ.Obiegówka OFF. 5. 13:20 - 14:30 in 26.out 23 Sprezarka 37MHZ.Obiegówka On Koniec Defrostu(Heat przestaje migać) Zuzycie:0,73KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 09.11.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Kamil odnośnie filmiku z defrostem , to zauważyłem że masz dużą częstotliwiść sprężarki- u mnie występuje taka sytuacja dość rzadko ( np kiedy nie ma jeszcze ciepłej wody po dłuższej przerwie obniżenia nocnego). Defrost trwa u mnie max 5 min- prawdopodobnie ze względu na wyższe temp na grzejnikach . Pzdr Podczas defrostu dziś rano przy -1*C było 79Hz i temp zasilania 40*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 09.11.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Witaj. Zacznij od danych w stopce. Jeśli zaś chodzi o wygrzewanie ja robiłem manualnie. Zgadza się. Ja po krótkiej zabawie z "dry con" też przeszedłem na manualne wygrzewanie, codziennie zwiększałem chyba o 2 stopnie, aż doszło do 40 i potem stopniowo co 2 stopnie dziennie zmniejszałem. Tak mniej więcej. Szczególnie dokładny w tym nie byłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bassior 09.11.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 czesc, dzis nie było u nas na wsi swiatla do okolo 16.30. defrost właczył sie o 16.45 - trwał gdzies do 17.02temp zasilania 28-27*C, 24-25*C powrót,temp 0*Csprężarka 47MHZKG: -15/29 15/29 po okolo 35min znowu sie defrost pojawil - trwał 17min, po kolejnych 35min pojawił się 3 defrost - w takich samych warunkach jak przy pierwszym. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 09.11.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Wada wygrzewania posadzki w trybie auto to zatrzymanie i skasowanie w zasadzie procesu, kiedy wywali np. błąd niskiego przepływu, co na początku może się zdarzać przy pc i zabawie z obiegówką lub rozdzielaczami, albo są cięcia w dostawie energii lub częste odpinanie bezpieczników czy wywalanie różnicówki przy wykańczaniu domu i montażu gniazdek, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
27KiD21 09.11.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Ponawiam pytanie. Defrosty występują przy grzaniu C.O. jak i CWU!! Zweryfikować to można bardzo prosto: 1. Włączyć grzanie C.0.po 30 min pracy (im delta temp. C.O. między zaisalnie i powrotem będzie wieksza tym lepiej), 2. Sprawdzić oszronienie jedn. zew. ( no i tu przyda się trochę doświadczenia w ocenie czy już jest wystarczająca warstwa szronu) i... 3. Wymusić grzanie CWU gdy temp. w zbiorniku jest na granicy delty CWU (np. wyciągając czujnik temp., tylko po uruchomieniu procesu grzania CWU włożyć na miejsce !!!!).. 4. Powinno zakończyć się defrostem przy przełączonym zaworze 3d Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ccool 09.11.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 WitamJa u siebie właśnie zaobserwowalem defrost.Tem zewn -2Wej 31 powrot 27Czas 7 minut Obiegowka w pompie caly czas onPobor energii 0,45 kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 10.11.2016 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Czy może mi ktoś doradzić ?Która wersja pompy 12 kW T-Cap jest lepsza ? 1 fazowa czy 3 fazowa ? Proszę też o uzasadnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 10.11.2016 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Wczoraj od 17 do 23.30 5 defrostów. Wszystkie wg wcześniejszego opisu. Martwi mnie inna sytuacja. Pompa od wczoraj rana chodzi non-stop. Przez 24h pobrało 27kWh. Temp na zewn. -4 do +1. W domu 23 stopnie. Pompa ma cały czas zasilanie 31 powrót 27 z przerwami na defrost i grzanie CWU. Przy grzaniu CO sprężarka idzie cały czas na 22-23. Z KG wychodzi mi że temp zasilanie powinna dojść do 32,6 + 3minuty i się wyłączyć. Dlaczego nie wejdzie na wyższe obroty i nie dogrzeje do tej temperatury. Nie wiem dlaczego tak sie nie dzieje? Czy zacząć się bać niższych temperatur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiterBo 10.11.2016 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Tak czytam czytam, i ciekawi mnie jedna kwestia:Obroty sprężarki dzisiaj zerknąłem jak malowałem ściany godzina około 22:30 przy temp ze 0*C i temp pokojowej ustawionej na 19*C moja sprężarka przy Water out 33*C miała 48MHZ i wahała się +/- 3MHZ.Czy to normalna praca ? możecie zerknąć u siebie ? aaa i co ciekawe na pompie sprawdzałem zużycie energii Heat 41dni - 478kwhTank -25kwh ( tego nie biorę pod uwagę bo tylko czasami przełączam na Heat + Tank).Ustawienia mam poczynione przez instalatora - jeszcze nic nie zmieniałem/ przestawiałem.NIe za dużo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 10.11.2016 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 PiterBo, co do częstotliwości pracy przy takiej temp. zasilania, u mnie podobna wartość - nie wiem, czy jest dobra/naturalna, dla takiego zasilania. Dzisiaj rekordowo zimno w nocy -7*C. Wczoraj pierwszy defrost w całości gazem przez~10min, drugi po 1.5h początkowo z podłogówki, ale po spadku temp.wody do 26*C PC dokończyła odmrażanie gazem i to trwało już dosłownie chwilę. Widok zaśnieżonej wręcz jednostki zew. lekko przerażający Myślałem, że to się nie uda, ale oczywiście się odmroziła. Muszę jedynie powyciągać korki, bo mam teraz tylko jeden spust otwarty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts