Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Wielkie dzięki, właśnie o to mnie chodziło , aby potwierdzić tezę z tematu ;

"" Czy bufor / sprzęgło jest potrzebne ??? ""; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244356-Pompa-ciepla-i-zwrotnica-(sprzeglo-hydrauliczne)

- o czasie defrostu , zużyciu w kWh i ilości defrostów w ciągu doby .

Ponieważ Ty masz wszystko, tak jak należy i super opomiarowany układ grzewczy , TO ;

Twoje dane są wzorcem dla innych . SUPER ROBOTA KOLEGO

Hej

Andrzej , to bardzo miło widzieć tak pochlebne słowa-aż się lekko zaczerwieniłem...

Dzięki.

A już bardziej poważnie , to zależy mi przede wszystkim na tym , aby więcej ludzi przekonało się do PC w domach starszych i z grzejnikami.

Mi się udało-miałem grzejniki dobierane niby do 55st , ale wg "nadwyżek" fachowców tj blisko 100W/m2 - w efekcie skutecznie ogrzewam dom przy temp max na grzejnikach 45st. Niestety nie miałem możliwości skorzystania z jakichś specjalnych dotacji-u niektórych jest tzw program KAWKA , gdzie można zyskać do 70% dotacji na ekologiczne ogrzewanie (ale chyba nie więcej niż 13 000pln , wtedy zupełnie inaczej wygląda taka inwestycja ), a w Krakowie to chyba 100%.

pzdr

Hej

W Krakowie to chyba dotacje w 100%.

pzdr

; Jest możliwość , tylko jak to w Socjalizmie - dla wybranych , a nie dla wszystkich.

Bardzo mnie się podoba , jak w stopce są takie informację ;

Sezon grzewczy:

2013/14 - 4300kWh CO+CWU - 85% tania - 1720 zł

2014/15 - 4600kWh CO+CWU - 90% tania - 1750 zł

thxluk ; -1,0 C ; 14.5 min ; 0,75 kWh ;

ccool ; -2,0 C ; 07,0 min ; 0,45 kWh ;

k@mil ; -2,0 C ; 12,0 min ; 0,80 kWh ;

Rozumiem iż wszyscy powyżej maja tylko podłogówkę?I wszyscy Panasonic?

Także jakaś teoria skąd taka róznica?

ustawienie KG??Poproszę o Wasze opinie/teorie..

Witam

Jeśli przypadkiem defrost nastąpi w trakcie grzania CW (przełączony zawór T), nie powinna wystąpić potrzeba dogrzewania wody grzałką lub innymi - nowszymi sposobami.

Jeśli nastąpi na początku procesu rozgrzewania wylewki np od 21*, PC zużyje więcej energii na dogrzanie wody obiegowej grzałką lub dodatkowe grzanie par r410.

Tak więc, co wydaje się być logicznym, sztywnych ram nie ma.

U mnie, jak wcześniej pisałem, w typowych warunkach - ok 0*, 90%, defrost trwa ok.4,5 min. sprężarka pracuje na rewersie z obciążeniem ok. 1000 W, a grzałka hydroboxu o mocy 3 kW wspiera odszranianie przez ok.2 min.

Całkowite zużycie energii w tym czasie nie przekracza 0,2 kWh.

W bardziej ekstremalnych warunkach będzie zapewne więcej.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Witam

Jeśli przypadkiem defrost nastąpi w trakcie grzania CW (przełączony zawór T), nie powinna wystąpić potrzeba dogrzewania wody grzałką lub innymi - nowszymi sposobami.

Jeśli nastąpi na początku procesu rozgrzewania wylewki np od 21*, PC zużyje więcej energii na dogrzanie wody obiegowej grzałką lub dodatkowe grzanie par r410.

Tak więc, co wydaje się być logicznym, sztywnych ram nie ma.

U mnie, jak wcześniej pisałem, w typowych warunkach - ok 0*, 90%, defrost trwa ok.4,5 min. sprężarka pracuje na rewersie z obciążeniem ok. 1000 W, a grzałka hydroboxu o mocy 3 kW wspiera odszranianie przez ok.2 min.

Całkowite zużycie energii w tym czasie nie przekracza 0,2 kWh.

W bardziej ekstremalnych warunkach będzie zapewne więcej.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Witaj, kilka stron temu zostało napisane iz grzałka nie ma wpływu na proces defrostu.

U mnie kilka dni temun została podłączona do instalacji elektrycznej i nie zauwazyłem żadnej różnicy w czasie odszraniania.

Nie mam jeszcze podlicznika na grzałce , więc nie ma jak sprawdzić czy działa przy defroscie.

Bo jeśli dobrze "kombinuje" to grzałka powinna wspomagać deforst oraz ponieżej - 15st.

tak?

Witaj, kilka stron temu zostało napisane iz grzałka nie ma wpływu na proces defrostu.

U mnie kilka dni temun została podłączona do instalacji elektrycznej i nie zauwazyłem żadnej różnicy w czasie odszraniania.

Nie mam jeszcze podlicznika na grzałce , więc nie ma jak sprawdzić czy działa przy defroscie.

Bo jeśli dobrze "kombinuje" to grzałka powinna wspomagać deforst oraz ponieżej - 15st.

tak?

Panowie jak Wy mierzycie czas defrostu ? od momentu gdy zaczyna migac HEAT, do momentu jak spowrotem swieci sie ciagle?

Dzis przed chwila zaobserwowalem defrost.

Temp zewn 1

Czas 7 min

O, 28 kwh

Temp wody na wejsciu 31 na wyjsciu 28,

Czy jeszcze jakies info mam podac

Pozdrawiam

Niezle ,skąd u Ciebie taka delta tj. tylko 3 st.

W takim wypadku jednostke rozmrażasz wodą z CO(tem. wyj.>27st).Z tad tak niskie zuzycie i krótki czas.

Tylko skąd u Ciebie taka delta??

Edytowane przez thxluk

Panowie jak Wy mierzycie czas defrostu ? od momentu gdy zaczyna migac HEAT, do momentu jak spowrotem swieci sie ciagle?

Od przełączenia zaworu 4-drogowego w jednostce zewnętrznej na pracę w rewersie, do ponownego jego przełączenia na ogrzewanie.

Słychać wówczas charakterystyczne "fuknięcia".

Pozdrawiam

Pratchawiec