Zigobar 14.11.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) Mam pytanie: Można całkiem wyłączyć pompę ciepła?... Na razie może tylko wyłącz grzanie, ale nie wyłączaj napięcia zasilającego. Sprężarki pracujące przy niskich temperaturach otoczenia wyposażone są w grzałkę karteru. Po zaniku napięcia olej wystygnie i prawdopodobnie będzie wymagana jakaś zwłoka czasowa pomiędzy podaniem napięcia, a załączeniem sprężarki (być może automatyka sterująca taką zwłokę zapewnia). Lepiej zaczekaj na opinię któregoś z instalatorów. Edytowane 14 Listopada 2016 przez Zigobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 14.11.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) Na razie może tylko wyłącz grzanie, ale nie wyłączaj napięcia zasilającego. Sprężarki pracujące przy niskich temperaturach otoczenia wyposażone są w grzałkę karteru. Po zaniku napięcia olej wystygnie i prawdopodobnie będzie wymagana jakaś zwłoka czasowa pomiędzy podaniem napięcia, a załączeniem sprężarki (być może automatyka sterująca taką zwłokę zapewnia). Lepiej zaczekaj na opinię któregoś z instalatorów. No właśnie obawiam się o podzespoły pompy narażone na temperatury minusowe. Dziś już spadło do -4. Zacznę grzać jak wykaraskam się z podbitki i ocieplenia stropu. A niestety muszę jeszcze docieplić murłatę z zewnątrz, co przy rozległej parterówce potrwa. map78: zgadza się, tylko, że rozpatruję wyłączenie pompy w kontekście skutków a nie sposobu:) Jak wyłączyć grzanie? Pompa wyłączona z klawisza dalej ciągnie prąd - zapewne chodzą grzałki. A tak generalnie to co wyłącza klawisz? Sprężarkę? Bo na pewno nie pompę. Edytowane 14 Listopada 2016 przez Szklara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 14.11.2016 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Jak pytanie Szklary o pompę było do mnie to- Panasonic 1 faz 9kW.TCAP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 14.11.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) Panowie ... poratujcie. Dopiero co odpaliłem pompę ciepła (Panasonic 9kW 3-fazy). Mam dwa zbiorniki: CWU i bufor CO. W związku z 'niepełną' instalacją, czyli brakiem sterowania pompką obiegową, podłączyłem ją na razie bezpośrednio do prądu (na najwyższym biegu). Ustawiłem delikatne grzanie (HEAT na 25stC) i włączyłem wszystko. Miało wygrzewać posadzkę. Pompa dogrzewała zbiornik (około do 20stC) a pomka rozprowadzała ciepło po podłogówce. Wszystko chodziło około 28h ... i pompka obiegowa 'zdechła' Ktoś wie co się mogło z nią stać? Układ zapowietrzony? Niedociśnienie, nadciśnienie, coś innego? Mogła tak po prostu z siebie paść? Pompka to model: LFP ePCO25/40-70. Mam 1400m podłogówki na dwóch piętrach. Edytowane 14 Listopada 2016 przez Fan*ft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.11.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Witam,podaję obserwacje defrostów :-na CWU , T zewn=O, dP=0,21 kWh, dt=7min ,F=30Hz pod koniec defrostu kiedy temp spadła do 22st w PC sprężarka pracowała na 55Hz-na CO , T zewn= -5, dP=0,16kWh , dt=5min , F=30 Hz przy końcu temp na PC 30 st Wnioski :-dla CWU zabrakło pod koniec defrostu ciepłej wody , dlatego zwiększyłem temp na przełączniku temp w górnej części zasobnika z 45 st do 47st ( mój patencik na zmniejszenie częstotliwości załączania trybu CWU w PC)-dla CO jest ok , przy temp na buforze 45st i wyłączeniu pompy wtórnej przy 36 st-defrost ze wspomaganiem ze sprężarki załączy się w moim przypadku bardzo rzadko , np podczas rozruchu po przerwiePzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.11.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 map78: zgadza się, tylko, że rozpatruję wyłączenie pompy w kontekście skutków a nie sposobu:) W grudniu 2013 miałem taką sytuację, że po przejściu Ksawerego nie miałem prądu przez 4 dni. Temperatury były wtedy podobne do obecnych, jak prąd wrócił to pompa sama się uruchomiła i wszystko było OK. Nie jestem fachowcem, więc podaje info tylko z własnych obserwacji, a tych po ponad trzech latach użytkowania już się troszkę nazbierało;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 14.11.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Jak w Meetingu jest realizowany defrost z CWU? Rozumiem, że PC ma po prostu możliwość sterowania 3-drożnym w takiej sytuacji i ciągnięcia energii z zasobnika przy odmrażaniu? Pozdrawiam. ona zawsze odmraża się z CWU bo tam jest zazwyczaj wyższa temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 14.11.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Mam pytanie: Można całkiem wyłączyć pompę ciepła? Zaczynam podbitkę i wykonawca korzysta z garażu, ziębi chałupę na potęgę. Ja zabieram się za ocieplenie stropu nad całym domem. Pompa zamontowana, ale szkoda by chodziła i grzała atmosferę. W środku jest parę stopni więcej niż na zewnątrz tj. około 4-6 stopni ale mi chodzi o jednostkę zewnętrzną, czy uszkodzi ją ew. mróz? co z czynnikiem roboczym? Z góry dzięki za odp. Ustaw sobie poprostu na minimum żeby Ci nie pozamarzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 14.11.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Ustaw sobie poprostu na minimum żeby Ci nie pozamarzało. tylko, że minimum to chyba 25 na wylocie. grzeje jak szalona Generalnie na razie w dzień nie grzeje, w nocy włączam naprzemiennie pół domu. Temperatury i tak zwiększają się, choć nie jest to moim zamiarem, bo im większa różnica temperatur do otocznia tym większe straty. Dziś rano było już 24/21 a temp w domu 16. Dużo za dużo Przyszli panowie i otworzyli wrota i... wywiało wszystko pomimo odcięcia ze styropianu zamiast drzwi. Najchętniej bym wyłączył i poczekał do końca prac. Tylko ta obawa o jednostkę zewnętrzną. map 78 a jakie były temperatury wtedy? Ksawer chyba nie wiał w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.11.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 map 78 a jakie były temperatury wtedy? Ksawer chyba nie wiał w zimie. Ksawery był na początku grudnia 2013, temp z tego co pamiętam na poziomie -2st ( u mnie) i od cholery śniegu. Moim zdaniem możesz spokojnie wyłączyć pompę. Nie wyobrażam sobie tego żeby jej konstrukcja nie przewidywała takich sytuacji. musisz jedynie pamiętać żeby hydrobox miał dodatnią temp bo tam jest woda, reszta z pewnością sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iek84 14.11.2016 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Witam,prośba do użytkowników Panasonica ale pewnie i nie tylko.Polećcie proszę jakiś sterownik, regulator tak żeby można było poustawiać pompę, poustalać kiedy ma grzać itp.Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 14.11.2016 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 tylko, że minimum to chyba 25 na wylocie. grzeje jak szalona .... Tylko ta obawa o jednostkę zewnętrzną. map 78 a jakie były temperatury wtedy? Ksawer chyba nie wiał w zimie. Witam Jednostce zewnętrznej nawet -50* nie zaszkodzi. Pilnuj natomiast temperatury wewnętrznej, w tym wylewki by woda Ci nie zamarzła. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 15.11.2016 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 ona zawsze odmraża się z CWU bo tam jest zazwyczaj wyższa temperatura. Rozumiem, czyli jest to realizowane dokładnie odwrotnie jak w Panasonicu. Myślałem, że można tym jakoś sterować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 15.11.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 (edytowane) 1/ Defrosty występują przy grzaniu C.O. jak i CWU!! - napisał 27KiD21 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page168 , 2/ Podaję obserwacje defrostów : napisał Bobrow http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page172 -na CWU , T zewn=O, dP=0,21 kWh, dt=7min ,F=30Hz pod koniec defrostu kiedy temp spadła do 22st w PC sprężarka pracowała na 55Hz-na CO , T zewn= -5, dP=0,16kWh , dt=5min , F=30 Hz przy końcu temp na PC 30 st, 3/Czterech uzytkownikow podało dane defrostu; thxluk ; -1,0 C ; 14.5 min ; 0,75 kWh ; ccool ; -2,0 C ; 07,0 min ; 0,45 kWh ; k@mil ; -2,0 C ; 12,0 min ; 0,80 kWh ; bobrow ; 0,0 C ; 7,0 min ; 0,21 kWh - na CWUbobrow ; - 5,0 C ; 5,0 min ; 0,16 kWh - na CO ILE DEFROSTÓW WYSTĘPUJE W CIĄGU DOBY ???? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244356-Pompa-ciepla-i-zwrotnica-(sprzeglo-hydrauliczne)/page2 Edytowane 18 Listopada 2016 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.11.