Pratchawiec 29.11.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Garażowiec Ta moc będzie głównie zależeć od temperatury zewnętrznej i stopnia oszronienia wymiennika.Dziś, skoro nie podałem COP, tego nie sprawdziłem.Mam PC nadmiarowaną, a przy tym z reguły pracującą na niskich temperaturach zasilania, stąd dość często pracuje z obciążeniem częściowym.Przy nadarzającej się okazji sprawdzę i to, choć nie spodziewam się rewelacji.Stawiam $$ p-ko orzechom, że COP bedzie dość istotnie niższyFizyka. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.11.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Witamdodam tylko w temacie sprawności w niskiej modulacji :- najniższa moc zauważona na moim 9kW T-capie to ok 3.4 kW ( przy 19Hz) ,najniższe zużycie o jakim się tu słyszy to chyba 1.6kWh.Zatem rachunek jest prosty : COP ledwo ponad 2 przy min modulacji ( chyba gdzieś w DTR jest min moc , ale niestety nie ma zależności modulacji wzgl COP), temp chyba ok 7 st -moje pomiary z poprzedniego sezonu potwierdzają zgodność kat COP do mocy ok 5,5-6kW , poniżej ok 4,5-5,5 kW były nieznacznie niższe ( pomiary 1h na min modulacji są problematyczne- PC potrafi wyłączyć sprężarkę) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 29.11.2016 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Bobrow Taka moc o jakiej piszesz - ok.3,5 jako minimalna w normalnym cyklu pracy T-Capa pojawia się w zasadzie na krótko w trzech typowych sytuacjach; 1 W trakcie rozruchu po postoju sprężarki,2. blisko zakończenia cyklu pracy przed defrostem3. w końcowej fazie podgrzewania CW przy granicznych temp. zasilania, z małym odbiorem ciepła przez wymiennik (niski gradient temperatur) W pozostałych przypadkach pompa pracuje albo z pełnym albo częściowym obciążeniem, rzadko niższym niż 6,5 kW. dążąc do osiągnięcia zadanej temp. zasilania +2.Po jej osiągnięciu sprężarka przechodzi w stan spoczynku. Będzie natomiast pracować w sposób ciągły w przypadku ustawienia temp. zasilania zbyt niskiej, by wyrównała straty cieplne wylewki.Będzie pracować stale tylko wówczas, gdy straty te będą równe zyskom cieplnym wynikającym z bieżącej pracy PC.To przypadek bądź chwilowy bądź idealny. Zasadą pracy inwertera jest takie "taktowanie" chyba, że jest niedowymiarowany, lub pracuje w zawsze ściśle określonych warunkach.Ostatni postulat w naszym klimacie niemożliwy do zrealizowania. Pozostaje zatem takie ustawienie parametrów, by próbować zbliżyć agregat do pracy zrównoważonej.Są na to dwa sposoby; Mniej lub bardziej wysublimowana automatykaSterowanie ręczne. W tym drugim przypadku, przy dużej bezwładności ogrzewanego budynku, powolnej i jednak w miarę przewidywalnej zmianie parametrów, rozwiązanie również efektywne. Zwłaszcza dla tych, którzy mają czas i lubią się tym bawić Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 29.11.2016 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 W nawiązaniu do posta powyżej godz. 00.50 temp.zewn. 0* wilgotność 66 %modulacja 34 Hzmoc pobierana 1,6 kwmoc z ciepłomierza 6,.64 kWtemp. zasilania 32*delta 3,7COP chwilowy = 4,15 Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.11.2016 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Pratchawiec,ciekawie opisałeś pracę przy niskiej modulacji- przydał by się nam jakiś min próg modulacji , przy której spada drastycznie COP. Chodzi o to , żeby użytkownicy przy ustawianiu parametrów tak je dobrali , aby uniknąć długotrwałej pracy PC w niekorzystnych warunkach modulacji.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 30.11.2016 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Witaj, ja przez kilka miesięcy KG miałem płasko ,tj. LO i HI tak samo. Samo optymalne ustawienie KG zależy od wielu czynników i trwa dość długi czas aby ustawić optymalnie / komfortowo. życzę powodzenia. No to rozumiem dlaczego instalator zrobił to tak samo, jedna temperatura LO i HI. No to na spokojnie, pomału zaczynam rozumieć zasadę działania KG. Do ustawienia masa czasu, zwłaszcza, że pogłodi nie wygrzane, dom z masą wilgoci, stop nieocieplony, zamierzam grzać z wykorzystaniem taniej taryfy. Spadki temperatury w okresie bez grzania pomijalne, wzrost temperatury również bo masa betonu nie pozwoli na skokowe zmiany temperatury. Grzanie w oknie dziennym będzie zwykłym dobiciem energii do betonu, bez podniesienia temp w domu. Zresztą w tym okresie akurat aktywność domowników, gotowanie, pranie, tv podniesie bardziej temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 30.11.2016 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Dzięki. Czy ktoś z Was na G12W podbija w oknie 13-15 temp. ? Jęsli tak, jaki jest odczuwalny skutek tj. czy zauważył ktoś zmianę temp. wewnatrz? Dziś podbiłem o 5 st.W ciągu 3h temp IN wzrosła około 3 st do 34(przy -2 na zewn.) .Na wyjściu skoczył 1 st. W domu (salon) + 0.4st. Ja jako osoba nie posiadająca taniego okna w ciągu dnia, od wczoraj zacząłem podbijać KG +2 nad ranem, tj. od 3.00-6.00. A to z tego powodu, żeby przy takich warunkach jak mamy teraz, okolice 0*C i spora wilgotność nie zmuszać PC do odmrażania się (przynajmniej tego pierwszego - PC ponownie startuje o 9.30) w drogim prądzie 'gorącą parą' -> długi czas defrostu, praca sprężarki na maxa., niemały pobór kWh. I po takim podbiciu, rano temp. w podłodze, to 29*C, zamiast 26*C. W domu cieplej o 0.4*C z rana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom80ek 30.11.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Jakie macie pod-liczniki do opomiarowania PC. Szczególnie zależy mi na rozwiązaniach użytkowników korzystających z g12w. Jak to rozwiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 30.11.2016 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 W nawiązaniu do posta powyżej godz. 00.50 temp.zewn. 0* wilgotność 66 % modulacja 34 Hz moc pobierana 1,6 kw moc z ciepłomierza 6,.64 kW temp. zasilania 32* delta 3,7 COP chwilowy = 4,15 Pozdrawiam Pratchawiec Na podstawie czego podajesz moc pobieraną? Czy jest jakiś przelicznik modulacji sprężarki na pobieraną energię. Pytam bo u mnie pompa idzie przy takiej pogodzie praktycznie na okrągło na modulacji sprężarki 22-23. Rozumiem, że nie ma innej drogi do sprawdzenia COP jak tylko montaż ciepłomierza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 30.11.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Reksgildo 00.50 popatrzyłem na sterownik i liczniki. Mam ciepłomierz, pokazuje m.in. poziom chwilowo osiąganej mocy cieplnej oraz deltę.Ma podlicznik, pokazuje ilość pobranej energii oraz impulsowo moc chwilową.W sterowniku widzę stan modulacji sprężarki.Mam termometr i higrometr. Dane tego rodzaju, by nie były obarczone błędem podaję jednak z pobliskiej stacji meteo IMGW (ok 1500 m). Modulacja nie jest bezpośrednim wyznacznikiem poziomu zużycia energii. W różnych seriach T-Capa jest zresztą, jak wynika z relacji użytkowników sterowana w odmienny sposób, co wynika prawdopodobnie z modyfikacji układu V-PAM (inwertera) lub podobnego.Dlatego mój, czy Map-a78, wynik chwilowy dla pracy na CO = 34 Hz i ok. 1600 W nie będą w żaden sposób miarodajny dla nowszych modeli F czy H. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 30.11.2016 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 W nawiązaniu do posta powyżej godz. 00.50 temp.zewn. 0* wilgotność 66 % modulacja 34 Hz moc pobierana 1,6 kw moc z ciepłomierza 6,.64 kW temp. zasilania 32* delta 3,7 COP chwilowy = 4,15 Pozdrawiam Pratchawiec OK dzięki za dane ,a powiedz tak p razy oko ile przy takiej pracy PC jest defrostów w ciągu godziny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 30.11.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Chcesz coś więcej dowiedzieć się o defrostach poczytaj; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244356-Pompa-ciepla-i-zwrotnica-(sprzeglo-hydrauliczne) i napisz swoje uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 30.11.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Wystarczy lekki mrozik i defrostów niet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bassior 01.12.2016 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 czesc, dzis o 13.00 załaczyła sie PCkrzywa -15/32 i 15/28na wyswietlaczu temp out 20*C/in 20*Ctz-0*Cpo 30minutach nastapił defrostPC temp out25*C/in23*Cmodulacja 75-79Hzdefrost trwał 16minutnapewno PC zjadla ponad 1kWh - jescze nie mam podlicznika ale widze na PC zuzycieop defroscie temp na PC out24/in20 mam defrosty co okolo 30mingdy zblizał sie czas defrostu z temp na PC out 26/23 2-3min przed defrostem spadło do 25/22potem znowu defrost i tak samo wszystko jak w poprzednim (temp 26/22) Moje pytanko brzmi czy u Was PC też tak wolno grzeje wode w ukladzie?? przez 2 godziny 2taryfy moja PC nie jest w stanie przez defrosty dojsc do temp 30*C na zasilaniu - w nocy nie wiem jak jest bo troche mam na budowe pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 01.12.2016 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 bassior, inaczej to wygląda w wygrzanym, zamieszkanym domu a inaczej "na budowie". U mnie 33st są po 20min pracy, a defrostów niewiele i max 6min.Jak zamieszkasz i domek wygrzejesz to pewnie będziesz miał podobnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 01.12.2016 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Dokładnie tak, u mnie wejście tez dość szybko już się dogrzewa.Trochę gorzej na wyjściu ale niestety nie mogłem dać więcej styro na podłoge, no i jeszcze mam kilka mostków.Zaś jeśli chodzi o defrosty to mam podobnie na CO.Trwają 12-14 min co 50-60 min.Wczoraj wyłapałem defrost na CWU, trwał niecałe 3 min, obiegówka na 3 biegu.Dobrze to wyglądało.Też zaczynam się zastanawiać nad jakimś "buforkiem " w celu lepszych defrostów.Sprężarka nie pracuje na tak wysokich wartościach, u mnie tez 77HZ, zdecydowanie więcej czasu na CO no i ten hałas obiegówki, wkręcający sie na starcie i końcu na 7 bieg :/Tym bardziej iz serwisant cały czas mi to sugeruje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bassior 01.12.2016 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 wszystko ladnie chodziło przez 2 miesiace do +5*C - potem pojawiły sie defrosty i juz widze ze tylko w 2T ciezko pompie dobijac Temperature. Jescze musze troche docieplic i brame garazowa kupic wkoncu - moze potem bedzie dobrze. dzieki i pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 01.12.2016 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 czesc, dzis o 13.00 załaczyła sie PC krzywa -15/32 i 15/28 na wyswietlaczu temp out 20*C/in 20*C tz-0*C po 30minutach nastapił defrost PC temp out25*C/in23*C modulacja 75-79Hz defrost trwał 16minut napewno PC zjadla ponad 1kWh - jescze nie mam podlicznika ale widze na PC zuzycie op defroscie temp na PC out24/in20 mam defrosty co okolo 30min gdy zblizał sie czas defrostu z temp na PC out 26/23 2-3min przed defrostem spadło do 25/22 potem znowu defrost i tak samo wszystko jak w poprzednim (temp 26/22) Moje pytanko brzmi czy u Was PC też tak wolno grzeje wode w ukladzie?? przez 2 godziny 2taryfy moja PC nie jest w stanie przez defrosty dojsc do temp 30*C na zasilaniu - w nocy nie wiem jak jest bo troche mam na budowe pozdrawiam Masz zimne podłogi, ale skoro masz już to 100l sprzęgło w układzie, to go wykorzystaj. Jeśli zmniejszysz przepływ po stronie wtórnej, wtedy powinny wzrosnąć temperatury po stronie pierwotnej. Podczas defrostu PC będzie miała dostęp do cieplejszej wody w sprzęgle i czas defrostu powinien ulec skróceniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 02.12.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Masz zimne podłogi, ale skoro masz już to 100l sprzęgło w układzie, to go wykorzystaj. Jeśli zmniejszysz przepływ po stronie wtórnej, wtedy powinny wzrosnąć temperatury po stronie pierwotnej. Podczas defrostu PC będzie miała dostęp do cieplejszej wody w sprzęgle i czas defrostu powinien ulec skróceniu. Wg.mnie odwrotnie ,patrz pomiary kolegi bobrow ;http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7098554#post7098554 Raczej należy zmienić ustawienie KG Edytowane 2 Grudnia 2016 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.12.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Wg.mnie odwrotnie ,patrz pomiary kolegi bobrow ;http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7098554#post7098554 Raczej należy zmienić ustawienie KG Andrzej, jeśli zmniejszymy przepływ po stronie wtórnej , to strona pierwotna będzie miała wyższą temp powrotu-to o to chyba chodziło Zigobarowi. Ze względu na defrost i niskie temp w układzie (podłogówka) trzeba dość dobrze wstrzelić się w przepływ w układach z buforem/sprzęgłem po stronie wtórnej (bo o przepływ chodzi głównie w problemach z dobrze dobranymi PC). Paradoks polega na tym ,że po stronie wtórnej bufora należy (moim zdaniem) utrzymywać najwyższy możliwy przepływ W układach grzejnikowych z temp powyżej 40 st ten problem praktycznie nie występuje- w moim przypadku wystarcza zbiornik do defrostu 35 ltr + parę ltr w systemie i z temp ok 45 st (a nawet 38st) spokojnie realizuje się defrost bez "turbo" . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts