Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Garażowiec

Ta moc będzie głównie zależeć od temperatury zewnętrznej i stopnia oszronienia wymiennika.

Dziś, skoro nie podałem COP, tego nie sprawdziłem.

Mam PC nadmiarowaną, a przy tym z reguły pracującą na niskich temperaturach zasilania, stąd dość często pracuje z obciążeniem częściowym.

Przy nadarzającej się okazji sprawdzę i to, choć nie spodziewam się rewelacji.

Stawiam $$ p-ko orzechom, że COP bedzie dość istotnie niższy

Fizyka.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Witam

dodam tylko w temacie sprawności w niskiej modulacji :

- najniższa moc zauważona na moim 9kW T-capie to ok 3.4 kW ( przy 19Hz) ,najniższe zużycie o jakim się tu słyszy to chyba 1.6kWh.Zatem rachunek jest prosty : COP ledwo ponad 2 przy min modulacji ( chyba gdzieś w DTR jest min moc , ale niestety nie ma zależności modulacji wzgl COP), temp chyba ok 7 st

-moje pomiary z poprzedniego sezonu potwierdzają zgodność kat COP do mocy ok 5,5-6kW , poniżej ok 4,5-5,5 kW były nieznacznie niższe ( pomiary 1h na min modulacji są problematyczne- PC potrafi wyłączyć sprężarkę)

Pzdr

Bobrow

Taka moc o jakiej piszesz - ok.3,5 jako minimalna w normalnym cyklu pracy T-Capa pojawia się w zasadzie na krótko w trzech typowych sytuacjach;

1 W trakcie rozruchu po postoju sprężarki,

2. blisko zakończenia cyklu pracy przed defrostem

3. w końcowej fazie podgrzewania CW przy granicznych temp. zasilania, z małym odbiorem ciepła przez wymiennik (niski gradient temperatur)

W pozostałych przypadkach pompa pracuje albo z pełnym albo częściowym obciążeniem, rzadko niższym niż 6,5 kW. dążąc do osiągnięcia zadanej temp. zasilania +2.

Po jej osiągnięciu sprężarka przechodzi w stan spoczynku. Będzie natomiast pracować w sposób ciągły w przypadku ustawienia temp. zasilania zbyt niskiej, by wyrównała straty cieplne wylewki.

Będzie pracować stale tylko wówczas, gdy straty te będą równe zyskom cieplnym wynikającym z bieżącej pracy PC.

To przypadek bądź chwilowy bądź idealny.

Zasadą pracy inwertera jest takie "taktowanie" chyba, że jest niedowymiarowany, lub pracuje w zawsze ściśle określonych warunkach.

Ostatni postulat w naszym klimacie niemożliwy do zrealizowania.

Pozostaje zatem takie ustawienie parametrów, by próbować zbliżyć agregat do pracy zrównoważonej.

Są na to dwa sposoby;

Mniej lub bardziej wysublimowana automatyka

Sterowanie ręczne.

W tym drugim przypadku, przy dużej bezwładności ogrzewanego budynku, powolnej i jednak w miarę przewidywalnej zmianie parametrów, rozwiązanie również efektywne.

Zwłaszcza dla tych, którzy mają czas i lubią się tym bawić

Pozdrawiam

Pratchawiec

Pratchawiec,

ciekawie opisałeś pracę przy niskiej modulacji- przydał by się nam jakiś min próg modulacji , przy której spada drastycznie COP. Chodzi o to , żeby użytkownicy przy ustawianiu parametrów tak je dobrali , aby uniknąć długotrwałej pracy PC w niekorzystnych warunkach modulacji.

Pzdr

Witaj,

ja przez kilka miesięcy KG miałem płasko ,tj. LO i HI tak samo.

Samo optymalne ustawienie KG zależy od wielu czynników i trwa dość długi czas aby ustawić optymalnie / komfortowo.

życzę powodzenia.

No to rozumiem dlaczego instalator zrobił to tak samo, jedna temperatura LO i HI.

No to na spokojnie, pomału zaczynam rozumieć zasadę działania KG. Do ustawienia masa czasu, zwłaszcza, że pogłodi nie wygrzane, dom z masą wilgoci, stop nieocieplony, zamierzam grzać z wykorzystaniem taniej taryfy. Spadki temperatury w okresie bez grzania pomijalne, wzrost temperatury również bo masa betonu nie pozwoli na skokowe zmiany temperatury. Grzanie w oknie dziennym będzie zwykłym dobiciem energii do betonu, bez podniesienia temp w domu. Zresztą w tym okresie akurat aktywność domowników, gotowanie, pranie, tv podniesie bardziej temp.

Dzięki.

Czy ktoś z Was na G12W podbija w oknie 13-15 temp. ?

Jęsli tak, jaki jest odczuwalny skutek tj. czy zauważył ktoś zmianę temp. wewnatrz?

Dziś podbiłem o 5 st.W ciągu 3h temp IN wzrosła około 3 st do 34(przy -2 na zewn.) .Na wyjściu skoczył 1 st.

W domu (salon) + 0.4st.

Ja jako osoba nie posiadająca taniego okna w ciągu dnia, od wczoraj zacząłem podbijać KG +2 nad ranem, tj. od 3.00-6.00. A to z tego powodu, żeby przy takich warunkach jak mamy teraz, okolice 0*C i spora wilgotność nie zmuszać PC do odmrażania się (przynajmniej tego pierwszego - PC ponownie startuje o 9.30) w drogim prądzie 'gorącą parą' -> długi czas defrostu, praca sprężarki na maxa., niemały pobór kWh.

I po takim podbiciu, rano temp. w podłodze, to 29*C, zamiast 26*C. W domu cieplej o 0.4*C z rana.

W nawiązaniu do posta powyżej

godz. 00.50

temp.zewn. 0*

wilgotność 66 %

modulacja 34 Hz

moc pobierana 1,6 kw

moc z ciepłomierza 6,.64 kW

temp. zasilania 32*

delta 3,7

COP chwilowy = 4,15

Pozdrawiam

Pratchawiec

Na podstawie czego podajesz moc pobieraną? Czy jest jakiś przelicznik modulacji sprężarki na pobieraną energię. Pytam bo u mnie pompa idzie przy takiej pogodzie praktycznie na okrągło na modulacji sprężarki 22-23. Rozumiem, że nie ma innej drogi do sprawdzenia COP jak tylko montaż ciepłomierza.

Reksgildo

00.50 popatrzyłem na sterownik i liczniki.

Mam ciepłomierz, pokazuje m.in. poziom chwilowo osiąganej mocy cieplnej oraz deltę.

Ma podlicznik, pokazuje ilość pobranej energii oraz impulsowo moc chwilową.

W sterowniku widzę stan modulacji sprężarki.

Mam termometr i higrometr. Dane tego rodzaju, by nie były obarczone błędem podaję jednak z pobliskiej stacji meteo IMGW (ok 1500 m).

Modulacja nie jest bezpośrednim wyznacznikiem poziomu zużycia energii. W różnych seriach T-Capa jest zresztą, jak wynika z relacji użytkowników sterowana w odmienny sposób, co wynika prawdopodobnie z modyfikacji układu V-PAM (inwertera) lub podobnego.

Dlatego mój, czy Map-a78, wynik chwilowy dla pracy na CO = 34 Hz i ok. 1600 W nie będą w żaden sposób miarodajny dla nowszych modeli F czy H.

Pozdrawiam

Pratchawiec

W nawiązaniu do posta powyżej

godz. 00.50

temp.zewn. 0*

wilgotność 66 %

modulacja 34 Hz

moc pobierana 1,6 kw

moc z ciepłomierza 6,.64 kW

temp. zasilania 32*

delta 3,7

COP chwilowy = 4,15

Pozdrawiam

Pratchawiec

OK dzięki za dane ,a powiedz tak p razy oko ile przy takiej pracy PC jest defrostów w ciągu godziny ?

czesc,

dzis o 13.00 załaczyła sie PC

krzywa -15/32 i 15/28

na wyswietlaczu temp out 20*C/in 20*C

tz-0*C

po 30minutach nastapił defrost

PC temp out25*C/in23*C

modulacja 75-79Hz

defrost trwał 16minut

napewno PC zjadla ponad 1kWh - jescze nie mam podlicznika ale widze na PC zuzycie

op defroscie temp na PC out24/in20

mam defrosty co okolo 30min

gdy zblizał sie czas defrostu z temp na PC out 26/23 2-3min przed defrostem spadło do 25/22

potem znowu defrost i tak samo wszystko jak w poprzednim (temp 26/22)

Moje pytanko brzmi czy u Was PC też tak wolno grzeje wode w ukladzie?? przez 2 godziny 2taryfy moja PC nie jest w stanie przez defrosty dojsc do temp 30*C na zasilaniu - w nocy nie wiem jak jest bo troche mam na budowe

pozdrawiam

Dokładnie tak,

u mnie wejście tez dość szybko już się dogrzewa.Trochę gorzej na wyjściu ale niestety nie mogłem dać więcej styro na podłoge, no i jeszcze mam kilka mostków.

Zaś jeśli chodzi o defrosty to mam podobnie na CO.Trwają 12-14 min co 50-60 min.Wczoraj wyłapałem defrost na CWU, trwał niecałe 3 min, obiegówka na 3 biegu.Dobrze to wyglądało.

Też zaczynam się zastanawiać nad jakimś "buforkiem " w celu lepszych defrostów.

Sprężarka nie pracuje na tak wysokich wartościach, u mnie tez 77HZ, zdecydowanie więcej czasu na CO no i ten hałas obiegówki, wkręcający sie na starcie i końcu na 7 bieg :/

Tym bardziej iz serwisant cały czas mi to sugeruje..

czesc,

dzis o 13.00 załaczyła sie PC

krzywa -15/32 i 15/28

na wyswietlaczu temp out 20*C/in 20*C

tz-0*C

po 30minutach nastapił defrost

PC temp out25*C/in23*C

modulacja 75-79Hz

defrost trwał 16minut

napewno PC zjadla ponad 1kWh - jescze nie mam podlicznika ale widze na PC zuzycie

op defroscie temp na PC out24/in20

mam defrosty co okolo 30min

gdy zblizał sie czas defrostu z temp na PC out 26/23 2-3min przed defrostem spadło do 25/22

potem znowu defrost i tak samo wszystko jak w poprzednim (temp 26/22)

Moje pytanko brzmi czy u Was PC też tak wolno grzeje wode w ukladzie?? przez 2 godziny 2taryfy moja PC nie jest w stanie przez defrosty dojsc do temp 30*C na zasilaniu - w nocy nie wiem jak jest bo troche mam na budowe

pozdrawiam

Masz zimne podłogi, ale skoro masz już to 100l sprzęgło w układzie, to go wykorzystaj. Jeśli zmniejszysz przepływ po stronie wtórnej, wtedy powinny wzrosnąć temperatury po stronie pierwotnej. Podczas defrostu PC będzie miała dostęp do cieplejszej wody w sprzęgle i czas defrostu powinien ulec skróceniu.

Masz zimne podłogi, ale skoro masz już to 100l sprzęgło w układzie, to go wykorzystaj. Jeśli zmniejszysz przepływ po stronie wtórnej, wtedy powinny wzrosnąć temperatury po stronie pierwotnej. Podczas defrostu PC będzie miała dostęp do cieplejszej wody w sprzęgle i czas defrostu powinien ulec skróceniu.

Wg.mnie odwrotnie ,patrz pomiary kolegi bobrow ;http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7098554#post7098554

Raczej należy zmienić ustawienie KG

Edytowane przez Andrzej5101

Wg.mnie odwrotnie ,patrz pomiary kolegi bobrow ;http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7098554#post7098554

Raczej należy zmienić ustawienie KG

Andrzej,

jeśli zmniejszymy przepływ po stronie wtórnej , to strona pierwotna będzie miała wyższą temp powrotu-to o to chyba chodziło Zigobarowi.

Ze względu na defrost i niskie temp w układzie (podłogówka) trzeba dość dobrze wstrzelić się w przepływ w układach z buforem/sprzęgłem po stronie wtórnej (bo o przepływ chodzi głównie w problemach z dobrze dobranymi PC).

Paradoks polega na tym ,że po stronie wtórnej bufora należy (moim zdaniem) utrzymywać najwyższy możliwy przepływ

W układach grzejnikowych z temp powyżej 40 st ten problem praktycznie nie występuje- w moim przypadku wystarcza zbiornik do defrostu 35 ltr + parę ltr w systemie i z temp ok 45 st (a nawet 38st) spokojnie realizuje się defrost bez "turbo" .

pzdr