Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Witam czy ktoś może wyjaśnić o co chodzi z tą prędkością pompy ?

Dodatkowo w jaki sposób można jakoś przeliczyć ile się oszczędza jak obniżam np o 3 stopnie temperaturę na zasilaniu, próbuje sobie z grubsza wyliczyć ile więcej by wyszło jakbym grzał normalnie kiedy trzeba a nie jak teraz w grzeję w weekendowej

Witam,

piszę informacyjnie .Pierwszy rok z PC.Tak jak pisałem kilka tygodni temu priorytet - eliminacja mostków ..

zlikwidowałem drzwi "budowlane" , teraz drewno U< 0,97

docieplona sciana garażowa, poprawiona brama , na ścianach przylegających tj. łazienka , gabinet + sufit (1 sypialnia) dorzuciłem styro 10cm.

górna łazienka - płyty KG, obróbka okna dachowego .

PC zaczyna pracować z DT 5,4 czasem nawet 3.Póki co mam tylko ustawioną KG(tez. termostatu,brak bufora).KG +15/26 -15/36.

Na parterze temp. dochodzi na 24st.!Dziś kilku gości , pizza itp, na pietrze 22.Grubość wylewki 7-8cm parter , 6-7 pietro.

Zużycie z czytane z PC po 21dniach CO 471 KW CWU 100. .. córka + żona "ciepłolubna"...jw.(PC troszkę przekłamuje, na pod liczniku niecałe 500KW)

reasumując:

na zużycie KW dam sobie jeszcze czas.Jest ciepło, dla mnie za ciepło , na ale..

Zastanawia mnie praca sprężarki , przy DT 4,3 dalej pracuje , czy nie powinna się wyłączyć i pracować tylko obiegówka?

Drugie pytanie to przepływy, obiegówka pracuje na 3, mam 18 włączonych pętli,miedzy 70 m a 100m.Na 3 rotametrach przepływ ok. 3l.Reszta ok między 1,5 -2.

Czy to nie "za dobrze".?

Dużo osób piszę o kiepski przepływie.Jak bym włączył "obiegówkę" na 7 bieg ....ugotowany??

Będę wdzięczny za komentarze

... a defrost dalej 12-14 minut...;)

pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Za mną jeden sezon i pewnie ok 99% grzałem w tańszej

Jeszcze jedno o ile mniej więcej powinna spadać temperatura po całym dniu u mnie spada ok 1 stopień a przez całą noc rośnie też o ok 1 przy takich temperaturach jak obecnie, na zasilaniu mam nastawione 15 to 35 a na minusie 15 to 38

Jak sterujesz pompą by pracowała tylko w taniej taryfie? Zapodałem sobie 9cm wylewki jako bufor i też mam w planach grzanie w taniej taryfie. Straty dobowe domu tez gdzieś około 1 stopnia.

Masz czujnik pogodowy, czy korzystasz z pokojowego? A samo trzymacie pompy w ryzach godzinowych czym realizujesz?

Na razie mam pełno mostków. Brak ocieplenia stropu (!), brak ocieplenia sufitu i ściany w garażu, brak drzwi do garażu (ścianka ze styropianu).

Pompa dobija do DT 3. Dziś lub jutro rozpocznę wreszcie wygrzewanie podłóg i grzanie całej bryły. Pewnie pociągnie z 1000 kWh :) Wspomogę się kominkiem, i w tym tygodniu zacznę ocieplać strop.

Jak sterujesz pompą by pracowała tylko w taniej taryfie? Zapodałem sobie 9cm wylewki jako bufor i też mam w planach grzanie w taniej taryfie. Straty dobowe domu tez gdzieś około 1 stopnia.

Masz czujnik pogodowy, czy korzystasz z pokojowego? A samo trzymacie pompy w ryzach godzinowych czym realizujesz?

Na razie mam pełno mostków. Brak ocieplenia stropu (!), brak ocieplenia sufitu i ściany w garażu, brak drzwi do garażu (ścianka ze styropianu).

Pompa dobija do DT 3. Dziś lub jutro rozpocznę wreszcie wygrzewanie podłóg i grzanie całej bryły. Pewnie pociągnie z 1000 kWh :) Wspomogę się kominkiem, i w tym tygodniu zacznę ocieplać strop.

Może głupie pytanie - Co to DT3?

Witam,

piszę informacyjnie .Pierwszy rok z PC.Tak jak pisałem kilka tygodni temu priorytet - eliminacja mostków ..

zlikwidowałem drzwi "budowlane" , teraz drewno U< 0,97

docieplona sciana garażowa, poprawiona brama , na ścianach przylegających tj. łazienka , gabinet + sufit (1 sypialnia) dorzuciłem styro 10cm.

górna łazienka - płyty KG, obróbka okna dachowego .

PC zaczyna pracować z DT 5,4 czasem nawet 3.Póki co mam tylko ustawioną KG(tez. termostatu,brak bufora).KG +15/26 -15/36.

Na parterze temp. dochodzi na 24st.!Dziś kilku gości , pizza itp, na pietrze 22.Grubość wylewki 7-8cm parter , 6-7 pietro.

Zużycie z czytane z PC po 21dniach CO 471 KW CWU 100. .. córka + żona "ciepłolubna"...jw.(PC troszkę przekłamuje, na pod liczniku niecałe 500KW)

reasumując:

na zużycie KW dam sobie jeszcze czas.Jest ciepło, dla mnie za ciepło , na ale..

Zastanawia mnie praca sprężarki , przy DT 4,3 dalej pracuje , czy nie powinna się wyłączyć i pracować tylko obiegówka?

Drugie pytanie to przepływy, obiegówka pracuje na 3, mam 18 włączonych pętli,miedzy 70 m a 100m.Na 3 rotametrach przepływ ok. 3l.Reszta ok między 1,5 -2.

Czy to nie "za dobrze".?

Dużo osób piszę o kiepski przepływie.Jak bym włączył "obiegówkę" na 7 bieg ....ugotowany??

Będę wdzięczny za komentarze

... a defrost dalej 12-14 minut...;)

pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Mam u siebie 16 pętli(9+7). Też miałem obiegówkę na 3 biegu i podobne delty jak u Ciebie (3 lub 4) i też pompa szła dalej na minimalnej pracy sprężarki. Zmniejszyłem prędkość obiegówki na 2 i delta skoczyła do 6. Ja mam trochę inaczej jak ty bo mam 100l bufor, więc teraz jeszcze próbuje regulować obiegówką wtórną żeby delta spadła. Ja wszystkie rotametry ustawiłem na mniej więcej równo. Masz taką potrzebę żeby te 3 pętle miały więcej?

Też mam ciepłolubną żonę, znam ten "bul";)

Edytowane przez reksgildo

Prędkość pompy obiegowej ustawiasz patrząc na rotametry i przepływ (tak, wiadomo to żadna precyzja). Przepływ nominalny dla Twojej PC, to okolice 1500-1600l/h.

U siebie muszę jechać na 5-tym biegu - niestety długie pętle.

Pozdrawiam.

A jak to policzyć dla całości? Na rotametrach mam różne przepływy, tak gdzieś (z pamięci) od 1,5 do 2,5 chyba (ale kompletnie nie wiem czy dobrze podaję). Rotametry na razie rozkręcone na maxa. Regulacja po wygrzaniu chałupy. No pętle tez mam niektóre długie w przedziale od 70-100m.

Rotametry są mega niedokładne, no ale jak się nie ma co się lubi..

Sumujesz przepływy z wszystkich pętli w l/min i mnożysz sumę przez 60 i masz przepływ w l/h.

Pozdrawiam.

Dzięki. No tak rotametry pokazują życzenia czasem:) Posumuję, podliczę i dobiorę optimum dla pompy. Mam nadzieję, że nie będzie to prędkość > niż 4 :)