bobrow 15.11.2016 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Wielkie dzięki, właśnie o to mnie chodziło , aby potwierdzić tezę z tematu ; "" Czy bufor / sprzęgło jest potrzebne ??? ""; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244356-Pompa-ciepla-i-zwrotnica-(sprzeglo-hydrauliczne) - o czasie defrostu , zużyciu w kWh i ilości defrostów w ciągu doby . Ponieważ Ty masz wszystko, tak jak należy i super opomiarowany układ grzewczy , TO ; Twoje dane są wzorcem dla innych . SUPER ROBOTA KOLEGO Hej Andrzej , to bardzo miło widzieć tak pochlebne słowa-aż się lekko zaczerwieniłem... Dzięki. A już bardziej poważnie , to zależy mi przede wszystkim na tym , aby więcej ludzi przekonało się do PC w domach starszych i z grzejnikami. Mi się udało-miałem grzejniki dobierane niby do 55st , ale wg "nadwyżek" fachowców tj blisko 100W/m2 - w efekcie skutecznie ogrzewam dom przy temp max na grzejnikach 45st. Niestety nie miałem możliwości skorzystania z jakichś specjalnych dotacji-u niektórych jest tzw program KAWKA , gdzie można zyskać do 70% dotacji na ekologiczne ogrzewanie (ale chyba nie więcej niż 13 000pln , wtedy zupełnie inaczej wygląda taka inwestycja ), a w Krakowie to chyba 100%. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 15.11.2016 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Koledzy,na szybko - podajcie proszę namiary na dobrą przewód silikonowy do tacy jakieś 3-4 metrów. Nie może przekraczać 100 Wat.PC SDC 9KW 3 fazy F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.11.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 wracajac do mojego pytanie od kolegi jakie uzywasz grzejniki ? Mam grzejniki głównie dwupłytowe firmy Diamond-były bardzo tanie (to ich największa zaleta...), jak na razie nie rdzewieją i nie ciekną , a mają już 10 lat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 15.11.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Hej W Krakowie to chyba dotacje w 100%. pzdr ; Jest możliwość , tylko jak to w Socjalizmie - dla wybranych , a nie dla wszystkich. Bardzo mnie się podoba , jak w stopce są takie informację ; Sezon grzewczy: 2013/14 - 4300kWh CO+CWU - 85% tania - 1720 zł 2014/15 - 4600kWh CO+CWU - 90% tania - 1750 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 15.11.2016 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 ; Jest możliwość , tylko jak to w Socjalizmie - dla wybranych , a nie dla wszystkich. Bardzo mnie się podoba , jak w stopce są takie informację ; Sezon grzewczy: 2013/14 - 4300kWh CO+CWU - 85% tania - 1720 zł 2014/15 - 4600kWh CO+CWU - 90% tania - 1750 zł w moderatora sie bawisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 15.11.2016 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Panowie pochwalcie sie jakie macie grzejniki przy PC, kolega sie pyta czy 2 plytwoe czy 3 plytowe widze Bobrow ma 2 plytowe a jak reszta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 15.11.2016 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Przy PC najkorzystniej jest gdy instalacja grzewcza jest niskotemperaturowa czyli ; - podłogówka,- climaconvectory ,- grzejniki nisko-temperaturowe , a więc o jak największej pojemności cieplnej przy niskiej temperaturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 15.11.2016 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Panas ma pmpkę nie podobną do innych - OKAle dlaczego na wymianę serwisową mamy czekać 14 dni. Podobno nie ma w magazynie w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 15.11.2016 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Panowie pochwalcie sie jakie macie grzejniki przy PC, kolega sie pyta czy 2 plytwoe czy 3 plytowe widze Bobrow ma 2 plytowe a jak reszta ? Ilość płyt jest nieistotna, moze być jedna płyta na całą ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 15.11.2016 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 thxluk ; -1,0 C ; 14.5 min ; 0,75 kWh ;ccool ; -2,0 C ; 07,0 min ; 0,45 kWh ;k@mil ; -2,0 C ; 12,0 min ; 0,80 kWh ; Rozumiem iż wszyscy powyżej maja tylko podłogówkę?I wszyscy Panasonic?Także jakaś teoria skąd taka róznica?ustawienie KG??Poproszę o Wasze opinie/teorie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 15.11.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Wystarczy ,że temperatura wody w wymienniku będzie różna . Energia do defrostu czerpana jest między innymi z wody CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 15.11.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Wystarczy ,że temperatura wody w wymienniku będzie różna . Energia do defrostu czerpana jest między innymi z wody CO Temp, w wymienniku tj. w podłodze .To ile stopni użytkownik ccool miał różnicy 2,3 ,4,5 st , więcej.Bo jesli tak, to miał dośc stromo ustawiona KG(temp. podobne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 15.11.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 thxluk ; -1,0 C ; 14.5 min ; 0,75 kWh ; ccool ; -2,0 C ; 07,0 min ; 0,45 kWh ; k@mil ; -2,0 C ; 12,0 min ; 0,80 kWh ; Rozumiem iż wszyscy powyżej maja tylko podłogówkę?I wszyscy Panasonic? Także jakaś teoria skąd taka róznica? ustawienie KG??Poproszę o Wasze opinie/teorie.. Witam Jeśli przypadkiem defrost nastąpi w trakcie grzania CW (przełączony zawór T), nie powinna wystąpić potrzeba dogrzewania wody grzałką lub innymi - nowszymi sposobami. Jeśli nastąpi na początku procesu rozgrzewania wylewki np od 21*, PC zużyje więcej energii na dogrzanie wody obiegowej grzałką lub dodatkowe grzanie par r410. Tak więc, co wydaje się być logicznym, sztywnych ram nie ma. U mnie, jak wcześniej pisałem, w typowych warunkach - ok 0*, 90%, defrost trwa ok.4,5 min. sprężarka pracuje na rewersie z obciążeniem ok. 1000 W, a grzałka hydroboxu o mocy 3 kW wspiera odszranianie przez ok.2 min. Całkowite zużycie energii w tym czasie nie przekracza 0,2 kWh. W bardziej ekstremalnych warunkach będzie zapewne więcej. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ccool 15.11.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Dzis przed chwila zaobserwowalem defrost.Temp zewn 1Czas 7 minO, 28 kwhTemp wody na wejsciu 31 na wyjsciu 28, Czy jeszcze jakies info mam podacPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 15.11.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Witam Jeśli przypadkiem defrost nastąpi w trakcie grzania CW (przełączony zawór T), nie powinna wystąpić potrzeba dogrzewania wody grzałką lub innymi - nowszymi sposobami. Jeśli nastąpi na początku procesu rozgrzewania wylewki np od 21*, PC zużyje więcej energii na dogrzanie wody obiegowej grzałką lub dodatkowe grzanie par r410. Tak więc, co wydaje się być logicznym, sztywnych ram nie ma. U mnie, jak wcześniej pisałem, w typowych warunkach - ok 0*, 90%, defrost trwa ok.4,5 min. sprężarka pracuje na rewersie z obciążeniem ok. 1000 W, a grzałka hydroboxu o mocy 3 kW wspiera odszranianie przez ok.2 min. Całkowite zużycie energii w tym czasie nie przekracza 0,2 kWh. W bardziej ekstremalnych warunkach będzie zapewne więcej. Pozdrawiam Pratchawiec Witaj, kilka stron temu zostało napisane iz grzałka nie ma wpływu na proces defrostu. U mnie kilka dni temun została podłączona do instalacji elektrycznej i nie zauwazyłem żadnej różnicy w czasie odszraniania. Nie mam jeszcze podlicznika na grzałce , więc nie ma jak sprawdzić czy działa przy defroscie. Bo jeśli dobrze "kombinuje" to grzałka powinna wspomagać deforst oraz ponieżej - 15st. tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 15.11.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Witaj, kilka stron temu zostało napisane iz grzałka nie ma wpływu na proces defrostu. U mnie kilka dni temun została podłączona do instalacji elektrycznej i nie zauwazyłem żadnej różnicy w czasie odszraniania. Nie mam jeszcze podlicznika na grzałce , więc nie ma jak sprawdzić czy działa przy defroscie. Bo jeśli dobrze "kombinuje" to grzałka powinna wspomagać deforst oraz ponieżej - 15st. tak? Panowie jak Wy mierzycie czas defrostu ? od momentu gdy zaczyna migac HEAT, do momentu jak spowrotem swieci sie ciagle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 15.11.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 polecacie jakis konkretny model grzejnikow do ogrzewania niskotemperaturowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 15.11.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 (edytowane) Dzis przed chwila zaobserwowalem defrost. Temp zewn 1 Czas 7 min O, 28 kwh Temp wody na wejsciu 31 na wyjsciu 28, Czy jeszcze jakies info mam podac Pozdrawiam Niezle ,skąd u Ciebie taka delta tj. tylko 3 st. W takim wypadku jednostke rozmrażasz wodą z CO(tem. wyj.>27st).Z tad tak niskie zuzycie i krótki czas. Tylko skąd u Ciebie taka delta?? Edytowane 15 Listopada 2016 przez thxluk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 15.11.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Panowie jak Wy mierzycie czas defrostu ? od momentu gdy zaczyna migac HEAT, do momentu jak spowrotem swieci sie ciagle? Od przełączenia zaworu 4-drogowego w jednostce zewnętrznej na pracę w rewersie, do ponownego jego przełączenia na ogrzewanie. Słychać wówczas charakterystyczne "fuknięcia". Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ccool 15.11.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Ogolnie zawsze mam tak ze po pewnym czasie grzania wej jest tak o 3 , czy 4st wieksze od powrotu. Teraz mam 33 wpuszczam i wraca 29. Ogolnie 6 petli podlogowki, 3 klimakonwektory + grzejnik w lazience. Wszystko dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts