Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Sorry mój błąd H76 to zabezpieczenie od wysokiego ciśnienia w instalacji freonowej, H68 to błąd przepływu. Postępuj jak wyżej.

Witam

Nie wiem czy H20 to błąd, bo to wyświetla na głównym ekranie. Błędy są na dalszych i tam wskazuje właśnie owe H76. Wysokie ciśnienie? Ciekawe jaki powód? Instalacji jest ponad 8 metrów więc, w sumie myślałem, że będzie za niskie ciśnienie (nie było dobijane).

Wyłączyć pompę klawiszem, czy całkowicie pozbawić napięcia?

Zajrzełem do instrucji trochę namieszałem bład przepływu to H62, błąd H98 to wysokie ciśnienie, H76 to błąd komunikacji prawie każdy to ma po uruchomieniu. Żeby skasować H20 zdejmij zasilanie z rozdzielki, z przycisku się nie da. Przechodziłem to, winna była płyta główna (pewna partia t-cap to miała - wada fabryczna, po wymianie Ok). Jak to zrobisz i odpowietrzysz to posłuchaj pracy pompki obiegowej, powinna równo pracować (nierówna praca, spadki prędkości obrotowej tak jakby się nie mogła rozkręcić sugeruję płytę główną, u mnie tak było), pozdr.

H2O - to woda ;)

H20 to błąd pracy pompy.

Dlaczego wystąpił, precyzyjniej, choć zwięźle wyjaśnił mkm silesia.

Pracę na grzałce można wymusić wciskając klawisz HEATER.

Wtedy PC będzie pracować wyłącznie na grzałce z mocą 3 kW.

Możesz w ustawieniach SET +5 sek. ustawić temperaturę włączenia grzałki od -15 do do +15. Funkcja HEATER potem klawisz select, czarną strzałką w górę, powiedzmy do 10* (tak żeby było więcej niż na "polu". Potem zatwierdź przez SET.

Ważne; nie zapomnij potem wrócić do poprzedniego ustawienia, bo będzie boleć przy czytaniu, a zwłaszcza płaceniu rachunków.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Woda, heh niezłe. To chyba faktycznie tryb grzania wody:)

Dla potomnych:

A kod H76 znalazłem w przepastnych archiwach wujka G, że to jednak: "Błędy komunikacji panelu sterowania jednostki wewn."

Kodu błędu H20 niema:) Jest F20 ale to: "Zabezpieczenie przed przegrzaniem sprężarki"

natomiast wskazany komunikat "Zabezpieczenie przed nadmiernym ciśnieniem w jednostce zewn." to H98, który u mnie nie występuje.

Ciśnienie wody w rurkach jakieś 1,5, na pompie nie zwróciłem uwagi.

Czyli jednak H20 to błąd. W instrukcji nie widzę takiego kodu. ok, jutro wywalę korki odczekam parę minut i odpalę ustrojstwo. Zobaczę efekty i oczywiście poinformuję o efektach.

Ten kod to jest chyba na 1 ekranie po wciśnięciu check. - wadliwa płyta pompy?

rachunki: no pompa pobrała zaledwie 20 kWh a na ekranie w check wskazuje 10kWh. To ilość wyprodukowana? fajny COP 0,5 :)

H20 to błąd pracy pompy.

Dlaczego wystąpił, precyzyjniej, choć zwięźle wyjaśnił mkm silesia.

Pracę na grzałce można wymusić wciskając klawisz HEATER.

Wtedy PC będzie pracować wyłącznie na grzałce z mocą 3 kW.

Możesz w ustawieniach SET +5 sek. ustawić temperaturę włączenia grzałki od -15 do do +15. Funkcja HEATER potem klawisz select, czarną strzałką w górę, powiedzmy do 10* (tak żeby było więcej niż na "polu". Potem zatwierdź przez SET.

Ważne; nie zapomnij potem wrócić do poprzedniego ustawienia, bo będzie boleć przy czytaniu, a zwłaszcza płaceniu rachunków.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Hmm. na głównym ekranie po lewej stronie u góry chyba mam komunikat HEATER, który przy defroście mruga. Nie wiem czy dobrze pamiętam

Tak nie mieszkam, aktulnie kończą ocieplenie ścian, ale tynku już chyba nie zdążę bo za zimno.

Przymierzam się do ocieplenia stropu. Okna mam jakieś 0,8, drzwi tez ciepłe. Brama garażowa zamyka nieocieplony garaż.

No ciężko to ruszyć taka masę zimnego betonu, zwłaszcza że zrobiłem 9 cm wylewki mające akumulować ciepło. Jest trochę tych m3 do rozruszania :)

No i pogoda dziś nie dopisała, niesamowita wilgotność powietrza i zimno. Faktycznie sprawdzę jutro jak to idzie.

Za 2 tygodnie montaż kominka to pomoże zagrzać po raz pierwszy dom.

A to co wyświetla się na panelu H20 to co to?

H20 to kod usterki dla nieprawidłowej praca pompy wodnej

Pozdrawiam

Jacek

Z powyższego wysuwają się dwa wnioski:

1. Problemem nie jest sama pompa, ale start zimnej podłogówki, w wyziębionym domu, w taką pogodę jak teraz. Może nawet nie jest to problem, bo pompa sobie poradzi ratując się grzaniem grzałką (przy powrotach <10 stopni) i wreszcie na tyle podgrzeje instalacje, że będzie miała powrót 10 i zacznie normalnie grzać sprężarką.

2. Jak ktoś wcześniej wspomniał - trzeba spokojnie pozwolić pracować pompie:)

Kwestią wspólną obu punktów jest kasa. Pompa będzie ratować się grzałką, od czego zatrą się trybka w liczniku energii.

Macie jakieś swoje patenty na awaryjny start zimnej instalacji zasilanej z panasa? Wiem, jednym z rozwiązań jest buforek/sprzęgło ale ja go nie mam, więc metoda odpada.

Problem przy innych temperaturach pewnie nie występuje. Chyba wstrzymam się 2 tygodnie ze startem ogrzewania (okazyjnie przymrozie coś tylko podgrzeję) aż skończą prace na budynku i przestaną wietrzyć dom 5 metrowa brama garażową. Szkoda grzać atmosferę - bo jeszcze bociany wrócą...