hajnel 20.11.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Ja mam ustawione 13-15 co+cwu i 22-6 co, resztę roboty robi sterownik pokojowy wtórnego obiegu...Ale u mnie to dopiero pierwszy tydzień z G12w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.11.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 (edytowane) Czy może mi ktoś doradzić ?Która wersja pompy 12 kW T-Cap jest lepsza ? 1 fazowa czy 3 fazowa ? Proszę też o uzasadnienie. http://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/katalogi/2015%20PL/EU%20AQUAREA%2015%20v2_PL_final.pdf 1/ zabezpieczenie prądowe ; W mojej miejscowości np. ciągle występują skoki napięć na przynajmniej 1 fazie. Zanim PGE przystąpi do naprawy to mijają długie miesiące. Jeśli mamy pompę 1 fazową zawsze możemy ją przepiąć pod inną fazę - napisał asaselllo , -dla 1f zabezpieczenie to = 30 A oraz przewody 3 x 4,0 / 3 x 4,0 mm2 - wg.tabel -dla 3 f zabezpieczenie to = 16 A oraz przewody 5 x 1,5 / 5 x1,5 mm2 - 1Fazowy TCapa 9 kW ma takie same parametry - jak 3 Fazowej 9 kW zwykłej 2/ natomiast jeżeli brak spadków na poszczególnych fazach to ; Agregat 3 fazowy gwarantuje równomierne obciążenie - napisał clarnet , powyżej 12kW -są tylko 3-fazowe.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page121 3/ http://forum.muratordom.pl/showthread.php?247844-pomoc-przy-wyborze-pompy-panasonica&p=7121379#post7121379 - pomoc przy wyborze pompy panasonica 4/ maciejtoya - zaglądnij do http://forum.muratordom.pl/showthread.php?304433-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC/page6 - i zastanów się czy PC 9 kW nie wystarczy i ile trzeba dołożyć z grzałki ??? Im większa moc PC, tym wyższy próg startowy pompy , a to jest Istotne w okresach przejściowych 5/ Czym się różni generacja pomp F i H ? Warto się nią zainteresować ? Znacznie wyższą ceną oraz nowym sterownikiem http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225716-Dom-100m-nowy-2014-jaka-pompa-i-czy-warto&p=7264259#post7264259 Edytowane 21 Listopada 2016 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 20.11.2016 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Mam pytanie co do termostatu, instalator poleca taki za 400 zł, a ja jak patrzyłem to większość ma możliwość współpracy z pompą ciepła. Co polecacie, jakie termostaty? Termostat ma sterować u mnie temp. wewnątrz, a do tego pompa będzie docelowo w okienkach G12w pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bassior 20.11.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 ja mam Euraton EQ7 bezprzewodowy - cena około 350zł mały, ładny, prosty w obsłudze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom80ek 20.11.2016 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 W temacie sterownika. Jak sprawuje się ten od Panasonica PAW-A2W-RTWIRED?Warto czy lepiej coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASANAK 22.11.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Witam mam pytanie śmierdzi lekko woda w zbiorniku iok rok temu po wymianie anody magnezowej pomogło na jakiś czas (pompa uzywana ok 1,5 roku ) znowu jest to samo a więc zakładam, że znowu anoda ( chociaż tamta była czysta w miarę jak była wymieniana ) czy pomogła by wymiana na anodę tytanową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 22.11.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 a woda ze studni? zresztą nie ten temat kolego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 22.11.2016 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Witam mam pytanie śmierdzi lekko woda w zbiorniku iok rok temu po wymianie anody magnezowej pomogło na jakiś czas (pompa uzywana ok 1,5 roku ) znowu jest to samo a więc zakładam, że znowu anoda ( chociaż tamta była czysta w miarę jak była wymieniana ) czy pomogła by wymiana na anodę tytanową ? Tak i/lub dezynfekcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASANAK 22.11.2016 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Myślę że może być ten gdyż uzytkownicy pomp ciepła mają takie zbiorniki na wodę i czasami ten sam problemWoda z wodociągu pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASANAK 22.11.2016 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Tak i/lub dezynfekcja Dzięki właśnie za 1 razem była wymieniana anoda woda spuszczana i majster wlał płyn do mycia naczyń i pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 24.11.2016 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 A mam pytanie:zgodnie z jakimi normami podawane są parametry w Panasonicach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.11.2016 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 A mam pytanie: zgodnie z jakimi normami podawane są parametry w Panasonicach? Jak wejdziesz na stronki katalogu Panasa - to pod tabelkami z COP jest info o normie pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 24.11.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Czy jest zależność między prędkością pompy obiegowej a deltą PC? Czy regulując prędkość pompy obiegowej mogę w jakiś sposób wpływać na deltę. Wiem że pompa dąży do delty na poziomie 5. U mnie jakiś czas delta była na poziomie 3 - 4, zmniejszyłem prędkość pompy obiegowej w PC z 3 na 2 i zmniejszyłem też prędkość pompy obiegowej za buforem. Teraz delta jest na poziomie 6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.11.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Czy jest zależność między prędkością pompy obiegowej a deltą PC? Czy regulując prędkość pompy obiegowej mogę w jakiś sposób wpływać na deltę. Wiem że pompa dąży do delty na poziomie 5. U mnie jakiś czas delta była na poziomie 3 - 4, zmniejszyłem prędkość pompy obiegowej w PC z 3 na 2 i zmniejszyłem też prędkość pompy obiegowej za buforem. Teraz delta jest na poziomie 6. Hej Chyba sam sobie już odpowiedziałeś-ja też robiłem takie próby z podobnym rezultatem. Chodzi o to , że automatyka PC dąży do dt=5 K - tylko " potrzebuje" trochę czasu ,o ile jest nie za mała moc (przypominam ,że przy zmniejszeniu przepływu z mniejsza się moc PC-wyraźnie to widziałem na ciepłomierzu) w stosunku do odbioru ciepła pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 24.11.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Hej Chyba sam sobie już odpowiedziałeś-ja też robiłem takie próby z podobnym rezultatem. Chodzi o to , że automatyka PC dąży do dt=5 K - tylko " potrzebuje" trochę czasu ,o ile jest nie za mała moc (przypominam ,że przy zmniejszeniu przepływu z mniejsza się moc PC-wyraźnie to widziałem na ciepłomierzu) w stosunku do odbioru ciepła pzdr Przy takich temp. na zewnątrz jak w tym tygodniu większa delta wg mnie daje niższy komfort cieplny. Popraw mnie jeśli się mylę: pompa obiegowa w PC obsługuje tylko bufor 100l tzn temp widoczne na wyświetlaczu pokazują temp zasilania bufora i temp powrotu z bufora. Regulacja pompą obiegu wtórnego nie ma na to wpływu. Chcąc zmniejszyć deltę musiałbym wrócić do ustawienia obiegówki w PC na 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.11.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Przy takich temp. na zewnątrz jak w tym tygodniu większa delta wg mnie daje niższy komfort cieplny. Chyba nie-jeśli jest ciepło (u mnie jest w miarę) , to mniejsza moc nie zaszkodzi-komfort masz z ciepła odczuwalnego ,a nie z temp IN/OUT Popraw mnie jeśli się mylę: pompa obiegowa w PC obsługuje tylko bufor 100l tzn temp widoczne na wyświetlaczu pokazują temp zasilania bufora i temp powrotu z bufora. No tak Regulacja pompą obiegu wtórnego nie ma na to wpływu. Chcąc zmniejszyć deltę musiałbym wrócić do ustawienia obiegówki w PC na 3 Raczej ma -wystarczy ,że dasz na próbę prędkość wtórnej na min (zobaczysz wtedy zwiększenie temp powrotu PC i zmniejszenie dt) i po jakimś czasie na max (dt zwiększy się) W/w opieram na moich doświadczeniach-na 100% jak u Ciebie będzie to nie wiem (mój buforek ok 35 ltr-Twój 100ltr) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.11.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Reksgildo-odpowiedzi są jeszcze w Twoim zapytaniu u góry- myślałem ,że poszatkuje się cytat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 24.11.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 A mam pytanie: zgodnie z jakimi normami podawane są parametry w Panasonicach? A czy jest różnica między norma 14511 a 14511-2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 24.11.2016 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 (edytowane) .......... Popraw mnie jeśli się mylę: pompa obiegowa w PC obsługuje tylko bufor 100l tzn temp widoczne na wyświetlaczu pokazują temp zasilania bufora i temp powrotu z bufora. Regulacja pompą obiegu wtórnego nie ma na to wpływu. Błąd w założeniu; Bufor nie jest układem zamkniętym. Pobiera jedynie i oddaje ciepło w różnych kierunkach, sam poza minimalnymi stratami jej nie konsumując. Jest jedynie elementem pośrednim w przekazywaniu energii z PC, kotła, itp do układu końcowego - podłogówka grzejniki, itp. Swoistą przekładnią cieplną o przełożeniu ~ 1-1. Bezpośrednio jego pracą sterują zazwyczaj 2 pompy obiegowe. Pozdrawiam Pratchawiec Edytowane 24 Listopada 2016 przez Pratchawiec dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 25.11.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 komfort masz z ciepła odczuwalnego ,a nie z temp IN/OUT pzdr przepraszam źle to ująłem. Chodziło mi o to że mam niższą temp w pomieszczeniu a co za tym idzie mniejszy komfort. Większa delta to przy takiej samej temp. zasilania niższa temp. powrotu a co za tym idzie niższa temp. podłogi i na końcu niższa temp w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts