Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

teraz jak działa na Timerze jest ustawiona tak

out hi 15*C

h2o hi 32*C

out lo -15*C

h2o lo 37*C

Pompa działa, grzeje - tylko zaobserwowałem, że najwyższa temperatura jaką osiąga na zasilaniu to ok.34-35*C a na powrocie 28*C. Czy tak powinno być, czy jednak powinna dobić do tych 37*C? Czy może ja źle interpretuje te ustawienia?

ps. temperatura na zewnątrz to ok 7-8*C

Mam nadzieję, że nie zagmatwałem tego posta zbytnio i dacie radę rozszyfrować o co pytam:)

Pozdrawiam mi5iek84

Rozumiem że chodzi o Panasonica. Algorytm jest taki, że pompa grzejąc wyłączy się po osiągnięciu temp zadanej wyższej o 2 stopnie + ok 3 minuty pracy. Wcześniej miałeś płaską krzywą to grzała w tym przedziale do jednej temp. Teraz ustawiłeś sobie KG i jak policzysz sobie np z układu równań to masz że przy tem 7 stopni na zewnątrz temp zasilania jest 33,3. Więc pompa popracuje ok 3 minuty na temp ok 35,3 i się wyłączy. Ponowny start jest jeżeli temp powrotu spadnie o 6 stopni od temp zasilania. W tym przypadku 33,3 - 6 = 27,3. Jak taki będzie powrót przy tem 7 stopni na zewn pompa ponownie się włączy.

Koledzy,

poczytałem trochę i jeśli to co słyszę to kawitacja -to znalazłem opracowanie nt , oto fragment :

"Głównym czynnikiem wpływającym na występowanie kawitacji jest temperatura cieczy i ciśnienie. Wpływ na zjawisko kawitacji w cieczy o danej temperaturze mają przede wszystkim jej prędkość, kształt powierzchni z jaką się kontaktuje, występowanie w cieczy zanieczyszczeń i inne."

Daje do myślenia

pzdr

...

1.system "nagrzany" 45 st na CO

2.ciśnienie podczas pracy PC w trybie CO 2,6-2,7 bar

3.przejście na CWU

4.przy pojawieniu się wysokich temp pod koniec cyklu CWU ok 52-54st , zaczyna bulgotać

5.po przejściu na CO i po krótkiej chwili jest ok

....

Miałem podobne objawy tuż po wykonaniu instalacji. Powodem była zapowietrzona wężownica w zasobniku CWU (Galmet Maxi) i tak jak opisujesz pod koniec cyklu grzania powietrze było przepychane przez wodę. W ekstremalnych przypadkach wywalało błąd przepływu, później już tylko zapowietrzała się pompa (charakterystyczny dźwięk).

Problem minął po dokładnym odpowietrzeniu wężownicy, a "dźwięk przelewania" wody dochodził z zapowietrzonej wężownicy.

Mało prawdopodobne wydaję się, aby w Twoim przypadku po roku (lub więcej, bo nie wiem ile już masz PC) użytkowania było tam jeszcze jakieś powietrze.

Pozdrawiam

Koledzy,

poczytałem trochę i jeśli to co słyszę to kawitacja -to znalazłem opracowanie nt , oto fragment :

"Głównym czynnikiem wpływającym na występowanie kawitacji jest temperatura cieczy i ciśnienie. Wpływ na zjawisko kawitacji w cieczy o danej temperaturze mają przede wszystkim jej prędkość, kształt powierzchni z jaką się kontaktuje, występowanie w cieczy zanieczyszczeń i inne."

Daje do myślenia

pzdr

Aleś się tej kawitacji uczepił. Jak pompa ma jakieś nadciśnienie na ssaniu to praktycznie nie ma szans na kawitację.

U moich rodziców też słychać powietrze w instalacji jak na kotle jest pow. 50 C i to głośniej i wyraźniej niż u ciebie i tak od 10 lat... To że masz powietrze to nie znaczy, że to kawitacja i też dziwne, że słyszysz go tylko w pompie przy ściągniętej obudowie.

Jak dalej twierdzisz, że to kawitacja to zmierz jakie jest faktyczne ciśnienie na ssaniu pompy i porównaj z DTR pompy.

Miałem podobne objawy tuż po wykonaniu instalacji. Powodem była zapowietrzona wężownica w zasobniku CWU (Galmet Maxi) i tak jak opisujesz pod koniec cyklu grzania powietrze było przepychane przez wodę. W ekstremalnych przypadkach wywalało błąd przepływu, później już tylko zapowietrzała się pompa (charakterystyczny dźwięk).

Problem minął po dokładnym odpowietrzeniu wężownicy, a "dźwięk przelewania" wody dochodził z zapowietrzonej wężownicy.

Mało prawdopodobne wydaję się, aby w Twoim przypadku po roku (lub więcej, bo nie wiem ile już masz PC) użytkowania było tam jeszcze jakieś powietrze.

Pozdrawiam

hmmm u mnie też czasem są dźwięki przelewania tuz przy hydroboxie i zauważyłem głośniejszą pracę chyba pompy obiegowej w hydroboxie. Wcześniej była cicha teraz, buczy cały czas bez przerwy. Wcześniej taki dźwięk wydawała tylko np. po włączeniu, lub po defroście jak na nowo odświeżała temperatury w obiegach. To kawitacja? Dźwięk to buczenie tak jakby transformatora czy coś takiego. "Przelewanie" w rurach dobiegowych do rozdzielaczy gdzieś w okolicy hydroboxu.

Instalacja była odpowietrzana dokładnie, pętla po pętli.

Aleś się tej kawitacji uczepił. Jak pompa ma jakieś nadciśnienie na ssaniu to praktycznie nie ma szans na kawitację.

U moich rodziców też słychać powietrze w instalacji jak na kotle jest pow. 50 C i to głośniej i wyraźniej niż u ciebie i tak od 10 lat... To że masz powietrze to nie znaczy, że to kawitacja i też dziwne, że słyszysz go tylko w pompie przy ściągniętej obudowie.

Jak dalej twierdzisz, że to kawitacja to zmierz jakie jest faktyczne ciśnienie na ssaniu pompy i porównaj z DTR pompy.

Oj Hajnel,

1.nie trzeba zdejmować obudowy ,żeby to słyszeć (mam założoną obudowę)

2.mam manometr na ssaniu (wkręciłem w przyłącze) , np na out jest 2,6 bar ,na ssaniu jest 2,2 bar

3.chodzi o to ,że nie jestem pewien iż to kawitacja -tylko podejrzenie

To co z tego wynika ?

pzdr

PS

jak rozumiem-Twoja rada : nie przejmować się drobnostką ?

Oj Hajnel,

1.nie trzeba zdejmować obudowy ,żeby to słyszeć (mam założoną obudowę)

2.mam manometr na ssaniu (wkręciłem w przyłącze) , np na out jest 2,6 bar ,na ssaniu jest 2,2 bar

3.chodzi o to ,że nie jestem pewien iż to kawitacja -tylko podejrzenie

To co z tego wynika ?

pzdr

PS

jak rozumiem-Twoja rada : nie przejmować się drobnostką ?

Dokładnie. Daj pompie pracować.

Kawitacja – zjawisko fizyczne polegające na gwałtownej przemianie fazowej z fazy ciekłej w fazę gazową pod wpływem zmniejszenia ciśnienia.

Alb zrób osobny wątek do tego problemu.

Dokładnie. Daj pompie pracować.

Kawitacja – zjawisko fizyczne polegające na gwałtownej przemianie fazowej z fazy ciekłej w fazę gazową pod wpływem zmniejszenia ciśnienia.

Alb zrób osobny wątek do tego problemu.

PC mam już 1,5 roku -zjawisko nie występuje cały czas ,tylko w określonej sytuacji .A wątek chyba jest właściwy -bo problem dotyczy Aquarery...

Nie lubię jak coś jest niedograne- jak ma bulgotać , to chcę wiedzieć że tak ma być.

PC realizuje swoje zadanie-nie chciał bym jednak niepotrzebnie i przedwcześnie ponosić koszty serwisowe...

Mam pytanie do użytkowników Panasa wpiętego bezpośrednio do podłogówki(bez bufora). Jak zachowuje się pompa obiegowa gdy PC stoi. Czy załączy się co jakiś czas żeby sprawdzić temp powrotu, czy chodzi cały czas. Mam bufor 100l i obiegówka za buforem jak nie pracuje, podłoga się wychłodzi szybciej niż woda w buforze, PC się nie załączy i dom się wychładza. Zastanawiałem się nad spięciem obu obiegówek razem ale czy to ma sens. Coraz częściej zastanawiam się też nad wywaleniem bufora.

Mam pytanie do użytkowników Panasa wpiętego bezpośrednio do podłogówki(bez bufora). Jak zachowuje się pompa obiegowa gdy PC stoi. Czy załączy się co jakiś czas żeby sprawdzić temp powrotu, czy chodzi cały czas. Mam bufor 100l i obiegówka za buforem jak nie pracuje, podłoga się wychłodzi szybciej niż woda w buforze, PC się nie załączy i dom się wychładza. Zastanawiałem się nad spięciem obu obiegówek razem ale czy to ma sens. Coraz częściej zastanawiam się też nad wywaleniem bufora.

To zależy od sterowania. Jak z termostatu to się wyłącza i w ogóle nie pracuje podczas postoju pompy, a jak pogodowo to chodzi cały czas.

Pompa wtórna będzie działać tak , jak ją podłączysz i pod jaki sterownik. Ja akurat mam salusa pc 11-działa banalnie : ustawiasz temp załączenia pompy wtórnej względem czujnika temp w buforze ( czujnik jest razem ze sterownikiem). Czyli jak PC się włączy i nagrzeje bufor do zadanej temp -wtedy włączy się pompa wtórna , ale kiedy PC się wyłączy - to pompa wtórna będzie kręcić , aż spadnie temp w buforze o 2 st od zadanej temp

Pzdr

Z tego co pamiętam u mnie pompki obiegowe załączają się automatycznie jak pompa przejdzie w stan grzania CO bo są wpięte w sterowanie pompy. Ja też mam bufor 100L. jak masz taki problem to pytaj w pierwszej kolejności instalatora pompy i kotłowni co jest grane-jeżeli masz taką możliwość.

Nie po to człowiek wydaje na nowoczesny system grzewczy krocie żeby później rozwiązywać takie problemy na forum.

Dzięki za zainteresowanie. Sterownik pompy wtórnej to Auraton 1106. Zakres temp od 25 stopni. Może chodzić w automacie lub cały czas(tylko jaki jest wtedy sens go montować) Nawet jak go ustawię na minimum to przy takich temp jak dziś (8-9 stopni)jak jest niska nastawa wody zasilającej podłoga wychłodzi się szybciej od bufora i robi się chłodno.

Map78 chodziło mi o pogodówkę(sorki że nie napisałem). Mógłbym je spiąć, było by lepiej ale czy wtedy bufor nie traci swojego sensu. Zaleta taka że jak PC grzeje CWU to wtórna dalej pcha ciepło w podłogę.

Nie po to człowiek wydaje na nowoczesny system grzewczy krocie żeby później rozwiązywać takie problemy na forum.

Święte słowa. Swoje przeboje z autoryzowanym montażystą Panasonica opisałem już dużo wcześniej. Ze stopki widzę że masz SSZ. Życzę Ci tylko udanych wyborów na dalszy etap budowy. Ja kilka błędów popełniłem. Największym był wybór instalatora pompy

Dzięki za zainteresowanie. Sterownik pompy wtórnej to Auraton 1106. Zakres temp od 25 stopni. Może chodzić w automacie lub cały czas(tylko jaki jest wtedy sens go montować) Nawet jak go ustawię na minimum to przy takich temp jak dziś (8-9 stopni)jak jest niska nastawa wody zasilającej podłoga wychłodzi się szybciej od bufora i robi się chłodno.

Map78 chodziło mi o pogodówkę(sorki że nie napisałem). Mógłbym je spiąć, było by lepiej ale czy wtedy bufor nie traci swojego sensu. Zaleta taka że jak PC grzeje CWU to wtórna dalej pcha ciepło w podłogę.

Święte słowa. Swoje przeboje z autoryzowanym montażystą Panasonica opisałem już dużo wcześniej. Ze stopki widzę że masz SSZ. Życzę Ci tylko udanych wyborów na dalszy etap budowy. Ja kilka błędów popełniłem. Największym był wybór instalatora pompy

Nie doczytałem, że miałeś problem z instalatorem, przykro mi. Ja obecnie grzeję pompą, instalator był poznany na forum, ale ostatnio się tu nie udziela, może nie poczuł wystarczająco krwi jak inni? Najtańszy może nie był, ale telefon odbiera czy to piątek czy sobotę ,a u mnie np. zmiany nastaw pompy robił szwagier właśnie do spółki z instalatorem przez telefon. Hydraulik od kotłowni z kolei nie zawsze odbiera, lepiej mu smsa napisać, bo facet oprócz instalacji w nowych domach robi serwisy i poprawki po innych tanich i dobrych i pracuje często do 19.00.

I to pierwsza wskazówka dla szukających dobrego instalatora -

taki nie ma czasu na pierdoły,

ceni się,

rzadko ma wolne terminy w najbliższych 2 miesiącach

nie siedzi 24h na forum, :p, patrz T.Brzęczkowski

Dobry przykład to forumowy wihajster z forum który komuś odpisał, że ma terminy wolne marzec 2017.bo fizycznie nie wyrabia.

Ja kotłownie musiałem zapłacić bo tego sam bym w życiu nie ogarnął, ale wentylację tymi ręcami robiłem, bo tu ryzyko spieprzenia jet małe, jak się choć trochę trzyma zasad.:D, a sporo można zaoszczędzić choćby na lepszego fachmana do kotłowni,

Sorry za offtopic

Edytowane przez byggmol
dopiska

Wiesz co , bufor 100 ltr to sprzęgło - a nie magazyn ciepła. Jeśli 25 st to za wysoko na sterowniku - to chyba najprościej spiąć pompę wtórną ze sterowaniem PC ( zawsze możesz kupić nowy sterownik z niższymi nastawami)

Pzdr

Mam bufor 100 l i obiegówka za buforem jak nie pracuje, podłoga się wychłodzi szybciej niż woda w buforze, PC się nie załączy i dom się wychładza. Zastanawiałem się nad spięciem obu obiegówek razem, ale czy to ma sens.

Coraz częściej zastanawiam się też nad wywaleniem bufora.

Może zebrane dane z tego forum odnośnie

Celowości Zastosowania Bufora, Tobie pomogą w podjęciu decyzji ; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244356-Pompa-ciepla-i-zwrotnica-(sprzeglo-hydrauliczne)

Siedmiu użytkowników podało dane defrostu ;

thxluk ; -1,0 C ; 14.5 min ; 0,75 kWh ;

miireek ; - 1,0 C ; 12,0 min ; 0,40 kWh ;

ccool ; -2,0 C ; 07,0 min ; 0,45 kWh ;

ccool ; +0,0 C ; 07,0 min ; 0,28 kWh ;

k@mil ; -2,0 C ; 12,0 min ; 0,80 kWh ;

k@mil ; +0,0 C ; 13,0 min ; 0,35 kWh ;

Wzorcowe defrosty;

pratchawiec ; +0,0 C ; 4,5 min ; 0,20 kWh ;

map 78 ; -1,0 C ; 6,0 min ; 0,20 kWh ;

bobrow ; 0,0 C ; 7,0 min ; 0,21 kWh - na CWU

bobrow ; - 5,0 C ; 5,0 min ; 0,16 kWh - na CO

Proszę o podawanie danych dla defrostu

Edytowane przez Andrzej5101

Wygrzewanie wylewki już za sobą, zmieniałem tylko temperaturę zasilania zgodnie z harmonogramem. Teraz przyszedł czas na ustawienie pompy tak aby wykorzystywała jak najefektywniej taryfę G12 w, mam pytanie do bardziej zaawansowanych :

- jak macie ustawione godziny grzania w tej taryfie ? Ktoś podawał swoje ustawienia, ale temat ma trochę stron i nie mogę go znaleść, nie wiem jak ustawić priorytety CWU i CO.