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 1/ Defrosty występują przy grzaniu C.O. jak i CWU!! - napisał 27KiD21 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page168 , 2/ Podaję obserwacje defrostów : napisał Bobrow http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page172 -na CWU , T zewn=O, dP=0,21 kWh, dt=7min ,F=30Hz pod koniec defrostu kiedy temp spadła do 22st w PC sprężarka pracowała na 55Hz -na CO , T zewn= -5, dP=0,16kWh , dt=5min , F=30 Hz przy końcu temp na PC 30 st, 3/Czterech uzytkownikow podało dane defrostu; thxluk ; -1,0 C ; 14.5 min ; 0,75 kWh ; ccool ; -2,0 C ; 07,0 min ; 0,45 kWh ; k@mil ; -2,0 C ; 12,0 min ; 0,80 kWh ; bobrow ; 0,0 C ; 7,0 min ; 0,21 kWh - na CWU bobrow ; - 5,0 C ; 5,0 min ; 0,16 kWh - na CO ILE DEFROSTÓW WYSTĘPUJE W CIĄGU DOBY ???? Andrzej, nie jestem w stanie podać ilości defrostów-to zależy od warunków zewnętrznych i danego obciążenia PC . Jest to szczególnie widoczne przy dłuższej przerwie w pracy PC , wtedy PC przez pewien czas pracuje z większą mocą-w zeszłym roku do grudnia miałem G11 i włączałem PC wg potrzeb ok godz 10-11. Kiedy były warunki szczególnie podatne na defrosty -PC częściej się szroniła ,defrost występował nie kiedy co godzina .Ale także dom wolniej się nagrzewał. Natomiast kiedy przeszedłem na G12W i grzeję 24H tylko z delikatnym obniżeniem nocnym-wszystko gra , defrosty są rzadsze i nie odczuwam dyskomfortu w domu (nie wychłodzenia) Tyle pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 15.11.2016 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Andrzej, nie jestem w stanie podać ilości defrostów-to zależy od warunków zewnętrznych i danego obciążenia PC . Jest to szczególnie widoczne przy dłuższej przerwie w pracy PC , wtedy PC przez pewien czas pracuje z większą mocą-w zeszłym roku do grudnia miałem G11 i włączałem PC wg potrzeb ok godz 10-11. Kiedy były warunki szczególnie podatne na defrosty -PC częściej się szroniła ,defrost występował nie kiedy co godzina .Ale także dom wolniej się nagrzewał. Natomiast kiedy przeszedłem na G12W i grzeję 24H tylko z delikatnym obniżeniem nocnym-wszystko gra , defrosty są rzadsze i nie odczuwam dyskomfortu w domu (nie wychłodzenia) Tyle pzdr oplaca Ci sie grzac caly dzien przy G12w, liczyles ile wychodzi Ci drozej jak wchodzisz w okienko drogie z niska modulacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 15.11.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Panowie pytanie z innej beczki. znajomy chce pompe zamontowac w nowej chacie i instalator doardza mu grzejniki 3 plytowe. jakie uzywacie w swoich domach?? ja akurat mam tylko podlogowke wiec mu nie moge doradzic. on zas nie chce tych 3 plytowych bo mowi ze wilelki jak cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.11.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 oplaca Ci sie grzac caly dzien przy G12w, liczyles ile wychodzi Ci drozej jak wchodzisz w okienko drogie z niska modulacja? Tak , opłaca mi się za taki komfort cieplny-przy grzejnikach nie ma specjalnej akumulacji cieplnej. W sezonie grzewczym średnio 1hWh wychodzi za 0,40-0,41 pln . No i najważniejsze-w chałupie jest ciepło kiedy potrzebujemy, żeby było ciepło- a nie kiedy jest tanio (ważna kolejność : komfort , koszt). Gdybym grzał w zakresie 20-20.5 st w drogim prądzie - moje koszty były by mniejsze sądzę ,że nawet o ok 30% jak nie więcej . Niestety- trzeba trochę dutków wydać na CO ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 15.11.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 wracajac do mojego pytanie od kolegi jakie uzywasz grzejniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 15.11.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Andrzej, Natomiast kiedy przeszedłem na G12W i grzeję 24 H, tylko z delikatnym obniżeniem nocnym - wszystko gra , defrosty są rzadsze i nie odczuwam dyskomfortu w domu ( nie ma wychłodzenia ) Tyle pzdr Wielkie dzięki, właśnie o to mnie chodziło , aby potwierdzić tezę z tematu ; "" Czy bufor / sprzęgło jest potrzebne ??? ""; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244356-Pompa-ciepla-i-zwrotnica-(sprzeglo-hydrauliczne) - o czasie defrostu , zużyciu w kWh i ilości defrostów w ciągu doby . Ponieważ Ty masz wszystko, tak jak należy i super opomiarowany układ grzewczy , TO ; Twoje dane są wzorcem dla innych . SUPER ROBOTA KOLEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts